Monthly Archives: octubre 2010

Per a què serveixen les matemàtiques?

Un jove que havia començat a estudiar geometria amb Euclides, després d’aprendre el primer dels postulats, va preguntar al mestre “Què és el que guanyo jo aprenent aquestes coses?”. Així que Euclides va cridar a un esclau i li va dir “Dóna-li tres monedes, ja que ha de fer guany de tot el que aprèn.” -Stobaeus, Extractes-.

Els que ens dediquem a la professió de docent, veiem com tot sovint -i més en el cas de les matemàtiques- alguns dels nostres alumnes ens pregunten: i això per a què serveix?

La resposta no és única, hi ha molts aspectes de la nostra realitat on les matemàtiques hi són presents. En aquest bloc ja hem parlat en nombrosos articles de les aplicacions de les matemàtiques en un gran nombre de camps diferents i de la importància global que tenen.
Podríem parlar de la seva relació amb disciplines íntimament relacionades com la física, la química, la mecànica etc. però prefereixo parlar de funcions més de base com ara la potenciació del raonament lògic, el foment de la capacitat per enfrontar i per resoldre problemes i l’estructuració mental.

Les matemàtiques també destaquen per la seva capacitat per fer models de la realitat així com per predir fenòmens com ara els meteorològics, estadístics, i tots aquells relacionats amb les ciències socials entre molts d’altres.

També apareixen de manera més o menys explícita en la pintura, la música, l’escultura, l’arquitectura, el cinema, la literatura, etc.

A banda, reflectint la filosofia d’aquest espai, cal esmentar també la bellesa intrínseca que tenen les matemàtiques i que va més enllà de la seva utilitat pràctica.

Per tot plegat, i aprofitant una nova eina informàtica que m’han ensenyat en un curset d’eines TIC, he creat un pòster interactiu per motivar l’alumnat de segon d’ESO que tinc aquest curs i que he integrat dins el seu llibre digital.
Aquí us el deixo, ja em direu què us sembla.

 

Experiències Matemàtiques

Un company de professió m’ha informat d’un esdeveniment del qual vull fer ressò en aquest bloc. Es tracta de la exposició Experiències Matemàtiques, organitzada pel Museu de Matemàtiques de Catalunya MMACA.
L’exposició estarà oberta des del 18 d’octubre al 9 de novembre al vestíbul principal de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona a la Plaça de la Universitat, on s’ubica la Facultat de Matemàtiques. Va adreçada tant a grups d’alumnat de secundària com al públic en general.
Del 17 de novembre al 17 de desembre una part de l’exposició estarà a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya. En aquest cas s’adreça específicament a grups d’alumnat de batxillerat i de 4t d’ESO.

Les exposicions consten d’un conjunt de mòduls que posen de manifest aspectes especialment intuïtius i visuals de les matemàtiques i que conviden a la participació i a la interacció. experiencies_matematiques_girona

El MMACA ja va ser present a la festa de la ciència 2010.

Crec que és una oportunitat que no es pot deixar perdre!

Disseny matemàtic

Ahir vaig assistir a la gala de lliurament dels Premis Blocs Catalunya 2010. Malauradament, “Matemàtiques, la meva passió” no va ser guardonat, el guanyador a la categoria d’educació va ser el bloc “El vaixell d’Odisseu“. Enhorabona.
També vull felicitar a la resta de participants i als altres guanyadors, especialment al bloc guanyador d’esports “Blaugranes en cadira de rodes“, mantingut pel meu cunyat Manel Mora.
A banda d’això, fent honor a la meva fal·lera per buscar matemàtiques a tot arreu, em vaig adonar que els dissenyadors del novíssim -de fet es va estrenar amb aquesta gala- edifici del TecnoCampus de Mataró-Maresme també van recórrer a les matemàtiques per escollir els seients de descans de la sala annexa a l’auditori.

Seients hexagonals

Concretament van emprar uns pufs hexagonals (els de la imatge) amb un cert aire a les cel·les d’una bresca d’abelles. Val a dir que eren força còmodes i funcionals.
Aprofitant aquest fet, m’agradaria fer esment que l’hexàgon regular és una de les úniques tres figures geomètriques amb els costats d’igual longitud que pot recobrir tot el pla sense deixar forats entremig (tesselació). És per aquest fet que les abelles utilitzen aquesta forma per fer les seves construccions.

Les altres figures que recobreixen el pla són el triangle equilàter i el quadrat.

Aquí les teniu:
.

Tesselació triangular

Tesselació triangular

Tesselació quadrada

Tesselació quadrada

Tesselació hexagonal

Tesselació hexagonal

.