La col

Les cols es troben a les costes i als penya-segats d’una gran part de l’Europa occidental i on també és comestible, encara que no és objecte de conreu.

La varietat silvestre és una planta bienal, de fulles enteres, carnoses i glabres d’un verd glauc, la tija és semillenyosa i té flors grogues de quatre pètals. Gràcies al conreu s’han obtingut diverses varietat de col, amb cabdell o sense i de diferents formes i mides.

Els grecs tenien algunes varietats de col semblants a les d’avui en dia, citades per Teofrast. Segons una altra opinió, la varietat de la col era coneguda pels grecs com krambe.

Els grecs estaven convençuts que les cols i les vinyes eren hostils, i que la col plantada massa a prop de la vinya impartiria la seva desagradable olor al raïm. Aquest sentiment mediterrani d’antipatia sobreviu avui. 

Varietats i formes:

Col silvestre.

Brassica oleracea oleracea.

Bròquil.

Brassica oleracea italica.

Col de Brussel·les.

Brassica oleracea gemmifera.

Coliflor.

Brassica oleracea botrytis.

Col arrisada.

Brassica oleracea sabellica.

Col farratgera.

Brassica oleracea viridis.

Col de grans penques.

Brassica oleracea costata.

Col llombarda.

Brassica oleracea var. capitata f. rubra.

Col de Milà.

Brassica oleracea var. sabauda.

Col de cabdell.

Brassica oleracea var. viridis.

Colrave.

Brassica oleracea gongylodes.

Col vivaç.

Brassica oleracea ramosa.

Col verda, grup Acèfala.

Brassica oleracea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *