Muntatges audiovisuals

La nostra amiga Guida ens ha facilitat la tasca i a La vida de l’escola  ens recorda els formats en què podeu penjar al bloc El fil de les clàssiques els vostres treballs audiovisuals (Powerpoint, Windows Movie Maker, etc.); però sé que  teniu molts problemes amb la incorporació del so i aquest és un component important de l’audiovisual. Aleshores, cal recordar aquests consells:

  1. Per recitar un text, cal conèixer-lo molt bé i entendre què ens comunica en cada moment. La preparació de la recitació s’ha de fer en dues fases: situar bé les pautes i marcar els moments destacats amb l’entonació. Amb l’ajut d’un micròfon i de la gravadora de sons de l’ordinador, es crea un arxiu de so i es desa en una carpeta.

  2. La incorporació de la banda de so al muntatge audiovisual dependrà tant de les vostres habilitats, com del programari que disposeu. Normalment, el programes d’ús general aquí esmentats (Powerpoint, Windows Movie Maker) només permeten la insersió d’una única banda sonora al projecte que s’està creant. Aquesta incorporació de l’àudio tant es pot fer des d’un fitxer ja enregistrat a l’ordinador, en els formats més comuns (wav, mp3) com efectuar l’enregistrament “en directe” de la pista de so amb el mateix programa de composició. Aquesta última opció és la recomenable si la banda sonora a incorporar està composta d’una narració lineal, amb o sense acompanyament musical de fons, o, en el millor dels casos, es tracta d’un conjunt de peces musicals encadenades. Tot i que el Wmm permet carregar en el projecte diferents fitxers de so de forma consecutiva, l’eina d’edició que incorpora és molt limitada per polir com cal la banda sonora. La segona opció és tractar tot el so de manera prèvia amb un programari específic per a l’enregistrament i edició d’àudio. Avui dia existeixen en la xarxa diversos programes de codi lliure i llicència oberta que permeten un acurat tractament del so. Entre aquests destaca, per la seva popularitat i simplicitat d’ús, l’Audacity. Aquest programa permet l’enregistrament directe de la font de so seleccionada en l’ordinador (micro, línia, cd) de forma consecutiva, i cada cop generant una pista nova. D’aquesta manera, i en el cas de ser necessari repetir una narració, podem fer la composició final de la locució comparant, triant i enganxant els trossos en què la veu hagi quedat més bé. A més, i un cop ja gravada la veu, a les altres pistes podem addicionar els fitxers d’àudio que considerem necessaris per aconseguir una òptima banda de so (música de cd, en mp3, efectes, etc). Un cop disposem de tots els àudios en pistes separades podrem mesclar-les i editar-les amb les eines que incorpora el programa, de manera àgil i intuïtiva. També podrem aplicar a cada pista efectes, filtres i equalitzacions, processos que per sobre de tot ajudaran a amorosir les inevitables imperfeccions del so que hem captat en directe. Finalment, quan totes les pistes ja hagin estat mesclades i editades, demanarem al programa que ens exporti el projecte en un fitxer en format wav o mp3 que serà el que posteriorment afegirem al Wmm o Pwp.

  3. Una vegada s’ha elaborat el guió il·lustrat i s’ha enregistrat la recitació, es pot passar a realitzar el projecte. Si es fa l’animació amb Windows Media Maker es crearà un document WMP amb banda d’imatge i banda de so, en què alternarà la música amb la recitació i acabarà amb música.

     

A més, heu de tenir en compte aquests consells generals:

  • Obrir una carpeta a l’ordinador per desar-hi totes les imatges, sons i músiques destinades a l’animació.

  • En seleccionar les imatges, aquestes han de tenir una qualitat mitjana, al voltant de 100kb, per evitar que surtin massa pixelades (si s’extreuen d’Internet) o pesin massa (si són pròpies).

  • Jugar amb la gran quantitat de possibilitats que ofereixen els títols, el color, el tipus de lletra, etc. tot clicant sobre les eines del programa.

  • Utilitzar les transicions entre les imatges amb sentit, aprofitant els dissenys del programa.

  • Fer salts de so ben suaus entre la música i la recitació. El programa ofereix la possibilitat de controlar el volum del so.

  • En acabar el muntatge, prémer l’opció “Finalitzar vídeo” per a obtenir l’arxiu.

  • Ja podeu penjar els vostres vídeos al YouTube i els Powerpoint a slideshare (recordeu que la música i les animacions es perden) o a Google docs. Després només cal copiar el codi html i aferrar-lo al bloc.

  • Al nostre bloc Tutorials per blocar bé hi trobareu tot el que necessiteu!

  • Bona sort! AUDACES FORTUNA IUUAT!

2 thoughts on “Muntatges audiovisuals

  1. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Fem de romans al mercat de la Boqueria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *