Monthly Archives: desembre 2009

Llibres i matemàtiques per Nadal

Ara que s’apropen les festes nadalenques, voldria recomanar un parell de llibres que poden resultar un bon regal.

En primer lloc vull recuperar un títol de l’any 2000 que va ser publicat amb motiu de l’any mundial de les matemàtiques. Es tracta de “Fotografiando las matemáticas”Fotografiando-las-matematicas de l’editorial Carroggio. És un llibre d’una bellesa extrema, en el que es combinen fotografies de la vida quotidiana amb contingut matemàtic amb textos explicatius del fenomen o fenòmens que hi ha al darrere. El seu format també és matemàtic: té les dimensions d’un rectangle auri (31 cm. x 19,3 cm.).

el-rostro-humano-de-las-matematicasEn segon lloc, vull esmentar una obra de l’any passat “El rostro humano de las matemáticas” de l’editorial Nivola. En ell es recull una breu biografia molt didàctica i entenedora d’un bon grapat de matemàtics i matemàtiques de totes les èpoques, des de Pitàgores a Emmy Noether, passant pel català Lluís Antoni Santaló o la científica de moda, Hipàtia d’Alexandria.  Al costat de cada explicació hi ha una caricatura de cadascun d’ells.  De lectura molt agradable, ens apropa una mica més a tots aquests grans personatges posant-hi un rostre al seus noms.

I ara per acabar, un petit concurs nadalenc.

Heu de respondre correctament a la següents preguntes:

  • Quin diabòlic llibre fa somniar un nen per aprendre matemàtiques?
  • Quin és el seu autor?

Podeu deixar les vostres respostes en forma de comentari fins el dia 5 de gener.

No us oblideu de posar el vostre correu electrònic ja que els qui ho encerteu, rebreu un petit obsequi per aquest mitjà.

Bones vacances, i visca les matemàtiques!

A propòsit d’Escher

Amb aquest article vull deixar palesa l’estreta relació existent entre Maurits Cornelius Escher  (“Pintura i matemàtiques” ) i els dissenys arquitectònics àrabs ( “L’art musulmà hispànic”).

En aquesta ocasió us presento aquest vídeo on es mostra la influència dels mosaics àrabs en l’obra d’aquest artista holandès.

Fins aviat!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/slm2PVbWtdU" width="425" height="350" wmode="transparent" /]