Monthly Archives: juny 2011

Imaginary

Aquest dimarts dia 28, hi ha l’acte inaugural de l’exposició “Imaginary” al CosmoCaixa de Barcelona amb una conferència que porta per títol “Mesurant simetries en art, ciència i matemàtica”, a càrrec d’Antonio F. Costa González, Director del Departament de Matemàtiques Fonamentals de la UNED.
La publicitat de l’exposició diu així:
“Tot sovint sentim tòpics sobre com en són, de complicades, les matemàtiques, però la veritat és que ens ajuden a entendre la complexitat del món de la manera més simple possible. En aquesta exposició descobrirem que, a causa de la convergència entre àlgebra i geometria, qualsevol equació es pot dibuixar en l’espai i que la figura que s’ha generat d’aquesta manera es pot comprendre a través de l’equació.”
Que en gaudiu!

Imaginary. Una mirada matemàtica

Missió: salvar la Terra

Els nois i les noies, els nens i les nenes de tots els cursos estan a punt de començar les vacances i he pensat que una mica d’emoció matemàtica els hi podria anar bé.
Per casualitat, he trobat una pàgina de la BBC anglesa que presenta aventures de ciència ficció en format de jocs de càlcul.
M’ha semblat una molt bona idea i per això us la presento. De moment, aquest primer tast va dirigit a l’alumnat de primària dels cicles inicial i mitjà.
La presentació de l’aventura està feta òbviament en anglès, però és força entenedora i intuïtiva. Així, de passada que repassen les mates també practiquen un xic d’anglès.
Un cop acabat un nivell, premeu el botó d’avançar que hi ha a la part inferior dreta del joc per accedir al següent.
Sort!

Missió: salvar la Terra

Addition and subtraction

Temps de selectivitat

Posa't a prova

La propera setmana s’iniciaran les proves de selectivitat i molts joves s’enfrontaran a uns exàmens que els hi poden determinar l’accés o no a la carrera desitjada.

La Generalitat de Catalunya, mitjançant la seva pàgina web gencat.cat, ha posat a disposició dels estudiants una plataforma amb preguntes relacionades amb totes les matèries del currículum per tal de testar el seu nivell de cara a aquesta cita.
La web es diu “Posa’t a prova”, i crec que és un bon recurs per afrontar aquest repte amb més confiança.

Si bé les preguntes són tipus test, si es vol respondre cal que es tinguin clars els conceptes i en el cas de les matemàtiques, cal també que es realitzin petits càlculs complementaris per encertar l’opció correcta.

Desitjo que us sigui d’utilitat.

Bona sort a tothom!

La pregunta de juny

Us deixo amb els resultats de la pregunta anterior: Creieu que el fet que un premi tant mediàtic com el premi Nobel no tingui una categoria de matemàtiques influeix en la percepció que té la ciutadania que aquesta disciplina està totalment allunyada de la seva vida quotidiana?

Si                    6       67%

No                 2       22%

No ho sé      0         0%

Altres            1       11%

La majoria dels seguidors del bloc que han votat (un 67%) pensen que un premi Nobel de matemàtiques ajudaria a apropar-les a la gent del carrer. Llàstima que això no sigui possible.

I ara passem a la pregunta d’aquest mes.