Palamedes, inventor de l’alfabet

Palamedes. Cànova

Palamedes d’A.Cànova (Foto W.Sauber, wiquimèdia)

L’heroi grec Palamedes (en grec, Παλαμήδης) es caracteritza per la seva precoç saviesa. També fou educat, com Aquil·les, Hèracles  o Jàson, pel centaure Quiró. Se’l considera un guerrer pacifista i un heroi inventor; se li atribuïa  la invenció de l’alfabet, una o més grafies (sovint s’explica  que va tenir la idea de la lletra Υ tot veient volar unes grues); l’ordre de les lletres; de la moneda; de les mesures; dels pesos; dels números; del joc de dames, d’ossets o de daus; també dels jocs d’atzar i de l’astrologia, entre d’altres. Tot i ser un savi enginyós i  benefactor, fou víctima de l’enveja col·lectiva i de la calúmnia fins arribar a patir una mort innocent, considerada injusta per excel·lència. Ulisses mai no li va perdonar que el desemmascarés, quan es feia passar per boig  (tot llaurant amb un ase i un bou) sembrava un camp de sal,  per no participar en la guerra de Troia i es va aturar en sec quan Palamedes va posar davant de l’arada el petit Telèmac. S’explica que Ulisses obligà un troià a escriure una carta en la qual quedava pal·lès que Palamedes havia ofert al troià Príam trair els grecs. Quan Agamèmnon, el cap de l’expedició grega contra Troia, es va assabentar, va fer lapidar Palamedes.

Sols jo he trobat les regles per remeiar l’oblit, en inventar les consonants, les vocals i les síl·labes, i en ensenyar als homes l’ús de les lletres de manera que qui es troba absent sap perfectament tot el que s’esdevé més enllà de la plana marina, a casa seva, i el pare moribund diu per escrit als fills la part d’herència, i l’hereu se n’assabenta. Els mals que fan caure en discòrdia els homes, una tauleta els sufoca i no permet que es diguin mentides.

EURÍPIDES, Palamedes, fr. 578

El timbre ens va impedir comentar aquest text (Grec 1de M.Capellà  Ed. Teide ex.8 pàg. 16) a classe i tal com us vaig dir, l’heu de comentar aquí. Abans busqueu informació sobre l’autor (Eurípides) i l’obra (Palamedes) i per comentar-lo heu de relacionar el tema del text (la invenció de Palamedes)  amb la importància de l’escriptura com a eina de comunicació i fixació de les lleis.

Mentre anem aprenent les lletres gregues per tal de poder llegir i escriure el més ràpid possible: Qui de vosaltres s’atreveix a experimentar amb les lletres de l’alfabet i ens fa un rap amb els noms de les lletres gregues, un dibuix o un muntatge amb les lletres de l’alfabet grec (majúscula, minúscula, nom, pronúncia, exemple), una coreografia, una fotografia original amb aparença de lletra grega com aquest arbre…?

41 thoughts on “Palamedes, inventor de l’alfabet

 1. Oriol García

  Doncs jo tinc un nou raaaap, de l’Alfabet en GREEEEEECCCC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Demá el portaré a classe!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Ja tinc ganes de sentir-lo, Uri! Segur que et deu haver quedat molt bé! Fins demà!

 3. Odri

  Eii!
  Hay muchas cosas, que sabemos o hemos escuxado, que viene del griego, la gente cuando lee un horoscopo, no piensa de donde proviene los signos, en todas partes tenemos cosas griegas y la gente se tendria que dar cuenta, que el griego no es una lengua muerte, que sigue con nosotros en todas partes.
  Muy bueno el textoo
  un besito

 4. Laura G

  Hola lidaa
  El text que no vaig entendre gaire bé a casa és aquest, però tampoc ens va donar temps de comentar-ho! Però amb el que dius a dalt puc fer-me una petita idea.

  Doncs no sé si m’equivoco, però segons la informació que he cercat, Eurípides, un dels poetes tràgics grecs més importants, va reunir en una obra 92 tragèdies, de les cuals,només es conserven 19 i una d’aquestes conta la història de Palamedes(que és la que has posat a l’article).Com dius també, se li atribueix una part de l’alfabet grec, fet importantíssim, ja que sense la seva contribució no s’hauria completat, no hauria aparegut l’escriptura i per lo tant no s’haurien propagat els coneixements i les cultures.

  Fins demà lida!

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Així m’agrada, Laura! Ja veuràs que sovint el bloc ens ajuda a acabar la classe.

 6. Rebeca Sánchez

  Tan de bo algú de nosaltres arribi a fer alguna cosa tan important per la historia de la llengua com va fer Palamedes amb l’alfabet!
  Gracies a l’alfabet i el seu domini, tal com diu Palamedes, el que mes s’ha pogut remeiar es el fet de que amb el temps els fets quotidians de la vida, moments que poden canviar la historia, idees, pensament, tot això no quedi en l’oblit i ho puguin utilitzar futures generacions per saber mes sobre els nosaltres avantpassats i sobre nosaltres mateixos.
  Gracies, Laura, no sabia tot aixo que has posat sobre Palamedes!
  un peto!

 7. nuria

  Hola Lida!!
  Gràcies a Palamedes tenim l’alfabet, que és un gran invent!! Segons el que he llegit tenia una gran saviesa i no tan sols va inventar l’alfabet. Suposo que, de ser ell, ens ha fet un gran favor ja que és molt més facil que els jeroglífics egipcis. L’article es molt complet i merci Laura per l’informació =D.
  Vale!!

 8. Rabab

  ave lida!!
  L’article esta molt bé no sabia que també s’atribuís a Palamedes la invenció de l’alfabet.
  Sort que tenim el blog.
  ave lida

 9. Erik Oliveras Sanchez

  Despres de llegir el text un altre cop si que l’entenc.

  Tot i que Palamedes resulta una mica extrany.
  Un guerrer pacifista?

  Pero bé, hem de agrairli tot el que tenim ara, que sens dubte, no tindriem sens l’alfabet.

  Hail and Kill!

 10. Marta Gijón

  XAIPETE! Lida
  Quina bona idea que va tenir. El que no em queda clar es un guerrer pacific? 0.0

 11. Alissa Komarova

  Hola,
  el Palamedes aquet tenia que ser un geni.
  Jo, a vegades em pregunto com li ocudeixen les idees a les persones..
  a mi també m’agradaria inventar alguna cosa.
  Palamedes, ens ha fet evolucionar en tots casos,
  perque sabes escriure, parlar, llegir..
  Sabem estudiar, entendre les coses.
  Era un geni:)

 12. Sílvia Espinach García

  Apassionant. Em sembla apassionant la história de Palamedes, el savi que, per voler ser pacífic passant desapercebut fou assesinat. Tant si realment l’invenció de l’alfabet és seva com si no ho és, el seu text reflexa molt bé l’ús de l’escriptura en la vida quotidiana.

 13. edelgado.a13

  XAIPETE
  Eurípides va ser un dels poetes més importants de la tragèdia grega, es creu que té 92 tragèdies, de les quals només es conserven 19. Palamedes és una obra d’Eurípides. Palamedes va ser un heroi grec que es caracteritzava per la seva saviesa, va contribuir en la invenció de l’alfabet grec i això es el que representa el text de la pàgina 16, on s’atribueix el mèrit per la seva invenció

 14. Zicora

  Bon dia Lida.

  En la meva opinió, crec que Palamedes va ser un geni excepcional, sense ell no coneixeriam l’alfabet grec. Es a ell al que li tindriem de agrair tot lo que a fet, apart dels fenicis, es clar, que van ser els que van descobrir l’alfabet i el van introduir a Grecia.

  Fins aviaaat. 🙂

 15. Chaima Anza

  Bon dia Lida!!

  Aquest article el trobo molt interessant una història que finalment acaba amb la mort de Palemades , una mort injusta i tràgedica. Palamedes fou el inventor de tot això i més;l’ordre de les lletres; de la moneda; de les mesures; dels pesos; dels números; del joc de dames, d’ossets o de daus; també dels jocs d’atzar i de l’astrologia, entre d’altres.
  Palamedes era, segons la mitologia grega, un príncep grec que va participar en la Guerra de Troia. Era fill de Naupli, rei d\’Eubea.
  El seu pare Naupli, decidit a venjar-lo, va visitar una per una totes les dones dels reis i prínceps grecs que estaven lluitant a Troia i els explicava la mateixa història a totes: que el seu marit havia capturat una esclava troiana i pensava, en acabar la guerra, divorciar-se i casar-se amb la troiana. Així, cap rei no tindria un bon repòs en tornar de Troia.

  Aquest detall del pare de Palamedes va ser un detall molt bonic, però també es sempre per venjança.

  Espero haver aportat informaió i haver dit les meves idees!!! 😉

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  Chaima, has de tenir, però, més cura de l’expressió i de l’ortografia!

 17. Eulàlia

  Eurípides va ser un dels poetes tràgics més importants durant l’etapa del grec àtic que més endavant esdevindria la “κοινἠ” o llengua comuna. Eurípides va escriure unes 92 obres al llarg de la seva vida on els temes principals que tractava eren sobre llegendes i mites.
  La seva obra “Palamedes” no es conserva sencera.

  Palamedes va ser un príncep grec que lluità a la guerra de Troia i vs inventar les lletres de l’alfabet, el seu ordre, els números, el joc de les dames, la moneda, les mesures, els pesos…

  Si l’alfabet no s’haguès creat mai, tindriem una manera de comunicar-nos més complexa que ens impediria agilitat en llegir i entendre els textos i no tothom seria capaç d’aprendre el codi… segurament hi hauria més gent analfabeta al món. Com es portarien les lleis, els impostos? Quants anys trigariem en comprendre els signes que ens envoltarien?

 18. Victor Barranco ( ωιψτορ )

  XAIPETE!

  La veritat és que m’ha costat apendre’m l’alfabet grec, però he pogut fer-ho hjaajajja!! no tenia ni la minima idea de que Eurípides va ser qui el va inventar. La veritat és que li hem de donar les gràcies, ja que sino no haguessim tingut cap manera de comunicarnos entre nosaltres i poder parlar-nos, així que encara que m’hagi costat apendre’m l’alfabet li dono les gràcies.
  Això és tot!
  Vale!

 19. νορα δομινγο.

  Xaipete!!

  Es increïble la manera de pensar de algú. Moltes Gràcies a Eurípides per donar-nos la oportunitat de aprendre’ns el alfabet grec, personalment no m’ha costat gaire però m’agrada saber-lo.

 20. Alina Roman

  Xaipete!!

  És molt interessant tot això de la invenció de l’alfabet grec perquè sino hi haguès cap abecedari haguès sigut impossible comunicar-n’os entre nosaltres. Moltes gràcies a Palamedes que per cert va ser un gran inventor perque va inventar el joc de les dames , l’ordre dels números , l’astrologia entre altres..

 21. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » L’alfabet grec: recapitulem

 22. irina

  Pel que veig Palamedes va ser un gran inventor, entre altres coses va inventar l’alfabet. Pero també va inventar els jocs d’atzar, l’astrologia, la moneda,etc Sense l’alfabe grec no haurime pogut parlar una llengua inteligible. No parlariem cap llengua romanica, ja que aquestes provenen de l’alfabet llatí i aquestes de l’alfabet etrusc, que al seu trob ve de l’alfabet grec.

 23. Andrea Balart

  Palamedes va inventar l’alfabet grec i va ser un gran invent revolucionari, ja que ens ah permés comunicar-nos i llegir i escriure. Pero no només va fer aqusts invents, també va fer uns altres astronòmics.
  Vale!

 24. Margalida Capellà Soler Post author

  Realment creieu que va ser Palamedes qui es va inventar l’alfabet? De qui hem dit a classe que els grecs havien adoptat i adaptat l’alfabet?

 25. F. Xavier Gras

  Salve!

  L’alfabet Grec, prové de l’alfabet fenici, gràcies als fenicis, existeix l’alfabet grec.
  Palamedes només el va adaptar.

  Aquí ningú pren atenció a les classes de la Margalida!

 26. victorsanchez

  Molt interessant aquest article sobre palamedes i l’abecedari! Crec que palamedes va ser un gran savi i va fer bé en inventar l’alfabet, ja que si no ho hagués fet, en l’actualitat, no ens podríem comunicar a través de les lletres ni de les paraules.

 27. Ana Mª Falcón Durán

  Salvete!

  No tenia ni idea de l’origen de l’alfabet grec, però amb aquest article m’ha quedat tot molt clar i he aprés moltes coses que no sabia i que em serviran per al llarg d’aquest curs, ja que saber aquestes coses és essencial i sabent-les tinc molt guanyat.

  Vale 🙂

 28. Anna Ferrón

  No en sabia qui era el creador d’aquest alfabet el qual sense ell no haguessim pogut ni escriure ni lleguir . Apart d’aprendre qui va ser qui el va crear auqest article explica tambe part de la vida de Palamedes el que va ser le creador.

 29. Ariadna Zarcos

  Que gran inventor Palamedes, gràcies a ell es va poder acabar l’alfabet i així donar lloc a un dels majors invents de la història que va revolucionar el món. Si no fos per ell ara no hi existirian les lletres i no podriem escriure.

 30. Iria Rael

  No sabia qui va ser l’inventor de l’alfabet, ara si ja se que va ser Palamades, gracies a aquest article ja m’ha quedat molt clar. L’article es molt interessant

  Vale!

 31. Marc Arquillo Quintana

  Palamedes no va inventar l’alfabet, només és un mite.
  El primer alfabet formal es va inventar a Egipte als volts del III mil.leni a.c (alfabet semític). Aquest alfabet estava influït per l’escriptura cuneïforme mesopotàmica i els jeroglífics egípcis. Més tard els fenícis varen crear el seu propi alfabet i aquest va arribar als grecs, els quals van adoptar-lo i modificar-lo.

 32. Joan Barrabino Rubio

  La veritat és que no crec que és pugi atribuir a una sola persona la invenció de l’alfabet ja que totes les civilitzacions passades que van aplicar-lo a la seva llengua han contribuït una mica per crear el alfabet de avui dia.

 33. Robert Cepeda

  Em sembla un article molt interesant, no tenia ni idea que hi havia una persona que hagues inventat l’alfabet. La veritat es que no crec que l’ha inventat ell sol però s’ha d’admetre que aquest heroi era una persona molt hàbil en molts camps. La veritat es que m’ha decepcionat molt el que he llegit d’Odisseu ja que es un dels meus herois preferits i no crec que fos tan cobard per voler fugir de la guerra i fer matar a un home innocent.

 34. Claudia Pérez

  Xaipe!

  No,Palamedes fill de Neptú, era un heroi de la mitologia grega,era un mite.. De Palamedes diuen que va inventar els escacs i el joc de daus, tot i que en les seves Fàbules li atribueix la invenció de part de l’alfabet grec.
  A part, segons la meva opinió, no crec que una sola persona fos l’inventor de l’alfabet ja que l’alfabet ha anat passant de civlització en civilització hi ha tingut algunes modificacions, podríem dir,que va ser un dels inventors, però jo no crec que sigui l’únic inventor de l’Alfabet!

  vale!

 35. Alèxia Alvárez

  XAIPE!
  Palamedes no va pas inventar l’alfabet, sino que va ajudar a la invenció de part de l’alfabet grec, (és un mite que l’inventes tot ell..).
  A Palamedes se li atribueix l’ invenció de; balances, pesos i mesures, el llançament de disc i l’art de situar el sentinella. Des de el meu punt de vista a cap persona se li pot atribuir el mèrit total de l’alfabet, crec que se l’hi ha d’atribuir a tot el mon que parles grec (Abecedari grec), ja que gracies a ells ha pogut anar evolucionant, passar de civilització en civilització, gracies a això ha pogut patir petits canvis.

 36. Sandra Mendoza

  Salve!

  Palamedes fou un heroi grec que participar a la guerra de Troia, fill de Naupli i rei d’Eubea. Segons la mitologia grega ell fou l’inventor de l’alfabet i la balança, entre d’altres. La història però desmenteix aquest mite y atribueix l’invenció de l’alfabet als fenicis, els quals ven introduir-lo a Grècia pels volts del segle IX aC. Posteriorment els grecs van adaptar i perfeccionar l’alfabet fenici.
  En definitiva, no sabem a ciència certa qui fou el creador de l’alfabet però, com sempre passa, la invenció d’una eina nova sempre és el resultat d’un treball comú i grupal i no pas d’un individual.

 37. Laia Costa

  Xaipe
  M’hi ha sorprès molt la història de Palamedes i Ulisses, ja que desconeixia per complet aquest desafortunat problema que va acabar amb la vida de Palamedes.
  Sigui com sigui, Palamedes va ser realment un gran heroi grec i així ho demostren les seves nombroses invencions.
  En canvi, no crec que la invenció de l’alfabet sigui unicament idea seva, ja que per un invent així de complex, es necessita més d’un individuo per poder patentar-ho.

 38. Abril Gabutti

  Xaipe!
  Els grecs eren conscients que el seu alfabet (després adoptat pels romans i convertit en l’alfabet occidental) s’havia originat l’alfabet fenici, una nació propera a ells, en l’orient de la Mediterrània.
  El fet que l’adaptació de la creació fenícia va ser uniforme en el territori grec suggereix que hi va haver una sola persona a càrrec del procés, en lloc de molts. La tradició grega enomena a aquesta persona Palamedes, que pot significar també “home intel·ligent d’edat avançada”. També s’atribueix a Palamedes l’invent de la moneda, els jocs de taula i els comptes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *