És l’alfabet el major i més útil invent de tots els temps?

Aquests dies a classe de grec de primer de batxillerat ens afrontem al repte d’escriure en alfabet grec. Fixant-nos-hi bé, ens adonem de la forma sorprenent de les lletres i de la seva semblança, malgrat tot, amb algunes de les lletres del nostre alfabet. De petits, vàrem conèixer les lletres del nostre alfabet i vàrem començar a llegir, alguns ràpidament com una servidora, però a d’altres va costar déu-i-ajut. Ara, però, no se’ns acut llegir lletra a lletra. Estem tan acostumats a llegir paraules i frases, que passem per alt els signes que les formen: les lletres de l’alfabet. Acabem de conèixer les lletres de l’alfabet grec i d’entrada ens captiven els seus signes, però les lletres soles no ens diuen res, tal com passa amb les lletres soles del nostre alfabet; en canvi, totes juntes diuen meravelles encara que, ara per ara, ens costi desxifrar el missatge que grecs de fa més de dos mil anys fixaren per escrit amb la idea de perpetuar la seva existència, el seu pensament…   

Ara és el moment d’aturar-nos a reflexionar sobre l’alfabet. És realment el major i més útil invent de tots els temps? Per quines raons podem afirmar que l’alfabet ha contribuït enormement al desenvolupament de la nostra civilització?

D’on sorgeix un sistema d’escriptura com l’alfabet? Com han arribat les lletres del nostre alfabet a la seva forma actual? (Us recomano que jugueu aquí amb l’evolució de l’alfabet fenici a l’àrab, o del fenici al grec, del grec al cirílic o del grec al llatí)

Quins rastres ha deixat l’alfabet grec en l’art? i en la publicitat (ex.3, pàg.29 Grec 1 ed.Teide?…Al Moodle Fil de Grec 1 hi trobareu els passos a seguir per fer-ne la recerca i aprendre tots junts. Aconseguirem fer un treball per després publicar a Aracne fila i fila, l’espai dels alumnes? Segur que sí, si tots i totes col·laborem! Καλὴ Τύχη!

38 thoughts on “És l’alfabet el major i més útil invent de tots els temps?

 1. lina

  xairete!!! el vídeo ens dona molta informació sobre l’origen de l’alfabet,que el van crear el fenicis però desprès per relacions comercials en el Mar Egeu va passar en mans del grecs qui van aportar les minúscules, les vocals, els espais entre les lletres, una lletra per a cada so… etc. Jo penso que és l’invent més útil de tots perquè si no, no haguéssim avançat, la nostra civilització seria un complet desordre i a més és un mitja de comunicació més fàcil que els jeroglífics i menys complex i també es un forma de deixar relatada l’història no ho creieu? 😀

 2. Camila

  La importància que l’alfabet grec ha tingut al llarg dels anys i que encara actualment continua tenint ningú la pot qüestionar, tot i així molta gent desconeix que gràcies a la seva invenció s’ha pogut crear el nostre logos d’avui dia i que per tant s’ha pogut desenvolupar molt més la nostra capacitat de raonar, de qüestionar-nos molts fets de la nostra vida, per tant desenvolupar la filosofia i les ciències en general. Molts cops la gent pensa que la creació de l’alfabet no té res a veure amb el desenvolupament de les matemàtiques, però la realitat és que la creació de l’alfabet està molt relacionada amb l’amplificació de la ment i obviament a que aquets nous pensaments quedessin per escrit.

 3. Irena

  Xairete Lida!:D
  Està molt bé el video!
  Des de el meu punt de vista crec que l’alfabet és una eina escencial per a la nostra societat,per tal de comunicar-nos i de entendrens més facilment.
  Tota aquesta primera unitat estarem estudiant la importància del alfabet que ha anat evolucionat al llarg dels nostres segles i per tant canviant. Primerament els grecs van adoptar la seva llengua des de ‘alfabet fenici, però no només això, sinó que la van adaptar a la seva llengua amb la representació de les vocals amb signes propis, els signes vocàlics, una lletra per cada so, la separació, els accents gràfics, els signes de puntuació, les minúscules, escriure d’esquerra a dreta i de dreta a esquerra, etc.
  Després de l’alfabet grec han sortit l’alfabet etrusc o bé llatí/alfabetic que es el nostre i l’eslau o ciríl.lic que es el que s’asembla més al dels grecs.
  L’Alfabet grec ens deixat molts rastres d’art ho podem veure per exemple en molts artícles del bloc i a partir d’ara segur que en farem encara més.

 4. nuria

  Xairete!!
  El video es miolt complet, en informa der coses que ja vam explicar a clase pero, sempre va bé una mica més d’informació.
  L’alfabet es un dels invents més importants ja que el poder entendrens entre nosaltres crec que es una cosa molt important. ^^

 5. Anna Salas Tarré

  Per fi es pot comentar al bloc!
  T’enganxo el que vaig fer l’altre dia a classe que em vaig guardar!

  Una de les raons pel qual es va canviar de mentalitat i es va passar de tenir una mentalitat mitològica a una mentalitat filosòfica va ser la introducció de l’escriptura.
  Per tant, la introducció de l’escriptura, és algo fonamental per l’aparició de la filosofia.
  Així, es passa la informació de generació en generació. Així pot progressar el coneixement.
  La gent que escriu estimula més la seva reflexió.
  Les idees de les ciutats, de les polis, es van escriure, les lleis, es van escriure, així, les lleis escrites ordenaven la ciutat, i com els filòsofs tenien una visió còsmica del univers i eren ordenats podia ser perque la societat estava ordenada gràcies a l’aparició de l’escriptura.

  Bona nit!

 6. Rabab

  ave lida!!
  no tenia n’hi idea de que l’àrab venia de l’alfabet fenici.
  el video esta molt bé,m’agradat bastant.Ara crec que esta més clar que l’alfabet és el millor invent.

 7. ψαρλα

  Χαιρετε!!
  εγω γραφοη ηελενικα τωρα!!

  εγω καρλα ειμι

 8. dani costa

  Quantes vegades no ens volem expressar amb paraules?
  es llavors un dels invents mes utils,i es igual per a tots,cadascu pot dir el que li doni la gana,pero la eina es la mateixa,les vocals i consonants,les comes son obligatories per a tots,io crec que menteneu.
  L’alfabet potser el mateix que la gamma de colors que tots els pintors comparteixen encara que cadascu els utilitzi com vulgui,llavors jo penso que l’alfabet ens ha unit més del que pensem.

 9. andrea martinez

  Holaaaaaaaaa!!!!

  El major i més útil dels invents de tots els tems sens dubte a estat limprenta, però no la imprenta de tinta, sino la que han estat utilitzant la gent per comunicarse o deixar per escrit una ideea.
  Els inicis es poden trobar en un poble de l’ antiga mesopotamia, on es l’ actual iran.Que al gent comença a posar símbols a les coses per contabilitzar i tenir un cert ordre.
  Els egipcis també tenen uns escriptura mol antiga i dificil ja que les seves escritures són pictogràfiques i un símbols pot referirse a una síl·la, paraula, idea… és una escriptura molt complexa escrita en papirs.Tot i que amb el temps la simplifiquen per la Demòtica.
  La xinesa també es uan escriptura molt antiga que ha sigut lleugerament variada.
  L’ us de l’alfabet ens ho facilita amb només 20 símbols.

  Podem dir que el nostre actual alfabet o abecedari llatí, es descendent dels fenicis ja que els gracs van copiar el seu abecedaria per les constants relacions mercantils que tenien.Tot i que va ser lleugerament modificat per l’ aparició de sons sil·làbics, direcció de l’ escriptura i les minúscules.

  Té molta raó qui diu que l’ alfabet a contribuit a la nostra civilització ja que el poder escriure amb un sistema que molta gent reconeix aporta informàcio per culturitzar i entendrens.

  fins aviat=)

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Bé Andrea, veig que t’has mirat amb atenció el vídeo i així has completat el que vam aprendre a classe. La propera vegada, però, tingues una mica més de cura a l’hora d’expressar-te i evita deixar paraules a mitges…

 11. Rebeca Sánchez

  Hi ha molts invents que al llarg de la historia han marcat etapes, ja que han costituit un gran avenç per a la societat, han ajudat(o en els pitjors casos, han empitjorat) a millorar la nostra qualitat de vida, tal i com la coneixem ara. L’alfabet es un dels grans invents de la història de la vida, ja que gracies a l’alfabet, ens podem comunicar d’una altre manera que no sigui via oral, i aixo ha ajudat notablement.
  L’alfabet va sorgir dels fenicis, que van comunicar el seu saber a els grecs i a partir d’aquest, s’ha anat expandint per tot el món.
  Hi han grans obres d’art inspirades, no nomes en l’alfabet grec, si no en tota la cultura grega. Ha estat un gran influencia al llarg de la història i encara ara ara es molt important en la nostra vida quotidiana.

 12. Alissa Komarova

  Hola,
  jo opino que el alfabet es molt important,
  perque es una font de comunicació, ens permet parlar,
  comunicar-nos i entendre-nos.
  A partir del alfabet construim paraules, despres frases, i despres un text o conversació llarga i ens expliquem.
  Pero amb el temps ha anat evolucionant una mica la cosa,
  perque ara existeix el llenguatge vulgar, amb paraules no adequades.Es el únic inconvenient que hi ha.

  Sobre l’alfabet Grec:
  cap al segle VIII aC els grecs van incorporar l’alfabet fenici i el van adaptar al seu llenguatge.Les lletres de l’alfabet grec són les mateixes que les de l’alfabet fenici, i tots dos alfabets estan ordenats de la mateixa manera.El grec es va convertir en la font de totes les escriptures formes d’escriptura modernes a Europa.
  Hi han 5 tipus d’alfabet;

  -Alfabet Àrab
  -Alfabet Ciríl.lic
  -Alfabet Grec
  -Albaet Hebreu
  -Alfabet Llatí

 13. haja sande

  Aveee!

  La vritat que el video m’ha impactat molt i crec que es vritat l’alfabet es un dels millors invent i molt funamental!peró no tenia n’hi idea de que l’àrab venia de l’alfabet fenici.

  unpetó:)

 14. Sílvia Espinach García

  Primerament, vull comentar que estic molt d’acord amb aquesta definició: “Estem tan acostumats a llegir paraules i frases, que passem per alt els signes que les formen: les lletres de l’alfabet.” I és que la invenció de l’alfabet ha permès la transmissió d’informació i cultura sigui més fàcil i eficaç. Ha suposat un canvi en la civilització i és pràcticament l’origen de la nostre forma de vida. Sense textos que ens informin del passat no podríem entendre perquè som on som i fem el que fem. Amb l’alfabet, descobrim la millor manera de plasmar el que diem.

 15. edelgado.a13

  Jo també crec que l’alfabet és un dels majors invents de l’història de l’humanitat, Margalida, i es que la civilització Grega i el seu alfabet va augmentar la seva influència al voltant del món, gràcies a això, a partir del alfabet grec es va originar el llatí, l’etrusc i el ciríl•lic, amb aquests antecessors es va convertir en l’avi dels sistemes alfabètics fets servir avui arreu del món, i avui som el que som i tenim el que tenim gràcies a això.

 16. irina

  L’alfabet grec ha tingut molta importància, ja que de l’alfabet grec ve l’alfabet etrusc i per una altra banda l’alfabet eslau. De l’etrusc ve l’alfabet europeu. Els grecs van agafar el seu alfabet a partir de l’alfabet fenici, tot i que hi van fer alguns canvis com per exemple la forma d’escriure, que era de dreta a esquerra i ells ho van adaptar d’esquerra a dreta.

 17. irina

  Hi ha molta publicitat que té noms de les lletres gregues: el cotxe alfa romeo, la llet puleva amb omega 3…

 18. Andrea Balart

  Quins rastres ha deixat l’alfabet grec en l’art? i en la publicitat? la lletra delta, represnta el deltoide els triangles, la esvástica ve de la gamma, etc. En la pucblicitat lam llet puleva omega 3 ve de la lletra òmega. Alfa romeo, es un altre símbol clar de la publicitat on apareix una altre lletra grega, etc.

 19. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  La creació de l’alfabet grec ha sigut molt important, ja que ha contribuït en el desenvolupament de la nostra civilització actual, ens ha permès aprendre a llegir i escriure i a comunicar-nos. Sense l’alfabet grec no tindríem el nostre alfabet actual ni tots els que existeixen.

  Vale 🙂

 20. Ariadna Zarcos

  Si, l’alfabet és un dels majors i més útils invents de tots els temps perquè amb l’alfabet és dona una base perquè tothom parli igual i ens poguem entendre i l’existència de l’alfabete va ajudar a que la nostra civilització es desenvolupés cap a un món on la llengüa estava estructura, tenia unes “lleis”. Jo crec que el nostra alfabet actual va surgir del desenvolupament a l’hora de parlar, és a dir, tot va canviant i van començar a canviar la forma de parlar, més gent va aprendre a escriure i potser l’alfabet grec els hi era més dificil i van adaptar-lo a una forma més sencilla.

 21. Iria Rael

  Salve!

  Si, jo crec que si que ha sigut el invent més útil, per què així podem relacionar-nos, apendre a llegir escriure..

 22. Marc Arquillo Quintana

  Χαιρετε,
  Gràcies a l’alfabet les civilitzacions han pogut plasmar, ja sigui en tables de fang, pedra o paper la seva forma de pensar i els seus avenços; aconseguint que aquests es conservin inalterables i d’aquesta manera arribar a les generacions futures ajudant-les a progressar i aprendre dels errors del passat per a desenvolupar un món més avançat.

 23. Joan Barrabino Rubio

  Χαιρετε,

  Sí que podríem dir que la invenció de l’alfabet és el fet més important de la història ja que gràcies a ell podem escriure i conserva textos dels nostres avantpassats i veure com era la seva forma de vida, les seves creences pensaments i costums.

  1. Per què creus que cal aprendre l’alfabet grec? Quina modificació cabdal van portar a terme els grecs, que van fer del seu alfabet el més útil i fàcil d’aprendre? Perquè aixi podem conèixer mes llengües i el origen de la nostre.

 24. Pingback: L’alfabet grec: recapitulem | El Fil de les Clàssiques

 25. Robert Cepeda

  Sense cap dubte l’invenció de l’alfabet és l’invent mes útil de la historia, ja que ens permet escriure i conservar textos. Molts dels textos que conservem actualment no existirien si no fos per l’alfabet. Recordar que las palabras se las lleva el viento pero lo que esta escrito permanece.

 26. Sandra Mendoza

  L’alfabet és la base de l’escriptura i, per tant, permet la divulgació científica, popular i cultural d’una societat. Una civilització que desconeix cap sistema d’escriptura per a la propagació del seu saber, de les seves lleis i tradicions és una civilizació primitiva. En definitiva, l’alfabet és l’eina bàsica per la comunicació humana.

 27. Laia Costa

  L’home sempre ha tingut la necessitat de comunicar-se (oralment o de manera escrita), per això es va inventar l’alfabet. A part de la necessitat bàsica que cobreix l’alfabet (la comunicació),també ens permet conèixer com vivien els nostres avantpassats, a través dels textos que van deixar escrits. També s’ha de dir que molts dels objectes que utilitzem en el nostre dia a dia no podrien ser factibles sense l’alfabet (ordinadors, diaris, mòbils…). En definitiva l’alfabet és un invent molt important en la humanitat.

 28. Clàudia Ordaz

  Χαιρετε,

  Sens dubte l’alfabet és inqüestionablement el major invent de la història. No és només pel fet de que, òbviament, és necessari per l’escriptura. Sinó que crec que l’alfabet va més enllà, és més, crec que sense l’alfabet ni tan sols podríem pensar de la manera que ho fem. Com nombraríem les coses del nostre voltant si no tinguéssim lletres? Com ens comunicaríem entre nosaltres? Estic convençuda de que no podríem tampoc ordenar les idees i pensaments dins del nostre propi cap. El pensament està estretament lligat amb l’alfabet.

 29. Claudia Pérez

  Χαιρετε!

  Sens dubte, per mi l’alfabet és el millor invent de tots els temps. L’home sempre ha tingut la necessitat de comunicar-se tant per escrit com oralment.Per tant, l’alfabet és la base d’un llengüatge, és lo escencial. Sense aquesta base no podríem construir la casa que vindria a ser la llengua. L’alfabet ha fet un canvi cap amunt históricament, gràcies a l’alfabet jo ara puc escriure els deures de Grec.

 30. Alèxia Alvárez

  Χαιρετε!
  És realment el major i més útil invent de tots els temps? No es pot dubtar que l’alfabet grec es el major invent que hi ha hagut mai, ja que gracies a ell podem comunicar-nos, podem ficar-li nom als objectes que veiem cada dia, a les emocions, als pensaments, a absolutament res, l’abecedari es tan útil i tan requerit que des de que es va inventar tot i que ha anat evolucionant, desprès de milers d’anys es continua fent servir. L’alfabet ha contribuït a tot tipus de civilitzacions ja que cobreix una necessitat que el ser humà té, que es la comunicació, encara que no te perquè ser escrita fins i tot necessitem l’abecedari per poder ordenar els nostres pensaments i idees dins nostre, en la ment. El grec es va convertir en la font de totes les escriptures.

 31. L. Arcas

  Χαιρε!
  Per a mi l’alfabet és un dels invents més útils del món i sino el major, degut a que amb ell, s’ha pogut avaçar en tot, crean l’alfabet, s’ha creat la comunicació, el poder parlar i entendre, després l’escriptura, i amb això fer evolucionar tot des de els idiomes, les matemàtiques a la física, la filosofia… En resum per a mi l’alfabet ha sigut el millor invent del temps, que ha fet que ara el món sigui com és!

 32. Mireia Sánchez Cano

  A mi em sembla que l’alfabet va ser un dels millors invents ja que desde sempre l’home ha tingut la necessitar d’expressar-se i crec que va ser una innovació i una manera de mostrar els sentiments a través de l’escriptura. Avui en dia no se que fariem sense un alfabet que ens permetés escriure quan i com vulguem. A més gràcies a l’alfabet podem conservar i entendre alguns dels textos dels nostres avantpassats. És un invent molt Útil!

 33. Pingback: L’origen i evolució de l’alfabet grec | Aracne fila i fila

 34. Abril Gabutti

  Si, l’alfabet és un dels majors i més útils invents de tots els temps. Amb l’alfabet és possible entendre’ns a diferents parts del món, és l’eina bàsica per la comunicació humana, és tan útil que des que es va inventar tot i que ha anat evolucionant, després de milers d’anys es continua fent servir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *