COMENCEM A LLEGIR

El professorat vam portar còmics variats: Cavall Fort, Tintin, Astèrix i Obèlix, Mortadelo y Filemón, El mecanoscrit del segon origen… També se’ls havia suggerit que en portessin ells, però no ho van fer.

Alguns alumnes van rellegir, nostàlgicament, còmics que ja havien llegit de petits: el Cavall Fort. Altres van llegir-ne dels que havien vist l’adaptació a pel·lícula: Astèrix i Obèlix. Quan es tractava d’una història de moltes pàgines, els dèiem que es fixessin en les primeres vinyetes.

L’orientació era, a més que llegissin la història gràfica, que es fixessin en tots aquells elements més propis del còmic: vinyetes i bafarades variades, caracterització dels personatges i expressió dels seus sentiments, expressió del moviment, del soroll…

Va estar una experiència relaxada. Van compartir recomanacions entre ells, la qual cosa va fer que canviessin de còmic algunes vegades. Van recordar-ne de coneguts i van conèixer-ne de nous.

QUÈ EN SABEM DELS CÒMICS?

La primera activitat que iniciava el projecte Komic per als alumnes de 1r ESO al tercer trimestre, els plantejava, amb un Abans però, anem a veure què en saps?” una sèrie de qüestions per tal d’arribar a una definició de “còmic”. Es posaven en comú les definicions de cada membre del grup, es comparaven amb la definició del diccionari que ells mateixos buscaven i, entre tots, decidien quina era la millor, alhora que s’adonaven del que mancava o sobrava en les seves definicions.

El següent pas ja els demanava la seva experiència com a lectors de còmic: T’agraden els còmics i els seus personatges?  Ets lector/a de còmics? Quins són els teus preferits? Quins personatges de còmic coneixes? Escriu-los seguidament. Amb el professor/a fareu un petit concurs per veure quin grup en coneix més.”

Val a dir que, generalment, hi havia relativament pocs lectors de còmic. Força alumnat ho havia estat de petit amb Cavall Fort, per exemple, però actualment, els que no havien sabut trobar còmics més atractius per a la seva edat, no en llegien massa. Els que continuen essent lectors, llegeixen principalment manga. Tanmateix, en general coneixien força personatges de còmic (especialment els que han donat lloc a pel·lícules de súper herois), tot i que alguns només per la seva expressió gràfica en productes de merchandising, i, de vegades, barrejaven personatges o se n’anaven a historietes d’animació que no provenien del còmic gràfic.

Arribats a aquest punt, se’ls proposava passar a llegir còmics a l’aula.

ELS GRUPS

En principi, a cada classe s’han format 6 grups de 4 persones i cada alumne té una funció assignada: secretaria, coordinació, material i sostenibilitat. Es procura que a cada grup hi hagi nens i nenes amb diferents capacitats i habilitats. En les reunions setmanals del professorat es realitza un seguiment del funcionament de cada grup i de com es pot incidir en la millora de la gestió que alguns grups fan de la feina.

Al darrer trimestre es deixa l’elecció dels components del grup a criteri de l’alumnat. En alguns casos, les tutores han fet una feina prèvia de sensibilització en referència a la responsabilitat a l’hora d’agrupar-se, tenint en compte que hi ha alguns nens i nenes amb més vulnerabilitat a l’hora de ser escollits. Sembla ser que en dos dels quatre cursos de primer hi ha algun grup que no acaba de funcionar, tot i que, en general, els resultats de la tria han estat satisfactoris.

Crèiem que aquest aspecte en el treball per projectes és força decisiu, ja que l’alumnat fa un doble aprenentatge: per una banda han d’aprendre a treballar amb companys/es amb diferents capacitats i actituds i, per l’altra, aquesta maduresa de convivència i responsabilitat  l’han de demostrar quan ells sols elaboren els grups.

Com ens ho muntem?

Durant el curs 1r d’ESO es fan tres projectes: 1r trimestre No perdem el Nord, 2n trimestre S.O.S. Planet Earth  i 3r trimestre Kòmic.

Al projecte Kòmic participen 5 matèries a raó d’una hora setmanal: Llengua Catalana, Llengua Castellana, Anglès, Ciències Naturals i Ciències Socials.  Hem aconseguit fer dos blocs de dues hores i un d’una hora on els alumnes ocupen una aula on l’espai i els materials han estat habilitats per fer projectes.

A més a més Visual i Plàstica col·labora en moments puntuals del projecte des de la seva hora de classe.

Els professors participants tenen al seu horari una hora setmanal de reunió  per fer el seguiment del projecte. El grup de WhatsApp de professors ens és molt útil a l’hora d’acabar de coordinar-nos.

S’ha establert també, per part de direcció, el càrrec de coordinadora de projectes.

Planificació

A l’escola cada any, treballem el projecte “Coneixem Lleida”.

El Projecte “Coneixem Lleida” és un projecte que es duu a terme de manera interdisciplinar a tots els cicles de la nostra escola. L’objectiu final del treball és que quan el nostre alumnat finalitzi l’Etapa d’Educació Primària conegui la seva ciutat a tots els nivells: cultura, fauna i flora, arquitectura, història, i estructura de la ciutat.

Partint des de l’entorn més proper a l’escola en els nivells més baixos per acabar amb l’entorn més llunyà en els nivells més elevats pretenem conèixer tots els secrets de la nostra ciutat.

Els alumnes de quart, s’endinsaran en conèixer on està situada la ciutat de Lleida dins de Catalunya. També situarem Lleida dins la Comarca del Segrià i remarcarem els pobles que coneguin els alumnes.

A part d’això, farem una recerca dels carrers i barris més emblemàtics de la ciutat tot relacionant-lo amb les diferents excursions i sortides.

Per tal de fer-se una mica més seu aquest projecte ells n’escolliran i  investigaran una part. A més a més, tota aquella informació que no trobaran per la web ho preguntaran a l’ajuntament de Lleida. (prèviament, l’escola s’ha posat en contacte i ells ja n’estan al corrent). Ho faran a través del correu electrònic del tutor de 4t.

Durant la realització del projecte es realitzen activitats de tot tipus: individuals, grupals, per equips, per parelles…

Finalment per tal de fer-ho visible cada alumne s’emporta un dossier amb la feina realitzada. Normalment aquest dossier s’entrega per Sant Jordi.

Coneixements prèvis. Què en saben de LLeida?

El nostre tutor d’aquest any és nou a l’escola, per tant, no sap el que hem treballat de Lleida.

  • Ell, ha cregut convenient iniciar el projecte tot preguntant-nos què en sabem de la nostra ciutat.

I sabeu què??? En saben un munt de coses i en recorden moltes  que les vam treballar el curs passat. Entre elles: els ponts de Lleida, els camps Elisis, la mitjana i un munt de coses més.

Mireu mireu….

 

LES BOTIGUES DEL BARRI (Infantil)

El projecte “Les botigues del nostre barri” es portarà a terme amb els nens i nenes de P3 de l’escola. Aquest, que té una durada aproximada d’un trimestre, té com a finalitat aproximar als alumnes al seu entorn més proper, és a dir, el barri on viuen i en el qual van a l’escola. Al mateix temps que es pretén treballar les diferents botigues que s’hi poden trobar i els productes que s’hi venen en cadascuna d’elles.

Per introduir el tema es realitzarà una pluja d’idees on, cadascú, segons els seus coneixements previs, exposarà que és el que en sap de les diferents botigues que hi ha a prop de l’escola o de casa seva, d’on van a comprar, de quins productes compren normalment, …

Un cop realitzada aquesta activitat, s’explicarà als alumnes que cada setmana es realitzarà una sortida pel barri a veure una de les botigues i a comprar-ne algun dels productes que s’hi venen. Aquestes sortides es portaran a terme en mig grup, és a dir, el dijous hi anirà la meitat de la classe i el divendres la resta, de manera que la setmana següent, es pugui treballar en profunditat i realitzar activitats sobre la botiga visitada perquè tots els alumnes ja hi hauran anat.

Algunes de les activitats del projecte es desenvoluparan en gran grup, altres amb la meitat dels nens i nenes i la resta durant les sessions de racons que hi ha organitzats a l’aula, ja que durant el segon trimestre un dels racons fixes serà el del projecte. Les activitats inclouran continguts de les diferents àrees, per tant, es treballarà tant la descoberta d’un mateix i dels altres, com la de descoberta de l’entorn, com la comunicació i els llenguatges.

Tota la informació i els coneixements que es vagin adquirint al llarg del projecte s’aniran plasmant en un mapa conceptual a l’aula, per estructurar així els continguts treballats i fer més visual la informació. A més a més, cada alumne anirà realitzant un dossier individual amb moltes de les activitats realitzades, fotografies, informacions, … Cal destacar que el bloc de l’escola s’anirà actualitzant contínuament amb les fotografies i l’explicació de les activitats i sortides que es van fent, per tal que les famílies en puguin seguir el procés.

QUÈ ESTÀ PASSANT? CONNECTEM! (Primària)

El projecte comú d’escola “Què està passant? Connectem!” té com a línia conductora els mitjanes de comunicació i es treballa tant a nivell oral, escrit i audiovisual.

La relació del projecte amb el títol, és que com a docents, necessitem i volem que els nostres alumnes estiguin informats i saber com i a on trobar la informació sobre el què està passant a l’entorn més proper dels alumnes, a la vegada que potenciem el pensament crític a l’hora de saber seleccionar la informació.

En aquest projecte, es parteix de les idees prèvies que tenen els alumnes, així com també dels interessos dels alumnes i les seves opinions recollides en assemblea sobre el diari local, la programació de la ràdio i la TVElisis (televisió de l’escola). A partir d’aquí, al cicle inicial, s’extreuen les idees sobre quines parts del diari es volen treballar i es creen els diferents tallers. Els alumnes de les tres aules (1r, 2nA i 2nB), decideixen les diferents parts del diari que volen treballar i es distribueixen per grups d’interès. Al cicle mitjà, parteixen de l’interès més proper que és el mateix centre mitjançant notícies sobre aniversaris dels alumnes i mestres de l’escola, sortides i planning diari, recomanacions de llibres, i també de l’entorn proper com la temperatura, les festes locals, història de la música…al cicle superior la TVElisis va quedar configurada en tres seccions: Reporters, Notícies i Magazine. A Reporters, s’elaboren reportatges sobre un tema d’interès pels alumnes. A Notícies es fan un recull de les notícies més importants de dins i fora de l’escola. A Magazine es fan entrevistes, articles d’opinió, debats i concursos. Tots els treballs queden enregistrats en vídeo els quals són gravats i editats pels propis alumnes.

En el projecte es treballa principalment les matèries troncals com les matemàtiques, l’educació artística i el medi natural, però l’eix vertebrador és el treball de les llengües a tots els nivells, tant catalana com castellana. Els/les mestres que intervenen són, generalment, els/les tutors/es de cada grup i els/les mestres de suport assignats/ades a cada cicle. Les decisions sobre la gestió i el funcionament es realitzen a les reunions de coordinació de cicles. Com el projecte parteix dels interessos dels alumnes, els diferents coneixements es treballen i s’orienten de forma globalitzada i interdisciplinar.