LLIBRES I LECTORS

Il.lustració de Juliano Lopes

Il.lustració de Juliano Lopes

Cada lector és diferent: els gustos, les habilitats, els coneixements previs… A l’escola i a l’institut ho constatem. Hi ha lectors forts i lectors febles. Cal doncs, tenir-ho en compte, perquè malgrat que l’hàbit lector ha de ser l’objectiu final d’ambdós perfils, les necessitats i atencions que requereixen cadascun d’ells és diferent.

Adequar les lectures a cada perfil contribueix a millorar l’hàbit lector. Així, un lector feble pot augmentar el seu nivell i desenvolupar millors capacitats lectores si llegeix allò que entén i que el fa gaudir. I és provable que es seu procés lector evolucioni fins a esdevenir un lector fort. En contra, un lector fort necessita nodrir-se de textos més complexes per mantenir el plaer de la lectura.

Vegeu aquests criteris per recomanar el llibre adequat segons el domini lector:

LECTOR FORT LECTOR FEBLE
És capaç de llegir textos amb llenguatge metafòric i d’un estil treballat i complex Cal orientar-lo a lectures d’estil senzill, amb estructures simples i lineal.
Proposar textos on hi ha un pes important en els personatges, la psicologia i la introspecció Prioritzar textos on l’eix principal sigui l’acció, i on els personatges vagin lligats a aquesta acció
Es poden proposar obres mestres i clàssics. Proposar sèries de llibres o sagues, que donen continuïtat i enganxen fàcilment.
Lectures lentes, que requereixen reflexió, diàleg intern i coneixements amplis. Llibres de lectura fàcil, o llibres fàcils de llegir, que es pugui arribar al final amb poc temps

Font: adaptació Lluch 2007

3 thoughts on “LLIBRES I LECTORS

  1. Pingback: LLIBRES I LECTORS | PARAULES | SABER LLEGIR, LL...

  2. Pingback: LLIBRES I LECTORS | PARAULES | FOTOTECA CONTES ...

  3. Pingback: LLIBRES I LECTORS | PARAULES | Literatura infan...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *