Una gran família lingüística: l’indoeuropeu!

Països on les llengües indoeuropees són majoritàries (verd fort)
o gaudeixen de reconeixement oficial malgrat no ser-ho (verd fluix)
o tot i no ser llengües oficials tenen una minoria de parlants (turquesa).

El grec i el llatí són llengües de la família lingüística indoeuropea. El grec és la més antiga de les llengües indoeuropees que encara es parlen avui dia: el grec modern o neohel·lènic és una llengua amb més de 3.000 anys d’història, des dels primers testimonis en l’època micènica fins a l’actualitat.

En plena vigència del positivisme, el 1816 el lingüista alemany Franz Bopp va publicar una obra en què comparava el sistema verbal del sànscrit amb el del grec, el llatí, el persa i el germànic. A finals del segle XIX, els neogramàtics van posar en evidència les correspondències morfosintàctiques i lèxiques entre la majoria de les llengües que es parlaven o de què s’han conservat restes escrites (llatí, antic eslau…). La similitud entre els mots, morfologia i sintaxi de les llengües va fer postular l’existència d’una llengua comuna i originària a la qual els estudiosos van donar el nom convencional d’indoeuropeu, ja que es va estendre per Europa i per l’Índia. Se suposa que, molt probablement, l’indoeuropeu, abans de desmembrar-se (recordeu la diàspora!) en diferents dialectes, es va parlar en el tercer mil·leni abans de Crist en algun territori de l’Europa central, des d’on es va expandir a l’est, al sud i a l’oest. D’aquesta llengua de la qual descendeixen quasi tots els idiomes parlats avui a Europa (llevat del basc, l’hongarès i el finès), al sud-oest de l’Àsia i a l’Índia, a més d’estendre’s per Amèrica, Àfrica i Oceania (a causa de l’expansió colonial europea), no se’n conserven restes escrites però podem afirmar que va existir a partir de la similitud de les llengües que en deriven, les anomenades llengües indoeuropees. La família indoeuropea actual comprèn nou grups: l’indoirànic, l’armeni, el grec, l’albanès, el bàltic, l’eslau, el germànic, el cèltic i l’itàlic o romànic. Hi havia dos grups més, actualment extingits: el tokhari i l’anatòlic.

De les vint llengües més parlades del món, dotze són d’origen indoeuropeu i entre aquestes tres són descendents del llatí: el castellà, l’italià i el francès.

Compara aquests dos mapes i raona la resposta:

Llengües indoeuropees ca. 500 aC.

 

LLengües indoeuropees actuals

Do de llengües és un espai d’Oriol Munné a Catalunya Ràdio en què parla amb un especialista convidat i fan una radiografia ràpida i amena d’una de les 6.000 llengües que encara es parlen al món. En aquest UMapper hi trobareu les llengües tractades semanalment a Do de llengües i en comentari respondreu les qüestions següents: Quines llengües provenen del llatí? Quina curiositat us ha agradat més dels programes emesos sobre les llengües romàniques? Què us ha cridat més l’atenció del grec? Quina de les llengües pertanyents a la família indoeuropea us ha semblat més interessant? Quina pertany al grup indoari? Quines pertanyen al grup germànic? i al grup eslau? i al cèltic?… Què us sembla que un programa de ràdio tracti aquest tema per a tots els oients?

82 thoughts on “Una gran família lingüística: l’indoeuropeu!

  1. Clàudia Ordaz

    Xaipe!

    Quines llengües provenen del llatí?
    Tant el grec com el llatí provenen de l’indoeuropeu. L’indoeuropeu es va anar separant en dialectes dels quals va acabar (al llarg de moltes transformacions) sorgint el llatí. Del llatí provenen les llengües romàniques o neollatines com són el castellà, el català, el galleg, el portuguès, el francès, l’occità, l’italià, el sard, el romanès, el retoromànic (parlat als Alps), l’aragonès, l’arpità i l’asturià.

    Quina curiositat us ha agradat més dels programes emesos sobre les llengües romàniques?
    La curiositat és el fet en si de adonar-te’n de que hi ha tantíssimes llengües que han evolucionat del llatí, és a dir, que d’alguna manera se segueix parlant.

    Què us ha cridat més l’atenció del grec?
    És increïble que amb la de segles d’antiguitat que té el grec gairebé no hi hagin modificacions en la parla. Encara que els grecs moderns no entenguin del tot el grec clàssic, amb una mica d’esforç, el poden entendre! A demés de la parla, l’alfabet segueix sent exactament el mateix. És una llengua única dins de l’Indoeuropeu.

    Quina de les llengües pertanyents a la família indoeuropea us ha semblat més interessant?
    El Danès m’ha semblat interessant.

    Quina pertany al grup indoari?
    Les llengües indoàries són llengües procedents del continent Indi. Hi pertanyen el nepalès, el bengalí i el singalès.

    Quines pertanyen al grup germànic? i al grup eslau? i al cèltic?…
    Grup germànic: Anglès, alemany, neerlandès, suec, danès, noruec, frisó, islandès, feroès.

    Grup eslau: Rus, polonès, ucraïnès, serbocroat, txec, bielorús, búlgar, eslovac, eslovè, macedònic, sòrab i caixubi

    Grup cèltic: Bretó, gaèlic irlandès, gaèlic escocès

    Què us sembla que un programa de ràdio tracti aquest tema per a tots els oients?
    No havia sentit mai a parlar d’aquest programa, em sembla una molt bona eina de difusió de cultura perquè la ràdio la pots escoltar en qualsevol moment. Jo no sóc una usual usuària de la ràdio però la veritat és que mai hagués pensat que s’emetessin programes tant interessants. Ens dona una breu idea de gairebé totes les llengües que segueixen vigents al món, cosa que és necessària perquè sovint passem per alt molts idiomes molt rics pel simple fet de que estan molt lluny de casa nostre, perquè tenen poc nombre de parlants o perquè procedeixen d’un país que no juga cap paper clau en el panorama mundial. A part, molts d’aquests idiomes tenen arrels llatines i gregues i han adoptat l’alfabet llatí!

  2. Chorouk Regarg

    Xaipe!

    El Dia Europeu de les llengües que el promogueren la Comissió Europea i el Consell d’Europa amb l’objectiu de plurilingüisme i el reconeixement de la diversitat lingüística a Europa, se celebra des de l’any 2001. Un dels seus objectius principals és fomentar l’aprenentatge d’idiomes a tota Europa, tant en joves com en ancians, a diferencia de altres com: alertar el públic sobre la importància de l’aprenentatge d’idiomes i diversificar la gamma de llengües, per tal d’incrementar el multilingüisme i la comprensió intel·lectual, promoure la rica diversitat lingüística i cultural d’Europa i fomentar l’aprenentatge permanent d’idiomes dins i fora de les escoles.
    Gràcies a aquest desenvolupament del plurilingüisme entre els individus ens ha proporcionat condicions necessàries per comprendre la societat, per a la mobilitat per motius de feina i d’oci en un món globalitzat i multilingüe, per poder tenir accés al coneixement i per afavorir el respecte cap a la diversitat lingüística (un valor afegit que permet una millor relació intercultural, és un element bàsic per entendre l’ herència cultural i permet promocionar el plurilingüisme en aquest continent i arreu del món).
    Una de les curiositats que més m’ha interessat i que m’ha semblat molt important és que gràcies el bilingüisme i el plurilingüisme ha comportat beneficis econòmics : trobar feina és més fàcil per aquells que parlen varies llengües i les empreses multi-plurilingües tenen més avantatge competitiva amb respecte a les monolingües en el mercat. També facilita el procés d’aprenentatge d’una llengua addicional, agilitza els processos mentals i permet el contacte amb persones d’altres cultures.
    En aquest dia s’organitzen una sèrie d’esdeveniments a tota Europa, activitats per a nens, programes de ràdio i televisió, classes d’idiomes i conferències. Realment és increïble! S’hauria d’aprofitar al màxim, una oportunitat com aquesta.

  3. Sandra Mendoza

    Χαιρε!
    Les llengües que provenen del llatí son el francès, el català, el castellà, el gallec-portuguès, l’occità, l’italià, el sard, el romanès i el retoromànic. Una de les curiositats que més m’ha cridat l’atenció és el fet que el francès sigui la llengua llatina més evolucionada i que mes modificacions ha patit; fet que es tradueix a que es la més allunyada del llatí tot i ser la que més llatinismes ha exportat a llegües no llatines.

    A part de la meva fascinació pel llatí, he de confessar que sento encara més intriga pel grec. Només quan comences a temptejar i jugar amb les bases de la cultura i la llengua grega, te n’adones de la gran influència que ha tingut i encara té en la nostra societat actual, sobretot en les llengües modernes.

    Pel que fa a les llengües indoeuropees penso que les dues més interessants són el llatí i l’eslau antic ja que són les llengües mare de moltes de les llengües modernes més parlades.

    Les llengües que conformen el grup de les indoàries són: el bangalí, el napalès i el singalès. Per altra banda, el grup de les llengües germàniques esta format per l’anglès l’alemany, el neerlandès, el flamenc, el danès, el suec, el islandès, el noruec, el feroès, el lituà i el letó. En el grup de les llengües eslaves trobem: l’eslovè, el serbocrat, el búlgar, el macedoni, el rus, el bielorús, el ucraïnes, el polonès, el txec i l’eslovac. Per últim, en el grup de les llengües celtes podrem trobar: l’irlandès, l’escocès, el gal·lès, el còrnic i el bretó.

    Crec que la divulgació de la cultura per mitjans de comunicació com la radio o la televisió sempre és beneficiosa tot i que, en moltes ocasions, només un petit grup de persones pot veritablement entendre el tema que s’està tractant. Però com sempre s’ha dit: “el saber no ocupa lugar”.

  4. Valentina Restrepo Rodríguez

    L’indoeuropeu es va anar separant en dialectes dels quals va acabar sorgint el llatí. Del llatí provenen les llengües romàniques o neollatines com són el castellà, el català, el galleg, el portuguès, el francès, l’occità, l’italià, el sard, el romanès, el retoromànic (parlat als Alps), l’aragonès, l’arpità i l’asturià.

    La curiositat que mes m’agradat ha sigut el fet de veure l’expansió de tantes llengües , del temps que fa en que van sorgir i que encara estiguin a l’actualitat parlant-se.

    El que més m’ha cridat l’atenció del grec es que amb la de segles d’antiguitat que té gairebé no hi hagin modificacions en la parla. Encara que els grecs moderns no entenguin del tot el grec clàssic, també el poden arribar a entendre. A demés l’alfabet segueix sent exactament el mateix.Totes les llengües m’han semblat interessants. Les llengües indoàries són llengües procedents del continent Indi i pertanyen el nepalès, el bengalí i el singalès.

    Grup germànic: Anglès, alemany, neerlandès, suec, danès, noruec, frisó, islandès, feroès.
    Grup eslau: Rus, polonès, ucraïnès, serbocroat, txec, bielorús, búlgar, eslovac, eslovè, macedònic, sòrab i caixubi
    Grup cèltic: Bretó, gaèlic irlandès, gaèlic escocès
    Apart d’interessant, m’ha semblant sorprenent per què a vegades escolto la ràdio que tracten temes més socials, poc cultiritzats i aquest és un tema que ens interessa a tots perquè mai està malament sapiguer una mica mes de les llengües i culturitzar-se una miqueta en aquest programa de ràdio, m’ha sembla fantástic que es tractin aquests temes tan interessants en la ràdio!

  5. Claudia pérez

    Quines llengües provenen del llatí?
    Les llengües que provenen del llatí, són les llengües romàniques, és a dir, perquè són les llengües
    parlades majoritàriament en el territori anomenat Romània.
    Romània és el conjunt de terres que van ser conquerides per l’Imperi romà, i les seves llengües van ser substituïdes pel llatí. Encara que en algunes d’aquestes terres han seguit predominant les llengües anteriors al llatí , han rebut influències d’altres llengües.
    Per tant, les llengües romàniques són el castellà, portuguès, gallec,asturià,itàlia, català, occità,francès…

    Quina curiositat us ha agradat més dels programes emesos sobre les llengües romàniques?
    El que m’ha cridat la curiositat són que tota aquesta varietat de llengües vinguin del llatí i encara es segueixin parlant.

    Què us ha cridat més l’atenció del grec?
    doncs que del grec clàssic no es toques tant, que hi hagues tantes poques modificacions.

    Quina de les llengües pertanyents a la família indoeuropea us ha semblat més interessant?
    sincerament totes m’han cridat l’atenció.
    Quina pertany al grup indoari? Quines pertanyen al grup germànic? i al grup eslau? i al cèltic?…
    Grup germànic: Anglès, alemany, neerlandès, suec, danès, noruec, frisó, islandès, feroès.
    Grup cèltic: Bretó, gaèlic irlandès, gaèlic escocès
    Grup eslau: Rus, polonès, ucraïnès, serbocroat, txec, bielorús, búlgar, eslovac, eslovè, macedònic, sòrab i caixubi

    Què us sembla que un programa de ràdio tracti aquest tema per a tots els oients?
    sóc totalment desconeguda d’aquest programa, no sabia de la seva existència. Crec que és una gran idea, ja que fa una gran difusió d’aquest tema.

  6. Pingback: Multilingüisme en el Dia Europeu de les Llengües | El Fil de les Clàssiques

  7. Liana Beijleveld

    Xaipe!

    Quines llengües provenen del llatí?

    Les llengües romàniques o neollatines són llengües que històricament deriven del llatí vulgar. Formen un subgrup dins de les llengües itàliques, branca de les llengües indoeuropees. Aquestes llengües es parlaven i es continuen parlant en un territori que rep el nom de Romània, i que actualment cobreix majoritàriament el sud europeu de l’antic Imperi Romà, les llengües que provenen del llatí, son el català, el castellà, el francès. gallec, portuguès, el italià, occità, el sard, romanès, l’atrià i algunes llengües mes con el retoromànic.

    Quina curiositat us ha agradat més dels programes emesos sobre les llengües romàniques?

    El que més m’ha cridat l’atenció, son tantes llengües que provenen del llatí, encara avui en dia, tot i que las paraules han evolucionat, escoltant el llatí, et dones conta de que aquestes llengües si que provenen del llatí, fins i tot hi ha paraules que no han canviat res.

    Què us ha cridat més l’atenció del grec?

    El que m’ha sorprès mes del grec, es que després de tot el temps que ha passat, de totes les coses que han evolucionat i han canviat que el grec clàssic no hagi canviat tant, no te tantes modificacions cosa que fa que es pugui entendre una mica.

    Quina de les llengües pertanyents a la família indoeuropea us ha semblat més interessant?

    Totes les llengües em semblant interessant però el neerlandès es la que m’ha semblat mes interessant ja que es la meva llengua mare.

    Quina pertany al grup indoari? Quines pertanyen al grup germànic? i al grup eslau? i al cèltic?

    Les llengües que pertanyen al indoari són el el bangalí, el napalès i el singalès. Les que pertanyen al grup germànic son el anglès, neerlandès, suec, danès, alemany, frisó, islandès i feroès. Les del grup esclau son el rus, el polonès, el ucraïnès, serbocroat, bielorús, serbocrotat, eslovac, eslovè, macedònic, sòrab, caixubi. I les que pertanyen al grup cèlic son el bretó, el gaèlic irlandès i el gaèlic escocès.

    Què us sembla que un programa de ràdio tracti aquest tema per a tots els oients?

    Mai havia escoltat aquest programa de ràdio. Però em sembla molt bona idea, ja que hi ha molta gent que escolta la ràdio, i la pots escoltar en qualsevol lloc i qualsevol moment, jo la escolto poques vagades, però no sabia que feien programes d’aquest tipus, es un programa en el que pots aprendre molt sobre les llengües, i algunes d’aquestes procedents de el llatí i el grec.

  8. Oualid Anzaoui Benhayyi

    XAIPE!

    Entre aquestes llengües romàniques, derivades del llatí, tenim l’espanyol (entre les romanços la més parlada), el francès, català, el portuguès, el gallec, Asturleonés (grup que inclou Asturià, Lleonès, Mirandés, Extremeny), el Sardo (parlat a Sardenya), l’italià, napolità, sicilià, romanès i dàlmata (aquesta última una llengua morta parlada en les costes de Dalmàcia, actualment Croàcia). el que més m’ha cridat la atenció ha sigut el fet de veure l’expansió de tantes llengües , del temps que fa en que van sorgir i que encara estiguem parlant aquestes llengües.
    El que m’ha sorprès mes del grec, es que després de més de 3400 anys que han passat,, no te tantes modificacions cosa que fa que es pugui entendre una mica. i que el grec és una de les llengües (pròpiament un grup de llengües) el desenvolupament històric pot seguir-se durant un major període, sent superada només pels escrits en. A mi totes les llengües m’han semblat interessant.

    Quina pertany al grup indoari? Quines pertanyen al grup germànic? i al grup eslau? i al cèltic?
    al grup indoari : Pakistán, India, Bangladés, Nepal, Maldivas i Sri Lanka
    grup germànic : Anglès, alemany, neerlandès, suec, danès, noruec, frisó, islandès, feroès.
    grup eslau : rus, el polonès, el ucraïnès, serbocroat, bielorús, serbocrotat, eslovac, eslovè, macedònic, sòrab, caixubi
    grup céltic : l’irlandès, l’escocès, el gal·lès, el còrnic i el bretó.

    Em sembla molt bé que una radio tracti aquest tema per a tots els oients, perqué ens sembla fantàstic i molt interessant, que li donin importància a temes com aquests. I donar suport a aquestes llengües que son el nostre passat i el nostre present.

    VALE!

  9. Mar Cruz Viladoms

    DE L’INDOEUROPEU AL GREC
    Per començar introduiré una breu introducció sobre l’origen de la llengua grega que és l’indoeuropeu i una petita informació sobre l’origen del grec.
    El grec és una llengua de la família lingüística indoeuropea que es parla a Grècia i anys enrere en algunes àrees d’influència hel•lènica a causa de l’expansió dels grecs. L’indoeuropeu es va anar expandint per Europa i Índia. D’aquesta llengua, descendeixen casi tots els idiomes que es parlen avui en dia a Europa; menys el basc, l’hongarès i el finès).
    Dins de l’àmplia llengua com és el grec, podem trobar-hi diferents dialectes, ja que fins al s. III a.C. no va haver una llengua grega unificada sinó uns dialectes amb alguns trets en comú. Els dialectes eren els següents:
    – Arcàdico-xipriota
    – Eòlic
    – Dòric
    – Jònic
    – Àtic
    Personalment, he estat escoltant els diferents parlars arreu del món amb el mapa interactiu que hi ha a la part superior i el que més m’ha agradat/impactat ha sigut el danés. El que més m’ha llamat l’atenció ha sigut la manera en que ha pronunciat les paraules amb claredat però a la vegada molt ràpid. Crec que pot ser molt interessant per a tots escoltar un i cada un d’ells per poder comprovar la diversitat d’idiomes que deriven del grec i ens quedaríem paradíssims, com m’ha passat a mi!

  10. Laia Costa

    El grec és una de les llengües indoeuropea més antiga que encara conservem avui en dia (amb el grec modern).
    A finals de segle XIX, observant les diverses llengües que es parlaven a Europa, els neogramàtics van adonar-se de la gran similitud morfològica i lèxica entre aquestes llengües.
    Aquesta similitud va donar lloc a creure que hi havia una llengua comuna i originaria, que van anomenar indoeuropea, per la seva extensió per Europa i Índia. Aquesta llengua va ser parlada el s. III aC per tot el territori d’Europa i Índia. Finalment aquesta llengua comuna va acabar dividint-se (diàspora), donant lloc a diversos dialectes.
    D’aquesta llengua indoeuropea descendeixen la majoria de les llengües que actualment parlem a Europa (amb excepció del basc, l’hongarès i el finès), al sud-oest de l’Àsia i a l’Índia, a més d’estendre’s per Amèrica, Àfrica i Oceania (amb l’expansió colonial europea),

    Avui en dia no conservem restes escrites però se sap que realment va existir gràcies a l’observació en la similitud entre les llengües que hi deriven, que són les següents:

    L’indoirànic, l’armeni, el grec, l’albanès, el bàltic, l’eslau, el germànic, el cèltic i l’itàlic o romànic.
    Hi havia dos grups més, però van extingir-se, són el tokhari i l’anatòlic.

    Podem observar aquesta gran extensió de les llengües indoeuropees, simplement mirant en l’actualitat, ja que de les vint llengües més parlades al món, 12 són indoeuropees.

    Quines llengües provenen del llatí?
    Les llengües que provenen del llatí són les llengües romàniques o neollatines i són les següents: el català, el castellà, el francès. Gallec, portuguès, l’italià, occità, el sard, romanès i l’atrià.

    Què us ha cridat més l’atenció del grec?
    Moltes coses que han comentat ja ho sabia perquè ho hem comentat a casa, el que m’ha fet molta gràcia és la relació de la paraula diarrea amb el verb grec ‘’reu’’ (fluir).

    Quina de les llengües pertanyents a la família indoeuropea us ha semblat més interessant?
    L’alemany ja que és una llengua que m’agrada molt i estic estudiant a l’escola, i per això m’ha agradat escoltar el programa.

    Quina pertany al grup indoari?
    Són llengües procedents del continent Indi. Hi pertanyen el nepalès, el bengalí i el singalès.

    Quines pertanyen al grup germànic?, i al grup eslau?, i al cèltic?…
    Anglès, alemany, neerlandès, suec, danès, noruec, frisó, islandès, feroès.

    Què us sembla que un programa de ràdio tracti aquest tema per a tots els oients?
    Crec que és important que tota la gent conegui més sobre les llengües (encara que no siguin les seves maternes) és important conèixer més sobre llengües per així tenir un gran nivell de cultura i de riquesa. M’agrada molt fer aquest tipus d’activitats amb programes de ràdio, ja que jo vull dedicar-me a aquest món (el periodisme) i espero algun dia poder transmetre als meus oients els ensenyaments que ens transmet la Margalida (tant de llatí com de grec).

  11. Abril Gabutti

    L’indoeuropeu es va dividir en dialectes dels quals va acabar sorgint el llatí. Del llatí provenen les llengües romàniques o neollatines: el català el castellà, el gallec, el francès el portuguès, l’italià, el romanès, el sard, l’occità, el retoromànic, l’aragonès l’asturià i, l’arpità.

    El que més sorprèn del grec és que perduri quasi amb la mateixa forma que des de fa segles, passant per totes les modificacions socials, culturals i fins i tot artístiques.
    Pel que fa a les llengües indoeuropees penso que les més interessants són les més antigues, ja que són les llengües mare de moltes de les llengües modernes més parlades.
    El bengalí, el nepalès i el singalès són llengües que pertanyen a l’indoari. L’anglès, el neerlandès, el suec, el danès, l’alemany, el frisó, l’ islandès i el feroès pertanyen al grup germànic. Les del grup esclau són el rus, el polonès, l’ucraïnès, el serbocroat, el bielorús, l’eslovac, l’eslovè, el macedònic, el sòrab el caixubi. I les que pertanyen al grup cèlic són el bretó, el gaèlic irlandès i el gaèlic escocès.
    En l’actualitat la manera d’arribar a més públic més rapidament és la comunicació via televisió o radio. Que es faci una emissora amb un programa que parli sobre les llengües em sembla una molt bona idea, ja que estem més acostumats a sentir música o notícies on gairebé mai, per no dir mai, es parlen de temes interessants.

  12. Mireia Sánchez Cano

    Xaipete!!

    Quines són les llengües que provenen del llatí:

    Tant el grec com el llatí provenen de l’indoeuropeu. L’indoeuropeu es va anar dividint en dialectes dels quals va acabar sorgint el llatí. Del llatí provenen les llengües romàniquescom són el castellà, el català, el galleg, el portuguès, el francès, l’occità, l’italià, , el romanès etc.

    Què us ha cridat més l’atenció del grec?

    A mi el que més m’ha cridat l’atenció del grec ha sigut que quan començem a estudiar-lo no ens donem compte de la quantitat de paraules que provenen del grec, i quan ja l’estudies una mica més veus que la majoria de les paraules que utilitzem avui en dia venen o del Grec o del Llatí.

    Quina de les llengües pertanyents a la família indoeuropea us ha semblat més interessant?

    Per mi, que m’agrada molt l’Italià, és la que més interessant m’ ha semblat.

    Quina pertany al grup indoari?

    Són llengües procedents del continent Indi.

    Quines pertanyen al grup germànic?, i al grup eslau?, i al cèltic?

    Anglès, alemany, neerlandès, suec, danès, noruec etc.

  13. joaquin

    bonum diem
    Las llamadas lenguas romances,porque la lengua mater es el latín, por ejemplo: italiano,francés,español,portugués,rumano…
    el español o castellano está formado de un 75% de latín,el resto es griego,árabe,lenguas germánicas,náhuatl,barbarismos (anglicismos,galicismos),etc.
    BALTO-ESLAVO: Actualmente ruso, polaco, checo, búlgaro, lituano, letón…

    CÉLTICO: Actualmente irlandés, escocés, galés, bretón.

    GERMÁNICO: Actualmente inglés, alemán, holandés, sueco, danés, noruego, islandés.

    GRIEGO: Actualmente griego moderno.

    INDO-IRANIO: Actualmente lenguas y dialectos de la India, Irán, Afganistán.

    ITÁLICO (Latín): Actualmente lenguas románicas: castellano, catalán, gallego, portugués, francés, occitano, italiano, sardo (Cerdeña), retorromano (Alpes) y rumano.
    El latín es una lengua interesantisima, mucha cultura contenida dentro, y es tan apreciable como el Ingles, porque la importancia que tiene saber Ingles en estos tiempos es la misma importancia que tenia saber Latín es los tiempos pasados. Siempre se puede ser un poco mas culto, sabiendo latín se puede presumir y aprovechar la sabiduría de este antiguo lenguaje o madre de nuestra habla.

  14. joaquin

    bonum diem
    Las llamadas lenguas romances,porque la lengua mater es el latín, por ejemplo: italiano,francés,español,portugués,rumano…
    el español o castellano está formado de un 75% de latín,el resto es griego,árabe,lenguas germánicas,náhuatl,barbarismos (anglicismos,galicismos),etc.
    BALTO-ESLAVO: Actualmente ruso, polaco, checo, búlgaro, lituano, letón…

    CÉLTICO: Actualmente irlandés, escocés, galés, bretón.

    GERMÁNICO: Actualmente inglés, alemán, holandés, sueco, danés, noruego, islandés.

    GRIEGO: Actualmente griego moderno.

    INDO-IRANIO: Actualmente lenguas y dialectos de la India, Irán, Afganistán.

    ITÁLICO (Latín): Actualmente lenguas románicas: castellano, catalán, gallego, portugués, francés, occitano, italiano, sardo (Cerdeña), retorromano (Alpes) y rumano.
    El latín es una lengua interesantisima, mucha cultura contenida dentro, y es tan apreciable como el Ingles, porque la importancia que tiene saber Ingles en estos tiempos es la misma importancia que tenia saber Latín en los tiempos pasados. Siempre se puede ser un poco mas culto, sabiendo latín se puede presumir y aprovechar la sabiduría de este antiguo lenguaje o madre de nuestra habla.

  15. joaquin

    bonum diem
    Las llamadas lenguas romances,porque la lengua mater es el latín, por ejemplo: italiano,francés,español,portugués,rumano…
    el español o castellano está formado de un 75% de latín,el resto es griego,árabe,lenguas germánicas,náhuatl,barbarismos (anglicismos,galicismos),etc.
    BALTO-ESLAVO: Actualmente ruso, polaco, checo, búlgaro, lituano, letón…

    CÉLTICO: Actualmente irlandés, escocés, galés, bretón.

    GERMÁNICO: Actualmente inglés, alemán, holandés, sueco, danés, noruego, islandés.

    GRIEGO: Actualmente griego moderno.

    INDO-IRANIO: Actualmente lenguas y dialectos de la India, Irán, Afganistán.

    ITÁLICO (Latín): Actualmente lenguas románicas: castellano, catalán, gallego, portugués, francés, occitano, italiano, sardo (Cerdeña), retorromano (Alpes) y rumano.
    El latín es una lengua interesantisima, mucha cultura contenida dentro, y es tan apreciable como el Ingles, porque la importancia que tiene saber Ingles en estos tiempos es la misma importancia que tenia saber Latín en los tiempos pasados. Siempre se puede ser un poco mas culto, sabiendo latín se puede presumir y aprovechar la sabiduría de este antiguo lenguaje o madre de nuestra habla.
    El griego, igual o mas intersante que el Latin. Pariente de muchas de las lenguas de hoy, poetico como en sus tiempos, difícil pero lindo de aprender y entender..saber un poco de griego, ya sea antiguo o moderno, agrega un poco mas de conocimientos sobre las lenguas.

  16. Valentina Restrepo

    DE L’INDOEUROPEU AL GREC
    Les llengües que provenen del llatí, són les llengües romàniques, és a dir, perquè són les llengües
    parlades majoritàriament en el territori anomenat Romània.
    Romània és el conjunt de terres que van ser conquerides per l’Imperi romà, i les seves llengües van ser substituïdes pel llatí. Encara que en algunes d’aquestes terres han seguit predominant les llengües anteriors al llatí , han rebut influències d’altres llengües.
    Per tant, les llengües romàniques són el castellà, portuguès, gallec,asturià,itàlia, català, occità,francès…
    El que m’ha cridat la curiositat són que tota aquesta varietat de llengües vinguin del llatí i encara es segueixin parlant.
    Totes les llengües que pertanyen a la llengua indoeuropea m’han agradati m’han semblat interessants.
    Quina pertany al grup indoari? Quines pertanyen al grup germànic? i al grup eslau? i al cèltic?…
    Grup germànic: Anglès, alemany, neerlandès, suec, danès, noruec, frisó, islandès, feroès.
    Grup cèltic: Bretó, gaèlic irlandès, gaèlic escocès
    Grup eslau: Rus, polonès, ucraïnès, serbocroat, txec, bielorús, búlgar, eslovac, eslovè, macedònic, sòrab i caixubi.
    Sincerament mai he escoltat parlar d’aquest programa, no sabia de la seva existència. Crec que és una gran idea perquè fa que es difundeixi millor i més ràpid aquest tema.

  17. Farah Haykal

    De l’indoeuropeu al grec

    -Origen de la llengua grega: l’indoeuropeu

    El grec és una llengua de la família lingüística indoeuropea. Es parlava a Grècia antigament, i a les àrees d’influència hel·lènica. Es la més antiga de les llengües indoeuropees que es parlen encara avui dia.
    La similitud entre paraules morfologia i sintaxis de les llengües estudiades va fer postular l’existència d’una llengua comuna i originaria, a la qual van donar el nom convencional d’indoeuropeu, es va estendre per Europa i per l’Índia. Descendeixen quasi tots els idiomes parlats avui a Europa. No se’n conserven restes escrites. Però podem afirmar que va existir a partir de les similituds de les llengües que en deriven.
    La diàspora és la causa principal de la divisió de l’indoeuropeu en diferents llengües.
    El testimoni més antic de la llengua grega és el micènic, que va ser descobert en unes tauletes de fang. El grec micènic està escrit en un sistema gràfic de tipus sil·làbic, el lineal B.

    -Els dialectes grecs
    L’arcàdico, xipriota, l’eòlic, el dòric, el jònic i l’àtic.

    Morfosintaxis

    -El grec, llengua flexional

    El grec és una llengua indoeuropea arcaica, és una llengua flexional: expressa mitjançant la flexió en el nom (declinació) i en el verb (conjunció).
    Dir tots els casos d’un mot és declinar-lo, i al conjunt de formes que pot adoptar un nom, un pronom, un adjectiu o l’article, segons la seva funció ( dues per a cada cas, singular i plural), s’anomena flexió o declinació.

    Pervivència en el català

    -Transliteració i transcripció

    La transliteració de paraules greges consisteix a canviar els signes de l’alfabet grec pels de l’alfabet llatí corresponents. Els mots grecs transcrits, en canvi, no es fan estranys al català, sinó que s’integren a la fonètica catalana.

  18. Ada Andiñach Cantón

    Xaipe!!

    Amb el nom de llengües indoeuropees es coneix a la major família de llengües del món en nombre de parlants. La família indoeuropea, a la qual pertanyen la majoria de les llengües d’Europa i Àsia meridional, inclou més de 150 idiomes parlats per al voltant de 3200 milions de persones (aproximadament un 45% de la població mundial). D’aquestes, uns 1200 milions corresponen a parlants de les llengües indoiranias i uns 950 milions de parlants de les llengües romàniques.

    Tant el grec com el llatí provenen de l’indoeuropeu. L’indoeuropeu es va anar dividint en dialectes dels quals va acabar sorgint el llatí. Del llatí provenen les llengües romàniques com el català o el castellà.
    A l’article es diu que: De les vint llengües més parlades del món, dotze són d’origen indoeuropeu i entre aquestes tres són descendents del llatí: el castellà, l’italià i el francès. Això demostra com una mateixa llengua va anar evolucionant en diverses parts del mon i és va acabar convertint en les llengües que coneixem avui en dia.

    Tot això es va descobrir gràcies a que les paraules, la sintaxis i la morfologia eren molt semblants, I llavors va ser quan es va fer postular l’existència d’una llengua comuna i originària a la qual els estudiosos van donar el nom convencional d’indoeuropeu, ja que es va estendre per Europa i per l’Índia.

  19. Oussama

    Xaipe!!
    El grec esuna llengua de la familia lingüística indoeuropea. Es parla a Grècia i, antigament, també a les àrees d’influència hel·lènica a causa de l’expansió colonitzadora del poble grec.
    L’any 1816 el lingüista Franz Bopp va publicar una obra en què comparava el sistema verbal del sànscrit mb el del grec, el llatí, el persa i el germànic.
    La similitud entre paraules, morfologia i sintaxi de les llengües estudiades va fer postular l’existència d’una llengua comuna i originària a la qual els estudiosos van donar el nom convencional d’indoeuropeu.

  20. Edgar.N

    L’indoeuropeu es va anar expandint per Europa i Índia. D’aquesta llengua, descendeixen casi tots els idiomes que es parlen avui en dia a Europa; menys el basc, l’hongarès i el finès).
    Dins de l’àmplia llengua com és el grec, podem trobar-hi diferents dialectes, ja que fins al s. III a.C. no va haver una llengua grega unificada sinó uns dialectes amb alguns trets en comú. Els dialectes eren els següents:
    – Arcàdico-xipriota
    – Eòlic
    – Dòric
    – Jònic
    – Àtic

    Les llengües que provenen del llatí, són les llengües romàniques, que és d’on ve la nostre llengua castellana i catalana.

  21. Arnau Torres

    quina relació te el grec amb les llengües indoeuropees?

    El grec sí forma part del conjunt de llengues europees. Gràcies als grecs molts països van tenir influencia hel.lènica mentres s’expandien per Europa. Les llengües d’avui en dia tenen orígens indoeuropeus. Són excepcions : el basc, l’hongarès i el finès. Això és perquè l’ndoeuropeu es va expandir per Europa i Àsia. Si entrem en la llengüa grega, te diferents dialectes: Arcado-xipriota, Eòlic, Dòric, Jònic i Àtic.
    El mapa que hi ha a la part superior de la pàgina m’ha estat molt útil per esbrinar tots els països de llengua indoeuropea. M’imaginava que hi havien moltes pero no tantes.

  22. Carla Muñoz Osorio

    Xaipete!
    El grec i el llatí provenen de les llengües indoeuropees, el grec es va dividir en diferents dialectes: l’arcàdica, xipriota, l’eòlic, el dòric, el jònic i l’àtic. Però tot això va ser cap a el segle III aC. Com em arribat fins a avui dia? El llatí ha anat evolucionant de diferents maneres depenent de la seva zona geogràfica, degut a les influencies d’altres llengües que podien tenir. Ha evolucionat com per exemple al castellà al català al Itàlia… És increïble que avui dia encara conservem una petit versió distorsionada de lo que un dia va ser (i continua sent-ho) una llengua tan important.

  23. faysal

    Χαιρε!
    Dia Europeu de les llengües: estudiar grec i llatí és molt important per aprendre llengües
    fou proclamat el 26 de setembre de 2001 pel Consell d’Europa, amb el suport de la Unió Europea. El seu principal objectiu és fomentar l’aprenentatge d’idiomes a tota Europa, tant en joves com en ancians.
    Les llengües romàniques (també denominades llengües romàniques o neollatines) són una branca indoeuropea de llengües estretament relacionades entre si i que històricament van aparèixer com a evolució del llatí vulgar (entès en el seu sentit etimològic de ‘parlat pel poble’ i com oposat al llatí clàssic) .
    La llengua romanç més parlada és l’espanyol, parlat per més de 400 milions d’personas perquè l’espanyol o castellà està format d’un 75% de llatí, la resta és grec, àrab, llengües germàniques, náhuatl, barbarismes … etc .tambien estan el francès l’italià etc
    en resum es diuen així a les llengües derivades del llatí

  24. Antonella Cerdà

    Xaipe!
    La relació entre el grec i les llengües indoeuropees és molt directa, de fet, el grec i el llatí formen part de les llengües indoeuropees. El grec és la llengua indoeuropea més antiga i encara es parla en l’actualitat, encara que sigui un grec més evolucionat.
    Tot va ocórrer quan l’indoeuropeu es va expandir per Europa i Índia. Més tard va néixer el grec, que no estava unificat sinó que separat en diversos dialectes amb alguns trets en comú. Els dialectes eren: l’arcàdic-xipriota, l’eòlic, el dòric, l’àtic i el jònic.
    Per altra part va néixer el llatí, que més tard va acabar evolucionant a les llengües actuals. Aquestes són les llengües romàniques (italià, francès, català, castellà…)
    Actualment hi ha vint llengües que dominen al món i dotze d’aquestes són d’origen indoeuropeu i entre aquestes tres són descendents del llatí: el castellà, l’italià i el francès.

  25. Maryama

    Bonum diem!
    Les llengües indoeuropees són totes aquelles que pertanyen a una mateixa gran família lingüística derivades d’una antiga llengua.
    Des de finals del segle XVIII els filòlegs es van ananr adonant que la majoria de les llengües europees i moltes d’asiàtiques presentaven nombroses correspondències les unes respecte a les altres i van arribar a la conclusió que provenien d’una mateixa llengua, que van anomenar indoeuropeu.

    llatí: mater
    grec: meter
    indi antic (sànscrit): mata
    islandès antic: módr
    irlandès: mathir
    lituà: móte
    albanès: motre
    alemany: Mutter
    anglès: mother
    De totes aquestes formes es pot deduir que la forma originària (indoeuropea) era matér. L’indeuropeu, doncs, no es coneix directament, perquè n’hagin quedat escrits, sinó que moltes de les seves paraules es poden saber, com en aquest cas, per la comparació entre les paraules de les llengües indoeuropees.
    La teoria de l’indoeuropeu va ser formulada durant el segle XIX pels filòlegs Ramus Rask i Franz Bopp. Aquests parlaven d’un pobre indoeuropeu situat al centre d’Europa amb una cultura i llengua pròpies.
    Els dos filòlegs van cercar i comprovar la similitud entre la llengua llatina i la grega estudiant, no només en el sistema gramatical sinó també en el vocabulari basant-se en el estudi de la llengua sànscrita i van formular la teoria indoeuropea.

  26. Rocío Rodríguez

    Xaipe!!

    El grec és una de les llengües més antigues que existeixen avui en dia, per no dir que és la més antiga. Al igual que el llatí és de la familia lingüística indoeuropea.
    El grec és parlava antigament i també es parlava a les àrees d’ingluència hel·lènica.
    A l’any 1816 un lingüista alemany, Franz Bopp, va publicar una obra en què comparava el sistema verbal del sànscrit amb el del grec, el llatí, el persa i el germànic.
    El grec va anar evolucionant poc a poc fins a arribar al grec que avui en dia es parla. Primer va estar dividit en diferents dialèctes com; l’eòlic, l’arcàdic-cipriota, el dòric, el jònic i l’àtic i més tard es va unificar.
    El llati va nèixer per aquella època també i es va anar desenvolupant. Gràcies al llatí tenim les llengües romàniques que avui en dia en parlem com; el català, el castellà, l’italià, el francès i moltes altres.
    Moltes llengües que dominen avui el món són d’origen indoeuropeu.

  27. ainablanch

    L’indoeuropeu es va anar separant en dialectes dels quals a partir de moltes variacións i transformacions va acabar sorgint el llatí. Del llatí provenen les llengües romàniques o neollatines com són el castellà, el català, el galleg, el portuguès, el francès, l’occità, l’italià, el sard, el romanès, el retoromànic una llengua poc coneguda parlada als alps, l’aragonès, l’arpità i l’asturià.
    Es coneixen pocs escrits indoeuropeus però si agafem una paraula i l’escribim amb varios idiomes veurem que tenen una certa semblança i que tots provenen d’un únic i mateix mot. El grec també va tenir-hi influencia ja que gràcies als grecs molts paisos van tenir influència hel.lenica mentres s’expandien.

    Amb el mapa interactiu que es troba a la part superior he pogut escoltar les diferents llengües i els diferents accents que es troben arreu del mapa. M’ha semblat interessant, ja que a mi, que m’agrada molt viatjar m’ha transportat a cada un dels diferents paissos.

  28. Ignasi Pujol

    Xaipe!

    Quines són les llengües que provenen del llatí:
    El grec i el llatí provenen de l’indoeuropeu. L’indoeuropeu es va anar dividint en dialectes dels quals va acabar sorgint el llatí. Del llatí provenen les llengües romàniques com: el romanès, el castellà, l’italià, el català, el , el portuguès, el francès, galleg, l’occità …
    Què us ha cridat més l’atenció del grec?
    A mi el que més m’ha cridat l’atenció del grec ha sigut que hi ha moltíssimes paraules que ara utilitzem que provenen del grec, cada vegada que seguim estudiant surten més paraules d’aquestes.
    Quina de les llengües pertanyents a la família indoeuropea us ha semblat més interessant?
    Per mi l’italià ja que és la més semblant al llati i perquè el meu avi és italià i m’ensenya una mica.
    Quina pertany al grup indoari?
    Són llengües procedents del continent Indi.
    Quines pertanyen al grup germànic?, i al grup eslau?, i al cèltic?
    L’Anglès, l’alemany, el neerlandès, el suec, el danès, el noruec …

  29. Marta Ruiz

    Les llengües romàniques provenen del llatí. L’abecedari grec i la forma en la que es pronuncien em sembla molt sorprenent, ja que té moltissima diferencia amb els sons catalans, cosa que m’agrada molt i trobo que es bastant diferent. L’alemany, que es una llengüa indoeuropea, em sembla que es molt diferent a les que normalment estem acostumats, m’agradaria molt aprendre aquest idioma, ja que tinc amics allà amb els que mantinc una relacio amistosa gracies a l’internet. L’hindi pertany a la familia de les llengües europees i també al grup indoari, amb altres llengües com el bengalí, el persa, el baluchi, el pashtu, etc… Al grup germànic pertanyen l’anglès i l’alemany i al grup eslau pertany el rus.

  30. Claudia López Astilleros

    Hola, soc la Claudia López Astilleros i estic cursant cultura clàssica aquest any 2020. Just acabem de començar els dos primers temes de etimologia i he tingut alguns problemes per a acabar d’entendre l’origen dels idiomes que parlem avuí en dia. Aquest article m’ha servit molt de profit i gràcies als vostres comentaris he pogut aclarir els meus dubtes. Es molt interessant veure com seguim utilitzant llengues primitives i com el grec i el llatí poden ser molt útils en el nostre dia a dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *