L’origen àrab d’alguns mots matemàtics

al-Khowarizmi   

Algunes paraules que fem servir en matemàtiques tenen un origen àrab. Així, la paraula àlgebra prové  d’un llibre escrit cap a l’any 830 per l’astrònom  i matemàtic Mohamed ibn Musa al-Khowârizmi, titulat Al-jabr w’al muqâbala, que vindria a ser més o menys, restauració i simplificació, és a dir, equilibrar una equació i simplificar-la. Va ser una obra molt important de resolució d’equacions per aquells temps i per molts és considerada com la mare de l’àlgebra moderna.

Si l’obra d’aquest autor va donar nom a l’àlgebra, el seu propi nom va donar lloc a altres dos conceptes, com són algorisme i guarisme (del castellà guarismo).

3 thoughts on “L’origen àrab d’alguns mots matemàtics

 1. Anna Maria V.

  Bé, no només això, perquè les nostra manera d’escriure les xifres és àrab, no? Si no, encara escriuríem I, II, III, etc. Jo crec que ni nosaltres mateixos no ens fem idea de la quantitat de coses que provenen de la llengua àrab i dels estudis dels àrabs, la gran majoria anteriors a l’Edat Mitjana. Per exemple, en àrees tan importants com la Medicina.

  Per cert, ara donaré una primícia de lletres en aquest bloc matemàtic. ¿Sabeu que el famós “Cantar del Mío Cid”, tan emblemàtic de les lletres hispàniques, sembla que és originàriament un poema de propaganda política compost a finals del segle XI a la Cort valenciana del Cid per un eminent jurista i poeta cortesà de nom Abu l-Walid al-Waqqasi? O sigui, que el va escriure un àrab. És una descoberta recent, després de vint anys de recerca, feta per una professora de la Universitat de Valladolid, Dolores Oliver, i el seu grup d’investigació.

  En fi, allà va la notícia. Espero que us interessi. Felicitats per aquest bloc tan interessant i eclèctic. Humanista, diríem.
  Anna V.

 2. jordi, oscar i carlos t.

  te ivamos a votar pro…

  Pàgina desactivada

  ——————————————————————————–

  El termini de votació ha finalitzat aquest dimarts 30 de setembre a les 24:00. Gràcies per participar!

  lo sentimos…

 3. Elies Villalonga Fernández Post author

  Gràcies pel comentari Anna, així com pel teu interès. Molt interessant la teva aportació del “Cantar del Mío Cid”, qui ho anava a dir!.

  Gràcies també a vosaltres tres, nois. Ens veiem a classe!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *