Passió per llegir i escriure: amor i mort des de Troia

Aquest curs, per primer cop en la meva carrera docent, no he posat llibres prescriptius de lectura (tret de 2n de batxillerat, és clar!) fins al punt que, des de Coordinació Pedagògica, me n’han demanat explicacions. Doncs, després d’adonar-me que els meus alumnes de Grec i de Llatí, tant de l’ESO com de batxillerat, no llegien els llibres demanats perquè avorreixen les lectures obligatòries i, a més a més, darrerament ni es compraven ni demanaven en préstec els llibres. Quan va venir a classe, l’escriptor Xavier Serrahima ho vaig veure clar i vaig prendre la decisió de no fer cap llistat de lectures prescriptives de l’àrea de Clàssiques, amb el ferm propòsit, però, de continuar despertant la meva passió per llegir i escriure en els alumnes i de fer-los gaudir amb la lectura dels escriptots clàssics.

Quis, quid, ubi, quibus auxiliis, cur, quomodo, quando?

 • Qui ha de llegir? Tot ésser humà.
 • Què llegir? Els millors llibres, i els clàssics ho són per a alguna cosa, en funció del nostre moment vital, emocional, cultural…
 • On hem de llegir? A casa, a la biblioteca, al parc, a l’aula, … a qualsevol lloc.
 • Amb quins mitjans? Amb llibre de paper, comprat o prestat, amb e-book, digital, per internet…
 • Per què? Per descobrir els avantatges i el plaer que proporciona retrobar la nostra essència com a éssers humans.
 • Com? En silenci i en companyia.
 • Quan? Sempre.

A Llegir avui Homer, ja deixava clar que cal llegir les obres gregues que inicien la literatura universal i que han pouat al llarg de la tradició en l’essència de l’ésser humà, la Ilíada i l’Odissea. De fet, acabo de llegir que l’escriptor Joan F. Mira tot reproduint els mots del crític literari alemany recentment traspassat Marcel Reich-Ranicki, escriu a El País que “totes les històries són només una història d’amor, o d’amor i de mort”. És ben cert! Tanmateix, també coincideixo amb Mira quan acaba citant les quatre històries de Borges, que en El oro de los tigres afirma: “Una, diu, la més antiga, és la d’una forta ciutat que encerclen i defensen homes valents. Els defensors saben que la ciutat serà lliurada al ferro i al foc i que la seua batalla és inútil: el més famós dels agressors, Aquil·les, sap que el seu destí és morir abans de la victòria. (La batalla és inútil, afegiré jo, repetint: sabem que és inútil i hi anem, perquè sabem que és necessària, i que la guerra de Troia, la mateixa o una altra de molt semblant, sempre tindrà lloc.) Els segles van anar afegint elements de màgia, continua Borges: hom digué que Helena de Troia, per la qual van morir els exèrcits, era un núvol bellíssim, una ombra; hom digué que el gran cavall buit on s’amagaren els grecs era també una aparença. Homer no haurà estat el primer poeta que relatà la faula; i algú, al segle XIV, va deixar aquesta línia que roda per la memòria del bibliotecari mig cec de Buenos Aires: The borgh brittened and brent to brondes and ashes, record —mal traduiré jo— de ciutats cremades reduïdes a brases i cendra. Les fantasies sobre el destí fatal són innombrables: Dante Gabriel Rossetti, diu Borges, imaginaria que la sort de Troia quedà segellada en l’instant en què Paris cremà en l’amor d’Helena, d’un foc a un altre foc; Yeats elegirà l’instant en què es confonen Leda i el cigne que era un déu, era Zeus. La ciutat condemnada i el destí ja previst i implacable, no diu Borges però dic jo, és també la sagrada Tebes i és Èdip, el seu rei,…”.

Amor i mort a Troia

“Hèlena portada per Paris” de Benjamin West (1738-1820)

La literatura hel·lènica no ha deixat d’influir en tota la literatura universal. De fet, la literatura llatina, des dels seus inicis, rebé les influències de la literatura grega, influències que es van fer més paleses al segle II aC quan Grècia fou conquerida pels romans. Els autors llatins de tots els gèneres literaris, tret de la sàtira (satura tota nostra est) que a Grècia no hi era, imitaren obertament els autors hel·lènics fins al punt que la imitatio va arribar a ser una norma de seguiment obligat: calia seguir el model hel·lènic per tal de superar-lo. El gran Virgili va pouar en la Ilíada i l’Odissea per crear la seva Eneida.

Fa molts anys, durant el meu primer curs docent, vaig tenir el goig de tenir d’alumna a classe de grec a Sant Just Desvern l’actriu Clara Segura i és ben evident el seu amor pels clàssics, ja sigui representant magistralment Antígona o Electra, o llegint recentment en la presentació de la nova col·lecció “Clàssics de la literatura juvenil” del diari Ara La guerra de Troia de Robert Graves, una recreació d’uns fets essencials per tal de comprendre el món clàssic i la literatura èpica, “el primer intent modern -amb paraules de R.Graves- d’explicar tota la història de Troia, des de la fundació de la ciutat fins al retorn dels grecs victoriosos, en un sol llibre destinat a nois i a nois”.

Clara Segura llegeix un fragment de “La guerra de Troia” de Robert Graves Diari Ara 3-10-2013

Carregant vídeo…


Sentir passió per llegir i escriure requereix temps i entrenament, despertar aquesta passió en els infants i en el jovent de pares no lectors és encara més difícil, però no impossible. Escriure bé tampoc no és fàcil, és gairebé privilegi d’uns escollits que aconseguiran fer-se immortals. A la resta de moridors ens captiven l’amor, la passió per la vida i el respecte a la mort, -de fet, aquest és el gran tema universal dels escriptors segons Reich-Ranicki que defineix l’ofici d’escriure i, per tant de ser llegit, com “algú per a qui l’escriptura és més difícil que per als altres”. Ho provem, doncs? Llegim? Escrivim?

86 thoughts on “Passió per llegir i escriure: amor i mort des de Troia

 1. omaima

  Jo no sóc una persona que llegeixo cualsevol llibre sinó necessito escolliro y que només amb la portada i el titol tingui curiositat .
  el llibre de les Aventure de l’ulisses el vaig llegir a segon de la eso a una optativa perque era obligat pero primer vaig dir quin fatic peró cuan al va começar a llegir volia saber totes les aventures que li anava pasant a l’ulisses i tenia que espera fins a la classe seguent.

 2. Iria Rael

  Xaipe!!
  Ami m’agrada llegir i sobretot quan es un llibre que ami m’agrada i estic interesada per ell. Penso que es una llastima que la gent no llegeixi perquè gràcies a llegir aprenem ortografia, enriquim el nostre vocabulari.. A l’escola ens fan llegir bastants llibres, la majoria no m’agraden però sempre esta bé llegir algo diferent del que estas acostumbrada.

 3. Judith M. Barranco

  Xaipe!!
  Ja sé que la lectura és la base de l’ortografía, del llenguatge que utilitzem , i de moltes més coses. pero si sóc sincera, no m’agrada llegir gaire, si nó és un llibre obligatori o que m’agradi molt el tema del qual parla, per exemple, si és un llibre de la primera o segona guerra mundial.

 4. Raül Àlvarez

  Χαιρετε,
  Jo no soc pas el major lector del món però sí que m’agrada bastant llegir, sobretot els llibres de Stephen King o d’una temàtica semblant (encara que n’he llegit de més, clar), espero poder llegir-ne molts més al llarg dels anys i escriure els meus propis llibres.

 5. Guillem Acien Mas

  A mi m’agrada llegir des de petit i crec que no tinc dificultats per acabar un llibre si aquest m’interessa. Gracies a la lectura constant es poden aprendre moltes coses, i algunes sense adonar-te, com la ortografia i el léxic de la llengua que llegeixes, en el meu cas català i castellà.

  Qualsevol tipusde lectura és bona, des dels cómics fins a les novel·les, sempre que sigui interessant i faci que les hores passin volant per al lector.

 6. Chaymae Zaouaghi

  SALVE!!
  M’agrada molt aquesta entrada, ja que m’encanta llegir. Llegint vaig aprendre amb més facilitat una llengua que era totalment nova per mi com el català i el castellà quan vaig arribar aquí fa cinc anys.
  Llegint es pot aprendre a expressar-se millor, a conèixer noves experiències, i noves formes de pensar, i fins i tot viure experiències que només les podràs viure través d’una persona que t’explica una història. Es pot arribar aprendre mentre et diverteixes, pots riure, plorar pots fer moltes coses simplement llegint, pots anar a nous mons.
  Ja que puc i tinc l’oportunitat us recomano aquests tres llibres que són els primers que vaig llegir i em van encantar:
  TORNARAN A BUSCAR-ME DE JOSAN HETERO I USE LAHOZ. (conflictes, amor, por…)
  NOEL ET BUSCA DE NOEL BURGAS. (misteri, amistat, intriga…)
  FUSCOR DE LAUREN KATE. (és un llibre d’amor i grans viatges)
  VALE!!

 7. Marc Arquillo Quintana

  Χαιρετε!
  A mi m’agrada llegir des de sempre (als quatre anys ja llegia noveles) tot i que en els ultims sis anys he llegit poc, em costa trobar un llibre que m’enganxi. Trobo que la lectura és una eina molt bona per a millorar la gramatica i l’expressió escrita i per a madurar intel.lectualment ja que et mostra formes molt diverses de veure el món.
  sempre he comparat llegir literalment amb viatjar perque certament els llibres tenen la màgia de mostrar-te coses noves i de allunyarte de la monotonia de la vida diaria.

 8. Abigail.dina

  He de dir que sóc una apassionada per la lectura, m’encanta.Ja que quan llegeixo m’oblido del món exterior.Penso que llegir és la milllor forma d’aprendre ,és la base de tot,quan llegeixes saps molt més ,aprens un nou món ,que esta en descobriment .Aprens grans valors, diversitat de cosa inimaginables ,que avegades fins si tot semblen útopiques.Jo penso que els llibres són de gran motivacó per qui els llegeix,he de dir que quant lleigeixo sóc feliç.

 9. ari vila

  Xairete!!
  Ami sincerament mai m’ha agradat llegir, em costa molt trobar un llibre que m’enganxi, amb el que difruti. Prefereixo explotar la meva imaginació i narra jo una història que llegir-me alguna creada per una altre persona que no m’acabi de convèncer. Sempre e llegit per obligació i reconèix-ho que m’han agradat dos llibres de tots els que he llegit, però no més. Tot i així crec que llegir és una manera d’aprendre i millorar en lectura, ortografia, narració, cultura…Però malauradament continuo preferint les pel·lícules abans que els llibres.

 10. Belén Cansino Hernández

  Χαιρετε!

  M’encanta la lectura! Quan un llibre m’agrada el puc llegir en un parell de dies o fins i tot d’una tirada, ja que sóc incapaç de deixar-lo a la meitat. Considero que la lectura és molt important, ja que et permet aprendre cultura, millorar el teu vocabulari i sobretot, les faltes d’ortografia.
  Les sensacions que et produeixen llegir un bon llibre són impressionants. Recomano a tothom que llegeixi.

 11. Mariona Sabanés

  La gent que no llegeix ni escriu es perd molta cosa, es a dir, llegir és molt educatiu ja que a part de apendre vocabulari, també passes bones estones sumerginte a l’història. Esciure també és molt útil ja que a part de reforçar el teu vocabulari i l’ortografia fas funcionar la teva imaginació redacantant històries que els hi pot agradar a moltíssima gent.
  Tot aquell que ni llegeix ni redacta no sap tot el que es perd… i és una llástima que hi hagui gent que no ho faci.

 12. Carlos Thiriet

  Xαιρετε,
  Crec que la lectura és una de les millors (sinó la millor) formes de utilitzar el nostre temps lliure. Quan estic llegint un llibre, a més de veure lletres, en el meu cap es forma una imatge de l’escena que estic llegint. La veritat és que si estic amb un llibre que m’agrada molt, com “Joc de trons” o “els jocs de la fam”, em puc passar hores sense aixecar la mirada, i inclós alguna vegada m’he quedat fins a les tres del matí, incapaç d’abandonar la lectura.
  A més, la lectura ens ajuda a millorar l’ortografia i el vocabulari, i això és totalment veritat, només has d’agafar a una persona que llegeix amb freqüència i una que no i fer un dictat, ja veurà com la que llegeix té moltes menys faltes d’ortografia que la que no.

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  També serveix, entre d’altres, per aprendre una llengua i tu, Carlos, amb molt poc temps has après a escriure molt bé en català. Arran del teu últim apunt, m’ha agradat molt saber – i a l’Arnau de segon de batx. també!- que ets un gran lector de novel·la històrica.

 14. Andrea Gómez

  Χαιρετε!
  Sé que la lectura és fonamental per adquirir coneixements i fluided verbal, els llibres et transporten a altres llocs, a altres èpoques, pots viatjar a través del temps, somiar despert…
  Quan era petita llegia moltíssim. Ara no em considero bona lectora. Em centro en les tasques del dia a dia i tampoc aconsegueixo temps per llegir i descobrir el que m’agradaria.

 15. Joan Barrabino Rubio

  Xaipe!!
  Ami m’agrada llegir i sobretot quan es un llibre que m’el llegeixi per voluntat propia i estic interesat per ell. Penso que es una llastima que la gent no llegeixi perquè gràcies a llegir aprenem a escriure millor a part de que obtenim un vocabulari més ampli . A l’escola ens fan llegir bastants llibres, la majoria no són del meu gust però sempre esta bé llegir altres tipus d’obres.

 16. Ariadna Ruiz

  Χαιρετε!
  Quan era petita em passava els dies i les nits llegint llibres, era una activitat que m’encantava, fins i tot els guardo tots com un record. La meva passió va començar a primària quan ens deien que haviem de llegir un llibre cada setmana o cada mes, però amb la condició de que nosaltres el podiem escollir. Al final vaig acabar llegint-me gairebé tota la col·lecció de llibres de “La Tina Superbruixa”.

  Actualment, la meva passió pels llibres ja no està gaire present, ja que en el institut ens fan llegir-ne de molts i per obligació ( això no vol dir que no m’agradin alguns) , així que al final acabo llegint llibres, que gairebé tots no són del meu gust.

  Cal dir també que la meva passió per escriure la tinc des de fa uns anys, pocs, però la tinc i la conservo, ja que per a mi, a part de la música i el fet de dibuixar el que m’agrada, el fet d’escriure es una eina que la utilitzo per a mostrar els meus sentiments o per explicar coses que a ningú més li explico ni li explicaré.

  Tant de bò que la meva passió per llegir torni ben aviat, ja que la trobo molt a faltar. O hauria de tornar a llegir-me la “Tina Superbruixa” ?

 17. Margalida Capellà Soler Post author

  Sigui per encanteri o no, espero que la lectura et torni a encisar, Ariadna. M’ha agradat molt conèixer el teu secret: l’escriptura! Llegir, de ben segur, t’ajudarà a escriure millor. Avant!

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Laura Borràs: ” a un alumno de Bachillerato le recomendaría… la Odisea. También tengo muy presente la sensación casi física de respeto y emoción mientras me adentraba en las páginas de la traducción de Carles Riba, con el diccionario de mitología de Pierre Grimmal. Y luego he vuelto mil veces, por cosas diferentes, siempre con la conciencia de estar tocando algo casi sagrado.”
  http://blog.educaixa.com/-/dificilmente-motivaremos-a-nuestros-alumnos-a-traves-de-las-lecturas-obligatorias

 19. Joaquin

  Si, a mi me gusta leer algunas veces, juzgo mucho los libros por su portada y me dejo llevar por eso.
  Creo que es mejor que nos den la libertad de escoger el libro o los libros que mas queramos para poder leerlos tranquilos en casa, porque por ejemplo yo tengo mi lugar de lectura y no me puedo concentrar si leemos todos juntos en un aula.
  Estoy a favor de la absolución de elección de libros. Ademas me parece mas dinámico que cada uno venga y cuente lo que leyó, porque así hay mas variación de lecturas.

 20. Eloi Salat

  XAIPE!
  La veritat és que no sóc gaire de llegir, i potser és perquè a l’escola no m’han animat prou per llegir, ja que sempre trien llibres que no m’agraden (no sempre), però tal com diu el Joaquin s’hauria de poder escollir llibre per llegir ja que així potser ajudaria a que tota la gent que no acostuma a llegir pugui iniciar-se en la lectura. El que sí que m’agrada és escriure, trobo que és molt xulo i és una manera de a través de les històries expressar els teus sentiments.

 21. Mar Cruz Viladoms

  Xaipete!!
  La veritat és que a mi si que m’agrada escriure, no els llibres de l’escola, sinó els llibres que a mi em criden l’atenció i m’agraden, i quetrio JO. Pel que fa a la lectura de llibres amb la cultura clàssica, crec que no n’he llegit cap que tingui un referent clàssic, però com les cultures clàssiques apareixen en tot, hauria de mirar’m-ho més detalladament per dir-ho. Crec que el fet que una persona llegeixi la fa més interessant, o al menys, a mi m’ho sembla.

 22. Laia Costa

  Xaipe!
  En aquest món envoltat de noves tecnologies no queda lloc pels llibres. Quants cops hem viatjat en un transport públic i ens ha estranyat veure una persona llegint un llibre? En canvi, trobem completament normal si està mirant el mòbil! Per això, crec que les noves tecnologies fan que ens centrem més en l’era digital que en la lectura.
  En la meva opinió, crec que la decisió de la Margalida ha estat adequada; quants cops ens hem ‘amargat’ llegint una d’aquestes lectures obligatòries de l’escola? Crec que ha fet bé, perquè en la meva opinió, hauríem de llegir els llibres que realment vulguem llegir i trobem interessants. No obstant això, crec que la idea de fomentar la lectura entre els joves és correcte, però no obligant-los a llegir llibres que no els interessen.
  És ben cert, que els llibres d’avui en dia són molt monòtons i sempre (o quasi sempre) parlen d’un mateix tema: l’amor! Per això crec que cada persona hauria de buscar el seu llibre ideal i iniciar-se a la lectura (si encara no ho ha fet!)
  A mi personalment m’agrada llegir perquè crec que et transporta a mons meravellosos sense moure’t del sofà! Al contrari, no m’agrada molt escriure textos personals, prefereixo redactar articles o fer comentaris que redactar una novel·la (ja que tampoc tinc molta imaginació!)
  Realment no he llegit molts textos de literatura clàssica, però ara estic començant a llegir un llibre que m’ha deixa’t la Margalida que s’anomena ”Contra el fet de menjar carn”, ja que des de fa uns mesos estic seguint una dieta vegetariana i el llibre parla sobre la importància dels animals i el vegetarianisme a l’antiga Grècia!

 23. Mireia Sánchez Cano

  Xaipete!!

  Durant el dia passem estones molt estressants que fa que gairebé no tinguem estones per dedicar-nos a nosaltres i al que realment ens agrada. Estem envoltats de la tecnologia que controla el nostre dia a dia. Fins i tot ara ja es pot llegir un llibre a través d’algunes aplicacions com poden ser Wattpad, encara que jo prefereixo un llibre.

  Personalment m’agrada moltissim la lectura, crec que és un plaer molt gran quan realment t’agrada el que llegeixes. Penso que és un moment de tranquilitat amb tú mateix ja que pots a través del llibre formar-te la teva pròpia història i imaginar i és per mi un moment de relax.

 24. Irene Sanz

  Xaipe!

  A la nostra edat, cada cop hi ha menys joves que dediquin cada dia una bona estona a la lectura o que llegeixin habitualment. Entre que tenin moltes coses a fer, molta cosa a estudiar i poc temps lliure, aquest l’aprofitem per quedar amb els amics, connectar-nos a internet, fer activitats extraescolars, mirar películes i sèries, etc. però la pràctica de llegir malauradament la deixem de banda. A no ser que es sigui un gran aficionat a la lectura, costa molt posar-se a llegir o trobar un llibre que enganxi. Per això, estic en contra que a l’escola ens obliguin a llegir llibres que la meitat de vegades són insuportables o simplement no ens agraden. Crec que a partir de certa edat no se’ns pot obligar a llegir, ja que això fa que en tinguem menys ganes; ens ha de sortir de dins.

  Personalment, a mi m’agrada llegir (els llibres que trio jo i quan em ve de gust llegir, sense sentir-me obligada), però haig de reconèixer que cada cop llegeixo menys per culpa dels estudis i pel fet que prioritzo altres activitats. Això sí, quan trobo un llibre interessant, el prioritzo per sobre de tot fins que l’acabo de llegir! M’encanta la sensació de llegir un llibre que m’agrada molt i desitjar que no s’acabi mai; és una manera perfecta de desconnectar de la vida real.

 25. Sandra Mendoza Barco

  XAIPETE!
  Avui dia cada vegada és més freqüent veure a nens i adolescents substituir els llibres per ordinadors, mòbils i consoles. Poc a poc els llibres comencen a marginar-se socialment i provablement en anys estaran en perill d’extinció. Cada vegada és més difícil veure a joves amb bons hàbits de lectura i els que els tenen els han de cuidar com un gran tresor, no fos cas que acabessin perdent-los. És per això, que crec que les escoles fan bé en intentar fomentar els hàbits de lectura dels estudiants; òbviament, s’han de intentar fomentar adequadament ja que si no en comptes de fomentar-los acabariem eradicant-los. Crec que la decisió de la nostra professora és molt adequada: s’ha de llegir! Però s’ha de llegir el que nosaltres vulguem no el que els altres en imposin.
  Cadascú hauria d’intentar trobar el seu estil de llibre: alguns preferiran les novel•les romàntiques, altres les d’aventura, altres pot ser les negres… només fa faltar experimentar una mica amb els temes literaris i trobar el que més s’adeqüi a la nostra persona.
  Des de ven petiteta m’ha encantat llegir. Per mi un bon llibre sempre és un gran regal i un magnífic acompanyant en moments de soledat. Els llibres per mi s’han convertit en un apart fonamental de la meva vida, són la meva petita bombolla en la quan em puc ficar quan la realitat és massa per mi. La bona literatura pot ajudar-nos a trobar-nos a nosaltres mateixos i ens pot ajudar a sobreviure quan el món exteriors es cau a trossos.

 26. Clàudia Ordaz

  Xaipe!

  La veritat és que a mi m’apassiona molt llegir. No és que hagi llegit pas centenars de llibres, al contrari, no n’he llegit gaires. He provat de començar a llegir alguns que he acabat deixant de costat. Però quan agafo un llibre que m’intriga, puc estar hores i hores llegint. És cert que la lectura implica un grau d’afició o almenys d’interès, però estic seguríssima de que tots podem entrenar la nostra capacitat per llegir, de fet em sembla molt important. Quan comences és una mica complicat pel fet que no hi estàs gaire acostumat o perquè no trobes un moment per dedicar a la lectura., però si aconsegueixes agafar una mica d’hàbit, és fantàstic i de seguida li agafes el fil. No cal ser un gran literat per ser un bon lector, tots podem trobar llibres que ens cridin l’atenció, que ens interessin, que ens apassionin i ens atrapin. Llegir és cultura i és enriquiment personal, llegir ens fa savis, ens fa créixer.

  Jo llegeixo cada dia per la nit abans d’anar a dormir i la veritat és que és molt millor (des del meu punt de vista) que veure la televisió o estar amb el mòbil. Encara que les tecnologies siguin més cridaneres i atractives que no pas els llibres, i que impliquin molt menys esforç, us asseguro llegir val molt més la pena.

  Pel que fa a l’escriptura, no la practico gaire. És a dir, sí que m’agrada escriure per exemple comentaris però mai m’he posat a escriure res per a mi mateixa. Sens dubte, sóc molt més lectora!

 27. Robert Cepeda

  Xaipe!!
  A mi m’encanta llegir, sempre he sigut un gran lector, aquesta passió la vaig adquirir gracies a la meva mare que m’obligaba a llegir ja que em costaba molt. LLibres relacionats amb la cultura grega he llegit: La odissea (versió original i adaptació), la Iliada( adaptació) i Medea. Sense cap dubte els poemes epics de la ploma d’Homer són els que més m’han agradat.

 28. Erola Such Tormo

  XAIPETE!
  Avui dia el llegir i l’escriure s’està perdent. Si a la gent adulta ja li costa llegir i escriure no ens trnsmeten cap mena de motivació per a fer-ho nosaltres. A l’edat adolescent sobretot, quan encara ets a escola i t’obliguen a llegir un llibre del qual tu no tens cap mena d’interès fa que encara tinguis menys interès per llegir. Personalment crec que el que ens fagin llegir un o dos llibres per curs està bé, el que crec que fan malament és que no ens deixin escollir quin llibre llegir; una persona ha de llegir i gaudir d’allò que el motiva, no d’allò que un l’ha obligat a llegir. Sé del cert que quan t’obliguen a fer algo que no t’agrada, en aquest cas és llegir un llibre només és perjudicial. Ens haurien de deixar escollir que volem llegir i després fer-nos entregar un treball sobre ell.

  Jo llegeixo, de fet, m’encanta llegir. Els meus pares ens van inclulcar l’hàbit de llegir als meus germans i a mi des de ben petits. El gènere que m’agrada més llegir és fantàsia i sobre ésser fantàstics em fan oblidar-me de tot allò que tinc el voltant i senzillament gaudir d’aqeulles aventures que passen en un altre univers. Llegir té aquest poder, el poder de fer-te evadir, d’oblidar allò que t’angoixa i passar una bona estona sense preocupar-te de res més que no sigui aquelles pàgines que tens devant teu.

  Escriure és un món apart. Si que escric i m’agrada molt escriure, jo creo i jo decideixo que fer amb cada personatge, situació i història. Però escriure és molt més que no pas dir unes quantes paraules i inventar una bona història, escriure és transmetre i fer que el lector pugui rebre allò que tu intentes inclulcar, i axò és algo que jo ja no sé fer i crec que molt poca gent ho sap fer.

 29. Chorouk

  Docns bé, sincerament a mi m’encanta llegir, ja que és un dels meus passatemps preferits. Sempre que estic aburrida, agafo un llibre o bé a través d’una aplicació del meu smartphone anomenada Wattpad, llegeixo llibres que la gent d’arreu del món va publicant. Són relats o petites històries que la gent va fent, i que es van actualitzant.

  Anteriorment ja vaig llegir algun que altre llibre sobre mites, com per exemple el mite de Teseu i el Minotaure, el mite de la poma de la discórdia, o el mite d’Icar i Dédal, entre d’altres més. També vaig llegir fa uns quants anys una adaptació de l’Odissea i he de dir que em va encantar. Tinc molt present aquesta gran història, ja que a més de llegir-la, també anteriorment quan encara feia primària, me la va explicar una professora. També perquè vaig veure una part de la pel·lícula de les aventures d’Ulisses i encara recordo que quant tenia 7 anys feien uns dibuixos animats de les aventures d’Ulisses.

  Bé, doncs, m’he proposat llegir un llibre sobre l’antiga cultura grega, de cara Sant Jordi.

  Salve!

 30. Alexia Álvarez Pàmies

  Xaipete!!
  Avui en dia el llibre esta perden el poder que abans en tenia, ja que esta sent substituït per ordinadors, tablets, movils, i videoconsoles, es més la industria del llibre està baixant en picat, es més penso que els llibres es relacionen amb gent gran o als adults.
  De petita em varen inculcar l’hàbit de llegir almenys un llibre per mes, a mesura que em vaig anar fent gran vaig anar substituint el llibre per quedar amb els amics, o per estar una estona amb la televisió o simplement amb l’ordinador. I molts cops relacionava el llibre amb les lectures de l’escola que son imposades i obligatòries i molts cops això fa que sense haver-te llegit el llibre ja li tinguis un menyspreu o no el sàpigues apreciar com podries apreciar el mateix llibre per haver-lo llegit per voluntat pròpia.
  Avui en dia potser em puc llegir un llibre en 6 mesos, però tinc altres aficions.
  Me germana que es 4 anys més petita que jo, crec que quasi mai ha tingut l’hàbit de llegir, es evident que les generacions pròximes hauran fet perdre aquest hàbit que t’omple de vocabulari, t’ajuda a estructura millor les idees, i n’aprens molt a saber-te expressar… Es tota una llàstima!

 31. Juls París

  Xaipe!!
  Ami sempre m’ha agradat llegir però sempre que el llibre sigui del meu gust i no ho tingui que fer d’una manera obligatòria. A vegades em costa començar un llibre, ja sigui per mandra, per falta de temps… Però quan n’agafo un no el deixo. Sóc molt fan de tots els llibres de Stephen King, m’encanta aquest gènere, podria estar-me hores i hores amb els ulls fixats en el seus llibres.
  Aquest curs en tenim uns quants per llegir de catala, castellà, angles i com no… de Grec i Llatí. Molts de nosaltres jutgem els llibres per les portades i els argument, però crec que fins que no els llegeixes no saps si és un llibre del teu gust. Tot i encara que no m’agradin majoritàriament els llibres que són proposats a cadascuna de les assignatures crec que es tindria que donar més valor a la lectura a l’ESO i al Batxillerat, és una eina molt útil a l’hora d’apendre, ja que ens dona coneixements sense avegades donar-nos compte. Trobo que actualment donem més importància a fer altres tipus d’activitats que a la vista semblen més cridaneres que un llibre

  🙂

 32. Oussama

  Xaipe!!
  Sempre m’ha agradat llegir llibres curiosos perquè molts d’ells venen amb sorpreses, vaig llegir el llibre de la guerra de Troya, hem va agradar moltíssim, des de aquell llibre hem va interessar molt la mitologia grega, i ja porto un any llegint mitologia grega. M’agrada molt llegir la mitologia grega perquè parlen de coses fantàstiques els deus fan coses fantàstiques, el amor apareix en qualsevol capítol, les guerres i les baralles son la part que mes m’agraden ja que hem fico molt en la situació de cadascú.

 33. Edgar.Alvarez

  M’enrecordo de ptit que llegia molts llibres i encara els tinc guardats ia la veritat que alguns ja no se on posar-los de tants que hi tinc. Sempre m’ha agradat llegir-los perque sempre hi han histories noves amb successos estranys. La veritat que qualsevol estil m’agrada pero tinc preferencia per els d’aventures.
  Per aixo es molt bo que la gent llegeixi perque es cultura.

 34. Ignasi Pujol

  Xaipe!
  A mi també m’encanta la lectura, sobretot llegir llibres relacionats amb mitologies. Sempre he sigut molt molt fan de Harry Potter. La lectura és molt important per fer creixer el coneixement de les persones, ademés cualsevol cosa que no entenguis, escrita s’et fa més facil ja que el teu cap crea les escenes imaginantles.

 35. Joako

  Xaipe¡¡¡
  Qui ha de llegir? Cualquier lectura es buena para leer, solo hay que elegir lo que mas nos gusta o nos interesa.
  Què llegir? Lo que nos atraiga.
  On hem de llegir? En sitios nos sea mas comodo y placentero emprender el viaje de la lectura.
  Amb quins mitjans? Con los que tengamos a mano en el momento de la necesidad de leer.
  Per què? Porque nos culturiza y aprendemos a desarrollar el vocabulario y el léxico.
  Com? En el lugar donde mayor concentración encuentres.
  Quan? En el momento del dia donde no tengamos obligaciones tan importantes como leer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *