Sant Jordi, un mite ben viu

Arqueológica Luliana
Arqueologia Luliana

Sant Jordi enguany ens arriba en dissabte Sant! Sabíeu que va ser un militar romà i cristià que per no abandonar les seves creences va ser martiritzat en temps de l’emperador romà Dioclecià cap a l’any 303? Una de les llegendes més populars atribuïdes a Sant Jordi explica que un drac tenia atemorits els habitants d’una vila i que per calmar-lo li havien de donar un be i una donzella, triada a l’atzar. Un dia li va tocar a la filla d’un rei i Sant Jordi la va alliberar miraculosament tot vencent el drac. Països tan diversos com Geòrgia, Anglaterra, Lituània, Grècia, Portugal i Catalunya van escollir Sant Jordi per patró. També és patró de la Corona d’Aragó i –fins el 1707- del Regne de València. La creu de Sant Jordi és una de les màximes distincions que atorga el Govern de la Generalitat de Catalunya.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xQx_gTJWSRA[/youtube]

El 1456, el dia de Sant Jordi va ser declarat festa a la ciutat de Barcelona i des d’aleshores se celebra la tradicional Fira de les Roses en què els enamorats les oferien a les donzelles. En el segle XV es repartien roses a totes les senyoretes que assistien a la missa que se celebrava a la capella que el sant té al Palau de la Generalitat. A finals del segle XIX Sant Jordi es va convertir en símbol catalanista. Per això un dels ritus més arrelats d’aquesta jornada és l’exhibició pública de la senyera. La seva lluita amb el drac per alliberar la donzella simbolitza la lluita de Catalunya per la seva llibertat. Des de l’any 1926 es fa coincidir amb l’anomenat Dia del Llibre (des del 1995 Dia Mundial del Llibre i dels drets d’autor) que en el seu origen era per commemorar la mort de Shakespeare i Cervantes. L’escriptora Maria Àngels Anglada també va morir un 23 d’abril i així vàrem celebrar el desè aniversari de la seva mort ara fa dos anys. Avui se celebra el trentè aniversari de la mort de Josep Pla. La diada de Sant Jordi també ha esdevingut el dia dels enamorats en què les parelles s’intercanvien un llibre i una rosa. Regalar una rosa a la persona estimada és ben metafòric: el vermell simbolitza la passió i l’espiga de blat la fecunditat. Els antecedents d’aquesta tradició són molt antics i de pervivència clàssica ja que a finals d’abril els nostres avantpassats romans celebraven unes festes en honor a Flora, la deessa de les flors, dels prats, dels boscos i dels jardins, i els seus amors amb el déu Zèfir, vent suau de ponent que influeix en l’agricultura i impulsa el creixement de les plantes i els vegetals. Allí on es celebraven s’erigien estàtues a la deessa i eren coronades amb roses i flors, igual que les donzelles que hi assistien. A la nit, a la llum de les torxes, es cantaven himnes i es premiaven les millors composicions poètiques sobre el triomf de la primavera i de l’Amor, guardons que eren lliurats per les donzelles més belles. Aquests actes s’anomenaven Jocs Florals, en homenatge a la deessa. Mireu per on que encara nosaltres també els celebrem tot i que el cristianisme intentà abolir-los. Així, la rosa, màxima distinció als Jocs Florals, es convertí en ofrena mística a la Santa Creu, donant-li un caire religiós.

Sabeu què és una consueta? Quins personatges hi apareixen? Quins efectes provoca el drac al rei, a la filla del rei, a Sant Jordi i al poble? Amb quins mites hel·lènics podeu establir paral·lelismes? Quin és l’origen mític de les roses?…

Bona diada de Sant Jordi!

36 thoughts on “Sant Jordi, un mite ben viu

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Si vols enviar una rosa virtual per correu electrònic o a través del Facebook o bé conèixer l’agenda o saber-ne més, consulta aquí.

 2. stefanny

  Sabeu què és una consueta? és un intermediari que parlaven diferents idiomes.
  Quins personatges hi apareixen Sant Jordi,El rei,la filla del rei i el drac.
  Quins efectes provoca el drac al rei, a la filla del rei, a Sant Jordi i al poble? el drac provoca por a la gent del poble.
  Amb quins mites hel·lènics podeu establir paral·lelismes?
  Personatges cavallarescos de la literatura catalana.
  Quin és l’origen mític de les roses?
  L’origen de les roses es del cap per una mica de sang que li va sortir i així va nèixer una rosa. 🙂

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Stefanny, mites hel·lènics vol dir mites grecs!
  Origen mític de la rosa, quin és?
  Pensa una mica.

 4. Chaima Anza

  Estimat Sant Jordi, el que puc afegir desprès d’aquest bon article, és que sense aquest dia 23 d’Abril la sensació de l’amor no la podriem gaudir tots en un mateix dia d’amor i de plaer.
  Enamorats i enamorades, rosesss,rosess,llibres,llibres, amor amor, son elements essencials de demostrar l’alegria de l’amor i la pau que per un moment,segons,minut.hores i dia, et pot cambiar la vida per un instant amb el teu estimat o estimada.
  Gràcies aquest dia la juventut i la gent manisfesta aquesta sensació a tots del seu voltant amb dols elements essencials: roses i llibres. Però l’amor no té preu ni de roses ni de llibres ni diners. L’amor es un sentiment que de vegades et provocà el plaer d’estimar i ser estimat i de vegades estimès i no ets estimat.L’amor juga un paper molt important a totes estimades no hi ha preu perquè ningú no pugui estimar.
  Dient aquestes paraules esperò que sempre es demostri l’amor de diferentes perspectives però sempre sense fer mal, amb delicadesa!
  Aqui deixo un lema:tots el que són estimats poden gaudir d’aqeusta sensació i els que no són estimats sempre hi ha algú que treu un somriure a l’altre, pel fet que la felicitat,la’mor i altres elements ens poden canviar la vida!
  Vale!

 5. Georgina Tur

  Lida!
  A part que el dia de Sant Jordi és el meu Sant, perquè Georgina és el femení de Jordi, la història és maquíssima. Això que un caballer alt i guapot li regala una rosa a una bella princesa és molt romantic. Jo crec que no hauria de desaperèixer el fet de regalar-li una rosa a la noia que estimes, perquè així les noies ens sentim més estimades.
  Visca Sant Jordi!

  Vale!

 6. Chaima Anza

  Slave a tothom!
  Perdoneu però me he equivocat a l’hora de escruure el meu comentari, la semna santa per els crsitan nomès es el diumenge de la semana santa!!!
  I un altre cosa que felicitats Georgina atressades, no ho sabia pas, però ara que ho sé et felcito per el teu sant!!! 🙂
  Vale!!

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Chaima, em sembla que encara no t’ha quedat clar. Ja t’ho explicarem divendres!

 8. Anna Jimenez

  Salve Margalida !
  La veritat esque sempre s’han explicat moltes histories de Sant Jordi, i encara nose ben bé quina es la verdera.jaja
  però es una tradicció presiosa i no crec que s’hagi de perdre.

  VALE!

 9. flor

  Salve Lida!:D
  A mi la història de Sant Jordi m’agrada molt perqué es un dia molt romàntic 😀 i ens sentim tos estimats 🙂
  Valee 😉

 10. florrr

  Salve Lida!
  a mi particularment el dia de sant jordi em sembla tan bunic, roses i llibres, amor i més amor es com un san valentí però català 😀 felicitats atrassades georgina 😀
  valee;)

 11. Patricia

  Salve!
  Encara que Sant Jordi ja ha pasat, i sento molt el retard, trobo que aquest dia es un dels millors del any, es tan bonic que et regalin una rosa i tu un llibre. Es realment precios.
  Vale Lida!

 12. Francesc Martínez Sanchez

  AVE!!

  Per mi aquest es un dia molt especial, ja que celebrem no només Sant Jordi, si no, també celebrem la cultura catalana i ho tenim que seguir fent molts i molts d’anys més. Referen a les preguntes.

  – un consueta és l’apuntador de teatre. Aquell home que ajuda a diferents actors, apuntant els diàlegs d’una obra.
  – personatges que hi apareixen són Sant Jordi,El rei,la filla del rei i el drac.
  – En la tradició grega, la rosa és una de les flors dels déus, nascuda d’una gota de sang de Venus, en punxar-se el peu amb una espina.

 13. Zicora

  Salve a tothom!!!. 🙂

  En la meva opinió, crec que Sant Jordi es un dia molt especial, ja que sense el seu mite no ho seria pas. Es un dia en que celebrem tota la nostra cultura catalana. Per cert, no sabia pas que la rosa havia nascut d’una gota de sang de la deessa Venus.

  Valeee.

 14. Eulàlia

  Salve!

  Sant Jordi és una festa molt bonica amb una llegenda que tots hem sentit diverses vegades de petits.

  És cert que tots els països volen ser els “autors” d’aquest heroi llegendari, crec que hauria de ser una història per a totes les nacions i pobles.

  Actualment,el dia de Sant Jordi es relaciona amb els enamorats que es caracteritza amb la rosa, i la lectura que es relaciona amb els llibres.

 15. Mireia Moral

  SALVEE!
  Ami el dia de Sant Jordi, m’agrada molt. Penso què és una festa molt bonica, però tambe penso que si tu estas enamorada d’una persona, demostrar-li aquell dia que l’estimes, ja que això li has de demostrar tots els dies, no justament aquest dia.
  VALEE!

 16. irina

  Salve!
  M’agrada molt sant jordi, és una festa molt bonica, jo celebro sant jordi. És una festa molt catalana, tot i que a altres llocs del món es comença a celebrar, per exemple a Londres, també es regalen roses i llibres, no només perqé ho hagin aprés dels catalans sinó que sant Jordi és el seu patró. Sant Jordi té una bonica llegenda que encara conservem: la del caveller i el drac.

 17. Uxue Avilés

  Salve!!

  Sant Jordi crec que és un dia que s’ha de celebrar per què és tradició, actualment el que es fa es que la dona regala un llibre a l’home i l’home li regala a la dona una rosa.
  Un consueta és l’apuntador de teatre. Ajuda als actors, donant els diàlegs que hi ha en una obra.Els personatges que hi ha són Sant Jordi, el rei i la seva filla i el drac. La rosa en la tradició grega es una de les flors dels déusque havia vingut d’una gota de sang de Venus al punxar-se el peu amb una espina.
  No sabia que la rosa provenia d’aquí, em sembla molt interessant.

  Vale!!

 18. balart.andrea0920

  Salve! San Jordi és una festa molt celebrada, no nomès aquí. Quan vaig estar a Munich, m’en recordo que a la Marienplatz hi havia l’estatua de san Jordi matant al drac. A Anglaterra també tenen a san jordi com a patró. Penso que San Jordi ens representa molt bé als catalans i a la nostra cultura.

 19. Clara

  Ave! 😀

  Sant Jordi és una tradició molt bonica que a Catalunya almenys, gairebé tothom la celebra (i no només a Catalunya).

  Sabeu què és una consueta?
  És l’apuntador de teatre.
  Quins personatges hi apareixen?
  Hi apareixen el rei, la seva filla, st. Jordi i el drac.
  Quins efectes provoca el drac al rei, a la filla del rei, a Sant Jordi i al poble?
  Por, suposo…
  Quin és l’origen mític de les roses?
  La rosa és una gota de sang de Venus.

 20. Alba Carrasco

  Salve!
  Crec que Sant Jordi és una tradició catalana molt maca, que expressa molt de sentiment. Jo el celebro, els catalans la celebrem, però també hi ha gent d’altres països que també celebra Sant Jordi, que té una bonica llegenda que encara conservem: La del caveller i el drac.

  ·Sabeu què és una consueta?
  És un apuntador de teatre i intermediaris que parlaven diferents idiomes.

  ·Quins personatges hi apareixen?
  Sant Jordi,El rei,la filla del rei i el drac.

  ·Quins efectes provoca el drac al rei, a la filla del rei, a Sant Jordi i al poble?
  Por, a la gent del poble, al rei i a la filla del rei,excepte a Sant Jordi, que s’enfronta a ell amb valentia.

  ·Amb quins mites hel·lènics podeu establir paral·lelismes?
  No ho tinc clar,però podria ser amb personatges cavallerescs de la literatura catalana, com Tirant Lo Blanc etc. (no hi estic molt segura).

  ·Quin és l’origen mític de les roses?
  Les roses en la tradició grega són flors dels déus que venen d’una gota de sang de Venus al punxar-se el peu amb una espina.

  M’ha agradat molt l’apunt. Sant Jordi, un mite ven viu (i esperem que segueixi així!)
  Vale!

 21. Miriam Pelegrina

  Sant Jordi es una bonica tradició catalana, a mi aquest dia m’encanta perque veus roses i llibres per tot arreu!.
  Una Consueta fa referència a un recull de costums o tradicions d’una parròquia o poble.
  Hi apareixen el rei, la seva filla, st. Jordi i el drac.
  La rosa és una gota de sang de Venus.

 22. Paula pla

  Salve!
  Ami personalment m’agrada el dia de Sant Jordi, és molt maco sobretot pels enamorats amb la rosa i tal..
  Una consueta faria referència a un recull de costums o tradicions que té un poble.
  En la llegenda de Sant Jordi hi apareixen Sant Jordi, el rei i la seva filla, i el drac que provoca por al demés personatges i al poble, encara que Sant Jordi demostra que no li té por i s’enfrenta amb ell i el venç.
  I ara he descobert l’origen mític de les roses jajajajaj! sincerament no en tenia ni idea m’ha semblat bastant interessant que en la tradició grega, la rosa és una de les flors dels Déus, que va nèixer d’una gota de sang de Venus a causa de que Venus es va punxar el peu amb una espina.
  Es considera generalment que les roses representen l’amor, encara que el seu simbolisme varia segons el nombre de petals i el color. El vermell fa referència a la passió, el blanc a la puresa, el blau a lo impossible, el dorat al poder.. enfí, existeixen innumerables interpretacions depenent del context històric i cultural.

  valeeeeee!

 23. Erik Aparicio

  Sant jordi és molt bonic a Catalunya i a altres llocs es el patró. És un dia molt especial per els enamorats regalent-se roses i llibres..
  A part de la llegenda de Sant Jordi amb el drac i la princesa que també es bonic,.

  ·Sabeu què és una consueta?
  Una consueta faria referència a un recull de costums o tradicions que té un poble / És un apuntador de teatre i intermediaris que parlaven diferents idiomes.

  ·Quins personatges hi apareixen?
  Sant Jordi, el rei, la filla del rei i el drac.

  ·Quins efectes provoca el drac al rei, a la filla del rei, a Sant Jordi i al poble? A la gent del poble, al rei i a la filla del rei li fa por, excepte a Sant Jordi, que s’enfronta a ell amb valentia i força.

  ·Quin és l’origen mític de les roses?
  Les roses en la tradició grega són flors dels déus que venen d’una gota de sang de Venus al punxar-se el peu amb una espina.

  vale!

 24. Eva Serrano

  Salve!! Una consueta no s’havia que era però llegint comentaris ara ja sé que és un apuntador de teatre 😀
  els persnatges que hi apareixen són Sant Jordi, el rei, la filla del rei i el drac.
  El rei, la princesa i tots li tenen por al drac.
  Vale!!

 25. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Aquest Sant Jordi: “Monstres, el somni de la raó”

 26. gomez.luque2011

  salve:D

  A mi també m’agrada molt Sant jordi, encara que no tinguis a una perona que et regali una rosa,penso que és una bona tradició a Catalunya per demostrar l’amor, encara que no només s’ha de demostrar en una festa!

  Sabeu què és una consueta?
  És l’apuntador de teatre.
  Quins personatges hi apareixen?
  el rei, la seva filla, st. Jordi i el drac.
  Quins efectes provoca el drac al rei, a la filla del rei, a Sant Jordi i al poble?
  Por.
  Quin és l’origen mític de les roses?
  La rosa és una gota de sang de Venus.

 27. marcus

  SAN JORDI ES UN DIA MOLT ESPECIAL PER CATALUNYA ES EL DIA DE LA ROSA I EL LLIBRE

 28. Tania

  Salve!

  En primer lloc, dir que el dibuix està molt ben fet.
  La veritat és que Sant Jordi és un dia que m’agrada molt, els enamorats es regalen coses, el noi a la noia una rosa, i la noia al noi un llibre. La veritat és que a mi m’agrada molt quan em regalen roses, fa il·lusió i és molt maco.
  És una tradició que crec que no hauria de desaparèixer mai.

  Vale

 29. Marta Gallardo

  Salve!

  Una consueta és la persona que treballa amb una companyia de teatre i es dedica a ajudar els actors en una funció a dir les frases que no recorden en el moment en què les han de dir.
  Apareix el rei, Sant Jordi, la princesa i el drac. El drac provoca terror a la gent del poble, a la princesa i al rei però Sant Jordi és l’únic que no li té por i per això s’enfronta a ell.
  La rosa és una gota de sang de Venus.

 30. Judith Martínez Barranco

  salvee

  El dibuix està molt ben fet, després dir que Sant Jordi, és una festa molt popular a Catalunya, i no només a Catalunya.

  ·Sabeu què és una consueta?
  Una consueta faria referència a un recull de costums o tradicions que té un poble / És un apuntador de teatre i intermediaris que parlaven diferents idiomes.
  ·Quins personatges hi apareixen?
  Sant Jordi, el rei, la filla del rei i el drac.
  ·Quins efectes provoca el drac al rei, a la filla del rei, a Sant Jordi i al poble? A la gent del poble, al rei i a la filla del rei li fa por, excepte a Sant Jordi, que s’enfronta a ell amb valentia i força.
  ·Quin és l’origen mític de les roses?
  Les roses en la tradició grega són flors dels déus que venen d’una gota de sang de Venus al punxar-se el peu amb una espina.

  valeeee

 31. Jose Maria Fernandez

  Salvee!!!!

  El dibuix esta molt ben fet i el dia de Sant Jordi es un diamolt especial i bonic i es una historia molt curiosa.

  Valee!!!!

 32. Pingback: Bona diada de Sant Jordi! | El Fil de les Clàssiques

 33. Pingback: Oh, Amor! | El Fil de les Clàssiques

 34. Pingback: L’Ars amandi dels alumnes de llatí de segon | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *