Introducció al rock and roll

INTRODUCCIÓ AL ROCK AND ROLL

Per poder analitzar el rock and roll, les seves arrels, els seus orígens, hem de desenterrar certs estils musicals que van començar a aparèixer als Estats Units d’Amèrica abans de
la Guerra Civil[1]. Existia una música pròpia entre els negres dels estats del Sud; una música que era la transformació de ritmes portats de l’Àfrica. En aquesta música, s’hi trobaven diversos estils. Els principals eren el gospel o espiritual, de sentit religiós; i el blues, que era un cant al treball.

Aquesta era, en gran part, la música escoltada pels negres. Als blancs, menys alguns curiosos, no els agradava quelcom tan particular, amb tanta força. La societat ho reconeixia com a exòtic i així es mostrava, també, en les pel·lícules dels anys trenta i quaranta.

Per altra banda, a EUA hi havia una altra música popular, la de les balades anglosaxones o celtes –d’Anglaterra, Escòcia i d’Irlanda- que s’havien emportat els colons blancs. Aquesta música va anar canviant i va donar origen al que es va denominar country. També es podia escoltar contínuament en moltes pel·lícules dels anys trenta, quaranta i cinquanta.

Els consumidors de pel·lícules americanes, estaven acostumats a veure negres cantant en les plantacions i a veure cowboys  mentre descansaven al voltant de la foguera. Però eren móns separats.

Fins que diferents causes, van fer que als anys cinquanta,aquestes dues músiques s’unissin. Una simple mescla, però així va néixer el rock and roll i, més endavant, tota la música rock i no tan rock de la segona meitat del segle XX.

 [1] La Guerra Civil dels EUA o la Guerra de Secessió va ser un conflicte significatiu a la història dels Estats Units d’Amèrica, que va tenir lloc entre els anys 1861 i 1865. Els dos bàndols enfrontats van ser les forces dels estats del Nord contra els recent formats Estats Confederats d’Amèrica, integrats per onze estats del Sud que van proclamar la seva independència. La guerra va acabar amb la victòria dels primers estats, els del Nord i també amb l’abolició de l’esclavitud als EUA el 1865, quan els exèrcits confederats es van rendir. Malgrat això la població afroamericana d’EUA no va aconseguir els Drets Civils fins l’any 1964.