Ser un crisòstom

Fer, El Punt Avui 11 de maig de 2018

Crisòstom en grec Χρυσόστομος (Chrysóstomos), que significa ‘boca de or’ (χρυσός, ‘or’, στόμα, ‘boca’), equivalent a l’expressió castellana “pico de oro”, és a dir, una persona que sap parlar molt bé, que és un bon orador.

Sant Joan Crisòstom (347 – 407), patriarca de Constantinoble, considerat per l’Església catòlica un dels quatre grans Pares de l’Església d’Orient

Mercè Otero-Vidal

Publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, Expressions | Etiquetat com a , , , | 1 comentari

Polls. Pediculosi capitis

Tot record de l’escola va unit als polls dels cabells (en llatí, Pediculus humanus capitis).

Joan BrossaPassat festes li dedica un poema:

POLL

(Pediculus vestimentorum)

La pediculosi és una ectoparasitosi contagiosa produïda per la infestació per polls (ordre Phthiraptera). La pediculosi capitis o pediculosi del cap és la infestació pel poll del cabell (Pediculus humanus capitis) amb afectació dels cabells i el cuir cabellut. Altres pediculosis poden ser la corpòrea (infestació per Pediculus humanus humanus = Pediculus humanus corporis) i la púbica (infestació per lladelles o polls del pubis, Pthirus pubis).

Publicat dins de Del llatí al català, Ètims llatins, Experimentals, General | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

neur-neuro- a partir del grec νεῦρον “nervi”

Neurona

Neurona feta per l’alumne Gonzalo V. de 3r E de la Montse Casas, professora de Biologia de l’IPM

En grec νεῦρον, ου (τό) significa “nervi”. A més del mot neurona, en deriven mots com neural, neurita, neurotransmissor, aneurisme, neuràlgia, neuràlgic, antineuràlgic, neuràstenia, neuritis, neurobiologia, neurofisiologia, neuròlog, neuròloga, neurologia,
neurològic, neuropatia, neuropatologia, neuropsiquiatria, neuropsiquiatre, neurosi, neuròtic, neurovegetatiu, neurotomia, neurociència…

En coneixes més? Saps què signifiquen? A més de neur- o neuro- quin altre ètim grec tenen i què significa?…

Publicat dins de Biologia, Del grec al català, Ètims grecs, Experimentals, General, Medicina | Deixa un comentari

Una oreneta no fa estiu

“Una oreneta no fa estiu” és una expressió que significa que un sol cas no pot ésser pres com a norma general. En català tenim altres expressions semblants (“Una flor no fa estiu, ni dues primavera”, “Una orenella no fa estiu, ni dues primavera”), però aquesta té una llarga tradició i ja la trobem en grec antic.

Per tal que la nostra oreneta no faci estiu, ara que estem a punt de començar la primavera, ens ajudeu a fer la recerca i la pervivència d’altres frases gregues en diferents llengües?

Aitana Torio, Pol Soler,Gemma Surinyach, Nadia Castillo i Xènia Ruiz
I·lustració de Nadia Castillo
1r Batx Grec

Publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, Expressions, General | Deixa un comentari

Eros, el gos dels meus avis

Quan adoptem un gos, un gat o qualsevol altre animal ens plantegem tots una mateixa pregunta: Quin nom li posem? Per resoldre aquesta qüestió moltes vegades recorrem a noms d’origen grec. Un exemple d’aquest recurs és el cas del gos dels meus avis, anomenat Eros (en grec, Ἔρως).

Eros, un labrador retriever negre.

Eros, Cupido en llatí i representat generalment com un nadó o un nen petit, és el déu de l’amor en la mitologia grega. Se li atribueixen diversos progenitors, entre els quals destaquen Ares, Afrodita o Iris. Els seus atributs principals són un arc, fletxes i generalment ales. Algunes de les seves fletxes són daurades i tenen el poder d’enamorar a mortals i a déus, i unes altres, fetes de plom, provoquen rebuig a qui ha estat ferit amb elles.

El mite més conegut protagonitzat pel déu és el d’Eros i Psique on, per accident, es veu afectat per les seves pròpies fletxes.

Com a curiositat, us anomeno tres persones conegudes amb el nom d’Eros:

Eros Ramazzotti, un conegut cantant italià.

Eros Exarhou, surfista americà.

Eros Vlahos, actor i comediant anglès.

A més de l’antropònim Eros, tenim altres noms com: erotisme (ἔρως), eròtic (ἐρωτικός) i erotomania (ἐρωτομανíα).

En coneixeu més?

Paula Gijón Grec 2

Publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, General, Mitologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari