Aportació del country

APORTACIÓ DEL COUNTRY

 

La majoria d’intèrprets que van tenir més popularitat en el món del rock and roll provenien de l’estil country. Encara que hi hagués excel·lents músics afroamericans, la qüestió racista encara estava molt arrelada i la meitat de la societat nord-americana acceptava amb més ganes els intèrprets blancs que els negres. Per tant, la secció més suau i “políticament” més correcta del rock and roll tenia els instruments, les lletres i l’estil del country.

 

En les cançons de Bill Haley, les lletres no són tan explícitament sexuals com ho eren en els temes de blues. Un exemple és la seva cançó Shake, Rattle and Roll. La seva melodia també està basada en el country: utilitza les notes Do, Mi, Sol, La en tonalitat de Do i evita els efectes de les notes “blue”. Però probablement va ser a causa d’això que Bill Haley, malgrat l’èxit que va tenir entre els adolescents dels EUA i Europa, mai va arribar a ser tan popular com Elvis Presley. Comparat amb l’Elvis, Haley no corria cap risc i tenia una excessiva influència blanca en la seva música. El seu estil country de rock and roll va arribar a denominar-se “rockabilly”. Entre les estrelles del rockabilly hi havia cantants com Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison i Gene Vincent.

Bill Haley – Shake, Rattle and Roll [kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/MpT8Sd9wRlQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

 

Elvis Presley va començar cantant country i rockabilly, però la seva carrera va enfilar-se quan va començar a cantar en un estil lligat, tipus blues. Poc després, Elvis imitava el so “brut” de la guitarra de T-Bone Walker<[1] en l’acompanyament de les seves cançons i no només cantava lletres agressives i amb connotacions sexuals, sinó que també es contornejava en l’escenari com un autèntic home de blues de Chicago. Mentre que els adolescents, sobretot les noies, no podrien haver acceptat aquesta sexualitat explícita d’un cantant negre, Presley era blanc i per tant “segur”, encara que excitant.

 

Foto d’Elvis Presley en el rodatge de Jailhouse rock[2] 

[1] T-Bone Walker o Oak Cliff T-Bone (26 de març, 1910 – 15 de març, 1975) va ser un dels pioners més importants de la guitarra elèctrica del blues. Nascut a Texas, els seus solos van esdevenir-se una base que avui encara se segueix.

[2] Imatge extreta de la pàgina web www.biggeststars.com.