Alfabet grec

I moltes paraules han estat […] gregues primer, llatines després, franceses o alemanyes més tard, i angleses finalment, patint un cert canvi de sentit i d’ús als llavis de cada nació, però conservant un profund significat vital, que tots els bons escriptors senten en utilitzar-les encara avui dia. Si no sabeu l’alfabet grec, apreneu-lo; joves o vells, noies o nois; sigueu qui sigueu, si voleu llegir seriosament, apreneu el vostre alfabet.

JOHN RUSKIN, Dels tresors dels reis, 1865

Yo, desde muy chico, me sentí subyugado por las letras sueltas del alfabeto, por el abecedario, y luego por la palabra escrita, pero no por su sonido, su significado, sino por la grafía, por la representación visual de las letras que componen cada palabra. Mucho antes de sumergirme totalmente en el mar de la poesía, las letras me pinchaban los ojos, me lastimaban las retinas[…] Y dibujé el alfabeto: 25 mayúsculas grandes, en color, inicial cada una de una palabra.

RAFAEL ALBERTI  “El lirismo del alfabeto”. El País, 17-2-1985

1. Per què creus que cal aprendre l’alfabet grec? Quina modificació cabdal van portar a terme els grecs, que van fer del seu alfabet el més útil i fàcil d’aprendre?

2. Quina és la petjada de l’alfabet grec en altres alfabets?  Vid. De l’alfabet grec, els alfabets europeusAlfabets, per triar i remenar!

Com interpretes aquest diagrama de Venn?

3. És l’alfabet el major i més útil invent de tots els temps? Per què l’alfabet ha contribuït enormement al desenvolupament de la nostra civilització?

4.  És Palamedes l’inventor de l’alfabet?

Sols jo he trobat les regles per remeiar l’oblit, en inventar les consonants, les vocals i les síl·labes, i en ensenyar als homes l’ús de les lletres de manera que qui es troba absent sap perfectament tot el que s’esdevé més enllà de la plana marina, a casa seva, i el pare moribund diu per escrit als fills la part d’herència, i l’hereu se n’assabenta. Els mals que fan caure en discòrdia els homes, una tauleta els sufoca i no permet que es diguin mentides.

EURÍPIDES, Palamedes, fr. 578

Quina relació té la princesa Europa amb l’alfabet grec?

5. Per què i quan sorgeixen les lletres minúscules gregues? Pots escriure en unes cinc o sis línies el que saps ara sobre l’origen i l’evolució de l’alfabet (l’esquema de la pàg. 16 de Grec 1, ed. Teide et pot donar un bon cap de mà).

6. Com ho veieu? L’encertarem enguany? Desxifrem el grec de les peces de ceràmica!

7. Les lletres de l’alfabet grec tenen empremta en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic català? Què en sabem de la φ?… Justifica la resposta i exemplifiqueu amb exemples (Vid. Grec 1, Teide pàgs. 26-28 i Aracne fila i fila)

8.. Α i Ω per què són segons l’Apocalipsi, el símbol de Jesucrist com a principi i fi de la creació?

Coneixes aquest poema de Salvat Papasseit? Per què es diu “Omega”?

9. Ja pateixes d’alfabetomania i veus lletres gregues arreu? Si trobes establiments amb noms de lletra grega, no t’oblidis d’incloure’s en aquest Google Maps d’establiments amb referents clàssics. La publicitat no para d’utilitzar-les i les marques comercials tampoc, especialment agraden al sector de l’automòbil (vid. Lancia i les lletres de l’alfabet grec).

10. Per acabar, Alfabet i humor? Què n’opines? Música i alfabet? Podrem ampliar L’empremta d’Orfeu?

Ha estat un plaer o una tortura aprendre les lletres gregues? Ja esteu afectats del virus de l’alfabet i veieu lletres arreu? Quina sensació teniu amb el grec?

Es pronuncia bé?

Ara que a ritme de rap o amb la cançó grega ja t’has après les lletres de l’alfabet grec, el seu nom, les majúscules i les minúscules, ara que ja les has dibuixat en línia, ha arribat el moment d’escriure en grec als blocs i al Moodle. Et recomano l’apunt al nostre bloc Tutorials per blocar bé i un canvi de teclat o el programa Euclides. A veure si te l’actives ja. Tanmateix el més fàcil és el Lexilogos!

“M’he convençut que de tot el que és veritablement simple i bell que ha produït el llenguatge humà, jo no coneixia res abans d’aprendre grec… Sense coneixement de grec no hi ha educació”

Leo Tolstoi

Gates01

És ben bonic i emocionant aprendre a llegir en grec! Quins tresors ens desvetllarà aquesta llengua? Tota una herència cultural! Realment aprendre grec és un plaer!

“I would make them all learn English: and then I would let the clever ones learn Latin as an honour, and Greek as a treat.”
Winston Churchill

Pràctiques d’escriptura
Llegir grec és fàcil! Pràctiques de lectura.

JClic de l’Alfabet grec:

Fem un penjat!

Quina lletra és?
Amb quina lletra majúscula es correspon? Amb quina lletra minúscula es correspon?
Quina lletra va abans i quina després?

Més concentració!

Vols saber com és l’alfabet grec en Braille?

El Gran Dictat Grec!

Dibuixem les lletres gregues com un analfabet.

Fem un kahoot?

Per què hem d’estudiar grec?

Vid. L’alfabet grec i les variants de la covid_19

Practica tot jugant!

28 respostes a Alfabet grec

  1. Retroenllaç: L’EMPREMTA D’ORFEU » Zeus rock band d’Eslovènia

  2. JOAKO diu:

    Xaipe¡¡¡
    El alfabeto ayer y hoy en día, significa todo con respecto a nuestra lengua.
    El alfabeto Griego empezó a desarrollarse por eso del siglo IX a. C. a partir de los símbolos que se entendían del alfabeto fenicio.
    Los griegos fueron los primeros en hacer el primer alfabeto completo de la historia.
    Al alfabeto se le han dedicado historias, poemas, canciones hechas por principiantes de la lengua griega y si uno se lo propone lo puede entender y aprender a la perfección.
    Hay preguntas que dicen ¿El alfabeto es el mejor y el mas útil invento de todos los tiempos?…y yo creo que esta entre los mas importantes de toda la historia. Sin el mismo no podríamos comunicarnos como querríamos realmente, no podríamos expresar bien los sentimientos que llevamos dentro del todo. El alfabeto nos facilito la existencia y me parece perfecto que hoy en día, en escuelas situadas en países que nada que ver con Grecia se pueda aprender este alfabeto, su historia y practica.

  3. Marta Ruiz 135 diu:

    Jo crec que cal aprendre l’alfabet grec per tenir més cultura, i es molt més fàcil aprendre altres llengües derivades, perque ja entens el grec. Ja que algunes de les lletres s’assemblen al nostre alfabet ja ho tenim molt fàcil a l’hora d’aprendren’s l’alfabet. L’alfabet ha contrïbuit enormement al desenvolupament de la nostra civilització, ja que gràcies a ell s’han pogut crear moltes llengües més.
    Palamedes, un guerrer pacifista i un heroi inventor. Se li atribuïa la invenció de l’alfabet, “Sols jo he trobat les regles per remeiar l’oblit, en inventar les consonants, les vocals i les síl·labes”. En aquesta cita ell especifica que va inventar algunes de les consonants, les vocals i les síl·labes ja que no està segur que ell l’hagi creat desde 0.
    Les lletres minúscules van aparèixer a l’edat mitjana com a conseqüència de l’evolució soferta per les majúscules al generalitzar l’escriptura amb tinta sobre pergamí o paper.
    https://ca.wikipedia.org/wiki/Alfabet

  4. Álvaro diu:

    El alfabeto griego procede la escritura fenicia. Los griegos tomaron el alfabeto de los fenicios hacia el s. IX a. C., gracias a los contactos comerciales que mantenían con ellos a lo largo de todo el Mediterráneo, especialmente en torno a Chipre o Rodas. La adopción de este alfabeto vino acompañada de una importante adaptación. Utilizaron signos fenicios que no les eran útiles para notar también las vocales. Esta innovación facilitaba la lectura y su interpretación, evitando posibles ambigüedades. Aplicaron el sistema de escritura a todas los campos de la actividad humana, abriendo el camino a la literatura, la ciencia, las artes y otras actividades humanas. En cuanto al modo de escritura, en un principio el alfabeto griego sólo utilizaba las que hoy en día llamamos mayúsculas. Tampoco existían otros signos ortográficos como puntos, comas, interrogaciones e, incluso, la separación entre palabras o las tildes. Cada región de Grecia antigua desarrolló su propia variante del alfabeto. El alfabeto griego de la época se conserva, más o menos, en nuestras mayúsculas

  5. Ignasi Pujol diu:

    L’Alfabet grec és un repertori de vint-i-quatre lletres que s’ha fet servir per escriure la llengua grega des dels segles IX o VIII aC. És el primer alfabet complet, és a dir, un sistema d’escriptura amb caràcters diferents per a cada vocal i cada consonant. Actualment es fa servir per a escriure el grec modern i també per a designar unitats de diversos tipus: Matemàtiques, física, astronomia, etc. L’alfabet grec és un descendent directe de l’alfabet fenici.
    Atès que l’alfabet semític no anotava les vocals, els grecs van haver d’adaptar alguns signes fenicis sense valor fonètic en grec per representar les vocals de la seva llengua. Aquesta aportació pot considerar-se fonamental i va fer possible una transcripció satisfactòria per a les llengües de la família indoeuropea. Tant si se situa l’origen de l’alfabet grec en una antiga variant semítica nord com en el fenici o el proto-cananeu, la innovació essencial de l’alfabet grec és la introducció de les vocals.
    Les lletres gregues alfa, èpsilon, eta, iota, i òmicron, que corresponen a vocals gregues (o també a una semiconsonant en el cas de iota), tenen correspondència directa amb les lletres de l’alfabet semític en les mateixes posicions de l’alfabet.
    El grec va introduir igualment tres noves consonants: « Φ » fi, « Χ » khi i « Ψ » psi afegides al final de l’alfabet de manera progressiva i a mesura de llur desenvolupament
    Originàriament van existir diverses variants de l’alfabet grec. Les més importants eren l’occidental i l’oriental.
    En el grec antic hi havia tres accents, l’agut, el greu i el circumflex, tambe estava l’esperit aspre i suau.

  6. Edgar diu:

    L’alfabet grec está composada per 24 lletres que s’han fet servir per escriure la llengua grega des dels segles IX o VIII aC.
    Actualment s’utilitza el grec modern i apareix en diversos ambits culturals com en les matemàtiques, l’astronomia, fìsica etc…
    Es l’avantpassat del llatí, i del ciril·lic i es descendent del fenici.
    L’alfabet grec no estaba unificat. Van existir diferentes variants de la llengua grega: eren l’occidental i l’oriental.
    L’occidental era la variant del grec etrusc i en cambi el l’oriental va ser la que donarìa l’origen al ciril·lic.
    Actualment hi han diferentes formes d’aprendre el grec actual gracies a diferents videos com per exemple: https://www.youtube.com/watch?v=ZqghEDDNSAY
    o també gracies a imatges de les cuals t’ajuden a aprendre els nom de les lletres , les majùscules i minùscules.
    En les majùscules i minùscules hi ha un cambi en diferentes lletres tant com a mida o la forma de la lletra.
    En l’alfabet grec está l’Alfa i l’Omega del cual l’Alfa es la primera lletra de l’alfabet i l’omega es l’ultima així que en la Biblia significa l’Alfa el començament de la terra i l’omega es el fi .

  7. Carla Muñoz Osorio diu:

    Estem tan acostumats a veure el nostre alfabet dia a dia que ni ens qüestionem d’on prové o qui el va descobrir.
    L’alfabet és un sistema d’escriptura on generalment hi ha un signe assignat per a cada so o fonema, ho van descobrir els fenicis. L’alfabet grec consta de vint-i-quatre lletres utilitzades des del segle IX fins al VIII aC. La llengua grega en l’època micènica va ser escrita en un sistema sil·làbic anomenat lineal B va ser desxifrat el 1953 pels anglesos, els fenicis van introduir l’alfabet grec sobre el segle IX aC.
    La representació de les vocals va ser un dels canvis més significatius que va suposar un gran perfeccionament de l’alfabet. En un principi aquest alfabet nomes constava de majúscules posteriorment van sorgir les minúscules a l’època bizantina.
    Encara que tot això que us acabo de comentar soni molt antic, avui dia seguim utilitzant aquestes grafies en moltíssimes més coses de les que veritablement imaginem. Per exemple en les matemàtiques utilitzem moltes d’aquestes la pi, l’alfa, la beta, la lambda… Fins i tot en jocs actuals tot i que això ho comentaré en un article més endavant. També les podem trobar en pel·lícules, dibuixos… O fins i tot en l’art religiós cristià com ara el romànic podem trobar l’alfa i l’òmega donant lloc al principi i a la fi.

  8. Valentina Restrepo diu:

    L’alfabet grec
    L’aparició de l’escriptura ha estat sempre una fita molt important i necessària en qualsevol civilització; l’alfabet és un sistema d’escriptura en què generalment hi ha un signe per a cada so o fonema, i el seu descobriment s’atribueix als fenicis, van introduir l’alfabet a Grècia pels volts del segle IX aC, l’escriptura alfabètica és la mes evolucionada ja que es poden escriure innombrables paraules a partir de pocs signes (fàcils d’aprendre). Aquesta mena d’escriptura és el sistema més econòmic, senzill i perfecte per a la comunicació escrita.
    L’aparició de l’alfabet, l’escriptura, han marcat un abans i un després a la historia, ha sigut un dels fets més importants per a la nostra civilització; ens ha permès
    formar paraules, frases i a través de tot això els valuosos manuscrits
    antics que ens han permès conèixer tota l’herència ancestral tant en el cultural, folklòric, religiós, polític i per sobre totes les coses ens ha permès entendre’ns, comunicar-nos i aprendre idiomes. L’escriptura sense l’alfabet no tindria raó de ser.

  9. Edgar.N diu:

    L’alfabet grec es una llista de vint-i-quatre lletres feta els segles IX o VIII aC.
    Es una escriptura amb una grafia diferent per a cada lletra, en les majuscules o minuscules a vegades hi ha un canvi de tamany i no de grafia.
    L’occidental era la variant del grec etrusc i en cambi el l’oriental va ser la que donarìa l’origen al ciril·lic.
    En l’alfabet grec está l’Alfa i l’Omega del cual l’Alfa es la primera lletra de l’alfabet i l’omega l’ultima.
    En el grac antic no existien els signes de puntuació com els punts o les comes.
    Van existir unes altres variants de l’alfabet grec. Les més importants eren l’occidental i l’oriental.
    En l’alfabet semitic no anotava les vocals, els grecs van adaptar alguns signes fenicis sense valor fonètic en grec per representar les vocals de la seva llengua.
    Graciès al grec podem comunicarnos ja que el grec i el llatí han sigut llengues antigues que si no les tinguessim no podriem comunicarnos, es pot aprendre rapid l’alfabet grec amb el rap del Deka una forma divertida i perfecte per qui li agrada el rap.

  10. Arnau Torres diu:

    És l’alfabet grec tant importants com ens diuen?

    La resposta més adient és sí. L’alfabet és una eina bàsica que va revolucionar l’escriptura però no podem donar el total mèrit als grecs ja que el van copiar adaptant-lo a la seva llengua dels fenicis a volts del segle IX aC amb la diferència que varen afegir-hi vocals. El sistema precursor al alfabètic s’anomena lineal B i va ser descobert el 1953 pels anglesos. Va ser el primer alfabet europeu i te vint-i-quatre lletres a diferència del nostre provinent del llatí que en te vint-i-sis. També va ser el primer alfabet en el que cada vocal i cada consonant tenien un so diferent. És d’aquest revolucionari alfabet d’on han sortit les nostres paraules tècniques, mèdiques i cultismes, de les arrels de les paraules gregues.

  11. Oussama diu:

    Que es l’alfabet grec?

    La llengua grega és la més antiga i la de major tradició escrita de les llengües occidentals. En els seus gairebé tres mil anys d’història documentada, ha anat adquirint una excepcional riquesa lingüística en tots els camps de l’activitat humana: pensament, ciències, medicina, economia, art, etc. L’evolució que ha experimentat al llarg de la seva dilatada història, no ha canviat els seus trets elementals que la identifiquen com a tal des de l’Antiguitat. Actualment es fa servir per a escriure el grec modern i també per a designar unitats de diversos tipus. És l’avantpassat de l’alfabet llatí i de l’alfabet ciríl·lic, entre altres. Qualsevol bon estudiant sap com reconèixer la importància de la civilització grega en el món occidental. La seva cultura era un llegat d’extrema importància per als segles següents, amb especial impacte en el Renaixement italià. Avui dia estudiem llatí i el grec perquè són llengües que ens van donar la seva riquesa i el seu valor, perquè ens han permès ampliar les nostres possibilitats expressives, per dir les coses pel seu nom.

  12. Xaipe!!
    L’alfabet grec, és un alfabet que conté 24 lletres. La seva pronúncia va ser aplicada al s. XVI, per l’humanista Erasme de Rotterdam. L’alfabet grec prové del alfabet fenici, i cal saber que a partir de l’alfabet grec es va poder dur a terme l’elaboració de l’alfabet llati i ciríl·lic.

    Existeixen molts tipus d’escriptura:
    – Pictogràfica –> l’escriptura on cada signe representa un concepte.
    – Sil·làbica –> on cada signe representa una síl·laba.
    – Alfabètica –> cada signe representa un fonema. L’origen va ser l’alfabet fenici.
    – Escriptura prealfabètica –> lineal B. Sistema d’escriptura sil·làbic utilitzat per escriure el grec micènic.

    Actualment es fa servir per a escriure el grec modern i també s’utilitza en alguns camps de la ciència com les matemàtiques, física, astronomia… La invenció de l’alfabet ha permès la transmissió d’informació i cultura sigui més fàcil i eficaç. Ha suposat un canvi en la nostra civilització.

    Personalment, per culpa de l’alfabet grec ara veig lletres gregues per qualsevol lloc, fins i tot quan ,realment, no hi ha res.

  13. Xaipe!
    L’alfabet grec és el començament de tot. Va ser el primer alfabet complet, és a dir, que va ser el primer sistema d’escriptura amb caràcters diferents per cada so.
    A Grècia es van emprar diversos sistemes d’escriptura. La llengua en l’època micènica (segles XV-XIII aC) va ser escrita en sistema sil·làbic. Aquest sistema es diu lineal B i va ser desxifrat el 1953 pels anglesos. Era d’una gran complexitat, amb el quàdruple de signes que l’alfabet.
    L’alfabet grec és descendent directe de l’alfabet fenici, adaptant les vocals de l’alfabet semític. Els fenicis van introduir l’alfabet a Grècia al voltant del segle IX aC, i els grecs el van adaptar a la seva llengua. Un dels canvis més característics van ser la representació de les vocals amb signes propis i va suposar un perfeccionament de l’alfabet.
    Al principi hi havien diverses variants de l’alfabet grec, les més importants eren: l’occidental i l’oriental.

  14. Dagmar diu:

    L’alfabet grec
    Estem tan acostumats al nostre alfabet que sovint ens em oblidat de la importància. L’alfabet té vint-i-quatre lletres, és un sistema d’escriptura en què, hi ha un signe per a cada so fonema L’escriptura alfabètica és la més evolucionada, el sistema d’escriptura més senzill i perfecte per a la comunicació per escrit. En les majúscules i minúscules hi ha un canvi en diferents lletres tant com a mida o la forma de la lletra. El alfabet grec de la època conserva, més o menys, les nostres majúscules. Es va descobrir unes taules micèniques (trobades a Pilos, Cnosos i Micenes) al segle XV-XIII aC, va ser escrit en un sistema sil·làbic. El procusor de l’alfabètic, s’anomena lineal B i va ser desxifrat el 1953 pels anglesos M. Ventris i J. Chadwick. L’alfabet actualment es fa servir per a escriure el grec modern i també per a designar unitats de diversos tipus (en matemàtiques, física, astronomia, etc.).

  15. Farah Haykal diu:

    Xaipe!
    L’aparició de l’escriptura és sempre una fita fonamental en qualsevol civilització. L’alfabet és un sistema d’escriptura en què, generalment, hi ha un signe per a cada so o fonema, i la seva descoberta s’atribueix als fenics. L’escriptura alfabètica és la més evolucionada, ja que amb pocs signes, fàcils d’aprendre, es poden escriure innombrables paraules. L’escriptura alfabètica, és doncs, el sistema d’escriptura més econòmic, senzill per a la comunicacció per escrit. Sabem amb certesa, per les taules micèniques, que la llegnua grega en l’època micènica s.XV-XII aC. va ser escrita en un sistema sil·làbic (lineal B).
    Els fenicis van introduir l’alfabet a Grècia pels volts del s.IX aC.

  16. Maryama diu:

    Bonum diem!
    L’alfabet grec, és un alfabet que conté 24 lletres. S’ha fet servir per escriure la llengua grega des dels segles IX o VIII aC.. Actualment es fa servir per a escriure el grec modern i també per a designar unitats de diversos tipus (en matemàtiques, física, astronomia, etc.).Podem observar, en l’alfabet que a les lletres minúscules hi ha alguns que s’utilitzen a la ciència matemàtica per definir o donar-li forma a alguns conceptes matemàtics, com ara la lletra alfa, beta, el nombre pi, etc. L’alfabet grec prové del alfabet fenici, cal saber que a partir de l’alfabet grec es va poder dur a terme l’elaboració de l’alfabet llatí.
    L’alfabet grec és un descendent directe de l’alfabet fenici.

  17. Rocío Rodríguez diu:

    Xaipe!
    Encara que els grecs no inventessin del tot l’alfabet, ja que van agafar la referència dels fenicis, van revolucionar completament l’escriptura al adaptar l’alfabet a la seva llengua en el segle IX a.C .
    I per això podem dir que els grecs van adaptar el primer alfabet complet de la història de la humanitat.
    En l’alfabet grec podem observar que pràcticament hi ha un signe per cada so i fonema i que té vint-i-quatre lletres a diferència del nostre que en té dues més.
    A Grècia és van utilitzar diverseros sistemes per escriure. Per exemple, en l’època micènica es va utilitzar un sistema sil·làbic anomenat sistema lineal B utilitzat a Creta, Micenas i Pilo entre els segles XII a.C i XVI a.C .
    Al principi només escrivien amb lletres majuscules i totes juntes, però més tard van decidir escriure les paraules per separat perquè era molt més fàcil de llegir i entendre i, a l’edat mitjana van inventar les minúscules.
    Jo, particularment, considero que avui en dia moltes persones no li donen molta importància a l’alfabet i la veritat és que en té, i molta. Ja que gràcies a ell podem entendre amb més facilitat altres idiomes que estudiem i gràcies a ell hem tret moltes paraules mèdiques, tècniques i cultismes que utilitzem.
    A part em designat moltes unitats matemàtiques, físiques, químiques,etc gràcies a ell.
    Nosaltres ho tenim més fàcil alhora d’aprendre l’alfabet ja que la nostra llengua és similar.

  18. ainablanch diu:

    L’alfabet va ser una revolució en el món de l’escriptura i una eina que avui en dia seguim utilitzan.L’alfabet grec, és un alfabet que conté 24 lletres. La seva pronúncia va ser aplicada al s. XVI, per l’humanista Erasme de Rotterdam. L’alfabet grec prové del alfabet fenici, i a partir de l’alfabet grec es va dur a terme l’elaboració de l’alfabet llati .
    Per tant, podem deduir que l’alfabet grec és importantíssim tot i que no fou el primer alfabet creat. Poder estudiar-lo per acabar coneixent-lo i poguent-lo utilitzar ens serà molt útil per estudiar llengües derivades i conèixer millor la nostre propia llengua.

    Les lletres minúscules van ser afegides posteriorment, a priori van crear les majúscules . Hi ha alguns símbols que s’utilitzen a la ciència o a la matemàtica com ara la lletra Alfa o el conegut numero pi.

    Anys després de l’escriptura de l’alfabet els grecs van afegir-hi les últimes cinc lletres de l’alfabet (ípsilon, fi, khi, psi i omega).

    A tots ens han fet apendre l’alfabet de la nostre llengua des de ben petits, trobo molt curios poder conèixer i per mutto propio l’alfabet d’on provè aquell que et vas estudiar mitjançant una cançconeta i que, avui en dia, encara recordes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *