L’Eugeni, un company de feina que de vegades volta per internet, m’ha recomanat un vídeo que hi ha a la xarxa, on es recreen mitjançant un programa informàtic algunes de les relacions que hi ha entre els nombres i la natura.
És una autèntica perla, no us la perdeu.
Visioneu-la i després en parlem.
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/kkGeOWYOFoA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]
Primer fa una presentació de la successió de Fibonacci, on cada terme s’obté sumant els dos anteriors essent els dos primers termes 1 i 1. A partir d’aquí, construeix una espiral unint els vèrtexs de quadrats que tenen àrees valors d’aquesta successió.
Cal dir que aquesta col·lecció ordenada de nombres de Fibonacci té molta relació amb el nombre auri, ja que la successió formada a partir del quocient de dos termes consecutius té com a límit aquest nombre d’or.
Aquest nombre, considerat com a cànon de bellesa en totes les èpoques també apareix tot sovint a la natura. D’aquí que en el vídeo es passi de l’espiral matemàtica a l’espiral dels cargols o del nautilus.
Des d’aquest punt comença a jugar amb diversos aspectes geomètrics com ara la teselació de Voronoi fins arribar a l’insecte final.
Malgrat algú pugui no entendre massa el substracte matemàtic del vídeo, la veritat és que és un plaer pels sentits. A més, trobo molt encertada la banda sonora utilitzada.
En fi, no us talleu i deixeu els comentaris de què us ha semblat.
Àdeu-siau!