Treball de recerca 2.0

Aquesta és una d’aquelles ocasions en què un professor se sent orgullós de poder ajudar a algú a aprendre. En aquest cas, a més, des de la distància i gràcies a les eines 2.0.

M’explico. Fa cosa d’uns mesos, es va posar en contacte amb mi una estudiant de segon de batxillerat del Garraf, la Caterina Solé, per demanar-me ajut sobre la construcció d’un paraboloide hiperbòlic pel seu treball de recerca sobre l’arquitectura d’Antoni Gaudí. Buscant per la xarxa, va trobar el meu article de fa gairebé 5 anys! (enllaç).

Li vaig preparar una explicació de com ho podria fer i li vaig enviar. Quina ha estat la meva satisfacció quan m’ha explicat fa un parell de dies que va fer la superfície i la va presentar amb el seu treball. Li han posat un 10. Tal i com vam quedar, m’ha enviat l’annex on explica el procés i jo ara us el presento a tots vosaltres.

Felicitats, Caterina!

ANNEX 1: CONSTRUCCIÓ D’UN PARABOLOIDE HIPERBÒLIC
Materials:
– Làmina de plàstic
– Cinta mètrica
– Transportador d’angles
– Bola de plastilina
– Fil
– Tisores
– Retolador permanent
– Agulla i punxó
– Enganxament

Per a què em servirà?:

La construcció del paraboloide hiperbòlic em servirà per entendre millor
aquesta superfície complexa, i per tant, per entendre l’obra de Gaudí.

image

 

 

 

 

 

 

Procediment:
1) Tallar la làmina de plàstic en forma de rombe (amb angles de 50º i 130º) i 20cm de costat.

image

 

 

 

 

 

 

2) Foradar de manera equidistant tots els costats del rombe amb una separació 1cm.

image

 

 

 

 

 

 

 

3) Enganxar un extrem del fil al forat més proper a un vèrtex qualsevol.

image

 

 

 

 

 

 

 

4) Anar passant el fil i tensant-lo de la següent manera: el passes cap al primer forat del costat paral·lel, després per sota, el portes fins al segon forat del costat anterior, i així successivament.

image

 

 

 

 

 

 

 

5) Dur a terme el mateix procediment amb el segon sistema de generatrius.

image

 

 

 

 

 

 

 

6) La figura ja està acabada!

image

4 thoughts on “Treball de recerca 2.0

 1. Elies Villalonga Fernández Post author

  I tant, el coneixement és per compartir.
  Gràcies per l’interès.
  Una abraçada.

 2. Margarida

  Ei! M’agrada molt la idea per un treball de recerca!!! A la universitat (mates), treballant les quàdriques vàrem fer un treball sobre quàdriques i també vam construir d’aquesta manera el paraboloide hiperbòlic. Hi ha una construcció possible similar de l’hiperboloide reglat (d’un full), fent servir plàstics i fils, però fent dues circumferències separades per exemple amb quatre escuradents.
  He de dir, per ser rigorosos, que crec que hauria sigut més exacte si el plàstic hagués estat formant un angle i no pas arrodonit. Tal com està ara, la curvatura (que no controlem) fa que l’equidistància entre les perforacions no es tradueixi en “l’equidistància entre les rectes” que volem. Dit d’una altra manera, el que hauria de complir aquesta superfície és que una RECTA (no corba) d’un dels sistemes de generatrius tallés l’altre sistema de generatrius en punts equirepartits, no sé si m’explico…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *