Monthly Archives: juliol 2010

Les matemàtiques als mitjans de comunicació

Com ja sabeu, aquest espai a més de servir per treballar amb els meus alumnes de l’institut també vol ser una plataforma per reivindicar la importància de les matemàtiques i desvetllar en el gran públic un sentiment de simpatia i proximitat amb aquesta disciplina tant maltractada tradicionalment des de tots els àmbits.

Doncs bé, avui em poso en peu de guerra per denunciar un anunci de televisió on, un cop més, es presenta el fet matemàtic i numèric com quelcom incomprensible, farragós i confús.

Remarco aquesta publicitat i no una altra perquè és la darrera que he vist i per tant la que demostra que a dia d’avui encara hi ha un gran camí per recórrer per normalitzar les matemàtiques en particular i les ciències en general com a font de cultura, innovació i progrés, progrés que en aquest cas que ens ocupa -el producte que es vol vendre és un cotxe- seria impossible sense matemàtiques.

Tot seguit us deixo amb el vídeo. Disculpeu però no l’he trobat en català a la xarxa.

Claudi Alsina a Catalunya Ràdio

Avui 17 de juliol de 2010 ha estat entrevistat al programa “El suplement” de Catalunya Ràdio el catedràtic de matemàtiques Claudi Alsina, escriptor i gran divulgador d’aquesta ciència per presentar el seu llibre “Asesinatos matemáticos”, recopilació d’errors que es donen amb freqüència als mitjans de comunicació i el nostre parlar del dia a dia.asesinatos-matematicos
Per un bloc de divulgació matemàtica com aquest, és d’obligat compliment penjar aquesta entrevista pel que representa que algú com ell parli per la ràdio nacional de Catalunya -amb la gran audiència que té- reivindicant el paper que les matemàtiques tenen dins la nostra societat.
Que en gaudiu!

Col·laboracions

màquina d'escriureÉs clar que en aquest món globalitzat queda palesa la necessitat i la importància de compartir (experiències, coneixement, idees, etc), és per això que aquest bloc fa un pas més en el seu afany de fer arribar la matemàtica a tothom i amb l’ajut de tothom. A partir d’ara, tot aquell que vulgui participar amb els seus propis escrits ho podrà fer.

Com? Si aneu a l’apartat “Vols col·laborar?” de la capçalera del bloc, trobareu la manera de fer-ho.

Ja friso per veure les vostres aportacions!

A reveure!

Pitàgores i els televisors

Avui m’han regalat un televisor -quina il·lusió!- i això m’ha fet venir al cap una aplicació del teorema de Pitàgores en relació amb les polzades de l’aparell.

Una polzada és una mesura anglosaxona de longitud corresponent a la primera falange del dit polze d’una mà i que equival a 2,54 centímetres.

Això, i el fet que les polzades mesurin la longitud de la diagonal de la pantalla, fa que hi hagi una relació entre aquestes i la longituds dels costats del televisor, ja que la diagonal i els costats formen un triangle rectangle.

Us deixo tot seguit amb aquest vídeo corresponent a un espai del K3 relatiu al tema que ens ocupa.

Recordem abans però, l’enunciat del teorema de Pitàgores:

  • En un triangle rectangle, el quadrat de la longitud de la hipotenusa equival a la suma dels quadrats de les longituds dels dos catets.

Espero que us agradi!


Un cop vist això i seguint una mica la mateixa línia, podem saber les dimensions d’un televisor que té un nombre determinat de polzades sense necessitat d’anar a cap botiga per saber si ens cap a l’espai que li tenim destinat:

Donat que les proporcions de les pantalles actuals són de 16:9, això vol dir que si un costat mesura 16X, l’altra en mesura 9X.

Així doncs, si l’aparell té per exemple 40 polzades, obtenim gràcies al teorema de Pitàgores que 402 = (16X)2 + (9X)2 ;  1600 = 256X2 + 81X2 ;  1600 = 337X2 ;

X2 = 1600 / 337  ;  X2 =4,748  ;  X = 2,179.

Així doncs, les dimensions de la pantalla seran aproximadament:

  • longitud:  16X = 16 · 2,179 = 34,864 polzades = 88,55 centímetres
  • alçada:  9X = 9 · 2,179 = 19,611 polzades = 49,81 centímetres.

Per últim, aquí només caldrà afegir alguns centímetres extres pel marc de l’aparell.

Adéu-siau!