L’alfabet grec: recapitulem

Ara que a ritme de rap o amb la cançó grega ja t’has après les lletres de l’alfabet grec, el seu nom, les majúscules i les minúscules, ara que ja les has dibuixat en línia, ha arribat el moment d’escriure en grec als blocs i al Moodle. Et recomano l’apunt al nostre bloc Tutorials per blocar bé i un canvi de teclat. A veure si te l’actives ja. És molt fàcil!

Vols saber com és l’alfabet grec en Braille? En Víctor Sánchez, alumne de Grec 1, ens l’ha escrit així:

Alfabet grec en Braille, escrit per Víctor

Recapitulem, doncs:

I moltes paraules han estat […] gregues primer, llatines després, franceses o alemanyes més tard, i angleses finalment, patint un cert canvi de sentit i d’ús als llavis de cada nació, però conservant un profund significat vital, que tots els bons escriptors senten en utilitzar-les encara avui dia. Si no sabeu l’alfabet grec, apreneu-lo; joves o vells, noies o nois; sigueu qui sigueu, si voleu llegir seriosament, apreneu el vostre alfabet.

JOHN RUSKIN, Dels tresors dels reis, 1865

1. Per què creus que cal aprendre l’alfabet grec? Quina modificació cabdal van portar a terme els grecs, que van fer del seu alfabet el més útil i fàcil d’aprendre?

2. Quina és la petjada de l’alfabet grec en altres alfabets?  Vid. De l’alfabet grec, els alfabets europeusAlfabets, per triar i remenar!

3. És l’alfabet el major i més útil invent de tots els temps? Per què l’alfabet ha contribuït enormement al desenvolupament de la nostra civilització?

4.  És Palamedes l’inventor de l’alfabet?

Sols jo he trobat les regles per remeiar l’oblit, en inventar les consonants, les vocals i les síl·labes, i en ensenyar als homes l’ús de les lletres de manera que qui es troba absent sap perfectament tot el que s’esdevé més enllà de la plana marina, a casa seva, i el pare moribund diu per escrit als fills la part d’herència, i l’hereu se n’assabenta. Els mals que fan caure en discòrdia els homes, una tauleta els sufoca i no permet que es diguin mentides.

EURÍPIDES, Palamedes, fr. 578

5. Per què i quan sorgeixen les lletres minúscules gregues? Pots escriure en unes cinc o sis línies el que saps ara sobre l’origen i l’evolució de l’alfabet (l’esquema de la pàg. 16 de Grec 1, ed. Teide et pot donar un bon cap de mà).

6. Com ho veieu? L’encertarem enguany?

7. Les lletres de l’alfabet grec tenen empremta en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic català? Justifica la resposta i exemplifiqueu amb exemples (Vid. Grec 1, Teide pàgs. 26-28 i Aracne fila i fila)

8.. Α i Ω per què són segons l’Apocalipsi, el símbol de Jesucrist com a principi i fi de la creació?

9. Ja pateixes d’alfabetomania i veus lletres gregues arreu? Si trobes establiments amb noms de lletra grega, no t’oblidis d’incloure’s en aquest Google Maps d’establiments amb referents clàssics. La publicitat no para d’utilitzar-les i les marques comercials tampoc, especialment agraden al sector de l’automòbil.

10. Per acabar, Alfabet i humor? Què n’opines? Música i alfabet? Podrem ampliar L’empremta d’Orfeu? i Aracne?

66 thoughts on “L’alfabet grec: recapitulem

 1. Abril Ramos

  1. Crec que cal aprendre l’alfabet grec perquè és la mare del nostre alfabet i hem de saber d’on provenim i d’on venen les nostres arrels. Els grecs van incorporar les vocals a les seves paraules, aquestes ja estaven inventades, però no les utilitzaven.

  2. De l’alfabet grec neixen tots els altres alfabets. Com he dit abans és la mare del nostre alfabet, però també de molts més!

  3. Sense l’alfabet moltes de les coses que tenim avui en dia no existirien, no ens podriem comunicar tan facilment. L’alfabet s’utilitza per moltes coses, i sense ell estariem molt més endarrerits.

  4. Palamedes només es un mite. Els verdaders inventors del alfabet van ser els egipcis que expressaven amb figures el que volíen dir.

  5. L’alfabet grec primer constava solament de de majúscules, les minúscules són de l’època bizantina (segles IV-V).

  6. La ceràmica de l’article mostra l’afabet grec, l’alfabet athens, i que encara que té algunes semblances amb l’alfabet grec, li falta algunes lletres i algunes són una mica diferents.

  7. Si, les podem veure en diferents camps. Un gran exemple és en les matemàtiques, on les lletres alfa o beta hi apareixen a vegades.

  8. Simbolitzen el principi i el final perquè l’alfa és la primera de l’alfabet grec i l’òmega l’última.

  9.I tant, a vegades mentres camino puc veure algunes lletres gregues en marques de cotxes o d’electrodomèstics. La relacionaria amb la lletra psi.

  10. Al veure l’alfabet grec amb imatges divertides veiem les lletres desde un altre punt de vista.

 2. Mireia Abelaira

  Χαιρετε!
  1. Crec que l’alfabet grec és important d’apendre perquè en base pràcticament tots els alfabets que existeixen provenen d’aquest. Van introduir les vocals i les minúscules, també van adaptar el sentit d’escriure d’esquerra a dreta.
  2. L’alfabet grec és el primer alfabet que apareix a Europa. Tots els alfabets provenen d’aquest l’única diferència es que aquestes altres s’han anat modificant.
  3. Gràcies a l’alfabet grec em aprés a llegir i escriure i la tecnologia i altres ciències evoluciónen i avancen cada dia.
  4. En realitat eles inventors de l’alfabet són els egipcis.
  5. Les lletres minúscules van sorgir a la época bizantina. Els fenicis van aportar l’alfabet als grecs, que el van modificar i millorar, i després de passar pels etruscs va sorgir l’alfabet llatí, d’on deriven tots els alfabets europeus.
  7. Sí que en tenen d’empremta en el vocabulari tecnocientífic i humanístic català, ja que la gran part del nostre alfabet prové de l’alfabet grec. Per exemple l’alfateràpia, betateràpia, gammagrafia, deltoïdal, índes kappa…
  8. L’Alfa com és la primera lletra de l’abecedari representa el principi de la vida i la òmega com és la última que es troba en aquest representa el final de la vida.

 3. Raül Àlvarez

  Xaipete,

  1. Crec que és important aprendre l’alfabet grec perquè és la base del que parlem avui en dia la gran part del món. Els grec van incorporar les cinc vocals més dos seves, (òmega i eta), fet que va comportar tindre una lletra per a cada so.

  2. Les llengües europees d’avui en dia són la pròpia petjada de l’alfabet grec, ja que provenen d’ell.

  3. Es podria dir que si, ja que sense un mètode de comunicació com va ser l’alfabet no hauriem avançat tant desde aquella era, ja que no hi hauria civilització.

  4. Palamedes és una llegenda, en realitat van ser els egipcis que arribaren a Grècia els inventors.

  5. Les lletres minúscules van sorgir en l’época bizantina, ja que es va començar a utilitzar altres instruments a l’hora d’ecriure, amb els quals les lletres acabaren tenint trets característics, és a dir, diferentes formes.

  6. És una peça de ceràmica amb gairebé tot l’alfabet grec i alguna que altre lletra amb una diferent forma, suposo que va ser una de les primeres inscripcions en grec.

  7. En les matemàtiques per exemple, alfa i beta se solen utilitzar per a diferenciar diferents angles d’una forma geomètrica, o un altre exemple la lletra Pi, utilitzada per a representar el número 3,1415… .

  8. Perquè com en l’alfabet, alfa és la primera lletra i representa el principi o el naixement, i per alte banda òmega representa el final o la mort.

 4. Marc Arquillo Quintana

  Χαιρετε!
  1. Crec que l’aprenentage de l’alfabet grec és important ja que aquest és el predecesor del nostre alfabet i és una eina per a poguer llegir textos originals de la Grècia clàssica i poguer, d’aquesta manera, comprendre com pensava la cultura que ha conformat la nostra forma de pensar i de ser.
  Els grecs van crear el seu alfabet gràcies a l’influència de l’alfabet feníci. El que diferencía l’alfabet grec del feníci és la representació de les vocals, les quals van permetre un lèxic més senzill i complert.

  2. Tots els alfabets europeus, com el romànic o l’eslau, deriven de l’alfabet grec . El rastre de l’antiga Grècia s’extén per tota Europa i està present arreu del món.

  3. Gràcies a l’alfabet les civilitzacions han pogut plasmar, ja sigui en tables de fang, pedra o paper la seva forma de pensar i els seus avenços; aconseguint que aquests es conservin inalterables i d’aquesta manera arribar a les generacións futures ajudant-les a progressar i aprendre dels errors del passat per a desenvolupar un món més avançat.

  4. Palamedes no és l’inventor de l’alfabet, només és un mite.
  El primer alfabet formal es va inventar a Egipte als volts del III mil.leni a.c (alfabet semític). Aquest alfabet estava influït per l’escriptura cuneïforme mesopotàmica i els jeroglífics egípcis.

  5. L’escriptura grega minúscula sorgeix en época bizantina ( segles IV-V d.c) per a facilitar-ne la transcripció.
  L’evolució de l’alfabet comença amb l’invenció de dos estils d’escriptura, la pictogràfica, que representa objectes o idees ( alguns ejemples són l’escriptura jeroglífica egípcia o la pictogràfica xinesa) i la síl.labica (escriptura cuneïforme babilònica).
  A Grècia, abans de l’alfabet s’utilitzava una escriputra anomenada lineal B, la qual quadruplicava els signes del posterior alfabet i només era utilitzada per professionals per a portar els comptes. S’han trobat tauletes amb aquest tipus d’escriptura a Pilos Cnosos i Micenes i els seus desxifradors vàren ser M.Ventris i J Chadwick.
  Més tard els fenícis introdueixen l’alfabet a Grècia ( S.IX a.c) i els grecs l’adapten a la seva llengua emprant signes propis i creant les vocals.
  Els etruscs, un poble itàl.lic que dominava el nord d’itàlia i que comerciava amb les ciutats estat gregues va adoptar aquest alfabet modificant algunes lletres i donant lloc a l’alfabet llatí o abecedari.
  L’eslau és un altre alfabet que deriva del grec (directament) i que continua vigent a molts països de l’est d’Europa.
  Més tard, als segles IV-V d.c s’introdueixen les minúscules a l’alfabet grec.
  6. El Cílix de ceràmica de l’article es conserva actualment al museu arqueológic nacional d’Atenes i té dibuixat un alfabet arcaic grec amb caràcters similars als d’Eubea i als d’Atenes que no acabo de clasificar pero puc afirmar que prové de l’Àtica.
  7. El grec ha deixat una empremta enorme en la nostre llengua doncs un 30% del nostre lèxic habitual és d’origen grec.
  Podem trobar molts exemples de paraules relacionades amb les lletres gregues en el nostre vocabulari tecnocientífic i humanístic com per exemple: partícula alfa, raigs beta, gammagrafía, electró pi, micro, el nombre pi…
  8. Alfa i Òmega és una forma de referirse al nom de Deu. El fet de referirse a ell amb aquestes paraules simbolitza que no hi havia cap deu abans d’ell i no n’hi haurà després. Apocalipsis 21,6 fa menció a aquest tema a la Bíblia.
  9. El poema parla sobre el pas del temps i de la velocitat amb que passa. Aquest tòpic s’anomena Tempus Fugit i acostuma a anar acompanyat de la temática del Carpe Diem, locució latina que es tradueix com “aprofita el moment”.

  En quant al títol, Omega és la úlima lletra de l’alfabet grec i per tant, com un signe que simbolitza el fi, dóna al poema un tint de tragèdia.

 5. Belén Cansino

  χαιρε!

  1. Considero que l’aprenentatge de grec és molt important, ja que aprenem la llengua predecessora al Llatí que és la nostra llengua mare. Els grecs van afegir la gran innovació de les minúscules i les vocals al seu alfabet.

  2. La gran petjada de l’alfabet grec és que hi neixen tots els alfabets a partir d’aquest.

  3. l¡alfabet és el invent més gran de la història perquè l’alfabet és comunicació i una civilització sense comunicació no és res.

  4. Palamedes no és l’inventor de l’alfabet, és un mite. El primer alfabet va ser creat a l’antic Egipte.

  5. Les minúscules van sorgir a l’època Bizantina per facilitar la lectura del Grec.

  6. La ceràmica de l’article mostra l’alfabet grec, l’alfabet athens, i que encara que té algunes semblances amb l’alfabet grec, li falta algunes lletres i algunes són una mica diferents.

  7.Si, les podem veure en diferents camps. Un gran exemple és en les matemàtiques, on les lletres alfa o beta hi apareixen a vegades.

  8. Simbolitzen el principi i el final perquè l’alfa és la primera de l’alfabet grec i l’òmega l’última.

  9. I tant, a vegades mentre camino puc veure algunes lletres gregues en marques de cotxes o d’electrodomèstics. La relacionaria amb la lletra psi.

  10. Al veure l’alfabet grec amb imatges divertides veiem les lletres des d’un altre punt de vista.

  ἒρρωσο!

 6. Iria Rael

  1. Per què creus que cal aprendre l’alfabet grec? Quina modificació cabdal van portar a terme els grecs, que van fer del seu alfabet el més útil i fàcil d’aprendre? Perquè aixi podem conèixer mes llengües i el origen de la nostre. La representació de les vocals amb signes propis, els signes vocàlics es vancrear a partir de consonants, i els grecs van aconseguir tenir una lletra per cada so ; escriure de esquerra a dreta.

  2. Quina és la petjada de l’alfabet grec en altres alfabets? Vid. De l’alfabet grec, els alfabets europeus i Alfabets, per triar i remenar! Em sembla molt interessant aquest article ja que explica com saber d’on són els teus origens lingüístics. Ens explica l’origen de les lletres, jo no sabia aquesta història de l’alfabet grec.

  3. És l’alfabet el major i més útil invent de tots els temps? Per què l’alfabet ha contribuït enormement al desenvolupament de la nostra civilització?
  Si, jo crec que si que ha sigut el invent més útil, per què així podem relacionar-nos, apendre a llegir escriure..

  4. És Palamedes l’inventor de l’alfabet? http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2009/09/19/palamedes-inventor-de-lalfabet/comment-page-1/#comment-31394

  No sabia qui va ser l’inventor de l’alfabet, ara si ja se que va ser Palamades, gracies a aquest article ja m’ha quedat molt clar. L’article es molt interessant

  Vale!

  5. Per què i quan sorgeixen les lletres minúscules gregues? Pots escriure en unes cinc o sis línies el que saps ara sobre l’origen i l’evolució de l’alfabet (l’esquema de la pàg. 16 de Grec 1, ed. Teide et pot donar un bon cap de mà). Les lletres minúscules van sorgir en l’época bizantina, ja que es va començar a utilitzar altres instruments a l’hora d’ecriure, amb els quals les lletres acabaren tenint trets característics, és a dir, diferentes formes.

  6. Com ho veieu? L’encertarem enguany? Esta molt decorada! I molt treballada, reconec algunes lletres de l’alfabet grec

  7. Les lletres de l’alfabet grec tenen empremta en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic català? Justifica la resposta i exemplifiqueu amb exemples (Vid. Grec 1, Teide pàgs. 26-28 i Aracne fila i fila) En les mates, alfa i beta sutilitzarn per a diferenciar diferents angles d’una forma geomètrica, o un altre exemple la lletra Pi, utilitzada per a representar el número 3,1415… .

  8.. Α i Ω per què són segons l’Apocalipsi, el símbol de Jesucrist com a principi i fi de la creació? Fes recerca i afegeix més fotografies amb Alfa i òmega arreu. Ego Sum … Perquè com en l’alfabet, alfa és la primera lletra i representa el principi o el naixement, i per alte banda òmega representa el final o la mort.

  9. Coneixes aquest poema de Salvat Papasseit? Per què es diu “Omega”? En quant al títol, Omega és la úlima lletra de l’alfabet grec i per tant, com un signe que simbolitza el fi, dóna al poema un tint de tragèdia.

  10. Per acabar, Alfabet i humor? Què n’opines? Música i alfabet? Podrem ampliar L’empremta d’Orfeu? L’alfabet grec en el cinema? Podrem ampliar La cinta de Nike? Fins i tot hi ha el dia de π! Si vols riure mira Pipas. Podem veure l’alfabet grec amb imatges divertides, m’ha agradat la del còmic de la família, ja que t’intenta explicar d’una forma divertida l’alfabet.

 7. Abigail.dina

  1. Per què creus que cal aprendre l’alfabet grec? Quina modificació cabdal van portar a terme els grecs, que van fer del seu alfabet el més útil i fàcil d’aprendre?
  Jo crec que és important aprendre l’alfabet grec ,ja que es com el principi de tot ,és a dir ,el grec han sigut el precedent ,per moltes llenguas que existeixen avui en dia ,també crec que l’alfabet grec ens permet enriquir notablement el nostre univers lexical.
  S’ha de dir que els grecs van crear el seu alfabet gràces els fenicis.Els grecs van afegir les vocals al seu alfabet,això va fer que el seu alfabet fos més útil i fàcil d’aprendre.
  2.De l’alfabet grec ,parteixen diferents tipus de d’alfabets.Grècia a deixat una petjada molt en els diferents alfabets que existeixen avui en dia.
  3.Si,jo crec qu l’afabet grec ha sigut al major invent,ja que sense ell ,molts alabets i moltes llenguas no s’haurien donat.Sense alfabet no hi hauria comunicació,ja que jo crec que l’afabet permet enriquir el nostre univers lexical.l’alfabet grec a ajudat al desenvolupament de la nostre civilització.
  4.si ,és l’inventor de l’alfabet grec.Palamedes és també esmentat com a inventor dels escacs, el joc dels daus, els diners en moneda, alguns graus militars i, fins i tot, algunes lletres de l’alfabet grec.
  5.El primer alfabet grec solament constava de majúscules ;les minúcules són de l’època bizantina(segle IV-V).L’alfabet és un sitema d’escriptura en què generalment ,hi ha un signes,per a cada so o fonema,i la seva descoberta s’atribueix als fenicis .Tot va iniciar pels volts del segle IX aC ,segurament en una zona del mar Egeu d’estretes relacions comercials.Els grecs no tan sol van adoptar l’alfabet fenici,sinó que el va adaptar a la llengua ;La representació de les vocals amb signes propis va ser un dels canvis més caraterístics i va suposar un perfeccionament de l’alfabet .
  6.La cèramica ens mostra algunas lletres de l’alfabet grec,la veritat es que esta molt ben feta.
  7.Es por dir que si,ha que es qe pot veure en diferents àreas,com per exemple les mates, alfa i beta sutilitzen per a diferenciar diferents angles d’una forma geomètrica.
  8.S’utilitza per definir a Déu ,les lletra alfa significa que Déu és el principi i la lletra omega el fi.
  9.No la veritat es que no el coneixia,m’ha semblat molt trágic.El poema ens parla sobre sobre la fugacitat del temps.
  10.M’ha semblat molt divertit la veritat ,li dona un punt diferent.

 8. Pingback: Etimologia de les paraules | L'univers clàssic dels nostres mots

 9. Liana Franchesca

  χαιρε!

  1. Per què creus que cal aprendre l’alfabet grec? Quina modificació cabdal van portar a terme els grecs, que van fer del seu alfabet el més útil i fàcil d’aprendre?

  Crec que aprendre grec té molta importància, i que cal aprendre’l, ja que és el la procedència de l’alfabet que tenim avui en dia i ens pot servir per a moltes coses, per què encara se segueixen utilitza’n aquestes lletres l’alfabet. Els grecs han adoptar l’alfabet fenici i adoptar-lo a la seva llengua i perfeccionar-lo, aconsegueixen una lletra per cada so, cosa que fa més senzill i pràctic l’alfabet.

  2. Quina és la petjada de l’alfabet grec en altres alfabets?

  L’alfabet grec com ja he dit, és el principi de l’alfabet a Europa, que amb el temps es va anar modificant.

  3. És l’alfabet el major i més útil invent de tots els temps? Per què l’alfabet ha contribuït enormement al desenvolupament de la nostra civilització?

  Sense cap dubte, es podria afirmar que l’alfabet és el major i és útil invent de tots els temps, ja que és el principal invent, sense l’alfabet, no hi haurien moltes paraules per comunicar-nos que fem servir avui en dia, i és com el principi de tot, sense alfabet, no hi ha comunicació i sense comunicació el més probable és que cap invent, hagues sigut possible.

  4. És Palamedes l’inventor de l’alfabet?

  Palamedes era un príncep grec que va participar a la Guerra de Troia, fill de Naupli, rei d’Eubea. Va ser l’inventor de l’alfabet, però també va inventar fars, balances, pesos i mesures, el llançament de disc i l’art de situar el sentinella.

  5. Per què i quan sorgeixen les lletres minúscules gregues?

  A l’època bizantina es van començar a utilitzar altres instruments en escriure amb els quals les lletres comencen a tenir diferent formes, i va ser quan van sorgir les lletres minúscules.
  A Grècia s’utilitzava una escriptura anomenada lineal B. Més tard els fenicis introdueixen l’alfabet a Grècia i els grecs l’adapten a la seva llengua amb els seus signes propis.
  Els etruscs, va adoptar aquest alfabet modificant algunes lletres i donen lloc a l’alfabet llatí.
  Més tard, als segles IV-V d.c s’introdueixen les minúscules a l’alfabet grec.

  6. Com ho veieu? L’encertarem enguany?

  Aquesta ceràmica esta molt ven feta, i com es pot veure mostra l’alfabet grec, almenys part d’ell per que he pogut reconèixer lletres. Tot i que algunes són una mica diferents.

  7. Les lletres de l’alfabet grec tenen empremta en el vocabulari tecnocientífic i humanístic català?

  El grec ha deixat una empremta molt gran a la nostra llengua. El podem torbar en moltes paraules del nostre vocabulari, que estan relacionades amb paraules gregues. Per exemple a les matemàtiques: delta, alfa, pi…

  8.. Α i Ω per què són segons l’Apocalipsi, el símbol de Jesucrist com a principi i fi de la creació?

  Representen a Déu, a la bíblia a apocalipsis 22:13 diu: Jo sóc l’Alfa i l’Ómega, el principi i el final. Representant el principi de la creació que crea Déu i el final, que ell decideix quan acaba.

  9. Coneixes aquest poema de Salvat Papasseit? Per què es diu “Omega”?

  Mai havia llegit aquest poema, però ara que l’he llegit m’ha semblat de tragèdia, el títol d’Omega, es refereix al final.

  10. Per acabar, Alfabet i humor? Què n’opines?

  Sempre que mires les coses amb humor, les veus d’una manera diferent, més divertida i molt interessant.

 10. Mar Cruz Viladoms

  1. Jo crec que cal aprendre l’alfabet grec perquè és la base de moltes de les llengües que hi han avui en dia al voltant del món; per tan és imprescindible entendre el grec i saber-ne la seva escriptura.
  Va ser l’alfabet més fàcil d’aprendre ja que contenia vocals i minúscules.
  2. L’origen de molts alfabets deriva bé sigui directament del grec o del llatí. També es troba el cas dels alfabets encara vigents a Rússia, Sèrbia, etc… el qual s’anomena alfabet eslau.
  3. Jo crec que sí, ja que sense l’alfabet grec no ens haguéssim pogut comunicar, ni s’hagués pogut redactar i per tant no s’hagués aprés a llegir. La música només haguessin sigut sons sense sentit i sense cap tipus de lletra per acompanyar-los.
  Gràcies a l’alfabet grec les coses es poden parlar i solucionar. També les innovacions que avui dia tenim han aparegut gràcies a descobriments que s’han estudiat, i clar està, per estudiar s’ha de llegir alguna cosa que hi hagi escrita i si no fos per l’alfabet grec ara mateix probablement no estaria escrivint aquesta tasca.
  4. Sí, perquè es diu que ell va ser qui el va crear. Algunes grafies les va fer mitjançant l’observació; com la iota, que la va crear mentre mirava una grua(ocell).
  5. Les minúscules sorgeixen entre els segles quart i cinquè en l’època bizantina.
  Sorgeixen perquè és van començar a fer manuscrits i les lletres es feien més petites, rodones i més connectades. D’aquí provenen les minúscules gregues.
  6. En aquesta imatge observo una peça de ceràmica e la qual hi ha molts tipus de signes i lletres grecs. És força cridaner i els colors li donen un contrast molt bonic.
  Espero que el fet d’haver triat l’assignatura de grec sigui tot un encert.
  7. Sí, és evident que molts dels actes que fem ens venen dels grec; com per exemple el teatre o els jocs olímpics.
  També perquè el trenta per cent del lèxic català prové del grec.
  8. Són aquestes dos perquè són la primera i la últimes lletres de l’alfabet jònic(ordre clàssic de l’arquitectura grega); que representa que Déu és el primer i l’últim.
  9. No coneixia aquest poema; però crec que es diu omega perquè parla sobre el ‘tempus fugit’(pas del temps) i es vol referir als últims instants del seu temps o de la seva vida.
  10. Ara que he estudiat les lletres gregues, casi tot el que observo al meu voltant em recorda a alguna lletra grega, com és en el cas de la ‘xi’ quan vaig per la vorera i observo la calçada.

 11. Pingback: El plaer de conèixer les lletres gregues i llegir grec! | El Fil de les Clàssiques

 12. Eloi Salat

  Χαιρετε!
  1. Perquè en el món actual hi ha moltes coses relacionades amb el món grec i també és molt interessant poder llegir textos que van escriure fa molts segles i poder-los entendre.
  Els grecs van adoptar l’alfabet fenici, el van adaptar a la seva llengua i van representar les vocals amb els seus propis signes, això va ser un dels canvis que van acabar de perfeccionar l’alfabet fenici.

  2. L’alfabet grec és el primer alfabet d’Europa i l’alfabet que fem servir ara (l’alfabet llatí o abecedari) és una variant de l’alfabet grec. És a dir que és l’origen del nostre alfabet.

  3. -L’alfabet és un dels majors i més importants invents de tots els temps, perquè gràcies a aquest podem deixar les coses per escrit i no haver-les de recordar perquè correríem el risc d’oblidar-les i que les següents generacions no les sapiguessin.
  -Perquè a tots els invents que es fan i s’han fet necessiten les paraules per donar-se a entendre, com per exemple l’internet, si no existís l’alfabet no existiria l’internet, ja que bàsicament l’internet és un gran magatzem d’informació que s’expressa en paraules.

  4. És Palamedes l’inventor de l’alfabet?
  Segons la tradició grega si, però com he comentat abans l’alfabet grec deriva de l’alfabet fenici, així que Palamedes potser si que va tenir a veure amb l’alfabet, però no en la invenció, sinó amb l’adaptació de l’alfabet fenici al grec.

  5. Les minúscules són d’època bizantina (segles IV-V). El primer alfabet grec, derivat de l’alfabet fenici no contenia les minúscules. Jo crec que les devien crear per poder saber quan comença una frase nova i potser també per diferenciar els noms propis.

  6. A la figura de ceràmica puc veure-hi una escriptura de la qual reconec algunes lletres gregues de les que hem estudiat, dec suposar que és un grec més primitiu.

  7. Sí, deu ser per poder fer un idioma internacional per tots els tecnicismes, és a dir, amb un tecnicisme un expert podrà veure les ramificacions de la pròpia paraula i d’on ve aquesta sense haver de traduir-la al seu idioma

  8. Α i Ω per què són segons l’Apocalipsi, el símbol de Jesucrist com a principi i fi de la creació? Fes recerca i afegeix més fotografies amb Alfa i òmega arreu.
  Perquè Α i Ω són la primera i l’última lletra de l’alfabet i llavors representen l’eternitat de Jesucrist: “L’Alfa i l’Omega, principi i fi, el que és i que era i que ha de venir”

  9. Per el què he llegit em recorda a la fi d’una relació, i llavors té sentit perquè omega és l’última paraula de l’alfabet.

  10. -No encara, potser d’aquí un temps!
  -Em recorda a la lletra Eta

 13. Mariona Cava i Ruiz

  χαιρε!

  1. Crec que aprendre de grec és molt important, ja que aprens amb la llengua predecessora al Llatí que és la que diferent manera és la llengua que encara utilitzem. Els grecs van afegir les minúscules i les vocals.
  2. És molt important, perquè a partit d’aquest neix el llatí i del llatí dervien moltes més llengües.
  3.Definitivament l’alfabet és el invent més gran de la història perquè, gràcies a l’alfabet hem evolucionat amb la comunicació.
  4. Palamedes no és l’inventor,és un mite. El primer alfabet va ser creat a l’antic Egipte.És un descendent directe de l’alfabet fenici
  5. Les minúscules van sorgir a l’època Bizantina (s. IV i V) per facilitar la lectura.
  6. La ceràmica de l’article es pot observar l’alfabet grec primitiu.
  7.Si, les podem trobar en diferents camps. Un gran exemple és en les matemàtiques,
  8. Simbolitzen el principi i el final de la creació de Jesucrist
  9.No coneixia aquest poema, però si a l’autor.Crec que va sobre el final de la vida, ja que, parla de diferentes tòpics literaris, que diuen coses com aprofita el temps, no el deixis escapar i jo entenc en aquest poema que li queda poc de vida i ho ha aprofitar al màxim.
  9.Si, sempre m’he fixat que a les germandats de les pel.lícules americanes que fan servir paraules i lletres gregues.Amb eta o pi del revés.

 14. Chorouk Regrag

  Χαιρε!

  1. Cerc que cal aprendre l’alfabet grec perquè va tenir una importància com a invent cultural molt gran, va revolucionar el traspàs de la cultura i la comunicació humana. El nostre alfabet, com el de la majoria de llengües que coneixem, és l’alfabet llatí que prové de l’alfabet grec occidental, que alhora és una adaptació de l’alfabet fenici (els fenicis va introduir l’alfabet a Grècia pels volts del segle IX aC). L’alfabet grec és un sistema d’escriptura en què, generalment, hi ha un signe per a cada so o fonema. És la més evolucionada, ja que té pocs signes i són fàcils d’aprendre.

  2. L’alfabet grec és el primer alfabet europeu. Una variant occidental de l’alfabet grec, importada pels etruscos, que en van modificar algunes lletres, va passar a Itàliai va donar lloc l’alfabet llatí o abecedari. De l’alfabet grec, deriven deriven tots els alfabets que ara avui en dia s’utilitzen a Europa, bé sigui directament a través del llatí, com es el cas de l’eslau.

  3. L’alfabet si que és el major i més útil invent de tots els temps perquè sense l’alfabet moltes de les coses que tenim avui en dia no existirien. No ens podríem comunicar tant fàcilment i gràcies a la invenció de l’alfabet grec hem pogut desenvolupar la nostra civilització.
  Ha contribuït enormement al desenvolupament de la nostra civilització, ja que s’ha pogut crear la filosofia, les ciències en general i les matemàtiques, a més d’altres més coses. També l’escriptura alfabètica, un sistema d’escriptura més econòmic, senzill i perfecte per la comunicació per escrit

  4. Sí, Eurípides, Palamedes. Com ell mateix diu ha trobat les regles per remeiar l’oblit, en inventar les consonants, les vocals i les síl•labes, i en ensenyar als homes l’ús de les lletres.

  5. Les minúscules són de l’època bizantina (S. IV-V). L’escriptura de l’alfabet grec coneixerà canvis anàlegs als que afecten l’alfabet llatí en la mateixa època: els antics dibuixos són conservats com a escriptura monumental, i després la minúscula acaben per imposar-se.

  6. En aquesta imatge puc apreciar l’alfabet grec antic, el grec que es parlava a la Grècia Antiga i també a les seues colònies.L’alfabet àtic clàssic.

  7. El grec sí que té empremta en el vocabulari tecnocientífic i humanístic català. La llengua grega, gràcies a les possibilitats de composició i derivació, ha influït al llarg dels segles, influeix i continuarà influint sobre les llengües modernes en la formació tant del llenguatge literari i artístic com del tecnocientífic. Un gran model és en les Ciències experimentals, les lletres gregues són molt abundants en aquest camp (alfateràpia) i pressuposat en les Matemàtiques (π (pi)= 3,14159265…).

  8. A i Ω són el símbol de Jesucrist perquè són la primera i l’última lletra de l’alfabet grec i depenent del context del Nou Testament , el llibre de les Revelacions, Alfa indica el naixement del cel nou i la terra nova i L’omega la fi del món malvat.

  9. Segons el poema que he llegit ens parla sobre el pas del temps i de la velocitat en que passen els fets, aquesta frase feta s’anomena “Tempus Fugit” i acostuma anar acompanyada amb la temàtica de “Carpe Diem” (viu el present, aprofita el moment). I amb relació el títol, Omega que és la última lletra de l’alfabet grec simbolitza el fi (la mort), igual que l’Alfa el principi (l’inici de la vida).

  10. L’alfabet i l’humor és una manera molt entretinguda de prendré un les coses de forma divertida com és en el meu cas les piràmides egípcies em recorden a la lletra lambda i els cascs per escoltar música a la lletra omega, de la mateixa manera que l’èpsilon minúscula l’euro €.

 15. Sara

  L’alfabet griegoha estat molt important per al desenvolupament de la llengua moderna. Si bé venim del llatí, el grec va ser un dels primers idiomes més rics que va ocupar el mediterrani.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *