Robert Schumann: 2oo anys

robert-schumann-i-clara-wieck1Tenint en compte que enguany es celebren els 200 anys del naixement de dos grans compositors romàntics, essent una mica agosarats podriem considerar l’any 2010 com  “l’any del romanticisme”.

Com ja sabeu l’1 de març es van iniciar les celebracions dels bicentenari de Fréderic Chopin, i un 8 de juny de 1810 naixia a la ciutat alemanya de Zwickau, Robert Schumann, per molts el geni del Romanticisme.

Com a bon romàntic, el seu intrument preferit va ser el piano i escriu les primeres composicions a l’edat de 7 anys. Pel que fa a la seva labor com a compositor cal destacar les petites peces per a piano, amb noms tan suggerents com Carnaval o Papillon, les simfonies i els concert per diferents instruments.  També va escriure lieds (cançons per veu i piano) i nombroses obres corals acompanyades per piano o orquestra.

Així mateix va ser un crític musical molt ben considerat en la seva època. Als 20 anys coneix Clara Wieck, la millor pianista europea en aquells moments i nena prodigis, amb qui viu una història d’amor digna de pel·lícula (ella era la filla del seu professor de piano, nou anys més petita que ell) . Finalment i sense el consentiment del pare es van casar.

Amb consonància amb l’esperit romàntic de l’època, la vida de Schumann va ser una constant lluita entre l’eufòria creativa i el desequilbri psíquic, provocats per una malaltia maniaco-depressiva. Després d’algun intent de suïcidi (l’any 1854 es va voler ofegar al Rhin) va haver de ser internat en un hospital psiquiatric on hi va morir a l’edat de 46 anys.

ROBERT SCHUMANN IN ZWICKAU: si voleu veure la casa de Schumann a Zwickau i  els instruments de teclat que ell i la seva dona, Clara Wieck, van tocar.

TEST DE PERSONALITAT: CLÀSSIC O ROMÀNTIC?: si voleu saber si sou clàssics o romàntics feu aquest test i sortireu de dubtes.

Amb aquest fantàsic eix cronològic fet pel professor Massimo Pennessi, podreu veure els moments més importants de la biografia de Schumann així com uns quants videos de les seves obres més destacades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *