EL SABER LLEGIR

330_1372662177nenasue-03_copia

Saber llegir és molt més que identificar grafies o descodificar paraules. Saber llegir implica inferir i construir el significat dels textos, i per a poder-ho fer cal  dominar  les regles de les diverses tipologies textuals  i reconèixer la funció de cada text.
A llegir se n’aprèn molt abans de conèixer les lletres, i el procés d’aprenentatge de la lectura no acaba mai, ja que com a lectors actius anem aprenent a llegir diversitat de textos al llarg de la vida.

Una de les coses que m’ha resultat sempre apassionant és el procés d’aprenentatge de la lectura, des d’aquell primer moment màgic en que els bebès imiten l’acte lector, segurament pel modelatge que han rebut dels adults, fins al moment de descobriment del codi escrit i el desenvolupament de la capacitat de descodificació.

Però és evident que l’aprenentatge no acaba aquí, sinó que aquest és l’inici d’un camí: de l’aprendre a llegir, al saber llegir.

La proposta dels tallers de lectura són una de les moltes opcions metodològiques que afavoreixen el saber llegir. El seu plantejament es fonamenta en el treball explícit de les estratègies lectores, és a dir, en fer  conscient a l’alumne de l’aplicació d’estratègies de comprensió de la lectura durant el procés de lectura.

A la xarxa trobareu molts models d’activitats plantejats des d’aquest enfocament, i alguns vídeos que mostren el procés.

One thought on “EL SABER LLEGIR

  1. Carme Pau

    Estic totalment d’acord en tot el comentari. Jo crec a més que és important que el nen escolti la lectura de l’adult en veu alta. Allò que abans ja es feia però després per qüestió “de modes” va deixar de fer-se. Escoltar l’adult el permet “imitar” l’entonació, les comes, els punts etc . I passar així a la lectura comprensiva d’una manera més natural. Això requereix temps i paciència, dues qualitats més aviat escases avui dia. CP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *