Música i matemàtiques

Així com la música és un art que sempre ha estat associat amb la sensibilitat i l’expressió de sentiments, la matemàtica ha estat associada sovint, encara que cada cop menys (així ho desitjo), amb una disciplina freda i hermètica. No obstant això, estan íntimament relacionades. És més, la música s’ha servit i es continua servint de les matemàtiques per descobrir, innovar i progressar dia a dia.

Ja a la Grècia clàssica, Pitàgores, i juntament amb ell, tota la seva escola, van dissenyar el quadrivium pitagòric, on hi constaven les disciplines d’astronomia, aritmètica, geometria i música, estant totes elles interrelacionades, com a base del saber. Pitàgores fou el primer en trobar la relació entre les octaves i certes fraccions numèriques.

D’aleshores ençà, el fet musical es pot interpretar en bona part matemàticament: els compassos, la durada de les notes, etc. Dins les partitures dels grans compositors de música clàssica podem trobar tota mena de recursos matemàtics, i com a mostra dir que fins i tot existeix una peça de Mozart, composada al 1787, Musikalisches Würfelspiel (joc de daus musical) on s’han de llançar dos daus, i la suma dels seus valors serveix per escollir l’ordre dels compassos ja dissenyats segons una taula predeterminada on n’hi ha distribuïts 176, setze per fer un minuet i la resta per fer un trio, creant així una composició musical diferent cada vegada.

Si cliqueu aquí fareu una simulació d’aquest mètode de composició: Musikalisches Würfelspiel.

A banda de tot això, hi ha moltes altres consideracions, però és impossible fer aquí una llista exhaustiva, per això ja hi ha pàgines especialitzades que en parlen a bastament.

Per acabar, m’agradaria fer una aproximació a aquest fet veient un fragment del conegut curtmetratge Donald en el país de las matemáticas.

Que no pari la música!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/H5tOVFDlXPc" width="425" height="350" wmode="transparent" /] 

4 thoughts on “Música i matemàtiques

 1. Anna Maria

  Elies, m’encanta el teu bloc. M’encanta la demostració (que tu i jo compartim) que tot el saber humà està interconnectat i que res no exclou res. D’altra banda, ja saps la meva afició musical, que també compartim. Per tant, endavant amb aquestes publicacions tan interessants i sobretot tan desvetlladores de qüestions, perquè crec que no tothom coneix la relació estretíssima entre les matemàtiques i la música.
  Un petó ben fort i que sovintegin els posts.
  Anna M.

 2. Coloma

  Elies:

  M’ha agradat molt l’article “Música i matemàtiques”.
  De fet, m’agradaria tindre el teu permís per publicar-lo (amb totes les teves dades, és clar, això no cal dir-ho) en una revista de divulgació gratuïta que publica la meva banda de música amb motiu de les festes en honor a Santa Cecília.
  El problema és el temps, ja que necessite saber-ho hui mateix.

  Gràcies.

 3. Elies Villalonga Fernández Post author

  Gràcies per les teves paraules i el teu interès. És clar que pots usar l’article per la teva revista. Em sento molt honorat.
  Una abraçada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *