Aquest matí de 12 a tres quarts de dues ha tingut lloc la tercera Olimpíada Jove. L’Olimpíada s’inscriu en el Programa Argó de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB amb l’objectiu de donar suport a la transició entre la secundària i la universitat, vinculant les optatives de Llatí i Cultura Clàssica de l’ESO amb el Grau de Ciències de l’Antiguitat de la UAB. El deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, el Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya donen suport a aquesta iniciativa.
L’activitat, adreçada a estudiants de 3r i 4t d’ESO, ha constat de dues parts: una sessió telemàtica sincrònica a través de Teams amb els vint-i-cinc centres inscrits, entre els quals l’institut Premià de Mar, i un concurs de fotografia lligat a dos tallers que els centres podran fer directament amb el seu alumnat.
12:00 Benvinguda a càrrec de Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres.
12:05 La vida quotidiana dels déus grecs, a càrrec de Jordi Pàmias, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB.
Què fa un déu de bon matí quan es desperta “un dia de cada dia”? Existeix la vida quotidiana per als Olímpics? Els antics podien identificar fàcilment cada un dels déus i dels herois en unes imatges que apareixien pertot —en relleus, ceràmiques, escultures…— Per això són més aviat escasses les etiquetes identificatives que, de vegades, apareixen escrites al costat de les figures: de fet, només calien de debò quan costava de distingir algunes figures molt semblants (o quasi equivalents), com ara el Son i la Mort… Amb aquesta xerrada espiarem alguna deessa darrere el tocador; observarem com treballa un déu al taller; compartirem una copa amb altre; correrem amb una deessa a través dels boscos…
Tot plegat ha estat ben divertit i un xic pujat de to! Han rigut molt. Tot allò escatològic sempre provoca el riure!
12:30 Sang sobre l’arena. Els espectacles de l’amfiteatre romà, a càrrec de Sebastià Giralt, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB.
Les lluites de gladiadors i els altres espectacles violents que s’oferien a l’amfiteatre són actualment una de les imatges més esteses que identifiquen la civilització romana, una imatge que tant ens pot fascinar com provocar rebuig. Tenien en realitat un paper tan important en la Roma antiga com ens ho imaginem ara? Quins mites sobre aquests espectacles perviuen avui dia? Com es desenvolupaven realment? Com anaven equipats els diversos tipus de gladiadors? etc.
El professor Sebastià Giralt ha despertat les ganes d’anar a l’amfiteatre de Tarragona i visitar, quan es pugui, el Colosseu de Roma.
13:00 Kahoot o concurs virtual entre equips de tres alumnes sobre les xerrades anteriors.
No cal dir que el kahoot sempre és molt esperat i molt preuat!
Tot ha anat com una seda i això que eren gairebé cinc-cents alumnes connectats! Els premis aviat arribaran als tres centres que han quedat al pòdium! FELICITER, Nimfes de l’Escola Tecnos de Terrassa, Orió de l’Institut del Ter de Manlleu i Hipocampo de l’Institut La Ferreria de Montcada i Reixac!
Abans d’acomiadar la trobada, el professor Paco Carbajo s’ha adreçat als alumnes i professors en llatí i en grec. Impressionant!
Tot seguit, la professora del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB, Marta Oller, que ha conduït la trobada ha donat les indicacions per fer els tallers.
Tallers optatius
• Taller sobre els déus: Margalida Capellà (INS Premià de Mar – UAB), Cándida Ferrrero (UAB), Laura Lucas (INS Montserrat Roig, Barcelona)
TALLER DE FOTOGRAFIA MITOLÒGICA
Durant el curs passat, des del dia 20 de gener va exhibir-se a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, l’exposició fotogràfica de temàtica mitològica de Joan Picanyol “Caos, déus, mites… eternitat”, que es va inaugurar en el decurs de la segona edició de l’Olimpíada Jove. Enguany, intentant mantenir l’esperit de l’olimpíada Jove, us oferim una xerrada sobre mitologia, “La vida privada dels déus grecs”, que podeu completar amb un taller en el qual us proposem que proveu de representar moments divins. Us podeu inspirar en les imatges de l’exposició, que podeu veure en format digital. Les trobareu allotjades en el blog El fil del mite. Aquests fotografies amb efecte pictòric i estètica kisch són “collages” fotogràfics que plasmen el ric món mitològic grec. Ara, doncs, que ja sabeu com reconèixer els olímpics, us proposem que sigueu vosaltres tant els fotògrafs com els models. Per tant, convoquem el 1r concurs de Fotografia mitològica “Moments divins” dins del marc de la tercera edició de l’Olimpíada Jove.
TALLER DE GLADIATORIA
• Taller sobre gladiadors a càrrec de Marta Oller (UAB) i Gemma Puigvert (UAB).
Si es vol participar en el concurs, els tallers s’hauran de dur a terme entre el 29 d’abril i el 21 de maig, cada centre pel seu compte. Es concedirà un premi simbòlic o reconeixement per a les dues millors fotografies de panteons divins i equips de gladiadors publicades a les xarxes socials (Instagram, Twitter o Facebook) amb l’etiqueta #OlimpíadaJove2021. El termini de publicació de les fotos serà el 21 de maig. Se’n comunicarà i es publicarà la resolució el 31 de maig.
Us animeu a fer els tallers? A veure si en els vídeos hi trobeu una fotografia meva? Espero amb candeletes les vostres fotografies i que les xarxes socials s’il·luminin amb la presència des vostres panteons olímpics i amb gladiadors i gladiadores ben guarnits amb tota la panòplia…
Moltes gràcies, Equip Argó de Clàssiques de l’ICE de la UAB! Esperem que el curs vinent l’Olimpíada jove pugui ser presencial.
Quins gladiadors lluiten en aquesta escena d’Espàrtac de Stanley Kubrick?
En molts festivals de reconstrucció històrica, com la Magna Celebratio de Badalona o Tàrraco Viva podem apropar-nos a un espectacle de gladiadors. Què n’opineu?
La funció de la gladiatura en l’època de Cèsar
Mentre la República de ciutadans soldats es converteix en record, l’heroïcitat i el patiment dels gladiadors prepara l’adveniment de l’Imperi. Un nou poder mou les masses i produeix nous herois. Entre aquest poder, Juli Cèsar va ser un dels primers a comprendre la gladiatura com un fenomen social i un mitjà de propaganda; i un dels primers a tenir la seva escola a Capua.
Anteriorment, les lluites eren privades i destinades a cerimònies fúnebres. Després, des dels munera als campaments militars, el fenomen es va estendre a les places de les ciutats, desencadenant una afició similar a una fe, com el futbol d’avui. Per veure els gladiadors, s’abandonaven els teatres. Mostrarem la increïble història de la gladiatura entre la fi de la República i el començament del Principat.