Monthly Archives: desembre 2010

Calendari dodecaèdric

calendari dodecaèdricAra que s’apropa el canvi d’any i també de dècada, vull presentar-vos una troballa que vaig fer fa un temps mentre cercava material per un article. Es tracta d’un calendari en forma de dodecàedre.

Concretament, a una pàgina noruega se’ns presenta la possibilitat de crear el nostre propi calendari (es tracta d’un calendari perpetu) per a qualsevol any, en un munt d’idiomes diferents -entre d’altres, el català-, i amb la possibilitat d’escollir el primer dia de la setmana (diumenge o dilluns).

Un cop escollides aquestes opcions, es genera un arxiu pdf amb el desplegament pla de l’estructura d’un dodecàedre regular, que té dotze cares pentagonals (una per a cada mes de l’any) i que nosaltres podem imprimir, retallar i així poder construir el políedre de tres dimensions obtenint un bonic i original calendari de sobretaula.

Si us decidiu a fer-ho, configureu la pàgina dins el menú arxiu per establir-la en format DIN A4 ja que per defecte surt més petit.

Feliç any nou a tothom!

Visita a l’exposició “Experiències Matemàtiques”

Avui hem anat un company de departament i jo amb l’alumnat de segon de batxillerat a visitar l’exposició” Experiències Matemàtiques”, a la facultat de matemàtiques i estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya.

L’alumnat s’ho ha passat d’allò més bé manipulant tota mena d’objectes matemàtics, tot descobrint nous enfocs i noves aplicacions d’aquesta matèria.

Trobo que ha estat una sortida molt enriquidora per tots plegats.

Aquí us deixo amb algunes fotografies dels nois i noies participants.

Com sempre, visca les matemàtiques!

La pregunta de desembre

Aquí us deixo els resultats de la pregunta de novembre:

Resum 32 respostes.

Creus que hauria d’haver més hores setmanals de matemàtiques a l’ensenyament secundari?

Si    20   67%
No  3    10%
Em resulta indiferent   2     7%
A l’ESO si i al batxillerat no  4  13%
Al batxillerat si però a l’ESO no 1      3%
Altres 2      7%
La majoria de persones creuen que calen més hores de matemàtiques a secundària, principalment en el tram obligatori.
Una opina que un dels problemes de les matemàtiques és la comprensió lectora i un altre reflexiona al voltant de quina hauria de ser la matèria perjudicada en benefici de les matemàtiques.
Gràcies per la vostra participació.

Ara us plantejo la pregunta d’aquest mes: