Monthly Archives: setembre 2009

Hipàtia

Ja ha arribat la tardor, i amb ella, les novetats cinematogràfiques.

Estic esperant amb expectació l’ultima pel·lícula d’Alejandro Amenábar “Àgora”, d’estrena imminent. En ella, es narra part de la vida d’Hipàtia d’Alexandria, una de les més brillants científiques del món antic.

De la mateixa manera que molts altres dels grans noms de la cultura clàssica, va cultivar diversos camps del coneixement. Així, va destacar com a filòsofa, matemàtica i astrònoma.

Per tant, aquest film pot ser una molt bona aportació si l’emmarquem dins d’aquest 2009, any mundial de l’astronomia.

Més enllà que el rigor científic es vegi sacrificat com moltes altres vegades en pro d’una més gran comercialitat del producte i més en les grans superproduccions, el segell d’Amenábar acostuma a ser sinònim de qualitat. És per això, i pel fet que sempre és d’agrair la presència més o menys explícita de les matemàtiques en el cinema, que l’aniré a veure tant bon punt l’estrenin.

De moment, aquí us deixo el tall publicitari que corre per la xarxa.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/odDNTlASNQY" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Exercici de nombres reals de primer de batxillerat (previ)

Com que aquest tema és molt senzill, abans de poder realitzar l’exercici, haureu d’esbrinar la contrasenya de cinc lletres que hi dóna accés.

Cadascuna de les cinc lletres és la inicial de cada resposta corresponent a les cinc preguntes (també sobre aquest tema) que us faig a continuació.

1- Nom d’un matemàtic grec que dóna nom a un famós teorema.

2- El conjunt de nombres format pels racionals i els irracionals.

3- El nombre  2,71828182…

4- El número mil escrit en numeració romana.

5- Totes les arrels quadrades no exactes ho són.

Atenció! Totes les lletres s’han d’escriure en minúscules.

No cal dir que el visitant ocasional d’aquest bloc també pot fer aquest petit joc i, per què no?, també intentar l’exercici.

Visca les matemàtiques!

El garbell d’Eratòstenes

Retrat d'Eratòstenes

Ara que comença el curs, anem a repassar el concepte de nombre primer.  A més, amb l’ajut de l’algoritme de càlcul “El Garbell d’Eratòstenes” – anomenat així en honor al matemàtic que el dissenyà – anem a calcular els nombres primers més petits que 100.

Eratòstenes era un home polifacètic, ja que a més de matemàtic era astrònom, geògraf  i expert en moltes altres disciplines.

Feliç inici de curs a tothom!