La “creació” del rock and roll

 

LA “CREACIÓ” DEL ROCK AND ROLL

 

El rock and roll es crea definitivament per l’encreuament dels estils de música esmentats anteriorment, estils que són majoritàriament de música negra.

 

Precisament per això, s’ha arribat a menysprear el rock and roll qualificant-lo de robatori d’aquests estils musicals per part dels blancs o bé, de comercialització i vulgarització del rhythm and blues. Molts bluesmen, carregats d’una història passada molt dura, van sentir que els mateixos que els van fer patir se’ls apropiaven la música.

 

Breu esquema de les arrels del rock and roll[1]

 

El seu naixement, com ja he explicat, es produeix a la meitat dels anys cinquanta gràcies a la presa de contacte entre el blues -d’arrel negra- i el country -d’arrel blanca-. Però no només d’aquestes dues, sinó també del jazz i el gospel. Sense anar més lluny, a la cançó de la banda de Bill Haley, Rock around the clock, que s’agafa com a naixement del rock and roll, s’hi trobaven el guitarrista Francis Beecher i el saxofonista Rudy Pimpilli, ambdós procedents del món del jazz -el primer havia format part de l’orquestra de Benny Goodman-.

 


 

[1] Cripps, Colin (1999-2001), p.46. Op.cit.