Recreació del Simposi

Com podeu veure en aquest article que vam crear fa uns mesos, és possible recrear un Simposi en l’actualitat, ja que tenim a l’abast molts productes que utilitzaven els grecs a l’antiguitat.

Ja que en l’altre article no vam tenir l’oportunitat de mostrar-vos la recreació completa del Simposi, amb públic inclòs, ho hem fet ara. Una companya nostra, Aina Barnat, s’ha ofert voluntària per a sortir en la nostra pàgina web com a model de l’antiga Grècia.

En aquesta imatge podeu veure com els grecs antics realitzaven el seu Simposi i la postura que prenien, que com veieu menjaven i bevien estirats sobre algun seient. El vestuari està ambientat en l’època de l’antiga Grècia.

Esperem que us agradi!!

11003057_791928597570634_1246319884_o

Conclusions sobre l’enquesta de la gastronomia de l’antiga Grècia

En el primer gràfic circular, podem veure representat que un 19 % de la gent (20 persones) que respongué la nostra enquesta, coneix algun plat de l’antiga Grècia, mentre que el 80 % (84 persones) restant, desconeix l’existència de qualsevol plat de l’antiga Grècia.

Coneixes algun plat de l’antiga Grècia?

En el segon gràfic, observem els diferents gustos de la gent sobre el menjar de la cuina grega. Podem veure representat que un 66 % (69 persones) de la gent que hi ha respost, ha dit que mai no l’ha provat. Un 12 % (13 persones), ha contestat que li agrada poc, mentre que, al contrari, un 15 % (16 persones) ha dit que li agrada bastant. Finalment, veiem que un 5 % (5 persones) hi ha respost que li agrada molt.

T’agrada la cuina grega?

En el tercer gràfic circular, podem veure representat que un 15 % de la gent (16 persones) que respongué la nostra enquesta, ha viatjat en alguna ocasió a Grècia, mentre que el 84 % (88 persones) restant, mai no ha estat en aquest país.

Has estat alguna vegada a Grècia?

En el quart gràfic podem veure representat que un 18 % (19 persones) de les persones, han respost que els agradaria molt el fet de gaudir del menjar grec. Un 46 % (48 persones) ha dit que els agrada bastant, mentre que, al contrari un 25 % (26 persones) ha dit que els agrada poc i un 10 % (10 persones) que no els agrada gens.

T’agradaria gaudir del menjar grec?

En el cinquè gràfic circular, podem veure representat que al 37 % de la gent (39 persones) que respongué la nostra enquesta, l’interessa molt la gastronomia d’altres països. Al 39 % de la gent (41 persones), l’interessa bastant la gastronomia d’altres països. També podem veure que el 16 % de la gent (17 persones), ha contestat que l’interessa poc la gastronomia d’altres països, mentre que el 7 % restant (7 persones), ha contestat que no l’interessa gens.

T’interessa la gastronomia d’altres països?

Al sisè gràfic, podem observar com un 10 % (10 persones) de la gent que hi ha respost, ha dit que sí que coneix algun restaurant grec a Barcelona. La majoria de la gent que ha dit que sí que en coneixia algun, ha citat el restaurant Dionissos. En canvi, 93 de les persones enquestades, que conformarien el 89%, han dit que no coneixen l’existència de cap restaurant grec a Barcelona.

Coneixes algun restaurant grec a Barcelona?

En el setè gràfic circular, podem veure representat que un 8 % de la gent (8 persones) que respongué la nostra enquesta, sí que coneix alguna botiga de casa nostra on venen productes grecs, mentre que el 89 % (90 persones) restant, desconeix l’existència de qualsevol botiga de casa nostra on es venguin aquests productes.

Coneixes alguna botiga de casa nostra on venguin productes grecs?

En aquest gràfic, podem veure representat que el 66 % (69 persones) de la gent que ha contestat la nostra enquesta, ha respost que prefereix el menjar actual, mentre que un 32 % (34 persones), prefereix l’alimentació antiga. 

Prefereixes el menjar modern o més bé l’antic?

En el novè gràfic circular, podem veure representat que un 29 % de la gent (30 persones) que respongué la nostra enquesta, ha tastat algun cop en la seva vida un plat grec, mentre que el 70 % (73 persones) restant, mai no ha provat algun plat de procedència grega.

Has tastat algun plat grec?

Respecte a la pregunta anterior, un 10% (11 persones) han respost que si li ha agradat tastar un plat grec, mentre que un 16% (17 persones) ha contestat que bastant, pel contrari un 3% (3 persones) han dit que poc i un 10% (11 persones) que gens.

chart

En cas afirmatiu, t’ha agradat?

En el onzè gràfic circular, podem veure les respostes que ens ha proporcionat la gent que ha contestat la nostra enquesta envers el coneixement que tenen sobre quin producte era el rei del menjar grec a l’antiga Grècia. Podem veure que un 30 % de la gent (31 persones), creu que el producte estrella eren els cereals. Un 26 % (27 persones) va respondre les llegums. De manera igualada, un altre 26 % de la gent (27 persones) va seleccionar al peix com a producte principal de l’antiga Grècia. Un 11 % de la gent (12 persones) va dir que el rei del menjar grec eren els fruits secs. Finalment, una minoria de la gent, formada pell 3 % (3 persones), va dir que eren les verdures.

Saps quin producte era rei del menjar grec a l’antiga Grècia?

En el dotzè gràfic circular, podem veure representat com el 25% (26 persones) de les persones han respost que els grecs han influït molt en la gastronomia mediterrània actual i un 47% que bastant (49 persones), mentre que un 19% (20 persones) i 5% (5 persones) han dit que els grecs han influït poc o gens en la nostra dieta.

po

Consideres que els grecs han influït en la gastronomia mediterrània actual?

En el tretzè gràfic circular, podem veure representat que un 24 % de la gent (25 persones) que respongué la nostra enquesta, creu que actualment la cuina grega sí s’elabora igual que l’antiga, mentre que el 71 % (75 persones) restant, va dir que no.

Creus que actualment la cuina grega s’elabora igual que l’antiga?

En aquest gràfic circular, podem observar com un 39% (40 persones) han respost que els agrada cuinar i un 30% (32 persones) que bastant, mentre que un 18% (19 persones) i un 6% (6 persones) han dit que poc i gens els agrada cuinar.

g

T’agrada cuinar?

En aquest gràfic circular, podem veure representat que un 66 % de la gent (69 persones) que respongué la nostra enquesta, ha cuinat alguna vegada un plat d’un altre país, mentre que el 28 % (29 persones) restant, va dir que mai ho havia fet.

Has cuinat alguna vegada un plat d’un altre país?

En el gràfic circular que ens parla de si n’has cuinat algun plat grec, podem observar com un 10% (10 persones) de les persones hi han respost que sí, mentre que un 83% (87 persones) han dit que no.

chart

N’has cuinat algun plat grec?

En el penúltim gràfic circular, veiem com un 40% (42 persones) hi han respost que sí que s’atrevirien ha realitzar un recepta pel nostre bloc, ja sigui adaptada o antiga, mentre que un  51% (54 persones) han contestat que no.

grafica

T’atreviries a fer una recepta grega antiga o adaptada per al nostre bloc?

És possible recrear el menjar de l’antiga Grècia?

La nostra recerca sobre els aliments i la dieta dels antics grecs no podia acabar sense intentar portar a la pràctica un àpat de la gastronomia grega i així poder compartir amb les nostres amistats el que havíem après, tot recreant la dieta que seguien els antics grecs.

El menjar a l’antiga Grècia va ser el centre de la vida antiga i també ho és de la nostra. El menjar en comú ens reuneix tots els dies al voltant de la taula, els caps de setmana amb els amics i per Nadal i altres festivitats amb tota la família.

Els habitants de l’antiga Grècia feien, com nosaltres, tres àpats al dia i el seu règim alimentari es fonamentava en tres productes bàsics coneguts avui com els tres pilars de la dieta mediterrània: el pa de blat, l’oli d’oliva i el vi. No menjaven massa carn, però sí molt de peix. També incloïen productes típics de l’agricultura mediterrània, com els fruits, els vegetals i algunes espècies. No hi havia àpat sense vi, però mai no el consumien en estat pur, sempre el barrejaven amb aigua.

Blat.

Olives.

Raïm.

Copa de vi de l’antiga Grècia.

Nosaltres vam realitzar un sopar, que podríem dir simposi, tot i que a l’antiga Grècia el simposi era el ressopó en què s’entretenien bevent vi, parlant, cantant, jugant al kòtabos…

Simposi.

Amb la finalitat de recrear una escena de l’antiga Grècia, vam convocar una quedada a casa d’una de nosaltres, la qual estava composta per nosaltres dues i per quatre amigues més, per tal que tastessin els nostres plats i féssim un àpat en comú al voltant de la taula i de l’amistat que ens uneix. No vàrem menjar reclinades en el menjador, com els antics grecs, perquè no teníem espai.

El menú que vam escollir va ser una sopa de cigrons i una salsa tzatziki, la qual vam acompanyar amb unes llesques de pa.

Els plats van agradar bastant, sobretot la salsa tzatziki, tot i que en general vam arribar a la conclusió que estaria millor sense menta. Respecte la sopa de cigrons, tenia un gust bastant bo i va agradar força.

Aquí podeu veure una imatge de la nostra taula parada amb els dos plats que vam cuinar, esperem que us agradi la idea, que us animeu a convocar un Simposi i el compartiu amb nosaltres!

10850078_10203393607981458_7694591982277396306_n

El nostre Simposi.

La propera vegada, amb més temps, recrearem un àpat grec, vestides amb peple o quitó i himàcion, reclinades en triclinis i acompanyades de música de l’antiga Grècia.

Sopa de cigrons

Us agradaria tastar plats diferents i no sempre elaborar les mateixes receptes? En el nostre bloc us deixem una recepta d’un plat calent per a l’hivern elaborat amb aliments típics de l’antiga gastronomia grega. Endavant!

Ingredients:

*1 pot de 250 gr. de cigrons cuits
*1 ceba
*20 gr. d’oli d’oliva
*1 cullerada d’òrgan de sec
*Una mica de julivert sec
*Sal
*Pebre
*Aigua amb la quantitat al gust
*El suc d’1/2 llimones
*Un filet d’oli per presentar el plat

Elaboració:

1. S’escalfa l’oli en una cassola.

2. Es trosseja la ceba i s’afegeix l’oli.

3.S’hi afegeix els cigrons aixafats juntament amb el julivert, el comí, l’orenga, el pebre i la sal.

4. Introduïu l’aigua i es cou uns 15 minuts.

5. Finalment es pot triturar amb la batedora o deixar tal qual.

6. Se serveix ben calent i s’acompanya amb un filet d’oli d’oliva.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fysw34EnD0s[/youtube]

 

Tzatziki

Aquí us deixem una salsa grega τζατζίκι elaborada amb productes típics de l’antiga Grècia, de la qual es pot acompanyar amb tot tipus de pa o torrades. Esperem que us animeu a realitzar una recepta tan fàcil i ràpida de fer per tal de recrear receptes antigues.

Ingredients:

*1 cogombre
*1 iogurt natural
*2 cullerades de llimona
*2 grans d’all
*2-3 cullerades d’oli d’oliva
*Una mica de sal
*Una mica de pebre
*Fulles de menta

Elaboració:

1. Comencem pelant el cogombre, en traiem bé les llavors i per últim el trossegem.

2. En un bol col·loquem el cogombre tallat juntament amb el iogurt.

3. Afegim una mica de sal i un xurro d’oli d’oliva a la barreja.

4. S’afegeixen les dents d’all picats, el julivert, el pebre mòlt, el suc de llimona i les fulles de menta.

5. Per finalitzar, es barreja bé tot i se serveix.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Doy3lmnWccc[/youtube]