Monthly Archives: juny 2010

El joc mental de Catalunya Ràdio

Avui he decidit dedicar aquest article a un petit espai radiofònic titulat “El joc mental”  inclòs dins d’un magazín de Catalunya Ràdio anomenat “El suplement” i que s’emet els dissabtes i els diumenges al matí de 10:00 a 13:00 hores.

Aquesta secció del programa consisteix en un senzill joc de càlcul per a totes les edats on els oients escolten la situació que es proposa amb l’enigma a resoldre i truquen a un contestador automàtic donant la resposta. Amb posterioritat, els locutors donen la solució i s’efectua un sorteig d’un determinat premi entre els encertants.

Un bloc com aquest on la divulgació matemàtica és un dels seus principals motors no podia deixar passar un fet com aquest que, malgrat ser un pur divertiment i tenir algunes imprecisions de tant en tant, aconsegueix que un bon nombre de seguidors del programa es dediquin a calcular -si més no durant alguns instants- i a fer servir certs raonaments lògics, quelcom molt escàs en el panorama audiovisual actual.

Aquí us deixo l’enllaçEl joc mental del dia 27 de juny de 2010 de l’últim programa del dia 27 de juny.

Si us animeu, podeu continuar navegant per la pàgina de Catalunya Ràdio per escoltar altres qüestions proposades en diferents programes.

Si encara us animeu més, podeu escoltar el programa algun dia i participar en directe.

I si encara aquest article us ha suscitat una gran passió pel càlcul i les matemàtiques, us animo a participar en la gran final que es disputarà en directe en els estudis de gravació el dia 18 de juliol; només cal enviar un missatge amb les vostres dades a jocmental@catradio.cat.

A calcular!

Premis Blocs Catalunya 2010

Premis Blocs Catalunya 2010He presentat aquest bloc de matemàtiques: “Matemàtiques, la meva passió” als Premis Blocs Catalunya 2010.

Per ser finalista cal estar entre els millors a la votació popular.

Si aneu al següent enllaç, podreu fer la votació pel bloc i també per cadascun dels articles individuals que hi ha penjats.

Si us plau, si us agrada aquest bloc i teniu una estoneta (aproximadament 45 segons) feu aquesta acció per a poder arribar a la final.

Moltes gràcies.

http://www.premisblocs.cat/bloc/174


Visca la ciència!

Aquest dissabte he estat amb la meva família a la festa de la ciència 2010 al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Ha fet molt bon temps i la festa ha estat un èxit rotund; l’únic punt fosc ha estat la relativa poca participació deguda clarament a la manca de publicitat als mitjans de comunicació audiovisuals.

A banda d’això, les activitats proposades han estat a l’alçada de les expectatives i la gent s’ho ha passat d’allò més bé amb la ciència.

Les xerrades han estat interessants, els tallers amens i les demostracions il·lustratives.

Aquí us deixo aquest àlbum de fotografies de l’esdeveniment i us animo a provar-ho l’any vinent.

La festa de la ciència 2010

Aquest cap de setmana s’organifesta-de-la-ciencia-2010tza al Parc de la Ciutadella de Barcelona la quarta edició de la festa de la ciència, trobada anual des de 2007.

Què hi podem trobar en aquesta festa? Doncs un munt d’activitats per triar i remenar -més de seixanta- totes elles amb el nexe comú de les ciències: física, matemàtiques, biologia, robòtica, química, astronomia, tecnologia, etc.

Hi haurà disset punts repartits al llarg del passeig dels til·lers del Parc, vorejant els museus de zoologia i de geologia. En aquests punts, i al llarg de les dues jornades podrem assistir a microxerrades, participar en tallers, jocs virtuals, espectacles, observació del cosmos…

Pel que respecta a l’àmbit matemàtic pròpiament dit, hi ha nombroses i interessants activitats de divulgació: taller de geometria dinàmica, demostració amb bombolles de sabó (espectacle a càrrec d’Anton Aubanell, professor meu de didàctica de les matemàtiques a la Universitat de Barcelona), taller de capses i empaquetaments, taller “anem de cubs”, l’enigma de Fermat i altres Eurekes, tallers de corbes (cicloides i catenària), xerrada concert còctel mate-musical, reptes matemàtics, etc.

A banda, també semblen molt prometedores activitats d’observació del cel de nit i altres aspectes de la física i de la tecnologia actuals.

Desitjo que aquells que llegeixin aquest article s’animin a anar-hi. És una oportunitat única de conèixer la ciència d’aprop i de manera entenedora i a l’abast de tothom!

A reveure!