Monthly Archives: abril 2010

Sant Jordi 2010

Com cada any, a l’institut Rovira-Forns hem dedicat la jornada de Sant Jordi a la realització de tallers durant la primera part del matí i a un acte de lliurament de premis literaris i altres activitats durant la segona.

Pel que respecta als tallers, jo he tornat a proposar com l’any passat el de trivial matemàtic.

Va ser una diada molt agradable i l’alumnat hi va participar amb entusiasme.

A reveure!

Premi “Val la pena”

El bloc de crítiques de cinema “El racó de l’Anna”, lloc web que us recomano fortament, ha atorgat el premi “Val la pena” a aquest bloc que esteu llegint: “Matemàtiques, la meva passió”. Moltíssimes gràcies per haver pensat en aquest humil espai de divulgació.

val la pena Hi ha però unes regles que cal seguir amb aquest premi.

S’ha de col·locar aquest segell agraint al blocaire que us l’ha atorgat tot esmentant el seu bloc, de tal manera que si cliquen al segell els hi porti. Després cal pensar en deu blocaires més per fer-ne una cadena amb les mateixes regles, tot explicant el mateix. Cal posar els enllaços d’aquests blocs i demanar-los que segueixin la cadena. Moltes gràcies.

La natura i els nombres

L’Eugeni, un company de feina que de vegades volta per internet, m’ha recomanat un vídeo que hi ha a la xarxa, on es recreen mitjançant un programa informàtic algunes de les relacions que hi ha entre els nombres i la natura.

És una autèntica perla, no us la perdeu.

Visioneu-la i després en parlem.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/kkGeOWYOFoA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Primer fa una presentació de la successió de Fibonacci, on cada terme s’obté sumant els dos anteriors essent els dos primers termes 1 i 1. A partir d’aquí, construeix una espiral unint els vèrtexs de quadrats que tenen àrees valors d’aquesta successió.

Cal dir que aquesta col·lecció ordenada de nombres de Fibonacci té molta relació amb el nombre auri, ja que la successió formada a partir del quocient de dos termes consecutius té com a límit aquest nombre d’or.

Aquest nombre, considerat com a cànon de bellesa en totes les èpoques també apareix tot sovint a la natura. D’aquí que en el vídeo es passi de l’espiral matemàtica a l’espiral dels cargols o del nautilus.

Des d’aquest punt comença a jugar amb diversos aspectes geomètrics com ara la teselació de Voronoi fins arribar a l’insecte final.

Malgrat algú pugui no entendre massa el substracte matemàtic del vídeo, la veritat és que és un plaer pels sentits. A més, trobo molt encertada la banda sonora utilitzada.

En fi, no us talleu i deixeu els comentaris de què us ha semblat.

Àdeu-siau!