Passió per llegir i escriure: amor i mort des de Troia

Aquest curs, per primer cop en la meva carrera docent, no he posat llibres prescriptius de lectura (tret de 2n de batxillerat, és clar!) fins al punt que, des de Coordinació Pedagògica, me n’han demanat explicacions. Doncs, després d’adonar-me que els meus alumnes de Grec i de Llatí, tant de l’ESO com de batxillerat, no llegien els llibres demanats perquè avorreixen les lectures obligatòries i, a més a més, darrerament ni es compraven ni demanaven en préstec els llibres. Quan va venir a classe, l’escriptor Xavier Serrahima ho vaig veure clar i vaig prendre la decisió de no fer cap llistat de lectures prescriptives de l’àrea de Clàssiques, amb el ferm propòsit, però, de continuar despertant la meva passió per llegir i escriure en els alumnes i de fer-los gaudir amb la lectura dels escriptots clàssics.

Quis, quid, ubi, quibus auxiliis, cur, quomodo, quando?

 • Qui ha de llegir? Tot ésser humà.
 • Què llegir? Els millors llibres, i els clàssics ho són per a alguna cosa, en funció del nostre moment vital, emocional, cultural…
 • On hem de llegir? A casa, a la biblioteca, al parc, a l’aula, … a qualsevol lloc.
 • Amb quins mitjans? Amb llibre de paper, comprat o prestat, amb e-book, digital, per internet…
 • Per què? Per descobrir els avantatges i el plaer que proporciona retrobar la nostra essència com a éssers humans.
 • Com? En silenci i en companyia.
 • Quan? Sempre.

A Llegir avui Homer, ja deixava clar que cal llegir les obres gregues que inicien la literatura universal i que han pouat al llarg de la tradició en l’essència de l’ésser humà, la Ilíada i l’Odissea. De fet, acabo de llegir que l’escriptor Joan F. Mira tot reproduint els mots del crític literari alemany recentment traspassat Marcel Reich-Ranicki, escriu a El País que “totes les històries són només una història d’amor, o d’amor i de mort”. És ben cert! Tanmateix, també coincideixo amb Mira quan acaba citant les quatre històries de Borges, que en El oro de los tigres afirma: “Una, diu, la més antiga, és la d’una forta ciutat que encerclen i defensen homes valents. Els defensors saben que la ciutat serà lliurada al ferro i al foc i que la seua batalla és inútil: el més famós dels agressors, Aquil·les, sap que el seu destí és morir abans de la victòria. (La batalla és inútil, afegiré jo, repetint: sabem que és inútil i hi anem, perquè sabem que és necessària, i que la guerra de Troia, la mateixa o una altra de molt semblant, sempre tindrà lloc.) Els segles van anar afegint elements de màgia, continua Borges: hom digué que Helena de Troia, per la qual van morir els exèrcits, era un núvol bellíssim, una ombra; hom digué que el gran cavall buit on s’amagaren els grecs era també una aparença. Homer no haurà estat el primer poeta que relatà la faula; i algú, al segle XIV, va deixar aquesta línia que roda per la memòria del bibliotecari mig cec de Buenos Aires: The borgh brittened and brent to brondes and ashes, record —mal traduiré jo— de ciutats cremades reduïdes a brases i cendra. Les fantasies sobre el destí fatal són innombrables: Dante Gabriel Rossetti, diu Borges, imaginaria que la sort de Troia quedà segellada en l’instant en què Paris cremà en l’amor d’Helena, d’un foc a un altre foc; Yeats elegirà l’instant en què es confonen Leda i el cigne que era un déu, era Zeus. La ciutat condemnada i el destí ja previst i implacable, no diu Borges però dic jo, és també la sagrada Tebes i és Èdip, el seu rei,…”.

Amor i mort a Troia

“Hèlena portada per Paris” de Benjamin West (1738-1820)

La literatura hel·lènica no ha deixat d’influir en tota la literatura universal. De fet, la literatura llatina, des dels seus inicis, rebé les influències de la literatura grega, influències que es van fer més paleses al segle II aC quan Grècia fou conquerida pels romans. Els autors llatins de tots els gèneres literaris, tret de la sàtira (satura tota nostra est) que a Grècia no hi era, imitaren obertament els autors hel·lènics fins al punt que la imitatio va arribar a ser una norma de seguiment obligat: calia seguir el model hel·lènic per tal de superar-lo. El gran Virgili va pouar en la Ilíada i l’Odissea per crear la seva Eneida.

Fa molts anys, durant el meu primer curs docent, vaig tenir el goig de tenir d’alumna a classe de grec a Sant Just Desvern l’actriu Clara Segura i és ben evident el seu amor pels clàssics, ja sigui representant magistralment Antígona o Electra, o llegint recentment en la presentació de la nova col·lecció “Clàssics de la literatura juvenil” del diari Ara La guerra de Troia de Robert Graves, una recreació d’uns fets essencials per tal de comprendre el món clàssic i la literatura èpica, “el primer intent modern -amb paraules de R.Graves- d’explicar tota la història de Troia, des de la fundació de la ciutat fins al retorn dels grecs victoriosos, en un sol llibre destinat a nois i a nois”.

Clara Segura llegeix un fragment de “La guerra de Troia” de Robert Graves Diari Ara 3-10-2013

Carregant vídeo…


Sentir passió per llegir i escriure requereix temps i entrenament, despertar aquesta passió en els infants i en el jovent de pares no lectors és encara més difícil, però no impossible. Escriure bé tampoc no és fàcil, és gairebé privilegi d’uns escollits que aconseguiran fer-se immortals. A la resta de moridors ens captiven l’amor, la passió per la vida i el respecte a la mort, -de fet, aquest és el gran tema universal dels escriptors segons Reich-Ranicki que defineix l’ofici d’escriure i, per tant de ser llegit, com “algú per a qui l’escriptura és més difícil que per als altres”. Ho provem, doncs? Llegim? Escrivim?

86 thoughts on “Passió per llegir i escriure: amor i mort des de Troia

 1. Gaby

  Quina raó que tens, Margalida. Excel·lent article, farcit de bones raons. Malauradament, el fet cultural de la lectura, al marge de quin sigui el gènere de què parlem, sembla cada cop més condemnat en la nostra societat, sigui pel trepidant ritme en què ens veiem obligats, sigui per l’avenç tecnològic que tot ho domina.

 2. Arnau Lario

  ΧΑΙΡΕΤΕ!

  Per desgràcia, i com, encertadament, dius, la lectura no és una prioritat en la nostra societat, i això és una llàstima, ja que aquesta gent es perd un immens món de cultura i entreteniment, on la imaginació és la placa base i el paper la pantalla. Decididament. no creia que la petjada dels clàssics en la literatura actual (o contemporània als grecs) fos tan gran, i, tot i que ja n’he llegit alguns, em proposo llegir, com a mínim, un o dos obres que surten aquí…

 3. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  Sincerament, a mi no m’agrada gaire la lectura. Bueno jo sempre m’he llegit els llibres obligatoris de l’escola, el que em passa és que al principi em fa mandra llegir, però quan he començat no puc parar i a lo millor em llegeixo el llibre en un parell de dies. Penso que llegir és molt important i que s’ha de llegir molt, ja que amb això aprens vocabulari, cultura, a parlar millor i d’una manera més culta i facilita molt l’estudi. He estat mirant els enllaços d’aquest article i penso que seria interessant llegir els llibres citats, ja que he vist sobre que tracten i penso que estan bé.

 4. Marta Gallardo

  Xaipe!

  Personalment a mi m’agrada llegir i, com també ho han demostrat, té moltes avantatges en molts àmbits com el de millorar l’ortografía, apendre cultura, ampliar vocabulari…Penso que molts dels alumnes no llegeixen pel mateix motiu que has comentat, que es senten obligats i ademés si no están envoltats de gent, com per exemple els pares, que no llegeixen encara costa més posar-s’hi i que els hi agradi.

 5. David

  sent sincer a mi no m’agrada gaire llegir, mai ha sigut la meva prioritat mes be llegia per obligació però últimament li estic agafant el gust i gracies a articles com aquest fan que tingui mes ganes per llegir i descobrir noves histories a base de la meva imaginació. Mai es massa tard per posar-hi i enriquir-se de cultura

 6. Judith Martínez

  Xaipe!
  Personalment a mi no m’agrada molt la lectura, tot i així penso que està molt bé llegir per molt que siguin llibres obligatoris.
  Mai és tard per posar-se a llegir i a fer una mica més extensa la nostre cultura.
  xaipe!

 7. Camila Arigón

  A mi m’agrada llegir molt, de fet llegeixo quan puc encara que no tinc molt de temps, però sempre que no tinc exàmens ni res a fer aprofito per llegir. Penso que és una manera de culturitzar-se, aprendre i dónar a conéixer moltes més coses. Els joves s’haurien d’acostumar a llegir més com a hàbit.

 8. Rebeca Barroso

  Salvee!!!

  A mi personalment m’agrada llegir, ja que quan tinc temps lliure em dedico això.
  M’agrada llegir sempre i quan no sigui una lectura pesada o que no sigui del meu gust.
  Opino que llegir és molt important per ampliar el nostre vocabulari, millorar l’ortografia, incrementar la nostra imaginació, expressar-se millor i culturitzar-se, per aquestes raons la gent hauria de dedicar més temps a la lectura.

  Vale!!

 9. Clara Serrano

  A mi personalment no m’agrada llegir gaire, a no ser que sigui un tema que m’agradi molt, pero sempre que tinc temps intento llegir-me algun llibre, ja que es una molt bona manera d’enrriquir el nostre vocabulari i també d’evitar fer faltes d’ortografia!

 10. Judit Gimenez

  Certament, avui en dia llegir no esta tan apreciat com en altres temps. Avui en dia la gent no s’entreté llegint ja que ho associem amb l’escola i les obligacions. Trobo que va bé llegir de tant en tant per enriquir el nostre llenguatge i els nostres coneixements. Llegint s’apren! A mi personalment hi ha poques novel·les que m’agradin i mai m’atreveixo a comprar-me un llibre si no estic molt segura que m’agradarà.

 11. Roser

  A mi m’agrada llegir sempre que el llibre sigui del meu gust ja que si no es fa molt pesat i ho acabo deixant. Però crec que és una bona manera de millorar la nostra ortografia i coneixer més vocabulari. A part és una bona manera de passar les tardes de pluja.

 12. Dani Jarque

  A mi m’agrada llegir, els nens d’avui dia no els agrada llegir, no nomes aprens llegint llibres sino amb el diari, articles es millor per llegir. Trobo molt important la falta de lectura dels nens, vol dir que tindren pocs coneixements, llenguatge, vocabulari, cultura, ortografia… Desde petit els nens tindrien que llegir en mica en mica amb l’ajuda de professors, pares… Justament he fet un treball de la Guerra de Troia, al acabar el treball vaig veure un altre cop la pel·licula.

 13. Imad

  Xaipe!

  Crec que no m’agrada gaire la lectura. Jo sempre m’he llegit els llibres obligatoris de l’escola, el que em passa és que al principi em fa mandra llegir, però quan he començat no puc parar i a lo millor em llegeixo el llibre en un parell de dies. Penso que llegir és molt important i que s’ha de llegir molt, ja que amb això aprens vocabulari, cultura, a parlar millor i d’una manera més culta i facilita molt l’estudi. He estat mirant els enllaços d’aquest article i penso que seria interessant llegir els llibres citats, ja que he vist sobre que tracten i penso que estan bé.

  Xaipe!

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  “El escritor y periodista Arturo Pérez-Reverte ha criticado que, “en estos momentos, las autoridades no saben, no han leído ni les importa y les importa un pimiento Virgilio, Homero o quien sea”. “Entonces, están privando a los jóvenes de los mecanismos de supervivencia y de la entereza necesaria para sobrevivir cuando Troya, que inevitablemente siempre acaba ardiendo, arda”, ha censurado…” http://www.europapress.es/cultura/exposiciones-00131/noticia-perez-reverte-autoridades-no-leido-les-importa-20140127211022.html

 15. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipete!

  Encara que a mi tampoc m’agradi gaire llegir penso que cada vegada les persones aficionades a llegir llibres són un nombre més reduït de persones, jo quan m’he llegit algun llibre ha estat o perquè l’escola m’obligava o perquè el llibre m’agradava tant que havia de continuar llegint però han estat pocs els llibres que he arribat a acabar.
  Ara la gran majoria de la societat com a molt llegeix els xats del WhatsApp o les publicacions del Facebook, cases amb habitacions plenes de llibres opino que cada vegada n’hi ha menys.

 16. Marina Cañas

  Xaipete!
  Personalment ami no m’agrada gens llegir, cada vegada les persones ho fan menys, però trobo una manera molt fàcil d’aprendre coses noves, també serveix per fixar-te en les paraules i saver millorar la teva ortografia. Jo casi mai he llegit llibres per el meu compte, nomès els obligatoris de l’escola, però algun llibre m’ha enganxat molt i e seguit llegint. He estat mirant els enllaços que proposen diferents llibres, trobo que estaríen interessants!

 17. Judith Martinez

  A mi no m’agrada llegir, no és una cosa que m’aficioni, prefereixo fer altres coses. De totes maneres m’he llegit llibres, bàsicament perquè me’ls tenia que llegir per l’escola.
  Avui en dia, si ja hi havia poques persones que llegien , amb les xarxes socials, hi ha moltes menys persones.

 18. Maria Mayor

  Xaipe!

  Personalment a mi no m’agrada llegir, però tot depen del llibre que escullis. D’altre banda crec que llegir ens fa més cultes i també millorar la nostra ortografía.

 19. Clàudia Cazaux Cuberas

  La meva passió a la lectura continua igual que a principi de curs però potser me’n llegeixo algun ara durant l’estiu. Qui sap, sempre pots trobar un llibre que t’acabi enganxant encara que no t’agradi llegir.

 20. Marta Gallardo

  Xaipe!

  Jo també continuo amb la meva mateixa opinió que a principi de curs. Fa bastants mesos, em vas deixar el llibre de Les aventures d’Ulisses, que me’l vaig llegir les primeres setmanes de tenir-lo però mai m’enrecordo de donar-te’l! Em va agradar força, trobo que està ben adaptat perquè ens resulti entenedor.
  Aquest estiu, també estic pensant de llegir-me alguna adaptació tot i que encara no sé quina.

 21. Margalida Capellà Soler Post author

  Marta, a veure, doncs, si en poses la teva opinió a l’apunt corresponent de Les aventures d’Ulisses i ens fas una entrada a Literatura grega a escena, fins i tot tipus Booktube o booktrailer. Si necessites recomanacions de lectures estiuenques, en podem fer un article abans de l’estiu.

 22. Álex Aguilera

  La veritat es que jo soc (em considero, de fet) un apassionat per la lectura. Intento llegir sempre que puc i tinc temps, llibres de diversos i variats géneres i fins i tot poemes o assaigs. Tot i així no estic aficionat als llibres històrics; m’avorreixen. No recordo haver-me llegit mai una obra inspirada en la cultura clàssica (excepte una de mitología que tinc a casa, de la qual no recordo el nom, pero no era una novel·la sino més bé una colecció de mites…).
  El món de l’escriptura, però, es un assumpte totalment apart, més difícil i complicat.
  No estic gaire segur de la influència que té la lectura actualment en la societat, però en qualsevol cas sé que tindría que tenir encara més. La literatura és un univers inexplorat, infinit, i amb cada llibre que llegim ens apropem més al coneixement i la cultura.

 23. Andrea Balart

  Xaipe!

  Personalment m’agrada molt llegir i abans solia llegir molts llibres que em regalaven, principalment de misteri i d’aventures. Ara, però no tinc temps de llegir ja que tenim molts examens, però quan acabi els examens i la selectivitat tornaré a rependre les lectures que encara tinc pendents com els “Jocs de la fam ” (la segona part).

  De llibres d’aquest curs de grec i llatí, he repassat alguns. Per exemple, de grec hem llegit a classe Hipsipíla i vem anar a veure l’obra de teatre i em va agradar molt el mite. Ja havia sentit a parlar de les dones de Lemnos en la història de “Jasó i els Argonautes” (que per cert m’he tornat a revisar) però no recordava molt bé la història. A més també hem rellegit el mite de Medea gràcies als articles de “Literatura grega a escena”. De llatí vem tractar la selecció de poemes d’Horaci i el “Miles gloriosus” de Plaute (obra que també vam anar a veure al teatre, tot i que no hem va agradar tant com la d’Hipsipíla).

  Els clàssics que hem llegit han tingut molta influència posterior , per exemple “Antígona” de Sòfocles, se n’han feta varies versions relacionades amb la guerra. L’any passat vem llegir una versió de la “Odissea” (“Les aventures d’Ulisses”) i ens vem adonar que també té molta influència. Per tant recomano a tothom que llegeixi els clàssics que els grecs i romans ens han llegat ja que formen part de la nostra història i són clàssics precisament perquè encara perviuen entre nosaltres.

  Vale!

 24. irina

  Xaipe!

  A mi m’encanta llegir i sempre que puc ho faig, doncs és una manera de passar el temps. Per començar entres en un món diferent i en una història determinada (en el món hel·lènic, el romà, en el segle XXI o fins i tot en un futur llunyà). A més, tu et pots imaginar els personatges i el món que explica. Un altre avantatge de la lectura és que s’apren molt, i a la vegada et serveix per tenir un moment de tranquil·litat amb tu mateix, de retrobar-te.

  A mi m’agrada més llegir sola perquè amb companyia no em concentro gaire. M’agrada més llegir amb llibre de paper, ja que és així com ho he fet sempre.

  Pel que fa a les lectures que he llegit, han sigut “el viatge dels Argonautes”. Aquest llibre és ple d’aventures i a la vegada engloba diferents històries en un llibre (Medea, Jasó..). No m’ha semblat molt complicat de llegir d’ons m’he llegit una adaptació. Una altre lectura que he llegit ha sigut “La Odissea” i “La Iliada”. De tots aquests el que més m’ha agradat a sigut la Odissea, ja que és un llibre molt representat, ja sigui en series com Els simpson,, o d’altres. A més, a la Odisea hi passen molts fet (Nausica, Circe, l’illa dels Ciclops…). La “Ilíada” m’ha agradat perquè tracta un tema molt actual, la guerra. En l’actualitat s’està vivint un conflicte greu a Ucrània, que pot derivar a una guerra, igual que a la Ilíada, per culpa d’un conflicte (Paris rapta a Helèna), s’esdevé una guerra.

  L’últim llibre que m’he llegit a estat “l’Eneida” de Virgili. Ha estat un llibre força entretingut que narra tota la història anterior dels romans, des de la destrucció de Troia fins al casament de Lavínia amb Eeeas.

  Aquest estiu em tornaré a llegir “La Odisea”, que entra a la selectivitat de grec, o la “Ilíada”. Tasmbé llegiré “Les metamorfosis d’Ovidi” , ja que em van semblar uns contes que tenen una moralina i ens ensenyen moltes coses.

 25. Nora Domingo

  Salve!
  Llegir és molt satisfactori per nosaltres és una manera d’aprendre coses noves, personalment a mi m’agrada bastant llegir, tot i que les lectures obligatòries a vegades es fan una mica passades és algo que s’ha de fer i a més a més després es donen les gràcies a haver-te obligat per què en saps més sobre un tema concret.
  En concret els llibres de clàssiques poden ser molt divertits i alhora a vegades avorrits, però en la meva opinió jo crec que són fantàstics per què són històries diferents, passen moltíssimes coses i moltes que no estas acostumat i això fa que t’enganxis, a més a més de que les histories són molts semblants als les sèries de televisió actuals amb tots els embolics amorosos.
  Una de les obres que més m’agradat a sigut Hipsípila d’Euripides, Jasón i els Argonautes i les aventures d’Ulisses. Aquestes obres juntament amb la Íliada i La Odissea han estat molt presents en el meu curs per el treball de recerca ja que molts dels referents que trobem a Barcelona són representacions de personatges d’aquestes obres, entre altres.

 26. Xènia Serra

  Salve!
  A mi m’agrada molt llegir i gairabé mai em puc anar a dormir sense haver llegit res abans. Jo normalment llegeixo llibres sobre futurs distòpics o llibres de fantasia i algun que sigui romantic, encara que aquests no gaire. Els llibres relacionats amb la mitologia grega o romana i els que expliquen diferents històries del passat com per exemple “La Odissea”, “El viatge dels argonautes” o “Les metamorfosis d’Ovidi” m’agraden bastant i els trobo interessants, a més a més de que les històries que expliquen són interessants.
  Aquest any en grec hem llegit “Hipsípila” d’Eurípides i fins i tot vam anar a veure-la al teatre, aquesta història em va agradar molt, igual que la que vam llegir l’any passat “Medea”. Aquest estiu, segurament em llegire els llibres de “Les metamorfosis d’Ovidi” o “El viatge dels argonautes” per poder repassar per a la selectivitat.

 27. Marta Verde

  Salve!
  Llegir és una activitat enriquidora per nosaltres, podem aprendre noves paraules, maneres d’expressar-nos i culturitzar-nos.
  Algunes lectures obligatòries són una mica avorrides de llegir, però s’han de llegir per obligació. Encara que els llibres que m’agraden me’ls llegeixo en un moment ja que visc la història.
  Els llibres que hem hagut de llegir a grec i llatí (Les aventures d’Ulisses, La còlera d’Aquil·les, Jàson i els argonautes, Hipsípila i Medea d’Eurípides de grec i de llatí: Narracions de mites clàssics, A la recerca d’una pàtria, Els Menecmes i el Miles Gloriosus de Plaute, els poemes d’Horaci, l’Eneida de Virgili) en general estan bé, són molt amens, ja que expliquen històries d’aventures o mites que hem après una sinopsi a classe i al llegir-ho t’aprofundeixes al mite, que no deixen de ser mites que es podrien aplicar a l’actualitat.
  L’obra de “Medea” és una tragèdia d’Eurípides. Explica quan Medea i Jàson arriben a Corint, Jàson es promet amb Glauce, la filla del rei Creont. Medea ha de sortir del país per ordre de Creont, però li suplica al rei que la deixi estar-s’hi un dia més i ell li concedeix. Fingint gratitud envia als seus fills amb regals per a Glauce, un vestit i una corona d’or. La princesa mor enverinada al posar-se els presents i també mor Creont en abraçar el cos inert de la seva filla. Medea, per acabar de consumar la seva venjança, mata els seus fills. La tragèdia finalitza quan Medea, preparada per fugir a Atenes en un carro protegit per Sol, li mostra els cadàvers dels nens a Jàson, que queda horroritzat per l’infanticidi.

 28. victorsanchez

  Molt bon article Margalida i quanta raó tens!
  A mi des de petit que m’ha agradat la lectura i sempre que puc intento llegir-me algun llibre a part dels obligatoris, sigui en braille o en audio.
  Tot i que els alumnes no es llegeixin els llibres obligatoris per falta de temps o perquè no els compren, crec que s’hauria de promocionar més la lectura, sobretot a l’ESO i al Batxillerat perquè és on les persones aprenem les coses més importants i que ens serviran en un futur no gaire llunyà. En la meva opinió, crec que s’haurien de dedicar hores a fer lectura conjunta, ja que els alumnes llegirien en veu alta, podrien comentar conjuntament el que han llegit i debatre els esdeveniments que han suceït en l’obra en qüestió.
  Llegint aprens nous conceptes, millores en l’ortografia i cultura, que sempre va bé saber-ne una mica.
  Salut!

 29. Margalida Capellà Soler Post author

  Certament, ja em vaig adonar, Víctor, que et va agradar molt la lectura en veu alta a l’aula just abans d’anar a veure al teatre Hipsípila d’Eurípides per tal que poguessis seguir l’obra, sense veure-la. Va ser, de fet, tot un encert. Tanmateix, gràcies per fer-m’ho saber i animar-me a repetir l’experiència.

 30. almabergel

  XAIPETE!!!!

  A mi m’agrada molt llegir, ja que la lectura em sembla una bona eina per evadir-me del día a día. Tot i això, aquest any no he pogut llegir molts llibres, tret dels 6 prescriptius de literatura catalana i algún més a classe de grec com Hipsipíla, que a més vam anar a veure l’obra, o Miles Gloriosus. Medea, un altre clàssic, també l’he repasat gràcies al nostre bloc de Literatura grega a escena, a més m’agrada molt aquest mite i l’any passat va emocionar-me molt l’obra.

  Tot i això, també he llegit altres llibres no prescriptius relacionats amb la matèria com “Converses de meuques” de Llucià de Samòsata.

  D’altra banda també hem treballat un clàssic a literatura catalana: Antígona. Aquest mite de Sòfocles també va em va semblar molt interessant i a més gràcies a aquesta pervivència trobem com els clàssics formen part d’una història que perdura amb el pas del temps, sense quedarse enrere i demostrant que la utilitat i el missatge d’aquests llibres es inacavable.

 31. Abigail.dina

  Esta molt bé aquest article Margalida!
  He de dir que llegir és una cosa que m’hi ha apassiona,m’encanata puc passr-me tot el dia llegint . Jo crec que és molt important llegir, ja que creix el nostre coneixement ,i aIxò és molt important, crec que quan llegeixes també tens una forma diferent de mirar la vida. Per mi llegir es una forma com de relaxació ,quan no tinc un bon dia o quan tinc temps lliure. Escriure també m’encanta ,ja que com canto i toco el piano de vegades escric les meves pròpies cançons ,tot i que ara no tinc molt de temps.
  Jo crec que en aquesta època hi ha cada vegada més gent que no li agrada gens llegir, crec aquest món necessita més apassionats a la lectura,

 32. Xènia Sánchez Hernández

  A mi personalment m’agrada llegir, i segueixo amb la mateixa opinió que a principi de curs. És una molt bona manera de millorar l’ortografia i de fer-nos més cultes alhora que ens ho passem bé. Fa poc em vaig començar un llibre que es diu Victus que segurament acabaré a l’estiu ja que ara no tinc gaire temps i he de llegir primer els llibres que mana el batxillerat.

 33. Marina Cañas

  Jo segueixo amb la mateixa opinió de principi de curs, no m’agrada llegir però se que s’ha de fer per aprendre mes coses i corretgir les faltes d’ortografia. Aquest curs he agut de llegir-me alguns llibres per obligació, però a casa no e tingut temps de llegirme els llibres que he volgut. A grec vam llegir Les Coèfores d’Esquil tots junts a classe, sincerament jo no l’haguès llegit a casa meva, espero tenir mes temps aquest estiu i llegir els llibres a la platja.

  Vale! 🙂

 34. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  La veritat és que conservo la mateixa opinió de principi de curs, i és que no m’agrada llegir. Tot i que penso que és una bona manera d’ampliar el nostre vocabulari i de culturitzar-nos, ja que s’aprenen moltes coses. A l’institut aquest any m’he hagut de llegir uns quants llibres, fins i tot en anglès i encara em queden un parell més. Pel que vam llegir a Les Coèfores d’Esquil em va semblar que era un llibre molt interessant.

 35. Mireia Gil Tutusaus

  A mi m’agrada llegir i em va agradar llegir Les Coèfores d’Esquil les quals en van semblar molt dramàtiques, però molt d’interessants. A part d’aquest llibre no he llegit cap llibre més que hagi de veure amb Grècia o la seva mitologia. Estic d’acord amb això que dius de què tots els éssers humans ha de llegir per què és molt important per la cultura, i per la ment.

 36. Clàudia Cazaux Cuberas

  Ara que hi penso millor sí que m’he llegit un parell de llibres aquest any: Les Coèfores, d’Esquil, i El soldat Fanfarró, de Plaute.
  El que més em va agradar va ser el de Les Coèfores ja que és una història amb passió i intriga, ple de sentiments com pot ser el dolor de la mort d’un pare i el rancor cap a la mare. Una tragèdia escrita a l’antiga Grècia per Èsquil i que hem tingut l’oportunitat de poder veure-la inclús representada als peus de la muralla de Tàrraco.

 37. Judit Giménez

  Sincerament a mi llegir no m’agrada, l’unic que he llegit per gust i m’ha agradat ha estat la trilogia dels Jocs de la fam, que té referents clàssics. A mi el que més m’agrada és crear: escriure, fer pel·lícules, fer dibuixos, música… I abans de llegir un llibre, prefereixo veure pel·lícules. Aquest any hem llegit “Les Coèfores” d’Esquil i “El soldat fanfarró” de Plaute. A filosofia hem llegit un llibre relacionat amb filòsofs romans i de l’antiga Grècia anomenat “El consol de la filosofia” en el que apareixia el pensament d’Aristotil, Socràtes, etc. Aquest any he vist pel·lícules com Percy Jackson y el mar de los monstruos .

 38. Margalida Capellà Soler Post author

  No sabia que haguéssiu llegit El cònsol de la filosofia d’Alain de Botton! A veure si en feu una entrada a Aracne o almenys comenteu els consells que ens dóna Sèneca a aquí.

 39. Rebeca Barroso

  Xaipete!!!
  Jo segueixo amb la meva opinió de principi de curs, a mi m’agrada llegir sempre i quan el llibre sigui del meu gust. Durant aquest curs he pogut llegir-me uns quants obligatoris en castellà, en català i en anglès.
  Considero que dedicar-nos una petita estona a la lectura va bé per millorar l’ortografia i ampliar el nostre vocabulari, això ens ajuda a expressar-nos millor als exàmens. A grec i a llatí hem llegit “Les Coèfores” d’Esquil, i “El soldat Fanfarró” de Plaute, una lectura interessant encara que no del meu gust.

 40. Margalida Capellà Soler Post author

  Aquest curs 2014/15 estic MOLT CONTENTA. Els meus alumnes han decidit llegir!!!! Espero aviat veure publicats a Aracne o a Literatura grega a escena els seus apunts, booktràilers o booktube! De ben segur, gaudeixen i continuaran gaudint amb la lectura dels clàssics i no sols amb els adaptats i els prescriptius!

 41. Robert Cepeda

  A mi m’encanta llegir, soc un voraç lector i he llegit obres de diferent argument i de molts autors d’interès, aquest hàbit mel va inculcar la meva mare ja que de petit vaig presentar moltes dificultats per aprendre a llegir i ella em va ajudar fen-me llegir obres que a mi al final em van encantar, el primer llibre que em vaig llegir sol va ser “ El principito” i em va marcar molt i vaig llegir moltes obres després d’aquesta. De la ma de Carlos Ruiz Zafón em vaig fer addicte a les obres de misteri i gracies al advocat convertit en escriptor Manel Loureiro vaig fer-me un fan de la Novel•la Z que va guanyant popularitat. Per acabar diré que no li doneu l’esquena a els llibres ja que s’aprèn molt amb ells i t’ho passes la mar de be.

 42. Margalida Capellà Soler Post author

  Ho celebro, Robert! Espero algun apunt dels referents clàssics de les teves lectures, algun booktrailer, … Desitjo que animis els companys també a llegir i a gaudir de la lectura. Tot un plaer!

 43. Juls Paris

  Xaipe!!
  Ami sempre m’ha agradat llegir però sempre que el llibre sigui del meu gust ( noveles policiaques) i no ho tingui que fer d’una manera obligatòria. Aquest curs en tenim uns quants per llegir de catala, castellà, angles i com no… de Grec i Llatí. Molts de nosaltres jutgem els llibres per les portades i els argument, però crec que fins que no els llegeixes no saps si és un llibre del teu gust. Tot i encara que no m’agradin majoritàriament els llibres que són proposats a cadascuna de les assignatures crec que es tindria que donar més valor a la lectura a l’ESO i al Batxillerat, és una eina molt útil a l’hora d’apendre, ja que ens dona coneixements sense avegades donar-nos compte. Trobo normal que la societat actual li donem més importància a altres coses abans que a la lectura.
  🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *