Ahir vaig assistir a la gala de lliurament dels Premis Blocs Catalunya 2010. Malauradament, “Matemàtiques, la meva passió” no va ser guardonat, el guanyador a la categoria d’educació va ser el bloc “El vaixell d’Odisseu“. Enhorabona.
També vull felicitar a la resta de participants i als altres guanyadors, especialment al bloc guanyador d’esports “Blaugranes en cadira de rodes“, mantingut pel meu cunyat Manel Mora.
A banda d’això, fent honor a la meva fal·lera per buscar matemàtiques a tot arreu, em vaig adonar que els dissenyadors del novíssim -de fet es va estrenar amb aquesta gala- edifici del TecnoCampus de Mataró-Maresme també van recórrer a les matemàtiques per escollir els seients de descans de la sala annexa a l’auditori.
Concretament van emprar uns pufs hexagonals (els de la imatge) amb un cert aire a les cel·les d’una bresca d’abelles. Val a dir que eren força còmodes i funcionals.
Aprofitant aquest fet, m’agradaria fer esment que l’hexàgon regular és una de les úniques tres figures geomètriques amb els costats d’igual longitud que pot recobrir tot el pla sense deixar forats entremig (tesselació). És per aquest fet que les abelles utilitzen aquesta forma per fer les seves construccions.
Les altres figures que recobreixen el pla són el triangle equilàter i el quadrat.
Aquí les teniu:
.
.
Hola.
Va ser una gala distesa i formal a l’hora. Com el teu blog. Felicitats i potser l’any vinent tens més sort!
Petons,
IO
La gala va ser tal i com la descrius. Pel que fa als premis, d’aquí a l’any vinent poden passar moltes coses. Ja veurem.
Gràcies pel teu comentari.
Jo m’ho vaig passar molt bé a la gala i va ser un plaer conèixeus. Espero que un altre dia poguem fer una quedada més informal!
Sobre l’hexàgon, saps si aquesta figura té a veure amb la teoria dels sis graus de separació? La que diu que qualsevol persona al món es coneix amb no més de cinc intermediaris.
Salut!
A mi també em va agradar molt trobar-nos personalment. Va ser un plaer.
Pel que dius dels sis graus de separació, la teoria no està contrastada i en alguns cercles es comenta que podria arribar a ser equiparable amb una llegenda urbana. Es va fer un experiment als Estats Units amb un paquet que s’havia de fer arribar a un destinatari concret escollit a l’atzar i va funcionar bé però només amb els paquets que van arribar i que van ser una minoria. El gran gruix de paquests sembla ser que no van arribar mai (no queda clar però, si va ser perquè no hi havia connexió humana o perquè la gent va passar de fer cadena).
En qualsevol cas, l’hexàgon com a tal no hi té res a veure, més enllà potser que unint hexàgons es pot arribar a qualsevol punt del pla fent una analogia gràfica.
Fins aviat!
També va ser un plaer per a mi estar tots junts, el premi del Manel, la companyonia i la teca. I, encara que jo no guanyés res, el meu premi és estar amb tots vosaltes i amb la meva alumna, l’Olga, amb qui és bonic compartir coses fora de la facultat, tan contentes. En fi. Una nit genial!
M’agrada molt el teu bloc. Realment es mereix un premi. Ja que parles de formes, voldria aportar el meu granet de sorra posant alguns exemples de formes que la natura utilitza:
– L’hèlix agafa: circells, lianes, …
– L’angle penetra: penseu en les punxes de les roses que ens regaem per Sant Jordi!
– L’esfera protegeix: pensem en els ous de moltes espècies
– L’espiral empaqueta: En són un bonic exemple tots els cargols, tan terrestres com aquàtics
– Els fractals ho omplen tot: permeten arribar arreu! Exemple: artèries i venes, però també una simple coliflor!
Per cert, passejant per internet he trobat una pàgina on es comenten un munt de llibres de dedicats a la divulgació matemàtica, l’escric per si a algú l’interessa:
http://www.xtec.cat/~jjareno/llibres/llib_div.htm
Una forta abraçada a tots el blocaires i en especial a aquells que estimen les matemàtiques.
Josep M
Gràcies per visitar el bloc i pel teu comentari.
Ja he visitat la pàgina i la trobo molt interessant. De tota manera tinc una cua tant llarga de llibres per llegir…
Pel que fa a les formes de la natura, moltes mercès per la teva aportació. Al CosmoCaixa hi ha una part de l’exposició permanent que gira al voltant d’aquest tema.
Fins aviat!
Et felicito pel teu entusiasme, continua amb la mateixa empenta les “mates” ho necessiten.
Anant al comentari: apart dels tres que dius el rombe també tessel·la, te els costats iguals i no és cap dels tres que apareixen. Crec que et volies referir als polígons regulars, però no ho acabes de dir. Per cert els hexàgons de costats iguals, encara que no sigui regulars també tessel·len, i suposo que posats a pensar és possible que n’hi hagi algun més que ara no em ve al cap
salut!
Gràcies matemate per visitar el bloc i pel teu comentari.
Si, és cert el que dius, però jo em refereixo efectivament als polígons regulars.
De fet, hi ha molts objectes que tesselen, només cal veure uns quants gravats d’Escher, que era un mestre en aquest àmbit.
Salutacions!