L’Esculapi d’Empúries, una història fascinant!

Empúries és la porta d’entrada de la civilització grega a Catalunya. Els grecs van introduir, en terres catalanes, un nou concepte d’urbanisme, de cultura i de tècnica. El vi i l’oli van incidir en les formes de relació social i en les dietètiques, respectivament; les ceràmiques gregues, proveïdes d’imatges, van revolucionar la iconografia indígena; van fer conèixer també la ceràmica feta amb torn, les tècniques de navegació, nous sistemes constructius, noves idees i pensaments. Els perfums, les joies, els teixits de qualitat i els productes metal·lúrgics manufacturats van despertar en els indígenes noves necessitats materials. En pocs anys, el món indígena va canviar per adaptar-se a unes formes de vida civilitzades, nascudes a Grècia. La fundació d’Empòrion, la presència dels grecs i la irradiació de la cultura hel·lènica en terra ibèrica van allisar el camí per a un fenomen que va ser ràpid i fructífer, el de la romanització, i Empúries va ser la porta d’entrada de la civilització grecoromana a la península Ibèrica.

Aquesta escultura n’és el símbol! Ja n’hem parlat en diferents ocasions, tant en El Fil de les Clàssiques (Esculapi fet escultura; El clon d’Esculapi; 15 de març: centenari d’Empúries; Els grecs a Catalunya. Esculapi; Museu d’Arqueologia de Catalunya) com a Aracne fila i fila (Centenari d’una meravellosa troballa; El viatge d’Asclepi). És un autèntic trencaclosques! És una estàtua grega composta per diverses peces que encaixen entre elles i que dóna molts maldecaps als historiadors de l’art: Esculapi o Serapis? No està gens clar qui és exactament. El 1909, quan la van trobar a Empúries, van pensar que era el déu Esculapi, en grec Asclepi, el déu de la medicina, però això no queda clar del tot i el més probable és que sigui el déu Serapis. En tot cas, si vols conèixer aquesta història fascinant no et perdis el capítol tercer “L’Esculapi d’Empúries” dins Odissees, un programa dirigit per Enric Calpena i que ahir es va emetre al Canal 33:

Esculapi o Serapis? Si encara no ho tens tampoc clar, compara aquesta escultura trobada a Empúries amb altres representacions del déu de la medicina Esculapi, en grec Asclepi, o bé amb altres representacions del déu Serapis i justifica la teva opinió.

29 thoughts on “L’Esculapi d’Empúries, una història fascinant!

 1. Jordi Rodríguez

  XAIPETE!!
  OH, ho trobo molt interessant, no ho tinc gaire clar però pel que he pogut veure a les fotografies penso que és el Déu Serapis, com a mínim per la forma del nas.
  Fins demà!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Interessant, Jordi, és la teva resposta! La propera vegada que vagi a Empúries, li miraré detingudament la forma del nas! A veure,…

 3. Laia Muñoz Osorio

  Χαίρετε!

  M’ha semblat molt interessant aquest documental, sobretot la possibilitat de que el déu Esculapi fos en realitat el déu Serapis.

  No coneixia aquest últim, segons el que van explicar al documental Serapis era una divinitat recent quan es va instal·lar l’estàtua a Empúries. Un mercader d’Alexandria va ser qui encarregà l’escultura i inventà aquest nou personatge. Serapis es representava com l’espós de la dea egípcia Isis. En el moment de l’encàrrec, ningú sabia qui era aquest déu, de fet es creu que es va voler introduir una nova creença religiosa amb el culte a Serapis.

  Em va encantar com els arqueòlegs de 1909 van treballar de valent per a descobrir què hi havia sota la terra emporiana, paral·lelament als problemes polítics que Catalunya vivia (Setmana Tràgica).

  També em va agradar molt el testimoni de la gent que ha viscut a Empúries la major part de la seva vida, què va ser de les troballes durant la guerra i la postguerra…

 4. nuria

  Χαιρετε!

  He llegit el comentari del Jordi Rodriguez i estic d’acord amb l’apunt que ha fet, havent llegit altres articles sobre l’escultura he comprovat que hi ha molt números de que realment l’Escultura d’Esculapi sigui realment de Serapis.
  Segons tinc entès la majoria d’estàtues d’aquesta època estan capades i xates, això es deu a que normalment quan eren enderrocades o queien ho feien de boca terrosa (l’escultura de Esculapi d’Empúries va ser trobada en aquesta posició) i el primer que es trencava en l’impacte eren el nas i els genitals.
  M’agradaria que ens donessis més informació sobre la teva teoria del nas, la trobo força interessant!

  Es deia que Serapis, (en grec Σέραπις i en egipci Usir-Hep) tenia un temple a Babilonia i era representat com un déu dels morts amb característiques de fertilitat. Les primeres representacions d’aquesta divinitat eren zoo-cefàliques (tenia cara d’humà per una banda i de carner per l’altre). Apareixia normalment amb els atributs icònics d’Hades; coronat amb el modius , és a dir, una cistella o mesurador de gra (emblema de l’inframón), portava un ceptre i als seus peus estava el ca Cerber i hi havia també una serp.
  Cal mencionar que és una divinitat sincrètica greco-egípcia! (sincretisme : visió del món o la cultura basada en la fusió d’elements provinents d’altres cultures)

 5. Victor Huete

  Xaipete!!!!
  M’ha semblat molt interessant el vídeo ja que aquí a Catalunya hi ha moltes restes del que foren tots dos imperis.
  Pel que he pogut observar a les fotografies que adjuntes en la publicació, he comprès que es tracta del déu Serapis. Jo crec que es bastant fàcil reconeixer al deu.

 6. irina

  xaipete!
  M’ha agradat molt aquest documental. He buscat per interney i he trobat que esculapi era romà i era el déu de la medecina i és representat amb una serp, enroscada en un bastó. Mentres que Serapis era grec. Per tant jo penso que l’estàtua aquesta és de Serapis.

 7. Jordi Rodríguez

  XAIPETE!
  Hola Núria, molt bon apunt, si vols seguir parlant sobre aquest interessant tema ho podem fer per missatges.
  Vagi bé.

 8. Vicctor Barranco

  Xaipe!!
  Woow!!si no m’equivoco aquest video és Empuries no? M’encanta! he tingut la possibilitat d’anar més d’una vegada i crec que és genial! Encara tinc les fotos de la primera vegada que vaig anar-hi. A part de fixar-me en Empuries, em sembla molt interessant que el déu Esculapi fos en realitat el déu Serapis.
  M’ha semblat un article molt interessant!!
  Vale ;D

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Víctor, m’alegra saber que tot ja rutlla i que des de casa puguis fruir d’Empúries. Ja ens faràs un muntatge amb els teus records emporitans, així serà com anar-hi de nou!

 10. Vicctor Barranco

  Perfecte!
  Si vols en aquest cap de setmana el faig i junt amb el video puc obrir un apunt a Aracne pel primer trimestre, realitzant algunes questions i donant una mica de informacio sobre Empuries.
  Vale!

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Em sembla perfecte, Víctor! Haig d’aprofitar ara que no et pots bellugar gaire! Avui he preguntat precisament per tu. Ànims i molta paciència i repòs.

 12. Vicctor Barranco

  Ara que haig d’estar quiet i la meva veu no corre per classe hi haura una tranquilitat.. jajajaja pero tranquils que dilluns espero poder tornar!!

 13. aiida

  M’ho he llegit dues vegades Lida! Quina paciència per muntar aquesta escultura com si fos un trencaclosques.. Tot i així, hi ha gent que diu que és el déu Serapis, i d’altre que diu que és el déu de la medicina. Sincerament no sabría que dir-te. Suposo que si compares, i en busques informació, m’atreviria a dir que s’assembla més al deu Serapis, però hi ha moltes opinions. Molt interessant l’article, a mi aquestes coses m’agraden!

 14. Laura i Angela

  Xaipete!
  Hem buscat informació i hem arribat a la conclusió de que Esculapi era un deu romà i Serapis era un déu grec, per tant pensem que és el déu Serapis.

 15. lourdes caparros

  Jo crec que aquest Deu es Serapis.
  com diu la Aïda fer aquesta escultura ha tingut que costar molt,ja que són peces que han d’encaixar entre elles.

 16. almabergel

  Xaipete!

  Clarament i per lo que he buscat i he llegit a l’apunt és el Déu grec Serapis ja que Esculapi era un Déu romà de la medicina. Penso que l’escultura ha estat molt eleborada i e anat a Empúries pero mai l’havía vista. Crec que ens hauràs de portar d’excursió allà.

 17. Elisa Moya

  Salve!
  Segons he estat buscant per Internet, aquesta escultura em sembla que és la del déu Serapi. Tampoc estic del tot segura ja que s’assemblen bastant. M’agradaria poder anar a Empúries algun cop a me vida, trobo que seria un viatge molt interessant.

 18. Luis Moreno

  Aquest documental m’ha semblat molt interessant, sobretot perqu no tenia ni idea, i sempre es bo aprendre coses noves, sobretot en temes relacionats amb escultura i deus. Tot i no estar segur put afirmar després d’haver cercat informació que la escultura és la representació del déu Serapi.

 19. Chaima Anza

  Salbe!

  De fet, després d’haver estudiat al urbanisme i l’origen d’Èmerida ho trobo molt interessant la historia d’aquest.

  Els romans varen arribar a Catalunya a través d’Empòrion, una colònia grega fundada cap al 600 aC,que els és aliada en la seva lluita contra els cartaginesos.Més endavant, durant el segle II a.C,els romans instal·len un campament militar permament al costat de la ciutat grega,que conserva la seva independència,amb la finalitat de controlar el port i el territori.D’aquest campament militar en queden restes del pretor al nord del fòrum: murs,paviment,grans cisternes i sitges.

  La ciutat d’Empúries va ser projectada ex nouo en gran part seguint els cànons urbanistics de les colònies romanes: a partir de les estructures militars prexistents es va traçar la xarxa de carrers en la usual quadricula de cardines i decumani.Després es va envoltar la muralla.

 20. Pingback: Empòrion l’ Atenes catalana | Aracne fila i fila

 21. Camila Arigón

  L’Asclepi d’Empúries o també Esculapi d’Empúries és una estàtua trobada al jaciment Empúries l’any 1909 durant les excavacions, feta en dues parts, que durant 98 anys fou exposada a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya i va ser portada a la seu d’Empúries el març de 2008. La majoria d’experts consideren actualment que correspon a una representació de Serapis, encara que se’l conegui amb el nom popular d’Esculapi d’Empúries.

 22. falcon.ana

  Xaipete!

  He anat varies vegades a Empuries de vacances a l’estiu pero mai havia sentit a parlar d’aixo.
  L’escultura de l’Escolapi, el déu grec de la medicina, es va trobar fa cent anys a Empúries (Girona) i
  estava esculpit en dos blocs de marbre: un per la cara i part del tors mig despullat, un altre, més gran, per a la resta del cos, vestit amb mantell o himation, esbiaixat sobre el pit. Va calçat amb sandàlies. Als seus peus s’enrosca una serp, símbol del seu poder curatiu. Encarna un cert poder màgic per als fidels: confiança i curació.

 23. barroso.rebeca

  Xaipete!!!

  Esculapi d’Empúries és una estàtua trobada al jaciment Empúries l’any 1909 durant les excavacions. La majoria d’experts consideren actualment que correspon a una representació de Serapis, encara que se’l conegui amb el nom popular d’Esculapi d’Empúries. No es conserva cap part del ceptre que sens dubte sostenia amb la mà esquerra i que només podia ser portat per un déu major

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *