Avui he trobat per casualitat aquest acudit matemàtic i vull compartir-lo amb tots vosaltres.
El seu creador és Joaquín Collantes, autor de diverses obres de divulgació matemàtica.
Aquest acudit té per a mi dues lectures: una la pròpiament matemàtica, i l’altra la referència a la separació o divorci que hom vol atribuir entre aquesta disciplina i les anomenades humanistes.
Per a mi, com ja he reflectit en d’altres articles, la cultura és una sola i totes les realitats estan en certa manera relacionades.
I vosaltres, què en penseu?
Category Archives: Humor matemàtic
Tió matemàtic
Cúmbia matemàtica
Navegant per internet, he trobat aquesta raresa musical que avui us presento.
Es tracta d’una peça que s’anomena Cumbia matemática interpretada pel grup “Los Wikipedia”. Sembla ser que es dediquen a fer cançons amb rerefons “acadèmic”.
Aquest grup doncs, amb aire desenfadat i bon humor tracta algunes assignatures del currículum, en aquest cas, les matemàtiques.
Desitjo que passeu una bona estona, que aprengueu i que rieu a dojo!
I aleshores, es produeix un miracle
Riure és sa. Riure’s d’un mateix, saníssim.
Malgrat que uns dels objectius d’aquest bloc és fer divulgació de les matemàtiques per desmitificar la fama que tenen d’avorrides, difícils i incomprensibles, trobo que de tant en tant buscar una mirada crítica també està bé, ni que sigui en forma d’acudit.
Som-hi doncs:
“Crec que hauria de ser més explícit aquí, en el segon pas”
Examen de matemàtiques
No us amoïneu. No us vaig a posar cap examen que encara estem a l’agost.
Però per a que aneu posant-vos les piles, aquí us deixo aquesta petita perla d’un episodi de Mr. Bean fent un examen de matemàtiques.
Que acabeu de passar unes bones vacances!
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ojA3Xg_kRqI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]
Acudit matemàtic
El mes passat vaig assistir a una conferència al CosmoCaixa a càrrec de Claudi Mans, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i gran divulgador científic.
En aquesta xerrada presentava el seu últim llibre, “La vaca esfèrica” , que és una reflexió sobre la relació que hi ha entre el llenguatge científic i el món de la publicitat. Us el recomano.
En un moment donat, va explicar un acudit que es podria qualificar de tecnològic (informàtic o matemàtic) i que us reprodueixo tot seguit, ja que considero que ara a l’estiu és també un bon moment per gaudir amb la ciència.
Explicació: En base dos, els nombres s’escriuen només combinant zeros i uns, essent els coeficients del desenvolupament polinòmic del nombre en potències de dos.
Així: 2 = 1 · 21 + 0 · 20 en base 10 ———–> 10 en base 2.