Pràctica 02. Els recursos naturals
Suposo que ja heu tingut l’oportunitat de fer una lectura a la presentació sobre recursos naturals de Jordi Manero
Ara, heu d’afegir a mode de comentari d’aquest article, qüestions que us agradaria plantejar sobre el tema dels recursos naturals, preguntes que trobeu interessant cercar la seva resposta o aspectes que considereu clau tractant els recursos naturals. Seria convenient que cadascú plantegés un parell de qüestions.
Tingueu present que els comentaris no es publiquen automàticament que els haig d’aprovar.
Aquest exercici forma part de la pràctica, no és la pràctica sencera!!
M’agradaria saber quan es va acabar de extreure mercuri en les mines de Almadén i quines quantitats es va poder extreure.
M’interesa saber els conflictes que genera l’aigua en la península ibèrica i també, quanta energia renovable s’obtè al llarg de l’any a Catalunya.
M’agradaria fer aquesta part de la pràctica sobre com afecta l’obsolescència programada als recursos naturals dels altres païssos subdesenvolupats.
Al llegir aquest article de Jordi Manero, tinc un par de qüestions sobre el tema dels recursos naturals:
– En un futur quins dels tres tipus de recursos naturals s’utilitzaràn més? Perquè? Quin és més econòmic? I quin actualment s’utilitza més?
– Quins països o llocs dels països tenen més problemes ambientals? A què es degut això?
M’agradaria saber com podriem evitar el creixement del consum de l’aigua i que podem fer per evitar la sobre explotació d’aigua en àrees en la que es consumeix com l’agricultura.
Quin és el percentatge d’utilització d’energies alternatives a totes les comunitats d’Espanya?
per que si la tecnologia esta tan avançada encara s’utilitzen les fonts d’energia alternatives com a fonts principals?
On estan situats els principals parcs eòlics a Espanya?
Quins són els problemes polítics, econòmics i mediambientals a causa del consum d’energia?
On estan situades les principals centrals d’energia fotovoltàica?
M’interessa el tema de les energies renovables
On estan situades les principals centrals hidràuliques de Catalunya?
D’on obté la fisió nuclear els seus minerals radiactius? Quin és el més propens?
En aquesta presentació de Jordi Manero sobre els recursos naturals, considero que un dels aspectes que més m’ha interessat ha sigut les qüestions geopolítiques i el futur energètic mundial. Crec que el fet que una zona com el Golf del Pèrsic concentri un 60% de les reserves del món és un fet que fa pensar que la distribució de les reserves està molt malament distribuït. I també em sembla interessant que els experts considerin que ens trobem en la fi de l’era dels combustibles fòssils, ja sigui perquè s’exhauriran o perquè la demanda augmenta als paísos més rics i fa que no tots els paísos tinguin a l’abast els combustibles fòssils.
Quin percentatge de la energia consumida a Espanya prové de les centrals nuclears?
L’impacte medioambiental de les energies no renovables a Catalunya
De quins diferents llocs s’obté l’energia hidràulica?
La recuperació de l’urani utilitzat de les centrals nuclears. A més a més , m’interesa les desalinitzadores per la falta d’aigua que tenim.
Avui dia, depenem de les fonts de energia no renovables. Tot i que Espanya es un dels països amb més aprofitament d’energia renovable, encara gens hem començat a aprofitar aquestes fonts d’energia. S’estima que les fonts no renovables ( petroli, gas natural, carbó…) s’esgotaràn en poc temps, i per tant, en tenin que fer canvis, canvis importants per poder preservar el nostre planeta, ja que els efectes negatius de les energies no renovables, i l’alt consum mundial, estàn fent un alt impacte negatiu que nosaltres ja notem, i que els nostres fills viuràn.
La qüestió vindria a ser, les fonts renovables d’energia, en tindràn un fort impacte positiu al món, o només les fonts no renovables ens donen tot el necessari per l’alt consum mundial d’energia?
Jo trobo molt interessant el tema sobre les energies renovables. Per això m’interesaría saber quina es la diferencia d’estalvi entre energies renovables i no renovables.
Em crida l’atenció el tema de la falta d’aigua a Catalunya i tot el que comporta.
D’aquest tema, trobo interessant saber-ne quins són mediambientals que provoca l’energia renovable.
Actualment, un dels recursos més utilitzats per tot el món, és el carbó, encara que hi ha molts tipus: Torba, Hulla (més utilitzat), Antraci.. S’utilitza a les indústries, per a la producció energètica, calefaccions… S’estima que de l’energia no renovable com és el carbó, hi ha una reserva de 1000 anys. Encara que contamina al mediambient, l’Estat no vol suprimir-ho i vol seguir amb aquesta energia ja que hi ha molts llocs on nomès viuen d’això. A Espanya la mineria del carbó té una qualitat molt baixa i el cost de producció és molt elevat.
-Sería millor suprimir el carbó i sustituir-lo per una altre energia? O incrementar la producció com vol fer l’Estat per a no treure llocs de treball a segons quines comunitat autònomes?
Quines són les energies alternatives més rendibles?