Què és Grècia?

Acabem de començar un nou curs i mentre estem aprenent a Grec 1 l’alfabet grec, avui canviarem la imatge que teniu de Grècia dels telenotícies, ja ho veureu!. Ens aturem, doncs, i reflexionem: Per què Grècia? Per què som com som? Per què cal estudiar grec? Per què hem de conèixer les nostres arrels? Què és Grècia? … Ho farem tot visionant una magnífica conferència que l’escriptor Pedro Olalla va fer a Sagunt.

[youtube]http://youtu.be/U9NeWHJ3yw8[/youtube]

Què n’opineu?

45 thoughts on “Què és Grècia?

 1. Imad

  Xaipe!

  Sublim! M’he sentit identificat molt amb el que ha dit Pere al vídeo, jo també sóc ‘helenófil’ i potser un dia podré començar els estudis de Filologia Grega (a Grècia, perquè a Espanya aquesta carrera no existeix, existeix Filologia Clàssica amb Llatí i Grec). Crec que noslatres en general teniam una visió de Grècia que no era la correcta, amb aquest video ens hem pogut donar compte de tot el que envolta Grècia tan en l’ambit cultural com l’àmbit mitològic. és un video molt interssant perquè parla sobre molts aspectes que a mi personalment m’atrauen molt com és els temes mitológics, quan estaba parlant de Zeus,Atenea.. El video resalta molt la grandesa d’aquest imperi, ja sigui per part del poble o per els monumets que posseïa, un exemple clar es el teatre.

  Desde el meu punt de vist trobo molt important estudiar la llengua grega i saber més sobre el que té darrera Grècia ,és a dir, les batalles que han esdevingut, els éssers mitòlogics… és important estudiar la llengua ja que encara que el llatí sigui la mare de totes les llengües romàniques de alguna manera podríem dir que el grec n’és la tieta.

  Xaipe!

 2. Arnau Lario

  Per què Grècia?
  Pels seus paisatges, per la seva cultura, per la seva extensa història, per les seves olors i gustos, pel vi i l’oli, per les seves deïtats protectores, per la seva mitologia, per la seva religió tolerant i sense dogmes, per l’art de convèncer, per la filosofia…
  Perquè ens han proporcionat el sistema polític més just i igualitari que coneixem, la democràcia, que encara utilitzem i gaudim.
  Per les seves illes i pobles, que havien sabut mantenir la seva manera de ser fins que van ser atacats i envaíts per pobles estrangers, i fins i tot en aquest moment van continuar sent com eren, com demostren les múltiples ruínes que hi ha.
  Pel teatre, el drama, la comèdia, la tragèdia… Per la ciència, per l’escriptura, per l’ètica, per la medicina…
  Què més es pot dir? Que ella és la nostra base, la nostra mare i la nostra identitat més profunda, la nostra mestra? Són molts els motius pels quals hem de fer perviure aquesta cultura…

 3. Xènia Sánchez Hernández

  Grècia és molt important per algun és de les raons que ara esmentaré:
  -Els grecs amb els mites i el seu alfabet van crear més que una cultura.
  -Els grecs ens van deixar les històries més antigues de la nostra civilització.
  -Gràcies als mites, la geografia de Grècia és única al món.
  -Una actitud més oberta va fer que els grecs acceptessin més d’un Déu.
  -La filosofia va ser posada en pràctica a la Grècia antiga.
  -La filosofia grega va donar a filòsofs com Aristòteles o Sòcrates.
  -El món seria més brutal i més fosc sense l’existència d’aquesta cultura.
  -La llengua grega és la més vital del món.
  -Els seus escrits són un registre del pensament humà.
  -La medicina, la ciència la física i la tecnologia provenen de l’antiga Grècia.
  -En santuaris grecs va néixer la medicina científica.
  -impulsadors de l’esforç per entendre la vida i la naturalesa.
  -La preocupació per l’home.
  -Voluntat de construir un món diferent.

  Des de la meva opinió totes les raons són vàlides. La cultura grega a marcat en quasi tots els aspectes moltes de les cultures que ara es coneixen. Creadors de moltes coses que ara encara fem servir, i creadors també d’una nova manera de pensar, més oberta i constructiva en alguns aspectes. La democràcia grega va caure en l’oblit però encara i així es va tornar a posar en pràctica més endavant. Una cultura més important del que la majoria de la població sap.

 4. Alina Roman

  Grècia és un país molt bonic ple de paisatges vius , tot verd , rodejat de mar amb totes les seves illes plenes de mitoligia , história i que ara també estan avui en dia.

  Grècia està plena d’històries molt importants , de mites clàssics i de paisatges molt bonics. També podem veure que abans de que s’inventara l’alfabet feien simbols que clarament signficaven alguna cosa.

  Els paisatges són molt mitológics , podem veure l’Olimp or residien els déus , o la cova on Rea va enganyar a Cronos qui menjava els seus fills per por a ser destronat , Rea li va donar una pedra ebolcallada perque és penses que era un altre fill, i com aquestes moltes més històries a cada lloc de Grècia. Gràcies a la mitologia , la geografia és unica en el món. La gent abans creien molt en els mites , en la religió i en la cultura. Tot per als grecs significàva mites . La filosofia va nèixer a grècia , era una forma de pensament què es va crear per l’home i no per els déus . Hi havien grups de filósofs com Socrates , que es dedicava a ensenyar la filosofia , o Aristòteles no es consideraven filosofs si no que tenia interés per el saber.
  També va sorgir la democràcia ja que tenien la necesitat de expresar i dir que ‘home és important i que també ha de tenir drets com deures.

  Fins ara no eren considerats ciutadans , havien sempre de consultar amb els deus , en cambi ara són més units com a poble . Hi havia llibertat a expressió pública, igualtat davant la llei, això és la democràcia.

  La Batalla de Actium que va tenir lloc a Grècia entre Juli Cèsar i les tropes de Marco Antonio amb la seva aliada Cleopatra , en què aquesta batalla va ser la derota de Marco Antonio i la seva retirada.

  Van sorgir també els teatres que vol dir acció de poder veure, on es representàven sempre mites antics ,
  on la gent disfrutava de l’espectacle i que són representats per herois on podem veure el seu valor.

  Tots els gèneres literàris que tenim avui en dia són fruit de Grècia .

  L’alfabet fonètic va ser inventat pels grecs va ser el primer alfabet que era parlar , per poder expresar-se, moltes paraules que sorgiren de l’alfabet grec antic, les seguim tenint avui en dia.

  La llengua de fa 3500 és la més antigüa de totes de la que han sorgit avui en dia , la que té més influència sobre el nostre món avui en dia , els que van inventar paraules per poder comunicar-nos ja que sense la comunicació res d’ara ho tindríem.

  El nom de les plantes , o el centre geocèntric substituit per el heliocèntric tot això va ser inventat a Grècia i que avui en dia ho utilitzem i estudiem .

  L’estudi del cos també , com fluia la sang , o com funcionàven els nervis, o altres coses sobre el cos també van ser inventades per es grecs.També sorgiren els jocs olímpics una sèrie de comptecions que és feien a Atenes.

  Ens ha deixat l’historia , la política , la ciència , etc, l’alfabet grec i tot que avui en dia no existiria si no fes per ells.
  Grècia és molt important en la nostra societat i cultura i tot , i que gràcies a Grècia tenim moltes coses.

 5. Maria Mayor

  Les raons donades en el vídeo de perquè és important Grècia són:
  -El blat la vinya i l’oliva, els aliments en que es basa la civilització mediterrània.
  -Els mites grecs, que són les històries més antigues de la nostra civilització.
  -La geografia grega és única en el món.
  -La seva religió es basava en una actitud humil, això va fer que els grecs no excloquessin als deus que no coneixien .
  -La filisofia va ser nascuda i cultivada en les terres gregues.
  -Hem heretat la seva ciutadania.
  -També ens ha aportat la democràcia, la igualtat política,etc…
  -Ens ha aportat l’alfabet grec, ja que el nostre prove d’ell.
  -Moltes idees amb les que nosaltres ens expressem , van ser inventades per ells.
  -Van ser els primers en parlar sistemàticament de tot.
  -Va néixer la medicina científica.
  -Van ser els primers en fer l’esforç per entendre la vida i la naturalesa.
  -Ens ha impulsat sempre a ser millors, per crear un món diferent.

  Jo crec que totes les raons donades en aquest vídeo són vàlides, ja que té la raó quan parla de tot el que ens ha aportat els grecs a les nostres terres mediterrànies. També té raó quan parla sobre les coses boniques que té Grècia. Crec que si es donessin més a conèixer totes aquestes idees , la nostre civilització tindria molt més en compte la civilització de Grècia, perquè hem d’agrair a Grècia moltes coses que avui en dia tenim.

 6. Judit Gimènez

  Per què Grècia?

  Hi ha moltes raons que ens indiquen que Grècia ha estat molt important i que val la pena saber. Entre elles aquestes:
  – La cultura grega i construccions històriques que posen els visitants de Grècia en contacte amb els avantpassats grecs. Cultura literària també, totes les maneres d’expressarnos de manera escrita es van desenvolupar a Grècia. L’afabet va tenir un paper molt important per això. Les lleis, les poesies i obres literàries i els nous coneixements d’ètica, filosofia, càlculs matemàtics (geometria) i astronomia tot això va ser possible gràcies a l’Antiga Grècia.

  -El pa, el vi i l’oli, que són característics de la dieta del Mediterrani, van tenir un gran paper a Grècia i no es coneixien abans dels grecs

  – La mitologia també ens la van deixar els grecs

  -L’inici de la filosofia, les ganes de buscar respostes a preguntes que mai ningú s’havia preguntat. Van haver molts filòsofs grecs com ara sòcrates, aristòteles entre d’altres. De tots ells vam heretar les ganes per la recerca del saber.

  – La “democràcia” va aparèixer primerament a Grècia. Encara que no de la mateixa manera, ja que les dones i esclaus no tenien dret a opinar/votar. Però el poder es va començar a centrar en el poble, cosa que cap civilització havia fet mai abans en l’història.

  -Els principis de la música també es remunten a Grècia

  En conclusió, Grècia va fer moltes coses malament, com totes les civilitazions, tenia els seus defectes i les seves mancances. Però tot i així, hem de recordar que el món li deu molt a Grècia i, avui en dia, sembla que no ho recordem a l’hora d’ajudar-la, a l’hora d’ajudar la mare dels nostres origens.

 7. Dani

  Xaipe!

  El pa, vi i oliva són els tres elements.
  Atenes va ser el lloc on és trobaven tots els filòsofs.
  La democràcia va sorgir de les almes dels gregs.
  La democràcia grega era la igualtat i la llibertat.
  Totes les illes gregues a part de Atenes hi va haver democracia.
  Els pares són els que enterren en la guerra als seus fills.
  Els gregs ens van deixar tots els gèneres literaris (comèdia, la lírica…) La ciència, la tecnologia… es va desarollar per escrit pels gregs.
  Grècia ens va donar la matèria prima del nostre pensament.
  La llengua és vital.
  La cultura humanista li deu molt a Grècia.
  Sempre s’han interessat en l’humà.
  Grècia sempre ha fet avançar a l’home fins a la civilització.

 8. Sergio Fernández

  Xaipete!

  Per començar, Grècia és tan important perquè és la base de la nostra civilització actual, moltes de els nostres costums i part de la nostra cultura prové de l’antiga cultura Grega. Els primers filòsofs i els primers matemàtics són grecs, la democràcia va ser creada a l’antiga Grècia i encara avui segueix com a model polític tot i que més evolucionat. A més a més, part dels temples grecs que hi havien a Grècia va ser adaptada pels romans.

  El grec és important per nosaltres, ja que l’alfabet grec és també la base del nostre, moltes de les lletres gregues són ara avui dia part del nostre alfabet, jo crec que és fonamental conèixer les nostres arrels perquè en la meva opinió les nostres arrels són el que ara som.

  També l’origen dels jocs olímpics procedeix de l’antiga Grècia, que a principis del segle XX es van tornar a celebrar amb el jocs olímpics moderns on es reuneixen els millors atletes del món en diferents estils.

  Vale!

 9. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipete!

  Els grecs varen ser una civilització d’on tot el món ha tret moltes coses de la seva cultura, els seus invents i les seves costums.
  Els grecs buscaven explicació a moltes de les coses que passaven, com per exemple per què plovia, per donar resposta a diferents qüestions es van inventar uns contes anomenats mites que desdibuixaven la frontera imposada entre l’home, la naturalesa i la divinitat.
  Van ser els creadors de la filosofia, que consistia en la curiositat pel misteri, formular-se preguntes i buscar respostes. Alguns filòsofs importants foren: Sòcrates, Plató, Aristòtil, Pitàgores i Arquímedes; aquests dos últims filòsofs i matemàtics.
  Van crear el concepte de democràcia i ciutadania, amb la llibertat d’opinió i de drets.
  A Grècia és on es troben els primers teatres (amfiteatres) on es recreaven alguns dels mites més populars, deixant-nos la comèdia, la tragèdia i molts altres generes literaris que actualment utilitzem.
  Van ser els primers en tindre un alfabet que ha donat pas a tots els altres alfabets i gramàtica de les civilitzacions actuals.
  El seu pensament i la seva cultura són la base del nostre pensament.
  Els primers documents sobre el saber de la medicina s’han trobat a Grècia a part de la música, les matemàtiques i la geometria.

 10. Marina Cañas

  XAIPETE!

  Grècia es considera la cuna de la civilització occidental. De fet per Occident es el lloc del naixement de la democràcia, la filosofia occidental, els jocs olímpics, la literatura occidental i l’estudi de la història, la política i els importants principis de las matemàtiques i de la ciència.
  La religió diu que tot el territori grec disfrutava d’una protecció a partir de les seves creences, la seva religió va sorgir de la curiositat dels mites

  L’estructura política es basava en persones mes o menys independents, van poder tenir el dret de votar, la democràcia va tardar uns 2000 anys en entrar a la llengua de l’occident

  Van inventar els teatres, per ells, teatre, volia dir “lloc per veure” als teatres es representaven tots els mites coneguts per la gent
  Grècia va ser l’instrument que va traslladar la veu, va traslladar l’alfabet, i a partir d’aquest es la llengua mare de tot els nostres alfabets, és la llengua vital del món.
  També van descobrir la música i feien servir l’arquitectura i la geografia per mesurar els camps.
  Els grecs ens han deixat la política, l’alfabet, els pensaments i ens han senyalat quin és el camí, ens han impulsat a ser millors

  Gràcia a fet tots els passos de la civilització.

 11. Ana Mª Falcón Durán

  Salvete! 🙂

  He trobat al vídeo els següents aspectes que m’han semblat importants:

  – Grècia és la base de la qual hem partit per arribar a on hem arribat.
  – Els grecs van trobar una forma de comprendre el món a través dels mites, ja que és la manera d’acostar-se a la natura i als animals, perquè està tot relacionat.
  – La religió no consistia a resar, sinó en una actitud humil.
  – Els grecs van ser els creadors de l’actual filosofia, i els filòsofs més famosos i importants són de Grècia.
  – Grècia va ser la creadora de la democràcia, de la ciutadania, de la llibertat i igualtat per participar en la política i per expressar els pensaments i drets.
  – Van haver-hi guerres i fets importants que marquen el nostre dia d’avui.
  – La democràcia va caure en l’oblit i va ser reconstruïda després de 200 anys, fins ara.
  – Es va crear el teatre (representacions de mites coneguts).
  – Ens van deixar la tragèdia però també la comèdia, la narrativa, el teatre i tots els gèneres literaris amb els quals ens expressem ara.
  – Els termes amb els quals ens expressem van ser creats pels grecs (ètica, política, misteri, metro, idea, música, melodia, etc…).
  – Ens va donar la matèria primera per als pensaments que tenim ara.
  – El grec és la llengua mare dels alfabets fonètics, la primera llengua franca, la llengua de la primera gramàtica i reflexió metalingüística. És la llengua més vital del món.
  – Els grecs no han sigut els primers en tot però si els primers a parlar-nos de tot.
  – La medecina física, ciència i tecnologia es basen en els primers escrits dels grecs, per entendre els perquès de la naturalesa.
  – Els noms dels animals d’ara van ser inventats per ells.
  – L’esforç per comprendre la vida prové de Grècia.
  – Els grecs es basaven en el contacte amb la naturalesa. Els jocs olímpics i tots els esports que es practiquen allà tenen l’origen a Grècia.
  – La geometria també va ser creada pels grecs.
  – La cultura humanística té molt a deure-li a Grècia, ja que és la base de tot el que tenim en el món actual.

  Amb el fet que ens facin estudiar grec, es pretén que no perdem aquest seguit de coses que tenen l’origen a Grècia i continuar buscant el que els grecs buscaven. Ja que a més, ens ha deixat la política, l’alfabet, l’estructura bàsica dels pensaments, la bellesa, la pau espiritual, el bon camí, la filosofia i ens ha impulsat a ser millors i a construir un món diferent.

  Per això i per tots aquests béns i tots els passos que ha fet l’home fins ara, penso que hem de seguir estudiant tot el que estigui relacionat amb Grècia.

  Valete! 🙂

 12. Nicol Narvaez

  Xaipete!

  1.Per què Grècia? 2.Per què cal estudiar grec? 3.Per què hem de conèixer les nostres arrels? 4.Què és Grècia?

  Per a l’oest és bressol de la democràcia, filosofia occidental, els Jocs Olímpics, literatura occidental i l’estudi de la història, política i els principis més importants de les matemàtiques i la ciència.
  Per a molts Grècia és importat ja que ha estat revalorada ,rescatada e interpretat com ho ha estat la cultura grega.
  Grècia està plena de mites clàssics , gracies el mites, la giografìa de grècia es única en el món, amb ella la historia natural es a la vegada humana i divina, els antics grecs li van donar expresions ala seva religio i a la seva cultura, els grecs van inventar l’alfabet , feien simbols que clarament signficaven les lletres o paraules.
  El pa, vi i oliva són els tres elements sobre que la civilització mediterrània ha arribat fin ha aquet moment.
  La filisofia va ser nascuda i cultivada en les terres gregues havien grups de filósofs com Socrates , que es dedicava a ensenyar la filosofia , o Aristòteles no es consideraven filosofs si no que tenia interés per el saber., i aixì hem heretat la seva ciudatania, deixanos tambè democracia, la igualtat, etc.
  Van inventar els teatres, per ells, teatre, volia dir “lloc per veure” als teatres es representaven tots els mites. Els grecs ens van deixar la comèdia, el drama, la liríca, la poesía, la historia, la corografía..etc.

  Aixì podem dir que tenin que estudiar grec , es import ja que desde grècia tenin tots els origens, Grècia és molt important en la nostra societat i cultura i tot .

  Xaipe!

 13. Marta Gallardo i Patricia García

  Xaipete!

  Grècia és important per moltes raons variades com poden ser la seva cultura, els seus paissatges, pel vi i l’oli, per els seus mites, perquè els grecs han sigut els creadors de la filosofía cultivada a Grècia, perquè gràcies a ells existeix la democràcia, per l’alfabet i perquè ens han deixat moltes coses com són la literatura, història, la ciència i la medicina entre d’altres.

  Cal estudiar grec perquè és la nostre llengua mare i a part, també ens ajuda al estudi d’altres llengüas, per la seva gramàtica i el seu lèxic. Creiem que és important conèixer les nostres arrels ja que ara som el que som gràcies a elles.

 14. Dani

  Xaipe!

  Principalment l’alfabet greg és molt important per a nosaltres perquè la nostra base de l’alfabet és del greg, moltes de les seves lletres són semblants a les nostres actuals.

  També molts dels seus costums i cultura els hem adaptat.
  Els primers filòsofs provenen de l’antigua grecia, també el seu model polític és el que tenim avui dia, la democràcia, encara que més evolucionat.

  Una altra cosa molt important és l’origen dels jocs olímpics que procedeix de l’antiga Grècia, que a principis del segle XX es van tornar a celebrar amb el jocs olímpics moderns on es reuneixen els millors atletes del món en diferents estils.

  Els gregs ens van deixar tots els gèneres literaris (comèdia, la lírica…) La ciència, la tecnologia… es va desarollar per escrit pels gregs.
  Grècia ens va donar la matèria primera del nostre pensament i la democràcia grega era la igualtat i llibertat.

 15. Angela

  Salve!
  M’agrada bastant aquest video. Hi ha algunes fotos precioses, i tot el que diu fa que t’adonis de la importància que va tenir Grècia en el seu temps i sobretot de la importància que segueix tenint avui en dia, ja que encara que no ens donem compte, la cultura grega esta present en la nostra vida quotidiana. Grècia és una part molt important de la nostra història. I el que els va fer tan especials va ser, com explica al video, la inquietud que tenien per entendre les coses que els envoltaven. Aquesta inquietud va fer que creessin els mites. Feien la seva interpretació juntant als deus, la nauralesa i l’home, i situaven aquestes històries a llocs reals de Grècia. I per això diuen que grècia és tan màgic , perquè cada paisatge real és també l’escenari d’un mite.
  A més, tot i creure en aquests mites, buscaven la raó i es preguntaven sobre el seu sentit, al contrari del que fan altres religions que promouen l’ interpretació literal d’ un text. Per això Europa va despreciar la seva actitud que era contraria al dogma.
  Ens van donar també el teatre. Els seus filòsofs, i sobretot la seva actitut. Un altra cosa important va ser la democràcia, com ja he dit amb els mites, tenien una mentalitat molt oberta, van defensar la llibertat i la igualtat amb les seves paraules.
  Apart d’això, cap al final del video diu que grècia ens ha deixat tot això, però també la esperança de seguir canviant les coses, d’evolucionar amb la seva inspiració.
  La meva conclusió de per què Grècia és que estudiar Grècia és estudiar les arrels de la nostra llengua, la nostra lliteratura, filosofia, esports, art… Ells van defensar els drets de l’home com a ciutadà, van conseguir la democràcia. I destaca dels grecs la seva inquietut cap al saber i la seva mentalitat oberta. Penso que hauriem de valorar més totes aquestes coses abans de pensar que Grecia no ens ha aportat res, perque la veritat es que moltes de les coses bones que tenim avui en dia, se les debem a ells.

 16. Roser

  Per què Grècia?
  Pels gregs la filosofia era una manera de viure i una manera de pensar, i varen ser els primers en descobrir-la, avui en dia encara a la universitat pots estudiar una carrera basada en aquests principis.

  La seva mitologia no es tractava només dels deus, també la natura, i els nostres propis origens, la mitologia grega és molt elaborada.

  També ha marcat molt en la política ja que la democràcia és una manera d’organització social amb la qual tots som lliures i tenim els mateixos drets, aquest mètode de govern plasmat en tants països en l’actualitat i el que s’ha considerat un model a seguir en la lluita contra la desigualtat, també es va instaurar al primer moment a Grècia.

  Grècia també és un lloc amb molt moviment històric i cultural.

 17. Mireia Gil

  Salve!

  Aquest vídeo m’agradat per les seves fotografies i la seva explicació sobre les coses que ens a aportat Grècia que son:

  -EL vi i l’oli es la base de la nostra dieta i ells ens ho van aportar.

  -El seu alfabet també la base del nostre alfabet.

  -Ens van aportar a la política, la democràcia.

  -Els mites també és una part molt important.

  -Ens van aportar la forma de pensar i de ser.

  -EL filòsofs i la filosofia també va venir de Grècia.

  -Les matemàtiques també les van portar els grecs.

  -Ens van aportar el teatre i la novel·la.

  En aquest vídeo t’ensenya les coses les cuals avui en dia tenim molt present que vénen de Grècia i no les valorem.

 18. Álex Aguilera

  Salve!
  Aquest vídeo m’ha semblat molt interessant i útil, bàsicament perque mostra certs aspectes de la Grècia tant actual com clàssica que havíem oblidat en certa manera.
  Grècia es considerada el bressól de les cultures occidentals actuals. Va ser probablement una (per no dir “la que més”) de les civilitzacions más importants en tota la història. Representa el primer alfabet (de fet, el nostre prové indirectament del seu), una gran part de productes considerats propis de la cultura Mediterrànea avui en día, la creació de la filosofía que va nèixer a partir d’una de les qualitats més importants que va aparéixer per primera vegada a la civilització grega: les ansies per descobrir i entendre el món en el que viuen.
  No només aquestes característiques que hem heredat nosaltres els fills d’aquesta civilització, si no que també ens han deixat coses que estudiar com per exemple la llengüa o la mitología.

 19. David

  Els grecs ens han deixat moltes com per exemple: El vi i l’oli que son la base de la nostra dieta ,el seu alfabet també ens l’han deixat i es la base del nostre alfabet.
  Ens van aportar a la política, la democràcia si no ens ho haguessin proporcionat possiblement viuríem una dictadura o qualsevol altre estat . Les matemàtiques també les van portar els grecs. Els mites també ens ho han deixat i encara que no ho sembli es una part molt important. Ens van aportar el teatre i la novel•la. EL filòsofs i la filosofia també va venir de Grècia a mes de la regla d’or i molts altres pensaments .-

 20. Judith Martínez

  Xaipe!
  Ha sigut un video molt interessant, he après coses de Grècia que no sabia i he arribat a una conclussió de que per què Grècia és important que potser sense l’ajuda d’aquest video no l’hauria conseguit.
  Grècia es pot dir que és la nostre base, la base en cultura, en tradicions i en històries.
  Grècia no nomès és això, Grècia és molt més, són paisatges, costums, …
  La nostre civilitcació té una imatge de Grècia que no és l’adecuada, penso, que la gent hauria de mirar més documentals com aquest i saber una mica més de les coses.
  Xaipe

 21. Rebeca Barroso

  Xaipete!!

  Els aspectes importants donats al vídeo són:

  -Grècia va organitzar definitivament el govern democràtic.

  -Els grecs van construir un món amb llibertat i preocupació per l’home.

  -A Grècia va néixer la filosofia, ja que els tres filòsofs més importants són grecs; Sócrates, Platón i Aritóteles.

  -Els grecs s’expressaven al món amb els mites.

  -La religió dels grecs estava basada en la humilitat.

  – El teatre també va ser important a la cultura grega, ja que es va crear les primeres comèdies i obres tràgiques a Grècia.

  -A Grècia es va desenvolupar la medicina.

  -L’oli, el pa i el blat són els tres productes bases de la nostra dieta d’avui en dia.

  -El naixement dels jocs olímpics va tenir lloc a Grècia a la ciutat d’Olímpia d’allà el seu nom.

  -Els grecs també van destacar en alguns camps de la ciència com ara l’astronomia.

  -La ciència grega es referia a buscar el coneixement per a comprendre la naturalesa i l’home.

  -Els grecs van a portar la geometria que gràcies a ella hem siguts capaços de construir les columnes.

  -Una idiologia dels grecs era l’humanisme que es basava en la raó i en construir un món respectuós.

  -El grec és la llengua base de tots els alfabets i la llengua més vital del món. El grec juga un paper important per nosaltres, ja que una bona part de les lletres de l’alfabet grec pertanyen avui dia al nostre. El grec va ser la primera llengua gramàtica i la primera a pensar sistemàticament. El llatí va ser possible gràcies a l’abecedari grec.

  En conclusió Grècia és important per nosaltres, ja que una bona part de la nostra cultura prové de l’antiga cultura grega que va ser la més interpretada i valorada del món.

  Valeee!!!

 22. Rebeca Barroso

  Xaipete!!

  Les raons trobades al vídeo de perquè Grècia és important són:

  -A Grècia va nèixer la mitologia que ens ha servit per saber els nostres orígens. S’expressaven al món amb els mites i gràcies això s’integraven més a la natura com a manera de coneixement de les coses.

  -L’oli, el pa i el blat són els tres productes bases de la nostra dieta d’avui en dia.

  -La religió dels grecs estava basada en la humilitat i la llibertat.

  -A Grècia va néixer la filosofia que era un medi de reflexió i raonament. Els tres filòsofs més importants són grecs; Sócrates, Platón i Aritóteles.

  -Una idiologia dels grecs era l’humanisme que es basava en la raó i en construir un món respectuós.

  -A Grècia s’hi exercia la democràcia, la llibertat i igualtat entre els ciutadans. Va ser la primera civilització en construir un govern democràtic.

  – El teatre també va ser important a la cultura grega, ja que es va crear les primeres comèdies i obres tràgiques a Grècia.

  -Els grecs van construir un món amb llibertat i preocupació per l’home.

  -El grec és la llengua base de tots els alfabets i la llengua més vital del món. El grec juga un paper important per nosaltres ja que una bona part de les lletres de l’alfabet grec pertanyen avui dia al nostre. El grec va ser la primera llengua gramàtica i la primera a pensar sistemàticament. El llatí va ser possible gràcies a l’abecedari grec.

  -A Grècia es va desenvolupar la medicina.

  -El naixement dels jocs olímpics va tenir lloc a Grècia a la ciutat d’Olímpia d’allà el seu nom.

  -Els grecs també van destacar en alguns camps de la ciència com ara l’astronomia.

  -La ciència grega es referia a buscar el coneixement per a comprendre la naturalesa dels elements i de l’home.

  -Els grecs van a portar la geometria, que gràcies a ella hem siguts capaços de construir les columnes.

  En conclusió la cultura grega va ser una gran influència per nosaltres ja que és una de les més importants o la més important i gràcies a ella sabem d’on venim, d’on ve la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra escriptura i les nostres costums.
  Ens ha ensenyat a veure el món d’una altre manera amb més llibertat i igualtat i ens ha aportat moltes coses com ara; l’ensenyament, el teatre, la política, la ciència, els mites, la filosofia, la pàtria espiritual,…

  Grècia ha sigut una de les societat més reconeguda, valorada i interpretada de totes.

  Valeee!!!

 23. Zícora

  Salve.

  Un article molt interessant. Jo crec que Grècia, sens dubte, és una part imprescindible de nosaltres, i és una vertadera llàstima el que li està passant avui en dia. Grècia es el bressol de la civilització, on va néixer l’art i sobretot la filosofia occidental que ha donat lloc a pensadors de gran importància com Sòcrates, Parmènides, Plató, Aristòtil etc. Es podría dir que Grècia és única pels seus paisatges, el seu mar…etc.

  Vale.

 24. Dina Abigail

  Aquest vídeo m’agradat molt, ja que explica coses que ens ha aportat Grècia que jo no sabia i que actualment ens ha deixat marcats.
  També van fer grans descobriments com la medicina, ens van deixar també el alfabet i mare de totes les llengües llatines és a dir es la mare del nostre idioma.
  També m’han agradat les imatges que hi havia en el vídeo són molt boniques, apart ens van aportar la democràcia i algunes creences.

 25. Camila Arigón

  Per què Grècia? Grècia sempre està al principi de qualsevol llibre, sigui d’història o de matemàtiques. Ha gravat el seu paisatge a la ment de tots els occidentals, per alguns el perfil equilibrat d’un temple o per altres un paisatge de columnes en ruïnes. De Grècia ens arriba el blat, el pa, el vi i l’oli, sobre els quals la població Mediterrània s’ha mantingut. Els grecs ens van al·legar els mites, el qual va aconseguir creuar les barreres entre els homes, la natura i la divinitat. Gràcies a ells la geografia de Grècia és única. La filosofia és una altra disciplina cultivada a Grècia. Sòcrates, Plató, Aristòteles són els filòsofs més prestigiosos. La democràcia sorgeix de l’alma dels grecs. Això comportava el sentiment viu d’una ciutadania lliure, responsable i democràtica. Aquest nou pensament va comportar a la població a exigir la seva llibertat, justícia, igualtat, responsabilitat i l’interès comú. La democràcia grega es basava en la llibertat i la igualtat, que van ser defensats pel poble mitjançant la paraula. Heròdoto va ser un historiador i geògraf grec que sense adonar-se va introduir la història. “En la pau els fills enterren als pares, en la guerra els pares enterren als fills”. Grècia es va omplir de teatres amb ells la tragèdia, la comèdia, la poesia lírica i l’èpica, la història, l’assaig, la novel·la, el diàleg… Tots els gèneres literaris en els quals ens expressem. També hem obtingut dels grecs la literatura, la història, la política, la llei i la ciència. Però tot això no hagués estat possible sense el primer alfabet fonètic. Grècia ens va donar la matèria prima del nostre pensament. El grec és la llengua mare dels nostres alfabets fonètics. Els grecs van ser els primers a parlar-nos sistemàticament de tot, els seus registres són els més antics i complets del pensament humà i van escriure sobre medicina, física i ciència. Amaven la vida i la natura. Els grecs van destacar la bellesa, l’amor i l’erotisme i van aconseguir una civilització alegre i innocent. Van desenvolupar la geometria. Grècia va desenvolupar en gran mesura l’esperit humanista, la preocupació de l’home en el món, la confiança en la seva capacitat i consciència per escollir el bé i l’esforç per refensar la dignitat de cada ser humà. Sense Grècia sentiríem un enorme buit.

 26. Pingback: Ja saps per què vols estudiar llengües mortes? | El Fil de les Clàssiques

 27. David

  Els grecs ens han deixat moltes com per exemple: El vi i l’oli que son la base de la nostra dieta ,el seu alfabet també ens l’han deixat i es la base del nostre alfabet.
  Ens van aportar a la política, la democràcia si no ens ho haguessin proporcionat possiblement viuríem una dictadura o qualsevol altre estat . Les matemàtiques també les van portar els grecs. Els mites també ens ho han deixat i encara que no ho sembli es una part molt important. Ens van aportar el teatre i la novel•la. EL filòsofs i la filosofia també va venir de Grècia a mes de la regla d’or i molts altres pensaments .-

 28. Mariona Sabanés

  Xaipete!!

  El vídeo és molt interesant i el recomano a tothom que vulgui aprendre Grec.
  Per que Grècia? Doncs perquè Grècia va ser “l’origen” de la cultura occidental d’avui en dia. El seu paisatge transmet saviesa, força i sobretot, tranquil•litat, amb el seus colors verds dels prats i els seus cels blaus clars.
  Molts objectes quotidians o llocs actuals van ser originats a Grècia com per el exemple el teatre, i també ens van deixar la poesia i la comèdia, en general, la majoria dels gèneres literaris.
  Ens van deixar, sobretot, l’alfabet, ja que gracies a ells, ens van deixar moltes paraules de l’actual alfabet que tenim ara.
  Però no ens podem oblidar de la medicina, que va prendre un gran paper en la història de Grècia i també de l’actualitat.
  La geometria formava un paper molt important en les seves vides, en les estructures i en l’arquitectura i que avui en dia són història i formen part de l’actualitat.
  En general, Grècia forma part de l’actualitat i també de la història, ja que Grècia ens ha donat la cultura que tenim avui en dia, ens ha donat història i també la política.

  Vale!!

 29. Carlos Thiriet

  Xaipete!
  M’ha semblat molt interessant el video, ja que ens dona una visió diferent de la que tenim de Grècia.
  Ens parla d’una Grècia en la seva època de maxim esplendor, i de com es va convertir en el bressol de civilització occidental. Pedro Olalla admet que els grecs no van inventar moltes de les coses que després van distribuir per Europa, però les van adaptar i les van fer més útils.
  Els grecs també van inventar la democràcia, i van crear el concepte de cuitadà( fins a aquell moment només existien la realesa i els súbdits).
  És important estudiar la llengua i cultura grega, ja que nosaltres som els hereus d’aquesta cultura, i si volem conèixer per què som com som hem de conèixer el nostre passat.

  Xaipete!

 30. Ariadna Ruiz

  És el període de la història de Grècia que dura fins a la mort d’Alexandre Magne, que això marcaria el començament del període hel·lenístic posterior.
  La nostra civilització és com és gràcies a la cultura grega, ja que actualment estem influenciats per la seva la llengua, la política, els sistemes educatius, la filosofia, la ciència i l’art.

  Cal estudiar Grec per tal de comprendre millor el passat de la nostra civilització i també perquè el que més sortides té és el domini d’idiomes, inclosa la mateixa llengua, que, a més de proporcionar disciplina de treball, rigor i capacitat d’anàlisi és impecable per a trobar feina, ja que ara mateix, la situació actual no és molt bona, i saber parlar més idiomes sempre està bé.

  La veritat és que m’ha semblat força interessant, però si hi fiques una mica de música mentre que parla i si ho fes amb més entusiasme, seria com més atractiu, perquè personalment tal com ho ha fet, si no fos obligatori, no l’hagués vist ni tan sols per interès. A mi sempre m’han agradat les coses relacionades amb la història però aquest vídeo no m’ha tret gaire, i segurament que a la classe hi haurà alguna persona més que pensi com jo.

 31. Raül Àlvarez

  Xaiete,

  Ja fa tants anys d’aquella Grècia en la que naixien persones que no sabem del tot massa bé perquè tenien aquell afany en descobrir noves coses sobre el nostre univers, potser volien ajudar aportant noves comoditats a les vides dels seus éssers estimats, o per altre banda, potser el que volien era poder, fama, diners, o senzillament feien qualsevol cosa que se’ls hi passava per el cap.

  Però al pensar en la pregunta: Per què Grècia? Només em ve al cap la resposta: I per què no? És a dir, perquè no estudiar a la civilització que va crear la democràcia, es veritat que no era pas la millor, però en aquell moment si que ho era, o potser n’hi havia alguna d’altre encara millor que no hagi arribat ningun document fins l’actualitat, però això em temo que ja no ho sabrem, encara que mai se sap.

  I continuant amb les respostes, perquè no estudiar a la civilització que va millorar i fer més senzilla la forma de comunicació entre les persones, alguna que altre lletra si que és bastant rara en el moment d’escriure’s, però fins aquell moment no hi havia pas una lletra o forma per a cada so.

  Sincerament ja no se quantes paraules porto però tampoc m’importa, en resum, per què estudiar Grècia? Potser no hi ha la resposta definitiva, per alguns els hi pot semblar estúpid o poc útil el fet d’estudiar a gent que va morir fa tant de temps i per altres potser s’obsessionen massa, però igualment qui som per a jutjar a ningú?

  La meva resposta és aquesta, no dic ni que tenim d’estudiar Grècia ni que no ho tindríem de fer, però si que dic el següent: Si no tens re millor que fer, per què no estudiar-la? Potser així entendràs millor d’on surten les paraules que surten de la teva boca per a queixar-te de lo malament que està el país i de com a arribat fins a aquest punt.

 32. Abril Ramos

  Grècia es pot considerar com l’arrel de la nostra cultura. Crec que és la raó principal del perquè Grècia es mereix la nostra atenció. La filosofia és una altra disciplina cultivada a Grècia. Sòcrates, Plató, Aristòteles són els filòsofs més prestigiosos. La democràcia sorgeix dels grecs. -Els grecs s’expressaven al món amb els mites.

  Nosaltres hem heretat trets característics de la seva cultura i dels seus habitants, com quan ens donem un encaixada de mans per saludar. Hem adoptat la seva manera d’escriure. Desde petits la cultura grega ens ha influenciat molt. De nens, nosaltres començem a escriure en majúscules, igual que ells van fer, però a mesura que ens adonem que escriure en minúscula ens facilita la lectura, cambiem el nostre àbit i també pasem a l’escriptura en minúscula. Crec que cal estudiar grec perquè és l’arrel de la nostra cultura i llengüa, i sense el grec què seria de nosaltres?

  Penso que és una mica pesat estar escoltant durant 40 minuts una recopilació d’informació i que potser aprendriem més si llegisim aquesta informació desde una entrada al bloc. Tot i així ha estat un video interesant.

 33. Juls París

  Salve!
  Per què Grècia?
  Per a nosaltres tots els camins ens duen a Grècia. Hi han altres cultures, però per què a Grècia li hem donat sempre tanta importància? Ninguna altre cultura ha sigut revalorada, reinterpretada i universalisada com ho ha sigut ella, aquest es un dels motius per el qual la tenim sempre present. Per começar el autor ens diu un motiu que tenim molt present, el menjar. El pa, el vi i el oli són pilars funamentals a la dieta mediterrànea i fa que ens mantinguem, abans de grècia ningù que tinguem coneixement que fes ús, els grecs van fer d’ells una cultura. Els grecs ens van portar coneixement; els mites, les històries més antigues de la nostra civilitzacó. Gràcies als mites la geografia de grècia es ñunica i divina, va incluir el home a la naturalesa. Els grecs van creixer com a poble i van donar expressió a la Religió que ara tenim. Gràciesa ells podem interpretar moltes coses, com per ejemple la Religió. La filosofia també va ser introduida per ells, eren companys de pensaments entusiesmats per trobar la veritat. Eren molts els que compartien aquells pensaments i tenien la necesitar de saber sense tenir por al que es trobaries. Són molts deus que eren amics del saber, no sabis, sino filòsofs. Poc a poc que vas veient el documental et vas adonant que ells són els que ens han aportat moltíssimes coses. També en l’àmbit polític ens van aportar coses, la democràcia. Deien que la vida de cada ésser humà era un tresor i que per naturalesa tenim el do de la justicia. Van ser molts Deus els que van adoptar la ciutadania, gràcies a ells ara sabem el que és la democràcia i totes les lleis que tenim es basen en lleis d’aquella època també. Abans el home no era ciutadà, només hi havia un poder sobre una persona, la democràcia es va crear sobre el demus. Els ciutadans es sentien lliures, implicats amb el dret comú, ja que la democracia grega tenia com a ideal la llibertat i la igualtat. Tot aquestes coses les hem heredat d’ells. El entreteniment també és un factor que ens ha influit. Els grecs van començar a idear els teatres, i d’ells en va sortir la tragèdia, la poesia, la lírica, la història, l’assaig, la novel·la… Tots els generes literaris d’ara són inventats per ells, per aixó sempre ens hem hagut de referir a ells si parlem dels principis. Res no hauria sigut posible sense el gran invent dels grecs, el abecedari. El llatí va deixar de ser important perquè els grecs van arribar i totes les altres civilitzacions van tenir influencia.
  La gran pregunta és.. Com seria si aquesta llengua mai hagés existit?- Seria molts mes difícil, ells ens van donar la materia prima per poder fer tot el que ara tenim. és la llengua mare de totes les nostres llengues d’ara, la llengua de la primera gramàtica, la llengua grega és la més vital en el món. Van ser ells els que en els seus escrits ens parlaven de tot, els més complets. Van saber deixarnos escrit tot allò que ells van descubrir. Van ferho tan bé que ara continuem fent servir moltes paraules que ens van deixar (noms de plantes)
  Una part molt important avui en dia es la bellesa, però poca gent ens ha explicat d’on surten tots aquests esteorotips que molt fem servir. Els grecs van ser els que van donar formar a la bellesa, al amor i al erotisme. Van conseguir una civilització alegre i inocent.
  Li devem molt a grècia ja que amb tots aquest petits detalls ens ha deixat molt per apendre.
  Per què Grècia? Perquè és un dels pilars fonamentals per la nostre civilització.
  Crec que és una presentació molt interesant sobre grècia perque no només ens explica les coses des sempre sinó ens explica moltes coses que ens han arribat a l’actualitat. Per una altre part la trobo molt aborrida i podria ser més dinàmica, però es acceptable.
  Vale!!

 34. marquillo

  Anàlisi del vídeo

  La conferència audiovisual comença amb la presentació d’un text “Los recortes en educación y humanidades no son nunca para economizar recursos: son para atajar la disidencia”.

  Amb aquest text, Pedro Olalla explica que una de les àrees en les que comencen a aparèixer retallades quan hi ha una crisis és l’educació; la cual no és culpable d’aquesta però el nivell educatiu dels alumnes és una de les més importants conseqüències que comporten aquestes retallades.

  Jo opino que en el món en el que vivim, marcat per una profunda ideologia capitalista i amb una pronunciada degradació de la democràcia, l’educació de qualitat sembla que no hi pot tenir lloc, quan en realitat aquesta tindria que ser la eina que ens permetés progressar

  Coses tant importants com un bon desenvolupament personal , unes bones capacitats crítiques i orals i branques de l’educació com les humanitats sembla que sobren en la nostra societat.

  Després d’una introducció que ens mostra la música i els paisatges de Grècia, l’autor comença el seu discurs explicant una anècdota. Quan ell era petit, sempre l’hi sorprenia que Grècia fos sempre el primer capítol de tots els llibres, esmentant que la cultura grega va ser la base sobre la que van progressar, en molts àmbits (història, matemàtiques, filosofia…) les civilitzacions occidentals.

  Aquesta anècdota dóna lloc al comentari de que ninguna altre cultura ha sigut tant re interpretada ni universalitzada com la cultura grega, doncs tots som hereters d’una pàtria que actualment no passa pel seu millor moment i la qual, desgraciadament, molta gent ignora o desconeix.

  Posteriorment parla sobre L’olivera, arbre que va aportar Atenea a l’ésser humà, juntament amb una infinitat de coneixements, segons la mitologia grega. A continuació explica dues aportacions més, relacionades amb el vi i el blat argumentant que el pa, el vi i l’oli han sigut els pilars sobre els que la civilització mediterrània s’ha sostingut i l’han permés progressar. Aquesta explicació serveix per a explicar que els grecs probablement no varen ser la civilització més avançada en tots els aspectes, però ha pogut arribar fins a nosaltres gràcies als seus mites i històries, els quals varen fer dels seus avenços una cultura.

  Després relaciona racons de Grècia amb escenaris mítics per a mostrar perquè la mitologia grega és tan propera a l’ésser humà, i explica que el simbolisme grec, i en general, tot el que hem heretat de la seva cultura està íntimament lligat a la nostra i que gràcies als mites els grecs van poder comprendre que estaven units a la natura i d’aquesta forma varen trobar una forma de comprendre el món.

  Parla de que per a moltes cultures, donar sentit a les coses significava apartar-se de les divinitats i dels pensaments ideològics però que els grecs, a diferència de la resta de cultures, no tenien aquestes barreres i ens varen donar una cultura oberta al coneixement i a la raó.

  Més tard Europa va viure segles de foscor i de intolerància religiosa en els quals es varen excloure els ideals de Grècia i va sortir d’aquesta època basant-se en les idees del món clàssic en el qual es respectava la tolerància, el lliure pensament i la acceptació de noves idees. Aquests conceptes varen donar lloc a la filosofa, ciència estudiada no per savis, sinó per gent que busca el coneixement i la cual la cultura occidental ha tingut la sort d’heretar.

  Posteriorment es parla d’una altra herència cultural, la democràcia; la qual va tenir lloc gràcies a l’antropocentrisme, la creença que afirma que la vida de l’ésser humà és el més important i en que la idea de justícia habita en tots nosaltres.

  Gràcies a aquestes idees de justícia, igualtat i llibertat Grècia va crear una identitat cultural diferent a les Monarquies i en les que la política es discutia en assemblees de ciutadans lliures on la veu pròpia tenia valor i les quals buscaven el bé comú. Si aquest sistema va acabar desapareixent per la seva dificultat i per la corrupció, es veritat que va durar més que ningun altre sistema democràtic.

  Després de la dominació grega per part de l’imperi romà, l’autor explica que no es va utilitzar un altre cop el concepte grec de democràcia fins la revolució francesa però que realment el sistema de govern utilitzat actualment és més una oligarquia popular que una democràcia.

  Més tard ens parla de l’historia i aquells que l’estudien, posant com a exemple a Heródoto de Halicarnaso el qual va néixer en una ciutat grega sota domini persa que només buscava la resposta a les causes que havien conformat la seva època i el perquè del seu exili. Ell va buscar reconstruir la historia del mon d’una forma tolerant en la cual no depreciava ninguna cultura, simplement buscava una explicació fidel i empàtica de la realitat entenent que tots som persones.

  Una altre herència grega ha sigut la tragèdia, la cual va donar lloc a la construcció de teatres, el significat del teatre vol dir lloc per veure. En els teatres es representaven tragèdies que donaven lloc a un conflicte ètic i a una recerca de la resolució de conflictes, la qual va donar lloc a una escola de pensament que va afavorir la democràcia i el pensament crític.

  Tots els gèneres literaris amb els que la nostre cultura s’ha expressat i s’expressa són també un regal de la civilització grega, la qual era posseïdora d’un alfabet en el que es basen infinitat de les llengües actuals i sense el cual no haguéssim tingut un llenguatge escrit.

  Finalment parla de l’esperit humanista, la preocupació per l’home en el món, la confiança en la seva capacitat i consciència i l’esforç per a defensar la dignitat humana, el qual deu la seva concepció a Grècia i al que Grècia deu gran part de la seva identitat.

  Grècia és una pàtria espiritual i un ideal cap a la millora eternament jove, un pas cap a la veritat, la raó i el progrés. Nosaltres no sóm tant sols els hereters d’una cultura morta, sinó els impulsors dels coneixements que aquesta va revelar als nostres ulls i els responsables de no quedar-nos atrapats en el passat, sinó de progressar i de seguir buscant.

  Opinió i valoració

  Després de veure aquesta increïble i tant reveladora conferència em dono compte de tot el que la cultura grega ens ha donat i com ha creat en tots nosaltres una identitat cultural i una forma de pensar crítica i constructiva, una visió del mon científica que a permés entendre millor qui som i el lloc on vivim; una visió igualitària i liberal de l’ésser humà , la democràcia…

  Crec que cal estudiar grec com un medi per a entendre millor el nostre passat i el nostre present, per a què som com som i perquè la nostra civilització és com és ja què l’ història, la ciència, el pensament filosòfic, la llibertat i el pensament lliure en un món democràtic tenen la base en la Grècia clàssica i jo sempre he cregut que el passat és una eina de les eines d’estudi més útils ja que només a ell podem entendre el nostre present i evitar així cometre els mateixos errors que varen cometre els nostres avantpassats. D’aquesta forma, aprenent dels nostres errors es com podrem progressar. Per altra banda, el grec no és una llengua morta i per tant és tant útil com qualsevol altre llengua i l’aprenentatge del seu alfabet, diferent del nostre abecedari, millora la nostra capacitat d’abstracció lingüística i entrena la nostra ment.

  xaipe!

 35. ignotus

  Xaipete!
  Grècia es la terra de monuments, histories i mites, on es pot veure cada lloc que explica la llegenda, on vivien els diferents Deus, on ha sorgit l’amor mes allà de la mort, i la gelosia entre els deus que els tenien com a referencia en la vida quotidiana i sobretot on molts anys endarrere vivia una gent que va crea cultura, estudis matemàtics, filòsofs…
  També es pot veure els diferents temples i teatres fets per gent que mesurant i treballant per fer uns temples perfectes que fins ara en el 2014 segueixen de peu i ben ferms, aquests monuments que segueixen vius juntament amb la cultura i llengua grega que encara s’estudia i s’estudiara molt mes anys endavant ja que es molt important per nosaltres.
  Grècia aparts d’un lloc bonic hem de no ser ignorants i aprendre sobre els nostres orígens d’aquesta manera li donem a cada cosa el seu valor, Grècia i Roma valen molt i aixo nomes ho saben els que han estudiat el grec i el llati interessats per aquests arrels…
  Dels grecs ens han quedat moltes coses apart de llengua i la cultura, en ha quedat la literatura i els diferents generes literaris que fins avui en dia encara estudiem a classe, tot el que ens pensem nosaltres que ho comencem a fer i creiem que es nou ja ho havien fet els grecs molts anys endarrere aixo que nosaltres nomes estem seguint un camí que els mateixos grecs han començat fa molts anys endarrere, llavors la pregunta es: perquè és creu que el grec s’ha mort?
  no no s’ha mort esta viu i graciàs als grecs som el que som i vivim on vivim sense ells podíem ara estar vivint una altre vida.
  Han quedat moltes escultures, dibuixos escrits religiosos i no religiosos que ens han ajudat a entendre aquest mon en canvi de nosaltres o sigui d’aquesta generació quedara molt poca cosa ja que tot esta fet a ordinador i la tecnologia ens esta invadint. Els grecs van conservar la seva cultura que avui en dia segueix viva, ha deixat cultura per les diferents generacions que han arribat i per aixo es consideren gent lleste i amb diferents objectius.
  Nosaltres som fills del grec i del llati en llengua, cultura, historia..
  El video ens va ensenyar una Grècia bonica impressionant encara que el to era tot el temps el mateix, aixi que podia ser mes divertit…
  Xaipete!

 36. Ariadna

  Grècia perquè és l’origen de la nostra cultura. Grècia pels seus paisatges verds i blaus, tan característics. Grècia perquè d’allà provenen els aliments en els quals es basa la nostra dieta mediterrània i perquè van aportar alguns dels objectes que utilitzem dia a dia. Grècia perquè allà va néixer la poesia i la comèdia. També per les seves magnífiques històries/mites i pels seus filòsofs. Grècia perquè la política que hi ha avui en dia la van crear ells (democràcia). Ells ens van deixar els grans teatres on es recreaven les obres. Grècia perquè va deixar molta història, perquè van fer una magnífica geografia i perquè ens van deixar grans descobriments científic, encara que la geometria era una de les coses més importants, ja que apareixia a les grans estructures.

  Amb aquest vídeo es pot veure què ens ha aportat Grècia en l’actualitat i perquè hem de conèixer més aquest món que ens ha aportat cultura, política, ciència..I també ens ensenya imatges amb els paisatges, estructures i obres gregues. L’únic que canviaria del vídeo és que l’home que parla mostrés més ànims, ja que es fa pesat perquè és molt neutre.

 37. ari vila

  Xairete!
  Sobre la cultura grega penso:
  Ninguna altre cultura ha sigut tan rescatada com a sigut la cultura Grega. Grècia es mereix el nostre respecte per la seva bellesa, la seva cultura, els seus productes, el seu enginy…
  De Grècia vam obtenir aliments, que també tenien altres països, però els grecs van ser qui ho van donar a conèixer, com l’oli d’oliva, el vi…
  Els seus paisatges son preciosos, com també les seves obres d’art i els seus monuments, que es podrien considerar obres d’art. Gràcies a la inteligència dels grecs vam poder obtenir les matemàtiques, medicina….
  Ells van intentar comprendre el món, el perquè de les coses, van ser els primers filòsofs, un cop van creure haver compres part del nostre món, ens ho van intentar explicar amb mites. D’ells en ve les nostres creences religioses i la major part dels mites que sabem.
  Segurament no són els primers en tot, però si els primers que ens ho van explicar.
  Gràcies a ells també tenim la democràcia, unes lleis que seguir, una educació, la literatura, la religió, la competició…totes aquestes petites coses que necessitem i que sense elles ara seriem ignorants, no tindríem una pauta que seguir que evites els problemes…. sense ells no seriem qui som, potser encara ens faltaria molt per descobrir algunes de les coses que ells ens van aportar.
  Potser els grecs no van ser perfectes, però mai es van rendir, això també és un aspecte a seguir d’ells, com la seva preocupació per tots els humans, per voler millorar aquest món i donar-nos a tots una bona vida.
  Tot això es el que ens ha deixat Grècia i per aquest motiu em de seguir descobrint, perquè si pardessim alguna de les petites coses que ens han deixat, alfabet, bellesa, cultura… quedaria un gran vuit, mai seriam nosaltres.I hem de seguir estudiar aquest idioma, que casi no a evolucionat i ens ha aportat molt a aquest món, moltes llengües deriven d’aquest idioma i hauriem de estudiar-lo com a mínim per agraïr-lis tot el que han fet per els humans.

 38. Abigail.dina

  Què per què Grécia?

  Es una pregunta que moltes vegades ens fem,i en aquet petit video de Pedro Olaya ,he pogut saber aquesta resposta, que moltes vegades no sabem contestar com deuriem ,una pregunta que gràcies a Pedro Olaya puc contestar.

  Podem dir que Grècia és el punt de partida de totes les coses,moltes coses que han tingut una importància a les nostre societat,en el medi on vivim.Es molt interressant Grecia ,on tot comença ,però a la vegada on tot s’acaba,Gràcies a Grècia avui en dia tenim el que tenim ,i ho tenim que agraïr..

  He de dir que Grècia ens ha deixat una preciosa herència,ja que cap altre cultura ha sigut universal com la de Grècia ,perqué grecia no es com les altres cultures,ja que amb ella hem fet un pas a la civilitazació.podem dir que la cultura de Grècia és una cultura inspiradora .Millor dit Grècia ens ha educat como a persones.

  Una cos tan complexa com és l’oli d’oliva ,va venir de Grècia.S’ha de dir que van ser els grecs ,els que van exaltar el cos ,l’herotisme,etc..

  Van ser els grecs que amb seus mites van fer que la història de Grècia sigui la millor barreja entre la naturalesa i l’ho divi,ja que Grècia és un mite.
  I com oblidar també la filosofia,l’art de l’amor a la saviesa,això ens ah deixat Grècia grans filosòfs itinerants,els amics del saber,com Aristòtil i Plató.continuem dient a la naturalesa com aquets filòsofs.

  Hem adquirit de Grècia una cosa tan valiosa com és la democràcia ,cosa que avui és molt important dins del món on vivim,va ser de Grècia d’on va sortir l’idea de justicia.D’on també va sorgir una ciutadania ,que buscava justicia,llibertat,igualtat i gent com Esquil,Herodot i socràtes ,vam fer possible això.Grècia ens ha deixat també la geometria,molt important avui en dia,ja que gràcies aquet regal s’han pogut fer moltes coses.Ens ha deixat també el regal dels géneres litetaris tan utilitzats avui en dia.Grècia ha deixat la literatura,la història,la política,però s’ha de dir que això no podria haver sigut possible sense el descobriment de l’alfabet fónetic.

  Hem adquirit tantes i tantes coses de Grècia ,que és diuen rápid,però que han tingut el seu temps.

  Es pot dir que els grec ens han deixat uns regals ,que hem anat obrint durant diferents époques.

  M’agradat aquesta petita conferència audiovisual de Pedro Olalla,ja que ha contestat a les meves preguntes i ha fet que miri Grècia desde una perspectiva diferent.I jo li dono les gràcies els grecs ,per tots aquets regals.

 39. Andrea Gómez

  Grecia es la cuna de nuestra civilización.
  Los griegos nos transmitieron sus mitos, cómo comprender el mundo guardando relación con la naturaleza, encontrando en esta, respuestas a sus preguntas.
  Sus leyendas mitológicas, su historia natural humana y divina. Somos como somos gracias a ellos. Creadores de la filosofía, construida desde el interrogante, su función: encontrar la verdad.
  Sócrates, Platón, Aristóteles… amigos del saber, aprendieron y enseñaron a dudar.
  Sofistas, académicos, epicúreos… todos con un mismo fin, desde su actitud humilde, buscando el saber en libertad, usando la palabra para defender la verdad.
  Me parece interesante estudiar griego porque todos los géneros literarios en los que nuestra cultura se expresa, son herencia de los griegos.
  Grecia nos dio la materia prima de nuestro pensamiento.
  El griego es la lengua madre de nuestro alfabeto fonético; la lengua más vital del mundo.
  Grecia en la patria de Pitágoras, Eurípides… y tantos otros filósofos que encontraron los por qués de la naturaleza.
  También en medicina fueron los primeros: Hipócrates, Diocles, Praxágoras, Aerófilo, Aristóteles, Galeno…
  Amaban la belleza sin apartarse de la sencillez.
  Había armonía en su geometría, arquitectura, ingeniería, topografía, nautica etc.
  La conferencia de Pedrolo Olalla invita a seguir buscando lo que ellos buscaron. Como él comenta: no solo somos sus herederos, sino sus continuadores.

 40. Robert Cepeda

  Grècia va ser l’epicentre de cultura de l’antiguitat i aquesta antiga civilitzacio que encara perdura ens a portat a ser com som actualment ja que encara utilitzem molts elements de la cultura grega i tambe a la nostra gastronomia utilitzem molts aliments grecs en els que es basa la nostra dieta. El nostre propi alfabet deriva del grec i tots el alfabets d’Europa tambe i crec que sense la gran contribució cultural que va aportar Grècia. Caldria estudiar grec perque aixi tothom sabria sobre la gran importancia que va tenir Grecia al mon i aixi no deixar morir las seves tradicions ni costums ni la propia llengua. La veritat es que la conferencia de Olalla a sigut mes entretingut del que pensaba al principi ja que combina unas fotos espectaculars de grecia i una narracio apasionant!

 41. Guillem Acien

  Gran part del que coneixem avui en dia prové dels antics grecs i els seus descobriments. L’antiga Grècia va ser la primera civilització que va dur a terme una democràcia primitiva i va permetre una certa llibertat per a que els seus ciutadans expressessin la seva opinió obertament. Això va permetre que apareguessin i es desenvolupessin diversos camps del coneixement, com la medicina o les matemàtiques, de mans de persones curioses que volien saber més del món que els envoltava.

  Sense Grècia, tot això no hauria sigut possible, i avui no seríem el que som, no tindríem el que tenim ni coneixeríem el que coneixem, doncs les bases del coneixement no s’haurien fixat mai. Van ser els antics grecs els que, amb la seva curiositat, van obrir camí al coneixement per a que es desenvolupés al llarg del temps i arribés a ser el que avui sabem.

 42. Belén Cansino Hernández

  Grècia, actualment la República Hel·lènica, antigament lloc de naixement de la filosofia, la ciència. També lloc d’origen de matemàtics com Pitàgores. Astrònoms com Aristarc de Samos. Historiadors com Tucídides i grans literaris com Homer i Esquil. Grècia es mereix la nostra atenció perquè és cultura, és història, és el motiu que la nostra civilització sigui com és. Gràcies als grecs, tenim democràcia, ciències, el cànon de bellesa dels set caps, molt important en el món de l’art.
  El Grec s’ha d’estudiar, ja que és la llengua més antiga que es parla actualment, estudiar grec no només t’ofereix aprendre una nova llengua, sinó que també t’ofereix un increment important en el nivell de cultura.
  Personalment considero que els temes que tracta Pedro Olalla a la seva conferència són bastant interessants però el to de veu tan monòton facilita la distracció de qui està escoltant.

 43. Iria Rael

  Grècia, oficialment República Hel·lènica és un país sobirà, membre de la Unió Europea. Al país viuen al voltant d’onze milions d’habitants que conformen una societat molt homogènia, on la majoria parla l’idioma grec i practica el cristianisme ortodoxo.Atenes, la capital, és la ciutat més poblada del país. Altres ciutats com Salònica, El Pireu, Patras, Heraclión i Lárisa, són centres polítics, econòmics i culturals a nivell regional.

  Grècia està estratègicament ubicada a la cruïlla entre Europa, Àsia i Àfrica, i comparteix fronteres terrestres al nord-oest amb Albània, al nord amb la República de Macedònia i Bulgària, i al nord-est amb Turquía.Al aquest es troba el mar Egeu, a l’oest el mar Jònic i al sud, el Mediterrani; aquests tres mars banyen les seves 13.676 km de costes, l’11 ° litoral més llarg del món. El territori grec també està conformat per prop de 1400 illes, agrupades en set grups, 227 estan habitadas.10 80% del seu relleu consta de muntanyes, de les quals la més alta és la muntanya Olimp, amb 2917.
  Jo penso que cal estudiar grec perque aixi tothom sabria sobre la gran importancia que va tenir Grècia al món i així no deixar morir las seves tradicions ni costums ni la propia llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *