Anem de ruta pel barri!

Els objectius del projecte són els següents de les àrees de C. Socials, Educació Física i Educació Visual i Plàstica són:

Ciències Socials: Conèixer la història del nostre barri des de l’antiguitat fins a l’època contemporànea a través d’un recorregut pels llocs més emblemàtics del barri de La Bordeta. Creació d’un itinerari amb google maps identificant aquests llocs històrics més importants.

Educació Física: Localitzar els punts cardinals al mapa i distingir els diferents llocs del mapa de l’institut, buscar amb les coordenades un objecte amagat pels companys, endevinar un enigma realitzant una cursa d’orientació per l’institut, realitzar una ruta històrica per la Bordeta, calculant el temps del recorregut i orientant-se al mapa.

Educació visual i plàstica: Utilitzar les tècniques de representació de plànols i crear un plànol a partir del recorregut de casa fins al centre. Ús de les tècniques de dibuix per dibuixar la Casa Remei de La Bordeta.

El projecte parteix de la idea de crear un sentiment de barri. Els dos barris que abasteixen d’alumnes a l’institut són:  el barri de La Bordeta (on està ubicat el centre) i el barri de Magraners.

I l’arrencada s’inicia amb dues xerrades en les que els alumnes coneixeran la història dels dos barris. Dos barris amb una història molt diferent. Les primeres dades sobre La Bordeta apareixen documentades des de l’època romana, mentre que Magraners és un barri d’època contemporània.

En la segona activitat  vam realitzar una ruta pel Barri de La Bordeta. Abans ja vam fer un treball previ des de cada matèria, des d’Educació Física és van aprendre tècniques d’orientació en el plànol; a Geografia i Història vam buscar els llocs més emblemàtics del barri; i des de la matèria de Visual i Plàstica es va preparar la distribució dels carrers de la ruta gràficament.

La ruta va ser un recorregut pels llocs més interessants del barri en forma de gimcana d’orientació sobre un plànol. Al llarg del recorregut se’ls recordava aquells edificis i detalls importants de la història del barri i que ja sabien a partir de les xerrades educatives  que s’han fet a l’institut.

Aquest projecte ha intentat trobar un punt en comú entre diverses disciplines i considerem que  ha estat un èxit. Els alumnes van mostrar gran interés per les arrels històriques del barri i van participar de manera motivadora i entusiasta en la gincana que van preparar, un recorregut que ens va traslladar els espais que han configurat la història d’un barri i d’una població i que els ha permès treballar sobre el terreny pautes d’orientació en el mapa i desenvolupar la part més artística.

Al mateix temps hem vist com els alumnes han après a treballar en grup, ha distribuir-se el treball, ha participar conjuntament en un projecte i ha valorar la feina que cadascun dels membres del grup ha fet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *