Category Archives: La pregunta del mes

La pregunta del mes

Ara fa un any que es va iniciar la secció “la pregunta del mes”. Després d’aquest temps i donada la disminució progressiva de la participació dels internautes, interpreto que ha deixat de tenir interès per a vosaltres. I com que el bloc està pensat per apropar-vos les matemàtiques per a que en gaudiu, he decidit suspendre aquesta categoria d’articles.

Espero continuar oferint-vos articles que us resultin interessants.

A reveure!

La pregunta d’octubre

El resum de la pregunta de setembre és el següent:

D’un total de 7 respostes, n’hi ha un total de 4 de correctes, és a dir, 20 vegades.

També han respost 414, 21 i 69.

Tenint en compte que es tracta d’una pregunta de nivell fàcil adreçada a l’alumnat de 4t d’ESO, no puc estar gaire satisfet. Els visitants del bloc necessiten millorar.

Passem ara a la pregunta del mes d’octubre:

Aquest és el dotzè article mensual amb preguntes pels internautes. Això vol dir que tanquem un any d’aquesta secció. Donat el fet que el nombre de respostes ha anat minvant progressivament, aquest cop la que us faig és la següent:

LA PREGUNTA D’OCTUBRE

Com valoreu aquesta secció del bloc?

Creieu que ha de tenir continuïtat?

Deixeu els vostres comentaris.

Visca les matemàtiques!

La pregunta d’agost

Aquest mes que deixem ha estat el més fluix en respostes des que va començar aquesta secció del bloc.

Això per si sol, ja indica l’escàs interès que la botiga ha suscitat entre els assidus de  “Matemàtiques, la meva passió”.

Per tant,  això juntament amb les respostes  obtingudes, fa que el projecte ho tingui força malament, si més no, d’entrada.

Han contestat un total de tres persones, de les quals dues opinen que els dissenys no estan malament i una que pensa que els hi ha agradat molt.

Pel que fa a la pregunta referent al futur de la botiga, les tres persones creuen que ho té molt difícil, en la línia de la meva reflexió d’abans.

Amb tot, la meva il·lusió continua, i ho continuaré intentant.

Gràcies als participants.

I ara us deixo amb la pregunta d’aquest mes:

 

La pregunta de juliol

Ja tenim l’estadística de les respostes a la pregunta del mes anterior, a aquell petit joc de càlcul.
Doncs bé, ha resultat prou fàcil pels assidus al bloc atès que d’un total de 15 respostes, 14 eren correctes i una incorrecta.
El nombre buscat era el 1980. La resposta errònia ha estat 72.
Enhorabona a tots i totes!
I ara passem a la pregunta d’aquest mes:

Samarretes matemàtiques. Mates per a tothom

S’està carregant…

La pregunta de juny

Us deixo amb els resultats de la pregunta anterior: Creieu que el fet que un premi tant mediàtic com el premi Nobel no tingui una categoria de matemàtiques influeix en la percepció que té la ciutadania que aquesta disciplina està totalment allunyada de la seva vida quotidiana?

Si                    6       67%

No                 2       22%

No ho sé      0         0%

Altres            1       11%

La majoria dels seguidors del bloc que han votat (un 67%) pensen que un premi Nobel de matemàtiques ajudaria a apropar-les a la gent del carrer. Llàstima que això no sigui possible.

I ara passem a la pregunta d’aquest mes.

La pregunta del mes de maig

Pel que fa al resum de respostes de la pregunta del mes passat, queda clar que d’un total de 12 respostes la gran majoria pensa que tant homes com dones tenen les mateixes capacitats per fer matemàtiques (10 persones). Només una persona ha optat pels homes i una per les dones.

En fi, que els internautes creuen que no hi ha debat possible en aquest aspecte.
I ara, passem a la pregunta d’aquest mes:

La pregunta del mes d’abril

El mes de març es tanca amb les següents dades:

Hi ha hagut un total de 9 respostes a la pregunta:

T’agrada l’obra d’Escher?

I són les següents:

La trobo excepcional:  2     22%
M’agrada molt:  2                22%
M’agrada:  2                        22%
No està malament:  0          0%
No m’agrada gaire:  0          0%
No m’agrada gens:  0           0%
No la conec:   3                    33%

L’anàlisi que es pot fer és que una tercera part de la gent que ha respost no coneix l’obra de l’autor holandès, però també és cert, que a aquells que la coneixen els hi agrada d’allò més. De fet no hi ha cap persona que conegui Escher i no li agradin els seus quadres i gravats.

I ara passem a aquest mes. Arran d’un article anterior, es va suscitar la polèmica al voltant de la capacitat de les dones per fer matemàtica;  i ara jo us trasllado la pregunta oficialment a tots vosaltres.

La pregunta de març

Les respostes a la pregunta del mes anterior de quin és el teu nombre preferit han estat molt diverses. S’han registrat un total de 10 respostes. D’aquestes, dues han mostrat la seva predilecció pel número 7, un clàssic ja que es considera un número que porta sort. La resta han estat per vuit nombres diferents, anant des del 0 i l’1 fins al 3, el 6, el 10 o el 21 passant pel nombre Pi, que si bé és molt important en matemàtiques, no l’associem amb una pregunta d’aquest estil donat que la majoria de nosaltres pensem en nombres naturals. Una persona expressa que no en té cap de preferit.
En qualsevol cas, gràcies per participar.

I ara, anem amb la pregunta d’aquest mes:

La pregunta de febrer

pelis1

Clarament, la pel·lícula “matemàtica” que més ha agradat és “L’habitació de Fermat” amb un 38% del vots (5 de 13). Hi ha un quàdruple empat a dos vots entre “Una ment meravellosa”, “L’indomable Will Hunting” i dos films que inicialment no estaven a la llista i que han entrat en l’apartat “altres”, com són “Moebius” i Àgora”.
Finalment dir que la poc reeixida “Els crímens d’Oxford” i el llargmetratge d’aspecte underground “Pi, fe en el caos” no han aconseguit cap vot.

I ara us deixo amb la d’aquest mes: