El treball de recerca de l’alumna Katherine Ortiz de 2n de batxillerat titulat Les variants de la violència de gènere a la literatura clàssica grega ha estat guardonat amb el premi Núria Tudela per a estudiants que atorga anualment la revista Auriga des de fa 30 anys i hi poden optar els estudiants d’ensenyament secundari i universitari de tots els territoris de llengua catalana per treballs relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic. La revista Auriga és l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món clàssic a Catalunya.
El treball de recerca de la Katherine Ortiz és una recerca dels ancestres literaris d’un dels principals problemes socials actuals: la violència de gènere. L’objectiu d’aquest estudi és analitzar autors de la literatura grega clàssica i esbrinar com han retratat la figura del sexe femení i la violència de gènere exercida cap a ella. Ortiz fa una anàlisi de vuit obres gregues de poesia èpica, tragèdia i comèdia: la Ilíada i l’Odissea d’Homer; Els Treballs i els dies i la Teogonia d’Hesíode; l’Antígona de Sòfocles i Les Bacants i Medea d’Eurípides, i, finalment, la comèdia Lisístrata d’Aristòfanes. L’autora presenta de quina manera violència contra les dones es presenta i aconsegueix normativitzar les agressions masclistes envers el sexe femení ja fa més de 2000 anys. També analitza la violència en el llenguatge i els rols que s’assignen als dos sexes. També hi ha una anàlisi sobre com les mateixes protagonistes literàries accepten la relació de subordinació i abús.
La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat “per mirar cap endavant, per entendre el present i, fins i tot millorar-lo, cal que mirem enrere, i el món clàssic és en el substrat de la nostra identitat. I la literatura clàssica genera una reflexió sobre nosaltres mateixos i la manera de concebre el món avui dia. La distància cronològica amb els clàssics grecollatins ens permet analitzar problemes i situacions actuals amb més objectivitat i ens hauria d’ajudar a trobar solucions a conflictes contemporanis. També per això cal estudiar els clàssics”.
El premi està dotat amb 200€, a més del diploma acreditatiu i la publicació del treball. L’acte de lliurament del premi es farà en els propers mesos, durant el curs 22-23.
L’enhorabona, Kathe, i endavant!
P.D.: Entrevistes i notícies:
Una alumna de Premià de Mar guardonada amb el Premi Auriga 2022, revista Auriga
La periodista Lola Busquets entrevista a La Terrasseta de Ràdio Premià de Mar Katherine Ortiz:
Lola Busquets entrevista a La Terrasseta de Ràdio Premià de Mar Margalida Capellà, tutora del treball de recerca de la Katherine Ortiz:
L’estudiant Katherine Ortiz guanya el premi Auriga amb una recerca sobre violència de gènere a la literatura grega Premià Mèdia 25-08-2022
Ortiz: “A l’antiga Grècia la dona acceptava ser el sexe dèbil. Per sort, avui és impensable” Premià Mèdia 30-08-2022
Auriga premia a alumna de Premià de Mar por análisis del machismo en clásicos La Vanguardia 24 d’agost de 2022
La guanyadora del premi @RevistaAuriga afirma que la societat ha fet un pas endavant per reconèixer les violències de gènere, cada cop més visibilitzades, tot i que lamenta que encara faltin passos importants. #PremiàdeMar @InstiPM https://t.co/hZ0M12SvOb
— Premià Mèdia (@radiopremiamar) August 30, 2022
En la revista Auriga 113 hi trobareu l’article Les variants de la violència de gènere a la literatura clàssica grega de Katherine Ortiz.