El pa

Els cereals constitueixen la base de l’alimentació grega, principalment el blat i l’ordi.

Blat.

El blat podia ser transformat de dues maneres principals: reduït a sèmola, mòlt i pastat o bé convertit en farina.

Les farines de blat (χόνδρος), eren components fonamentals de l’alimentació dels antics, i tingueren diferents denominacions en funció del seu origen i la seva preparació. La farina de civada fou també usada ja des de ben aviat (ἄλφιτον).

Aquestes farines servien per preparar unes masses toves i aigualides; després, pastes i pastissos i, finalment, pa. Tenien diversos noms, com per exemple el póltos (πόλτος). Amb la farina de civada (la més emprada pels grecs) hi feien la ptisáne (ρτισάνη) i la mátza (μᾶζα). La ptísane era una pasta de civada i aigua sense torrar. La mátza dels grecs era molt més semblant al pa. Aquest era l’aliment principal entre els grecs atenesos, i probablement també de la major part dels altres pobles grecs. 

Farina de blat.

El menjar s’acompanyava amb pa i opson (peix).

Peix fresc, un dels plats preferits dels grecs, plat de figures vermelles, 350 – 325 a.C. (Museu del Louvre).

L’art dels forners grecs va consistir sobretot en les seves variades formes.
A l’imatge podem veure: el pa de mottle (keibanitos), el pa de llet (steptice, pa trenat), el blosmilus (pa quadriculat), el daraton (pa sense llevat, es feia servir de plat), l’almogee (pa de camp), el phaios (pa moreno, poc refinat), el syncomiste (pa negre), el chondrite (pa d’espelta) i el semidalete (pa de farina de flor, més refinat).

Diferents tipus de pa.

 

4 comentaris a “El pa

 1. Retroenllaç: La cuina dels ibers i la seva relació amb la grega | Menjar i beure a l'Antiga Grècia

 2. Retroenllaç: El que es menjava a Grècia envers el que menja el món | Menjar i beure a l'Antiga Grècia

 3. Salve!
  Un treball molt ben fet, es molt interessant que els cereals eren la base de l’alimentació grega, mes o menys com nosaltres actualment, i que feien formes variades amb el pa, i se’l menjaven amb peix! Aixi podem veure que encara tenim algunes costums com les que tenien els grecs.

  Vale!

 4. Xaipe!!

  M’ha agrada molt aquest treball de recerca per què a mi m’agrada molt menjar i és interessant saber i conèixer com menjaven els nostres avantpassats grecs.
  Per a mi, el pa segueix sent molt important en l’alimentació de les persones ja que t’aporta uns nutrients i uns carbohidrats que pocs aliments ens aporten. A més m’agrada molt el pa i és ideal per acompanyar qualsevol menjar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *