“Les mil i una nits”: Nikolai Rimski-Kórsakov

Nikolai Rimski-Kórsakov (Tijvin 18 de març de 1844– Liubensk 21 de juny de 1908).

Compositor i professor de música rus és conegut especialment per ser l’autor d’El vol del borinot i de Sheherezade.

“Sheherazade” és una suite simfònica (música per a orquestra) basada en els contes de Les mil i una nits. Explica la llegenda que a Bagdad hi havia un visir de molt mal caràcter. Cansat que la seva dona l’enganyi pren la decisió de casarse cada dia amb una noia jove i verge, a qui matarà l’endemà. Sheherezade és la verge que li proposa al visir  que no la mati fins que no li hagi acabat d’explicar tots els contes. Ella li explica una història durant 1001 nits fins que finalment, cautivat per les seves narracions,  el monarca decideix deixar-la en vida.

La música de Sheherezade, molt utilitzada en el cinema,  ens transporta al món de les mil i una nits. Tanqueu els ulls i imagineu-vos la història.   

“Sheherezade” :  NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV; 1r Moviment   Sheherezade

“El vol del borinot”, és un interludi orquestral que Korsakov va escriure per la seva òpera El conte del Tzar Saltan. Aquest fragment descriu com el fill de tzar, el príncep Gvidon,  es converteix en insecte per poder volar cap al seu pare i explicar-li que encara es viu. Us deixo l’audició segur que l’heu sentit moltes vegades!

“El vol del borinot” :  NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV    El vol del borinot

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *