Comencem, doncs!

Χαίρετε, ὦ μαθηταί! Salvete omnes!

Comencem un nou escolar per a alguns el primer al nostre institut de Premià de Mar, per a uns altres l’últim i per a la majoria encara us queda camí per recórrer; però desitjo a tothom que aquest sigui un curs inoblidable!

L’estiu és a punt d’acabar i s’han acabat les vacances. Avui comencem les classes, tot i que divendres vàrem tenir la presentació del curs. El temps passa i tot canvia encara que sembli que tot continuï igual. Malauradament aquest curs ja no tindrem els somnis d’Hermes i els dimecres almenys per a mi seran diferents ja que el seu déu, l’estimat Juanvi Santa Isabel, ha volat cap a l’Olimp i ens ha deixat malaguanyadament massa d’hora però amb un gran llegat i un entusiasme contagiós per a les clàssiques. Sovint ens comentava els nostres apunts i no hi havia setmana que no enllacés al seu bloc la nostra feina, un dels últims comentaris ens el va deixar fascinat per unes vambes amb ales que varen sortir en un dels seus últims somnis.

Com us deia, a l’aula de Clàssiques de l’institut Premià de Mar no hi haurà grans canvis, però n’hi haurà, a més de l’anar fent anys i renovar les aparences dels nostres blocs amb l’última actualització d’XTECblocs, el bloc dels alumnes obert a la col·laboració d’altres centres i entusiastes del món clàssic, Aracne fila i fila, celebra el cinquè aniversari i de vosaltres, alumnes del curs 2013/14, dependrà que l’aranyeta continuï filant i fent ben grossa aquesta teranyina clàssica! A més d’Aracne, L’empremta d’Orfeu i La cinta de NIKH, a el Fil no li paren de néixer blogs d’alumnes: el curs passat Òpera amb referents, Literatura grega a escena i El cel dels mites i L’univers clàssic dels nostres mots (presentat recentment a Paideia), a més d’uns quants més embastats(en tutoritzo nou) com a Treball de recerca; de ben segur, aviat en sentireu a parlar!

Sigui com sigui i malgrat tot, continuarem amb l’experiència TAC , reconeguda pel Departament d’Ensenyament, tot i que  treballarem en un nou espai de l’aula virtual el nostre Moodle Fil, després de l’actualització l’altre ha fet figa!.

Enguany, la Cultura Clàssica la farà l’Aida López en anglès Classical Culture, tot un repte!. La resta continua igual, tret que el llatí de quart el farà el cap de Departament de català, el professor i escriptor Vicent Sanz. Compartirem l’aula virtual, un altre repte!. També faré totes les clàssiques del batxillerat: grec i llatí de primer i de segon. Tot i que no hi ha tanta matrícula de batxillerat, a Clàssiques haurem de fer canvis perquè ja no hi cabem a l’aula d’administració i curiosament la matrícula de grec ha estat esplendorosa.

Des del primer dia us informo dels canvis de les PAU Llatí (Grec continua igual), quan tinguem la reunió amb els sotscoordinadors o quan tota aquesta informació aparegui en el document sobre concreció del currículum que es publicarà aviat en la web del Departament d’Economia i Coneixement, ja acabarem d’agafar bé el fil i perfilar el que calgui. Ara per ara, alumnes de segon de llatí, preneu nota:

Les lectures obligatòries de la matèria de Llatí de segon de batxillerat (PAU 2014) ja no seran l’Ars amandi d’Ovidi (obra sencera), i L’Eneida de Virgili, sinó Miles Gloriosus de Plaute i els següents poemes d’Horaci, traduïts al català per Josep Rodríguez Perisé, de Josep Vergès i de Victòria Bescós):

 • Horaci, Epodes 2 (Beatus ille)
  3 (Amistat amb Mecenas. Maledicció de l’all)
  16 (Poema patriòtic. Lament per la sort dels romans)
  Odes 1, 1 (Endreça a Mecenas)
  1, 9
  1, 11 (Carpe diem quam minimum credula postero)
  1, 14 (La nau com a al·legoria de l’estat)
  1, 24 (Consol a Virgili per la mort de Varus. Inexorabilitat de la mort)
  1, 37 (Nunc est bibendum. Suïcidi de Cleòpatra)
  1, 38 (Persicos odi, puer, apparatus. Aspiració a la vida senzilla)
  2, 10 (Auream quisquis mediocritatem / diligit. La bonesa de la mitjania)
  3, 30 (Exegi monumentum aere perennius. Immortalitat del poeta).
 • Us recomano Epodes, Horaci, Horaci de l’editorial La Magrana. En aquest enllaç a l’edició de la Bernat Metge, hi trobareu Odes i èpodes corresponents i aquí les odes. Ramon Torné ha publicat a la revista Sárasuati la traducció catalana d’aquestes odes d’Horaci.

  Juli Cèsar també us recorda el llistat de llatinismes PAU 2014! Cliqueu a sobre!

  Carpe diem! Molt bon curs a tothom! Bonam fortunam habeatis! ΑΓΑΘΗΙ ΤΥΧΗΙ!

  74 thoughts on “Comencem, doncs!

  1. F. Xavier Gras

   Salve!

   Molt bon dia i bon any! Pel que he pogut veure, molta gent aquest curs, molta activitat! Esperem que aquest any el nostre estimat ministre d’Educació, Cultura i Esport ens sorprengui amb noves idees tan edificants com les del passat any.

   Molt bon any a tots i endavant que són dos dies!

  2. Sergio Fernández

   Xaipe/salve!

   Espero que aquest any sigui més aprofitós que l’any anterior i ja que només aquest any faci grec també aniré a algunes clases de llatí.

   Valeeeeeeeee!

  3. Ana Mª Falcón Durán

   Salve!

   Tinc moltes ganes de començar el nou curs per aprendre coses noves. De moment ja em se l’alfabet grec, però encara em queden moltes coses noves per aprendre. Tinc sort d’haver fet llatí l’any passat i d’haver estudiat coses sobre la mitologia grega, ja que així tinc coses guanyades i no és nou tot amb el que em trobaré aquest any. Molta sort a tots els companys en el nou curs.

   Valete! 🙂

  4. Dani

   Salue!

   És el meu primer any que faig Grec i tinc moltes ganes d’aprendre i saber cosas de Grecia. Estic molt il·lusionat ja que l’any passat no vaig agafar Grec i aixi l’any que ve torno agafar Grec per aprendre més. M’agradaria saber una llengua més.

  5. Angela

   Salve.
   De moment he començat bé el curs amb grec, ja que el passat vaig anar perduda tot el curs. Aquest any m’ho prendre molt més enserio, tinc ganes de aprendre i encara que sigui difícil espero no perdre el fil en grec ni llatí.
   Vale!

  6. Judith Martínez Barranco

   Salve!
   Aquest és el meu segon any fent llatí però el primer de grec. Espero aprendre moltes coses d’aquesta nova llengua i seguir amb el treball de llatí amb l’ajuda d’aquest blog.
   Vale!

  7. David

   La veritat és que tinc ganes de començar aquest nou curs, aprenent llatí. Ja que és una llengua que mai havia estudiat. De moment crec que m’ agradarà, ja que ens les dues classes que hem fet , m’ha semblat una materia interessant. També m’agrada el sistema de treball que tenim amb els ordinadors. Bona sort a tots!

  8. viictor Barranco

   Salve!!!
   Un any més ens trobem a la classe de Llatí i Grec! És un plaer poder passar un any nou a la classe de llatí aprenent coses noves!! Com cada any hi ha gent nova, i hem de començar des del pricipi, per a mi no és el primer any, ja que porto fent llatí molts anys enrrera i la veritat que segueixo ja que m’agrada i ja que cada any puc apendre coses noves de manera diferent a les altres classes, ja que la manera d’apendre el llatí és diferent a les de les altres classes.
   Al principi pot semblar una mica pesat o pot ser “toston” però aconsello a la gent nova a que no es desanimi ja que al final enganxa i agrada.
   Ànims per a tots i sort!!
   Víctor 🙂

  9. Génesis Robalino

   Salve!
   Lida ens veiem un any més! Encara que estigui fent el batxillerat social he decidit escollir llatí també com a optativa fora de les assignatures del social, ja saps que m’interessa per poder fer dret! Aquest any espero que pugui aprendre més que l’any passat!
   VALE 🙂

  10. Marta Gallardo

   Salve!

   Aquest és el meu segon any de llatí però podríem dir que estic segura de que aquest, anirà molt millor que el de l’any passat, a part perquè tinc més ganes d’apendre.

   Vale!

  11. Laia Muñoz Osorio

   Salvete a tothom!

   En primer lloc l’enhorabona per la continuïtat d’aquest bloc i de tota la xarxa aràcnida. Tot i que ja no sóc alumna de l’Institut Premià, encara segueixo formant part d’aquesta comunitat clàssica perquè m’agradaria seguir publicant articles de tant en tant perquè després de tot les clàssiques estan totalment relacionades amb la carrera universitària que estic estudiant: Humanitats. I a més a més, al segon trimestre tinc les assignatures de Cultura Clàssica i d’Història Antiga així que Aracne i Literatura grega a escena em serviran per posar en pràctica els allò que he après i a la vegada enriquir el bloc. Estic ben lligada a l’Olimp!

   Una abraçada a tots els alumnes i a la magistra!

  12. Margalida Capellà Soler Post author

   Quina alegria, Laia! Et desitjo un molt bon curs universitari i espero amb candeletes les teves sempre enriquidores col·laboracions aràcnides!
   Fins ben aviat i molts records a la família!

  13. Camila Valencia

   Salve!!

   aquesta assiganatura m’agrada molt ja que aquest sera el meu segon any, i l’anterior em va interesar molt espero que aquest també sigui així.

  14. Yasmina Berkane Pais

   Salve!
   Aquest ja és el meu tercer any com alumne de llatí i si tot va bé l’últim. Aquest curs que hem començat fa uns pocs dies només faré llatí i no grec, però espero que això m’ajudi a centrar-me en una assignatura important per la selectivitat i que tot vagi molt bé a les classes de llatí.
   Així que continuarem amb el blog per aprendre més i més, tot i que això ha canviat una mica, igual que el Moodle, segur que ens anirà bé.
   Espero que els problemes d’aula que hem tingut els alumnes de 2on de Batx es puguin solucionar i tornem a treballar moltes coses noves a l’aula d’informàtica.
   Molta sort a tots en el nou curs. Vale!

  15. victorsanchez

   Salut a tothom! Aquest ja serà el meu segon any fent Grec i si tot va bé, l’últim. Igual que l’any passat, serà tot un repte però a la vegada un plaer fer Grec amb tots vosaltres. Espero poder col·laborar-hi escrivint i comentant articles aquí i a Arakne. Res més, que tingueu tots un molt bon curs!

  16. Clara Serrano

   La veritat es que he comensat el curs amb moltes ganes de continuar aprenen llatí! m’agrada molt el sistema de treball que tenim amb els ordinadors. Bona sort a tots!

  17. lourdes caparros

   Salve!

   Aquest es el meu 3r any fent llatí i espero que l’últim si tot va bé, aquest any he decidit que no faré grec, i em centrare principalment en el llatí.

   Tot i que no fare selecticvitat intentaré portar aquest curs amb tota la energia possible

  18. Pingback: Anònim

  19. Chaima Anzaoui

   Salve!

   Tornem a amb els nostres fomosos blocs, que son l’eina de la nova educació i ensenyament dels de llatí grec.Squests blocs que perduraren en les notress memòries, com una cosa de bon profit per al nostre dia a dia. Moltes felciitats per haver crea aquest metòde, d’eficasia per els alumnes del teu centre, Margàlida!

  20. Rebeca Barroso

   Salve!!
   Tinc moltes ganes d’aprendre llatí!!! És el primer any que ho faig. Vaig decidir agafar aquesta assignatura, encara que vaig incorporar-me més tard, perquè considero que és molt interessant i que em serà més fàcil per aprendre.

   Vale 🙂

  21. Camila Arigón

   Xaipe! Salve!
   La veritat és que estic molt contenta de poder fer aquestes dues assignatures: llatí i grec. Em semblan super interessants i de moment estan anant molt bé les dues!! A poc a poc vaig aprenent com va el mètode de treballar amb l’ordinador, ja que el principi estava una mica perduda. Espero no perdre el ritme en tot el curs.

  22. Pingback: Premià de Mar a Madrid: Turbo argenteus d’Edublogs, Feria del Libro… | El Fil de les Clàssiques

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *