La influència de la cultura i de la civilització grega és ben evident en el món actual. Devem als grecs anar al teatre, pagar amb monedes, pensar amb lògica, la democràcia, la majoria d’edat als divuit anys, la celebració dels jocs olímpics cada quatre anys, etc.
A Grècia, tenim les nostres arrels culturals: hi va néixer la filosofia, l’èpica, la lírica, el teatre, la historiografia, la novel·la, els tractats científics, l’oratòria, la crítica literària, etc., així com els estils artístics. També són grecs, els orígens de la història de la ciència: les matemàtiques d’Euclides i d’Arquimedes, l’astronomia de Ptolemeu, la medicina de Galè, el saber enciclopèdic i l’ambició filosòfica d’Aristòtil i de Plató… La petjada grega més profunda, però, es reflecteix en el llenguatge, ja que no menys del 30% del lèxic usual del català és d’origen grec. La llengua grega, gràcies a les possibilitats de composició i derivació, ha influït al llarg dels segles, influeix i continuarà influint sobre les llengües modernes en la formació tant del llenguatge literari i artístic com del tecnicocientífic.
Feu recerca i ens els doneu a conèixer en comentari! Passeu també per Aracne, us pot ser útil Alfabet i etimologia.
P.D. Resultat de la recerca: L’emprempta de les lletres de l’alfabet grec en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic
Lletres de l’alfabet grec en vocabulari tecnicocientífic i humanístic:
ἂλφα
-alfanumèric: es refereix a qualsevol cosa que consisteix només en lletres i nombres, i a vegades alguns altres caràcters com símbols matemàtics elementals i marques de puntuació.
-pentalfa: polígon estrellat de cinc puntes.
-alfateràpia: tipus de teràpia que utilitza la radiació alfa.
Χαιρετε!
Lida, només veure aquest article m’han vingut al cap moltíssimes utilitats de les lletres gregues al vocabulari tecnicocientífic i humanístic:
*a les proteïnes, com OMEGA 3 (Ω).
*a la geografia, com DELTA (Δ).
*la sigma, com a símbol sumatori (Σ).
*a la lingüística, com a l’ALFABET (α+β).
*la gamma, com a símbol de conductivitat elèctrica (γ).
*a les matemàtiques, el nombre PI (Π).
Etcètera, etcètera.
Espero que estigui bé!
Vale 🙂
No veus el vídeo, Coty!
Està bé, però, caldrà millorar-lo. Rebràs instruccions a classe i a través del Moodle de Grec.
Ara que ja vegeu bé el vídeo, i amb la informació del llibre de Grec 1 i amb aquest apunt, podeu continuar filant i n’espero un bon filat. El tema s’ho mereix!
Salve!!!!
En aquest video es una bona idea t’ensenya a escriure i llegir. Quantes coses hi ha en grec una vegada que t’aprens el alfabet veus un munt de lletres com per exemple en les matemàtiques, la química , en els embotits, fins hi tot els noms dels restaurants símbols en les escultures …
VALE!!!!
El video de les lletres del grec, no em pensava que serviria molt en la explicació de les mates, fisica i també per saber quina era l’estrella que més brillava. Els gregs abans per saber quina era l’estrella que més brillava feien servir les lletres del alfabet grec(alfa, beta i gamma). Crec que els grecs eren més inteligents que la joventut d’ara, perqué ara fem més faltes d’ortogràfia i d’expressió i ells tot ho resolien amb la ciència. Encara que ens falta molt més per apendre coses del grecs.
Aveeeeeeee!
You, me n’alegro que ja et trobis bé i que aprofitis el bloc durant el cap de setmana per posar-te al dia. Entra també al Moodle Grec 1 i allí en el Fòrum de notícies hi trobaràs el que s’ha fet i el que s’ha de fer. Ja tens el llibre?
Els mots del vídeo, com els dieu en àrab? Utilitzeu en algun les lletres de l’alfabet grec? Ho podríeu raonar…
Yousra, Chaima, la salutació equivalent en grec és χαῖρε; per cert, els romans utilitzaven salve tant per dir hola com adéu, però ave sols equival al nostre hola. Us confoneu, potser amb vale, que vol dir adéu.
Ave lida!
El video m’agradat bastant t’ho explica força bé no sabia que s’utilitzan tantas lletras gregas, la que coneixia era la lletra pi però no sabia las altres lletres.
Χαιρετε!
Ja se escriure hola en grec, gracies a tú Margarida!
Vale!
Hola,he vist el video, és bastant curt, és com una petita introducció.
Aqui deixo alguns exemples de les lletres de l’alfabet grec utilitzades en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic català:
CIENCIES EXPERIMENTALS
(α/αλφα)-globulina:és un grup de proteïnes insolubles en aigua que es troben en tots els animals i vegetals.
(β/βετα)-emissió beta:és un procés, pel qual un radioisòtop, pot transformar-se en altres radioisòtops, mitjançant l’emissió d’una partícula beta.
(γ/γαμμα)-és una prova diagnòstica que es basa en la imatge que produeixen les radiacions generades després de la injecció o inhalació en l’organisme de substàncies que contenen isòtops radioactius.
(δ/δελτα)-el deltoide és un múscul de l’espatlla de forma triangular.
(ζ)-el potencial zeta descriu la intensitat del camp elèctric estàtic de la capa doble en el límit entre el gra i el fluid.
(λ/λαμβδα)és una partícula elemental que pertany a la primera generació de quarks.
SÍMBOLS
(ε)-permitivitat elèctrica.
(θ)-desplaçament angular.
(μ)-moment dipolar.
(ν)-freqüència d’una ona.
(π)-el nombre pi (3,141592…)
(ρ)-densitat de massa.
Xaipe!
He estat mirant el llibre de grec, el video que seria mes bé una introducció i algun que altre lloc per informarme de mes utilitats de lletres de l’alfabet actualment.
α:Per denominar al primer o millor en algo.( macho alfa )
γ:La mesura de risc en activitats financeres.
ε:A la física s’utilitza per denominar la constant dielectrica.
λ:A la informatica representa la línia buida.
Espero haber servit d’ajuda per saber més!
Ave!
Rubén Florencio, realment algun dels teus exemples m’ha impressionat, especialment l’exemple del primer.
Els de segon que ho treballen a través del Moodle ho hauran de tenir en compte.
Bon video per als que estem aprenent l’alfabet grec, ara sé que a més de escriure, les lletres gregues, serveixen per a moltes més coses, i s’han aplicat a altres àmbits com a les matemàtiques, a les ciències socials…
I els usos que té la lletra lambda Λλ són:
Ciències experimentals: partícula lambda, lambda, lambdàtic, lambdoïdeu, lambdoïdal
Lingüística: Lambdacisme, es un fenòmen fonològic que consisteix en pronunciar una consonant diferent, generalment, -r- com a -l-.
Ciències socials: icone homosexual
Símbol: Λ: permeància. λ: longitud d’ona
Una de les meves millors amigues està fent el batxillerat científic i, amb l’ajuda de la seva germana, que fa 2n de medicina, us puc aportar aquesta informació:
Γ negació
Δ increment
Κ matemàtiques, per a les constants
Λ i
Π geometria, nombre irracional
Σ Sumatori
Ω Ohm (unitat de mesura de la resistència elèctrica)
α – angle
β, γ, δ – en fonètica, vocals aproximants
η – rendiment i també en fonètica
μ – micro (prefix per les unitats que quival a deu elevat a la -6)
σ – Desviació estàndard (estadística d’errors al laboratori.. física, sobretot)
ω – velocitat circular
P.S.: N’hi ha que no he mencionat perquè és molt difícil descriure’n la seva utilitat.
Salve a tothom!!!.
Si que es veritat que totes aquestes aportacions tindriem que agrairlis els grecs, ja que sense ells no existirien moltissimes paraules que coneixem avui en dia i tampoc podriem celebrar els famosos jocs olimpics.
Valete!!!. 🙂
Si t’hi fixes bé, crec que pots fer un comentari molt més encertat encara.
No us perdeu el treball col·laboratiu dels meus alumnes de Grec, fet en el Fil Moodle i donat a conèixer a l’Aracne: http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2011/10/10/lempremta-de-les-lletres-de-lalfabet-grec-en-el-vocabulari-tecnicocientific-i-humanistic/
És ben cert. De fet podriem dir que som més grecs que una altra cosa. No som conscients de que bona part del món que ens envolta té influència grega, des de petits ho veiem i ho trobem normal, com si formés part del català, de tota la vida.
Vale!
La veritat es que moltes moltes veguades m’he trobat lletres gregues, a matemàtiques, a tecnologia, a física… A molts àmbits de la ciència s’utilitzen lletres gregues i encara que aquet any sigui el primer que faig grec ja m’havia trobat amb moltes lletres gregues que simbolitzaven algo refernt a la ciència.
Pingback: L’empremta de les lletres de l’alfabet grec en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic | Aracne fila i fila
Xaire!!
He estat buscant en què s’utilitzaven els símbols grecs a coses de la vida cotidiana i he trobat coses que abans de fer grec no sabia que pertanyien a aquest alfabet.
-Ω: Unitat de mesura de resistència elèctrica (Ohm)
-Δ: A música contemporania s’utilitza per desxifrar acords.
-Π: Número pi, utilitzat a les matemàtiques (3,141…)
-χ: S’utilitza a les matemàtiques a l’hora de fer estadística.
-Ω: Representa el signe del zoodiac, balança
*He trobat moltes més però aquestes són les que més coneixia.
Xaire!!
Els següents símbols grecs són uns dels símbols utilitzats en el nostre dia a dia
-Ω: És utilitzat com a símbol de la unitat de mesura de la resistència.
-Π: És utilitzat com a número matemàtic.
-χ: És utilitzat a l’hora de fer estadística.
Xaipe!
SI, les lletres de l’alfabet grec tenen empremta en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic català, ja que tal com diuen el bloc El Fil de les Clàssiques “ devem als grecs anar al teatre, pagar amb monedes, pensar amb lògica, la democràcia, la majoria d’edat als divuit anys, la celebració dels jocs olímpics cada quatre anys, etc.” i també “A Grècia, tenim les nostres arrels culturals: hi va néixer la filosofia, l’èpica, la lírica, el teatre, la historiografia, la novel·la, els tractats científics, l’oratòria, la crítica literària, etc., així com els estils artístics. També són grecs, els orígens de la història de la ciència: les matemàtiques d’Euclides i d’Arquimedes, l’astronomia de Ptolemeu, la medicina de Galè, el saber enciclopèdic i l’ambició filosòfica d’Aristòtil i de Plató…”
Exemples de les lletres de l’alfabet grec utilitzades en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic català:
CIÈNCIES EXPERIMENTALS:
(α)-globulina: grup de proteïnes insolubles en aigua que es troben en tots els animals i vegetals.
(β)-emissió beta:és un procés on un radioisòtop, pot transformar-se en altres radioisòtops, mitjançant l’emissió d’una partícula beta.
SÍMBOLS:
α:Per denominar al primer o millor en algo.
γ:La mesura de risc en activitats financeres
Δ: A música contemporania s’utilitza per desxifrar acords.
MATEMÀTIQUES:
α – angle
Σ: Sumatori
-Π: Número pi, utilitzat a les matemàtiques (3,141…)
-χ: És utilitzat a l’hora de fer estadística.
LINGÜÍSTICA:
β, γ, δ – en fonètica, vocals aproximants
η – rendiment i també en fonètica
Xaipe!
És totalment cert que si ens fixem moltes coses que ens envolten ja siguin referents a matemàtiques, tecnologia, física, biologia, lingüística… ens adonem de que estan indicades per lletres gregues. Abans de reconèixer la simbologia grega sabia que algunes d’aquestes lletres eren gregues però moltes d’altres no. He escollit les lletres que em semblen més evidents i més representatives referents del grec i les que jo mateixa he fet servir alguna vegada:
Σ → Sumatori
α → Angles
Ω → Unitat de mesura de la resistència
Χ → És utilitzat a l’hora de fer estadística
Π → Número pi, utilitzat a les matemàtiques (3,141…)
Χαιρετε!
Com molt bé has esmentat abans, a Grècia tenim les nostres arrels culturals i l’orígen de la nostra ciència, i aquestes arrels es fan tangibles en molts dels mots que actualment utilitzem en l’àmbit tecnicocientífic i humanístic. Trobem paraules que contenen altres mots agafats directament de llengua grega antiga com per exemple heliòmetre (“helio”, sol), cardiologia (“cardio”, cor) o estomactitis (“stoma”, boca). Dins de les ciències, les matemàtiques i la física també s’han apropiat de molts simbols per incorporar-los al seu llenguatge propi, com per exemple la sigma (Σ) com a símbol sumatori, la pi (Π) com a número Π (3,1415) o la gamma (γ) com a símbol de conductivitat elèctrica.
Haipe!
Personalment crec, i estic segura de que molta gent hi estarà d’acord, es que no seriem qui som sense els grecs! Som qui som gràcies a ells i fem el que fem com a costum perquè ells ens ho han deixat com a llegat. Hem d’aprofitar aquest llegat tant impressionant i grandiós que ens han deixat.
Xaipe!!
Llegint aquest article m’he adonat que gran part del món contemporani tal com el coneixem prové dels grecs.
Aquestes primeres setmanes de batxillerat, he pogut veure en varies assignatures que moltes coses provenen del grec, com la filosofia, les matemàtiques, moltes de les paraules que encara hi conservem (osteòpata, cardiologia, estomatitis…)
En definitiva, els grecs van deixar una gran riquesa cultural!
Xaipe!
Pensant m’he adonat que trobem les lletres gregues a moltes de les coses quotidianes del nostre dia a dia, i moltes vegades la majoria no hi pensem d’on ve o perquè se li anomena així.
Trobem lletres gregues, per exemple a: les proteïnes, com OMEGA 3 (Ω); a la geografia, com DELTA (Δ); la sigma, com a símbol sumatori (Σ); la gamma, com a símbol de conductivitat elèctrica (γ); a les matemàtiques, el nombre PI (Π).
La lletra rho i les epidèmies https://blocs.xtec.cat/universclassicdelsnostresmots/2020/05/06/lletres-gregues-arreu-la-%cf%81/