La música de la pobresa: origens del rock and roll

LA MÚSICA DE LA POBRESA: ORÍGENS DEL ROCK AND ROLL

Durant el segle XVII els europeus van colonitzar Amèrica. Van arrasar la cultura i la població de les tribus índies americanes. Mentrestant, els escassejava la mà d’obra. Els terratinents blancs necessitaven un gran nombre de treballadors per poder produir tabac, arròs i altres cultius. Van decidir esclavitzar homes, dones i nens de la costa oest de l’Àfrica i exportar-los cap a Amèrica. Allí eren obligats a treballar en condicions d’extrema misèria i tenien impedit tocar i cantar la seva pròpia música africana. No obstant, els colons no aconseguiren evitar aquesta forma d’expressió cultural i, finalment, van sorgir nous estils inspirats en la seva pèssima situació, cadascun amb diferent via d’expressió però amb la mateixa funció: alliberar-se del sofriment. De fet, des del segle XVII fins a la dècada del 1960, van patir una gran mancança de drets humans.

 

Mentrestant, també existia un altre corrent de pobresa, que va fer seva la música folklòrica anglosaxona i celta. Era la població blanca dels estats del Sud. La gran majoria eren propietaris de terres petites i poc fèrtils. Ni tan sols tenien esclaus perquè no tenien prous diners per a la seva pròpia subsistència.

 

A les gravacions dels primers, les van anomenar race records, “gravacions de raça” i contenien principalment cançons de blues, gospel i jazz. Mentrestant, les cançons interpretades pels cantants blancs s’agrupaven com a hillbilly, “música rústica, de pallús”. La societat americana es referia a les dues vessants culturals amb noms políticament incorrectes, amb noms que les infravaloren.

 

El rock and roll sorgeix, tot i que un segle després, gràcies a aquests estils musicals, sobretot de la força de la música de la població afroamericana. En les següents pàgines s’explica cadascun d’ells: els seus orígens, l’evolució, els trets més significatius i els intèrprets més importants.

 

D’aquesta manera, podem aprofundir en el rock and roll i destapar els elements que agafa de cada estil musical i com es va anar formant.