Espriu a El fil de les clàssiques

El Fil de les Clàssiques el 2007 es va presentar  a la blogosfera educativa amb aquest poema d’Espriu de “Les cançons d’Ariadna”:

Si de nou voleu passar,

Ariadna tornarà

a mostrar-vos el camí

que us permeti de sortir.

No hi ha laberint més clar.

Trobareu seients a mà

per als tristos i els cansats.

Hom no hi sent miols de gats,

sinó molt nobles cançons,

trèmolos d’acordions.

Quant al preu, tan mòdic és,

que penso no cobrar res.

Espriu i la petjada del món clàssic han estat sovint presents tant en El Fil de les Clàssiques (per Sant Jordi; una pista per endevinar25 anys sense Espriu: Les Metamorfosis a Les roques i el mar, el blau; L’imprudent i benefactor Prometeu; Visca la llengua materna…) com en els seus blogs:  Aracne fila i fila, obert a alumnes i professors d’altres centres (Espriu i l’amor pel llatí; Indesinenter, tot recordant Espriu; Apol·lo i Dafne en la literaturaAntígona a la Viquilletra i Pervivència de les Metamorfosis en la literatura per part dels alumnes de l’Isaac Albéniz; La nostra ANTÍGONA, a càrrec dels alumnes de Rocío Poyato de l’institut Roda de Ter…); també Espriu ha tingut un lloc d’honor en el blog dels alumnes de grec, Literatura grega a escena (De Sòfocles a Espriu).

Photo

Seguiu de prop El Fil de les Clàssiques i els seus blogs (Aracne fila i fila, Literatura grega a escena, El fil del mite grec…) que de ben segur aquest curs i arran de l’any Espriu i de l’exposició del cccb Salvador Espriu. He mirat aquesta terra s’aniran publicant més treballs sobre Espriu i les clàssiques.

[youtube]http://youtu.be/MFXwTv7PdSA[/youtube]

El Fil de les Clàssiques a CCCB

El Fil de les Clàssiques a CCCB

Precisament avui amb els alumnes de Literatura Catalana de segon de batxillerat farem una visita literària a Arenys de Mar, la Sinera espriuana, amb textos de Salvador Espriu i Bartomeu Roselló-Pòrcel.

A la tarda, començaré les meves sessions de màster de secundària a la UB, alma mater també de Salvador Espriu.

Placa commemorativa de la UB a Espriu

6 thoughts on “Espriu a El fil de les clàssiques

 1. Zícora

  Salve!

  M’ho vaig passar molt bé en la ruta literària d’Arenys de Mar en honor a l’aniversari de Salvador Espriu. Poc m’imaginava que en els seus poemes podríem trobar referents clàssics. En aquest poema podem identificar el personatge mitològic d’Ariadna. Aquesta, amb ajud d’un fil, va ajudar a l’heroi Teseu a no perdres en el laberint de Creta una vegada va matar al Minotaure.

  Vale.

 2. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  Ja fa una setmana que els alumnes de literatura catalana vam anar amb en Vicens i la Lida a Arenys a fer una ruta literaria de Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló- Pòrcel. Va estar molt bé aquesta excursió, sobretot quan vam visitar el Centre Espriu, em va agradar molt la quantitat de llibres que hi havia, no només d’Espriu, sinó molt clàssics de la literatura tant clàssica, com clàssics en altres llengües, no només en català.

  Amb aquesta ruta i la visita al centre vam poder veure la gran influència dels clàssics a l’obra d’Espriu, era un gran aficionat a la literatura grecollatina i això ho veiem en gran part de la seva obra. Un bon exemple és el poema que trobem a l’article, “Les cançons d’Ariadna”, ja que parla del mite del minotaure, de Teseu, el laberint i d’Ariadna.

  Espriu va escriure més obres relacionades amb la mitologia o el món clàssic, com per exemple: “Ariadna al laberint grotesc” o la seva adaptació de l’obra “Antígona”. Així que podem dir que Salvador Espriu és un bon exemple d’autor que sap la importancia que tenen els clàssics, sobretot abans d’escriure una obra propia.

 3. Marta Verde

  Salve!!
  L’altre dia vàrem fer una excursió els que fem literatura catalana per Arenys de Mar, vam trobar molts molts molts referents, i mentrestant vam anar fent parades a llocs claus d’Esrpiu i de Bartomeu Roselló-Pòrcel llegint poemes o narracions.
  Concretament aquest poema d’Espriu “Les cançons d’Ariadna” ens parla d’Ariadna i el seu fil, era filla del rei de Creta, Minos i Pasífae. Minos tenía al Minotaure a un laberint, i va obligar els atenencs a enviar a Creta cada nou anys 14 nois amb els que el Minotaure s’alimentava.
  En un d’aquests reculls dels joves, Teseu, fill d’Egeu rei d’Atenes, va anar voluntàriament. Ariadna només veure Teseu va enamorar-se d’ell i va ajudar-lo, li va donar una espasa màgica amb la que podría matar al Minotaure i un fil per tal que no es perdi pel laberint i pugui tornar a sortir.
  Després de sortir del laberint, Teseu va emportar-se Ariadna, però la va abandonar a l’illa de Naxos per ordre del déu Dionís,que la volia per a ell. Amb aquest déu, Ariadna va tenir sis fills. Encara que Ariadna, continuava enamorada de Teseu fins a la seva mort.

 4. Pingback: Referents Clàssics a la UB | A cada passa referents clàssics!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *