El cicle peloponnesi i Hèrcules

Aquest és un prezi que us vull compartir sobre un cicle mític, concretament, el cicle peloponnesi:

A través d’aquest kahoot podeu posar en pràctica els 12 treballs d’Hèracles.

Quina pervivència té Hèracles/Hèrcules? Quina relació té amb Barcelona?

Chorouk Regrag

2n de Batxillerat Humanístic

Publicat dins de Amor carnal, Amor obsessiu, Cicles mítics, Déus, Esforç, General, Herois, Kahoot, Pervivència, Venjança | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

El mite de Pigmalió a Els ulls de Minerva

Avui al tercer lliurament de l’espai Mònica Miró a Els ulls de Minerva en el programa de Ràdio 4 de Rosa Gil, Wonderland parla del mite de Pigmalió.

Quin és el mite de Pigmalió? Què saps de la seva pervivència en el llenguatge (pigmalionisme), art, literatura, cinema, la música, l’educació…? L’artista com a creador pot superar la realitat existent?…

Podeu ampliar coneixements sobre les qüestions tractades al programa sobre Pigmalió al Facebook de Els ulls de Minerva i al Twitter. Vid. Àlbum Pigmalió

Publicat dins de Actualitat, Etimologia, General, Pervivència, Ràdio | Etiquetat com a , , , , , , | 16 comentaris

El Dia d’Ulisses a Premià de Dalt per descobrir l’Odissea amb gastronomia, cultura, esport…

Ceràmica amb Circe. Premià de Dalt

Gràcies a l’amistat de la Margalida amb el Ramon Coll, sabíem en El Fil de les Clàssiques de l’existència d’aquesta ceràmica a Premià de Dalt: el plat de Circe, un objecte trobat durant les excavacions arqueològiques que es van fer el 2006 a la zona de Can Verboom. Aquest plat conté gravades dues escenes de l’Odissea, d’Homer.  La peça, del segle IV dC, és de ceràmica sigil·lada i consta d’un relleu amb dos passatges de les aventures de l’heroi mitològic (Quines aventures? Reconeixeu el personatge masculí cofat amb pilos i assegut tot desembeinant l’espasa? i el femení? Per què l’heu reconegut? Quins instruments musicals hi reconeixeu? què creieu qui és la serp marina de la popa?…ens preguntava la nostra magistra). Aquest objecte és gairebé únic al món, ja que només n’hi ha un de similar al British Museum de Londres.

Per tal de donar-lo a conèixer i realçar-lo, l’Ajuntament de Premià de Dalt ha decidit enguany dedicar-li tota una diada: el Dia d’Ulisses, que se celebrarà el 17 de setembre.  La jornada arrencarà al matí amb l’entronització del plat de Circe a la sala de plens de l’ajuntament. L’acte també inclourà la xerrada de la doctora Isabel Rodà, que versarà sobre les escenes de l’Odissea d’Homer a Premià de Dalt, i les lectures de poesies gregues d’autors com ara Kavafis i Homer. L’activitat es completarà amb la interpretació, a través de la veu i d’una escultura, de cants de sirenes a càrrec de Mercedes Delclós. A la tarda hi haurà un dels plats forts: la cursa Ulisses Atac, una cronoescalada fins a l’ermita de Sant Mateu, on hi haurà premis per als guanyadors de l’ascens i el descens. En cas que algú guanyi les dues proves, se li atorgarà el premi especial Ulisses. “Aquesta activitat lliga molt amb tot el que és l’Odissea, ja que combina esforç, perseverança i constància. Els menuts també es podran amarar de l’esperit d’Ulisses amb diverses activitats, amb segell propi, dedicades a ells. La jornada es completarà amb un tast gastronòmic i amb una vetllada de teatre, música, ciència i humor.

S’està valorant el naixement d’un gegant d’Ulisses, o la creació d’un certamen literari amb l’heroi com a fil conductor amb la intenció de continuar fent any rere any aquesta celebració.

CrlryjlWgAAWwPv

No us perdeu aquesta jornada èpica a l’entorn d’Ulisses a Premià de Dalt! Gaudiu-ne!

Verònica Vega

Ex-alumna de Llatí i de Grec 2009

Ulisses marca el dia. El Punt Avui 29 agost 2016 2.00 h

Publicat dins de Actualitat, General, Herois, Pervivència, Pervivència en l'art, Premsa | Etiquetat com a , , , , | 2 comentaris

Cupido a Londres

La setmana passada vaig tenir el plaer d’anar amb els meus companys de 4t de l’ESO de l’IPM al viatge de fi de curs a Londres (Londinium en llatí). Estant allà vaig tenir present les classes de llatí i tot el que hem après amb els blocs de El fil de les clàssiques. Hi vaig poder trobar un parell de referents per la ciutat. A la visita al British Museum vaig fotografiar una estàtua de Cupido i mentre anàvem de camí a l’alberg, a Piccadilly Circus, vaig tornar a veure una escultura del déu Eros. Què n’opineu? Quins referents clàssics heu trobat vosaltres a Londres?

Anna Bagaria
4t ESO Llatí

Publicat dins de Arts, Déus, General, Pervivència, Pervivència en l'art | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

El mite d’Apol·lo i Dafne en format d’obra de teatre

Interpretació i adaptació en format d’obra de teatre  del mite de Apol·lo i Dafne per Clàudia Pérez.

(Apol·lo passejant pel jardí es troba a Cupido practicant amb el seu arc i Apol·lo s’atreveix a riure’s d’ell)

APOL·LO: ja ja ja ja ja, ai Cupido…on portaràs tu l’amor? Ah? Ostres veritat, en lloc! Vinga, segueix practicant segueix practicant… perquè et fa falta! ( amb veu baixa ) matat que ets…

(Cupido, humiliat per les paraules del déu Apol·lo, li entra de cop una ira per dins amb gran desig de venjança i decideix trobar el moment adequat per donar-li una lliçó).

+++

( Apol·lo ha sortit al bosc a caçar, Cupido el segueix. Apol·lo està concentrat per la caça. Cupido mira el seu entorn i veu de lluny la bellesa de Dafne i és quan decideix llençar-li una fletxa)

CUPIDO: Ara veuràs tu on portaré jo l’amor …. ja ja ja ( riu malèficament)

( Llença la fletxa d’or a Apol·lo d’un amor apassionat, però a Dafne li projecta una fletxa que és tot el contrari. Dafne sent odi cap a ell, qui s’havia enamorat d’ella)

CUPIDO: ( Amb veu rancorosa i baixa) Ningú no es riu de mi Apol·lo, ara em toca jugar a mi el joc que tu has decidit començar…

+++

( Apol·lo veu a Dafne, ell amb uns llums enlluernats decideix apropar-se a ella per darrera. Apol·Lo li acaricia l’esquena li aparta el cabell i fa el gest de besar-li. Dafne, sorpresa es gira i en veure que era Apol·lo li dóna una bufa i marxa corrents)

DAFNE: Aparta´t de mi, no em segueixis! T’ho adverteixo!

( Apol·lo sorprès intenta aturar-la però no ho aconsegueix)

APOL·LO: Dafne! Dafne! Espera’t! ( Apol·lo comença a córrer darrera d’ella)

+++

(Dafne segueix corrents amb totes les seves forces, gira el cap per veure si Apol·lo la segueix, veu que sí. No està gaire lluny Apol·lo d’ella, ella comença a córrer encara amb més força fins arribar el riu Peneu. Dafne està cansada i demana ajuda al seu pare.)

DAFNE: Pare…( amb veu cansada) ajuda’m…no vull Apol·lo al meu costat, fes alguna cosa! Si us plau! ( amb un to plorós)

( El pare de Dafne en sentir les seves paraules, decideix convertir-la en arbre. Just arriba Apol·lo. Apol·lo cau al terra en veure com la seva enamorada es converteix en arbre)

APOL·LO: No! ( crit de ràbia mentre s’aixeca i corre cap a ella ) No, no, no….no! ( Ja  plorant com veu que el cos d’ella es va convertint rígidament, s’apropa a la seva cara i l’acarona, Dafne el mira amb un somriure vacil·lant. El cos de Dafne es va convertint cada cop més rígid i comença a arribar a la seva cara aquesta rigidesa) – Dafne…no…

DAFNE: Ho sento ( rient, i el cos de Dafne s’ha convertit en un arbre preciós)

+++

( Apol·lo dolgut torna enrere i quan va caminant es troba amb Cupido. Cupido el veu destrossat però a ell li és igual)

APOL·LO: Deixa’m tranquil…

CUPIDO: Oh…pobre Apol·lo. Saps, m’has arribat a fer una mica de pena allà, quasi ho aconsegueixes.

APOL·LO: Aconseguir què?

CUPIDO: Que m’arribessis a fer pena del tot ( diu rient-se) Ai Apol·lo, on deies que portava jo l’amor?

( Aquí Apol·lo és conscient de la mala jugada que li ha fet Cupido que el mira somrient)

APOL·LO: Has…has…has estat tu! Malparit! Vine aquí covard! ( Cupido marxa volant)  Sí, marxa, tros de covard! T’atraparé, ja veuràs!

CUPIDO: Sort!

Publicat dins de Amor no correspost, Déus, Format teatral, General | Etiquetat com a , | Deixa un comentari