Concurs Odissea 2020: “L’esport a Grècia i Roma”

L’Associació de Professors de Llengües Clàssiques (APLEC) ha convocat la novena edició del Concurs Odissea a Catalunya adreçat principalment als  alumnes de Cultura Clàssica, Llatí i Grec, sense més pretensions que treure la Cultura Clàssica de les aules.

El tema  d’enguany serà l'”esport a Grècia i a Roma“.

Inscripcions: fins el divendres 31 de gener de 2020.

Concurs:

Primera fase:  dilluns 3, dimarts 4, dimecres 5 i dijous 6 de febrer.

El resultat final d’aquesta primera fase es publicarà el dilluns 10 de febrer.

Desempat a Catalunya: dimecres 12 i 19 de febrer.

Fase estatal: Dimecres 19 de febrer. Competició entre els equips guanyadors de les diferents seccions mitjançant una superpregunta que es publicarà a la pàgina web del concurs a les 17:00 hores i haurà de ser contestada abans de les 20:00 hores.

BASES

. El concurs consistirà a respondre les preguntes que cada dia es publicaran a les 9:30  a la pàgina web del concurs i s’hauran de respondre completant directament el formulari en un termini màxim de 24 hores, és a dir, abans de les 9:30h. de l’endemà.

 • 1r dia (3 de febrer): l’esport en la mitologia grega i romana.
 • 2n dia (4 de febrer): l’esport en la vida quotidiana a Grècia i Roma.
 • 3r dia (5 de febrer): l’esport en la història i institucions grecollatines.
 •  El quart dia (6 de febrer), sortiran publicades unes altres preguntes-pista i una superpregunta de major dificultat que les preguntes ordinàries: la resposta de la superpregunta vindrà donada per les inicials de les respostes correctes d’aquestes preguntes-pista, seguint el seu ordre de publicació.

Per cada pregunta correctament contestada s’obtindran 5 punts. Si s’encerta la superpregunta s’obtindran 10 punts i per cada resposta encertada de les preguntes-pista per arribar a la solució s’obtindran 2 punts més.

No es poden deixar preguntes sense respondre (en blanc), tant a les tandes de preguntes dels tres primers dies com a la de la superpregunta, ja que, si es deixen en blanc, s’anul·len totes les altres de la sèrie.

En les respostes no s’admetran abreviatures i s’haurà de respectar l’ortografia correcta de les paraules. Exemple: Sòcrates, no Socrates; cínic, no cinic. Tampoc s’hi podrà afegir cap altre caràcter, com cometes [“”], punts [.], comes [,], parèntesis [()], espais [ ], etc.

Les preguntes, preguntes-pista i superpregunta han de ser sempre respostes amb UNA SOLA PARAULA, i queden automàticament invalidades les que consten de més d’una paraula en la resposta.

Només s’admetrà la resposta en llatí quan es demani expressament en aquesta llengua. En aquest cas s’ha d’escriure el nominatiu singular de la paraula, tal com es troba en el diccionari, llevat que s’indiqui expressament d’una altra manera (com en el cas dels pluralia tantum). En llatí no es podrà posar cap mena de signe diacrític, incloent-hi dièresi, màcron ( ¯ ), accent, etc.

Les transcripcions de les paraules gregues han d’atenir-se a les normes de transcripció al castellà o al català. Qualsevol transcripció a altres llengües serà considerada com un error. També serà considerat un error la transliteració de la paraula grega. Per a la transcripció de les paraules gregues en general i dels noms propis grecs poden consultar-se els enllaços que s’ofereixen a la secció de FAQ .

2. Premis:

1a Fase:

 • Un primer premi de 100 euros per al primer equip classificat.
 • Dos segons premis de 75 euros per als dos equips següents en la classificació.
 • Tres tercers premis de 50 euros per als tres equips següents en la classificació.

Fase estatal:

 • Primer equip classificat: 390 euros.
 • Segon equip classificat: 210 euros.
 • Tercer equip classificat: 150 euros.
 • Quart equip classificat: 90 euros.
 • Cinquè equip classificat: 60 euros.

els nostres joves Odisseus a vestir-se còmodes, calçar-se les seves sabatilles esportives, entrenar el seu cos i la seva ment, escalfar els seus músculs i els seus cervells, posar a punt els seus ordinadors, els seus llibres, notes i tot el material competitiu necessari per al certamen que s’aproxima.

La nostra nau tornarà a recórrer innombrables aventures. Us hi enroleu?

A l’institut Premià de Mar ja tenim aquests grups d’atletes a punt! Bona Sort!

Cultura Clàssica 3:KRATOS i LES HÍDRIES
Cultura Clàssica 4: ΑΜΑΖΟΝΕΣ
Llatí 4: A.I. i MASUKAMBA
Grec 1: MUSSAKAS i ΑΗΔΟΝΕΣ

12 thoughts on “Concurs Odissea 2020: “L’esport a Grècia i Roma”

 1. Gaby

  L’APLEC presenta per segon any el concurs #FotOdissea, destinat a l’alumnat de clàssiques que participa al concurs Odissea amb la intenció de donar-los encara més protagonisme i incrementar la seva presència a les xarxes durant els dies que dura l’Odissea. Els proposem un concurs de mems, paral·lel i complementari al concurs Odissea. Per si no ho sabíeu, aquest és un terme d’arrels clàssiques, ja que és un escurçament de mimeme (del grec μίμημα, ‘cosa imitada’).
  COM PARTICIPAR-HI?
  a) Creeu-vos un compte a Instagram amb el nom del vostre grup. Vigileu que no sigui privat, sinó PÚBLIC.
  b) Publiqueu-hi una fotografia amb un mem clàssic que tingui a veure amb el tema del concurs d’enguany, l’esport a Grècia i Roma, o amb la dinàmica del concurs en si mateix.
  c) Seguiu-nos a Instagram i etiqueteu-nos: https://www.instagram.com/aplecclassiques/ No us oblideu d’afegir a la foto com a mínim les etiquetes #FotOdisseaXX #OdisseaXX #apleclassiques
  d) Poseu en marxa tot el vostre enginy, sentit de l’humor o de la transcendència. L’únic límit és el respecte. Si alguna publicació és considerada ofensiva pel jurat, serà motiu de desqualificació del grup i de totes les seves publicacions.
  e) Podeu publicar els mems fins el 24 de febrer.
  PREMIS
  Es concediran dos premis:
  Popular: Mem més votat (50 euros ),Jurat: Mem escollit pel jurat (50 euros). El jurat està format pels membres de l’APLEC.Els premis han de respectar les bases. Tots dos són acumulables entre si i compatibles amb els del Concurs Odissea i es lliuraran el mateix dia que es lliuren els del Concurs, a la seu de l’ICAC a Tarragona, durant el mes de maig.
  Animeu-vos i participeu a la FotOdissea!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *