Ecce pictura. Quae historia est?

Observa atentament aquesta pintura. Quin moment representa? Què en saps d’aquest moment històric? Quins autors ens parlen d’aquest episodi? De qui és la pintura? On la podem trobar?  Hi ha una altra pintura semblant? Quina pel·lícula tracta aquest episodi?

Responde Latine:

Quin  títol llatí posaries tu al quadre? Escriu en llatí el moment que representa.

15 thoughts on “Ecce pictura. Quae historia est?

 1. Andrea Balart

  Salve!

  Aquest quadre representa el moment en que Muci Escevola mata a l’escriba del rei Porsenna creient-se que era aquest. Després de ser detingut, Muci posa la seva mà dreta sobre les flames per demostrar la valentia dels joves romans i per això Porsenna, finalment, el va deixar en llibertat. Els autors que parlen d’aquest episodi són Tit Livi, Eutropi i Lhemond. Aquest quadre és de Peter Paul Rubbens i s’anomena “Muci Escaevola davant el rei Porsenna”. Es troba situat al Museu de Belles Arts Puixkin, a Rússia.

  El títol en llati que posaria al quadre seria : ” Strenuus Mucius ante Porsennam”
  Aquesta escena apareix en el següent fragment del text: “Tum dextram in ara ponit et flammae dextram urunt. “Iuvenes Romani, inquit, ad castra nunc veniunt; nullum proellium, nullos hostes timent.”

  Vale!

 2. Irina

  Salve!

  Aquesta pintura representa el moment en que Muci Escevola es crema la mà dreta per demostrar que ell no té por a la mort. Muci, va matar a un escriba, pensant-se que era Porsena, rei dels etruscs. Quan el van atrapar, Muci va dir que no tenia por a la mort i que els joves romans vindrien al campament. Muci es va cremar la mà com a mostra de valor i llavors Porsena en veure la seva valentia el va deixar anar i va acabar la guerra. Muci va rebre moltes recompenses dels patricis i a partir de llavors es va anomenar “Muci, el petit esquerrà”. Els autors que en parlen d’aquest moment són: Tit Livi, Eutropi i Lhomond. És una pintura de Rubens. La podem trobar a Budapest. Altres quadres que s’assemblen són: el de Francesco Fontebasso “Muci cremant la mà dreta al foc” o una alatre de Matthias Stomer “Muci Escevola”.

 3. Irina

  El títol seria “Mucius amburit dextram in ara”. “Tum dextram in ara ponit et flammae dextram urunt. Iuvenis Romani, inquit, ad castra nunc veniunt; nullum proelium, nullos hostes timent. Quare Porsenna Mucium liberum dimittit et bellum deponit. Patres Mucio multa praemia dant et Scaevolam apellant.”

 4. Cristina Berjano

  Salve!

  L’autor d’aquest cuadre es Rubens. Ens mostra el moment en que Mucius Scaevola fica la má al foc per demostrar-li a Porsena la valentía del romans.

  Aquesta historia segon Tit Livi, el rei Tarquini el Superb després de ser expulsat de Roma va demanar ajut a Veïs i Tarquínia, però com que no van aconseguir restaurar-lo, va recórrer a Porsena. Aquest li va donar suport i va marxar contra Roma amb un exèrcit; els romans no li podien fer front i Porsena es va apoderar del Janícul i estava a punt d’entrar a Roma pel pont que connectava aquest turó amb la ciutat quan fou aturat pels Horacis, que van resistir fins que el pont va poder ser destruït.
  Roma va quedar assetjada i quan va començar a patir la fam, un romà de nom Gai Muci va voler salvar la seva pàtria matant el rei etrusc. Va anar al campament etrusc, però al no reconèixer el rei, va matar el secretari al seu lloc. Pres, fou sotmès a tortura i se li va cremar a la flama viva una ma, però va aguantar el dolor sense donar mostres de pànic. Ell rei, en premi, el va deixar anar. Muci va aconseguir la retirada del rei etrusc quan li va dir que tres-cents nobles romans estaven disposats a seguir el seu exemple.
  Porsena va acceptar la pau amb la condició de retornar a Veïs els territoris que Roma li havia arrabassat; Roma va acceptar i Porsena es va retirar amb 20 hostatges romans.

  Els autors que ens parlen d’aquest epìsodi són Tit Livi, Eutrop i Lhemond

  El títol que li ficaria en llatí sería:
  Dexteram Mucius – LA MÁ DRETA DE MUCI

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Feliciter! Porsenna et Scaevola sunt!
  Cris, vols dir que has posat en llatí el que volies dir en català?
  Andrea, Cris, crec que heu confós aquesta pintura amb una altra semblant de Rubens. Busqueu-la i deixeu en comentari l’enllaç.

 6. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipe!
  El nom d’aquest quadre és Porsena et Scaevola en llatí i es troba situat al Museu de Belles Arts Puixkin, a Rússia.

 7. Zícora

  Salve.

  Aquesta pintura representa el moment històric en que Muci Escèvola assassina a un escriba pertanyent al rei Porsenna. En la pintura es pot veure com Muci, una vegada agafat, posa una mà al foc, per demostrar que els romans no tenen por a res. Davant aquest acte, Porsenna va decidir deixar-lo anar. Autors que parlen d’aquest fet històric són els següents: Lhemond, Eutropi i Tit Livi. Rep com a títol: Muci Escèvola davant el rei Porsenna.

  Vale.

 8. Nora Domingo

  Aquesta pintura representa el moment on Mucius es posa la má dreta al altar i les flames li creman mentre crida: sóc ciutadà romà i no es propi dels romans temèr a la mort. Per tant Mucius es crema la má per demostrar que no té por a la mort i la valentía que tenen tots els romans.
  Aquest moment històric és el moment on Mucius mata a l’escribà del Rei dels estruscs, Porsena. Per això volien matar-lo però ell amb aquest acte de valentía fa que es repensin lo de matar-lo i ho aconsegueix, no el matan i decideixen deixar-lo anar i amb això acabar la guerra. Gràcies a aquest acte, els patricis donen molts premis a Mucius i l’anomenen: ” El petit esquerrà ” ja que la dreta la té cremada.
  Els autors són Tit Livi, Eutropi i Lhemond i aquest quadre és de Peter Paul Rubbens i es trobat situat és al Museu de Belles Arts Puixkin, a Rússia.
  El títol en llatí podria ser: Mucius: Scaevolam.

 9. F. Xavier Gras

  Salve

  En aquest quadre surt representada l’escena en que Muci Escèvola mata a l’escriba del rei Porsenna creient-se que era aquest. Seguidament, Muci, per demostrar la seva valentía, el seu coratge, posa la mà al foc. I és gràcies a aquest acte, que el deixen marxar.
  Autors que comenten aquest fet, Tit Livi, Eutropi i Lhomond.
  Aquesta pintura tant significativa la trobem al Museu de Belles Arts Puixkin, a Rússia.
  El títol que posaría en llatí, Flammae dextram urunt.

  Vale

 10. moya.elisa2011

  En aquesta obra podem veure com està Muci posant la mà al foc demostrant la valentia i que no té por a la mort. També podem veure com està mort al terra l’escriba de Porsenna, mort a mans de Muci amb un punyal al cor. Mata l’escriba pensant que és Porsenna.
  Aquest moment històric representa quan Porsenna deposa la guerra i allibera Muci per haver demostrat la seva valentía.
  Els autors que parlen d’aquest episodi són Titus Livi, Eutropi i Lhomond.
  La pintura és de Rubens, s’anomena Mucio Escévola ante Porsena i està al Museum of Fine Arts Budapest (Szepmueveszeti Muzeum)
  Hi ha una altre molt semblant que relata els mateixos fets i és de Matthias Stom, s’anomena Gaius Mucius Scaevola in the Presence of Lars Porsena i està al Art Gallery of New South Wales.
  Jo posaria de títol a aquesta obra: Porsenna et bellum.

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Elisa, és respost bastant bé les preguntes, tanmateix crec que et caldria precisar més el títol en llatí.
  Xavi, Nora, Clàudia, … aquesta pintura no és la que es troba a Rússia; tanmateix, una i altra s’assemblen bastant.
  Nora, has de tenir més cura de l’expressió, de l’ortografia i del contingut. No entenc el teu títol en llatí.

  A veure si esbrineu en quina pel·lícula trobem explicada aquesta història? Qui s’anima a fer-ne un apunt a La cinta de NIKH?

 12. Eric Andreu

  Aquesta pintura representa el moment en que Muci, un patrici que tenia com a missió assassinar al rei etrusc Lars Porsena, ja que estaven en guerra aquestes dues faccions. Però Musi, en comptes de matar amb una daga a Porsena, va matar al seu secretari (scriba). En la imatge veiem al secretari del rei mort a l’esquerra del cuadre pintat per Rubens, i a sobre seu el rei Lars Porsena, que va condemnar a Muci a morir cremat. Muci, sense por a la seva condemna, va ficar la ma esquerra al foc. Veient aquesta mostra de valor, el rei va alliberar al Muci, i tot segut el nou va afegir que tres-cents joves més estaven disposats a fer el mateix per desfer el bloqueig que Porcena estava exercint sobre el seu poble. Finalment el rei va aixecar el bloqueig, i Muci, al arribar a la seva pàtria, va rebre unes terres prop del riu Tíber.

  Crec que està al Art Gallery of New South Wales, però hi ha una reproducció a Rússia.

  Algun titol amb llatí seria: Musius ante Porsena.

 13. Chaima Anzaoui

  Aquesta pintura representa quan Muci posa la mà al foc .

  El titol quel li posaria a la obra: “Mucius ponit manuus e flamma”.

  Ab etruscis captus, clamat: “Civis Romanus sum et letum timere Romanorum non est.Tum dextram in ara ponit et flamae dextram urunt.”Iuvenes Romani, inquit, ad castra nunc veniunt; nullum proelium , nullos hostes timent.

 14. fernand.sergio

  Xaipe/Salve!
  Aquesta pintura representa per Rubens ,el moment en que Muci, un patrici que tenia com a missió assassinar al rei etrusc Lars Porsena, ja que estaven en guerra aquestes dues faccions. Però Musi, en comptes de matar amb una daga a Porsena, va matar al seu secretari.

  Vale!

 15. Dani Jarque

  En aquest quadre surt representada l’escena en que Muci Escèvola mata a l’escriba del rei Porsenna creient-se que era aquest. Seguidament, Muci, per demostrar la seva valentía, el seu coratge, posa la mà al foc. I és gràcies a aquest acte, que el deixen marxar.
  Autors que comenten aquest fet, Tit Livi, Eutropi i Lhomond.
  Aquesta pintura tant significativa la trobem al Museu de Belles Arts Puixkin, a Rússia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *