La planta octagonal de Can Ferrerons s’obre al públic: Museu Romà de Premià

Museu Romà de Premià

image009

Avui, idus de març, i sense fer cas als auguris s’ha inaugurat el Museu Romà de Premià.  Des de les 12,00 del migdia s’han fet a l’exterior del jaciment (c/ Enric Granados, 115, de Premià de Mar) diferents activitats adreçades a tots els públics i contextualitzades en el món romà. Amb retard, com acostuma a passar, s’ha fet l’acte oficial d’inauguració i han començat les visites al jaciment en torns de 50 persones.

DSC_0255

El jaciment, descobert a finals de l’any 2.000, és un conjunt arqueològic de gran singularitat a Catalunya. Es tracta d’un edifici de planta octagonal d’època romana tardana que no té paral·lel amb cap altre jaciment arqueològic descobert fins ara. L’espai que es pot visitar consta d’uns 550 m². Els treballs de condicionament per a la visita al pública es van iniciar durant la tardor de l’any passat i han tingut un cost de 164.954,28€. Aquesta obra s’inclou dins el Pla de Barris, i compta amb una subvenció del Departament de Cultura d’un 50%. A més, rebrà una subvenció de 52.340€ per part de la Diputació de Barcelona.

Els alumnes de llatí de l’institut Premià de Mar hem vist la descoberta del jaciment, i mentre els anys han anat passant l’hem anat coneixent i descobrint de la mà de Marta Molina, d’Anton Torrents, de Ramón Coll, de Marta Prevosti, Josep Font, Isabel Rodà… l’hem visitat amb el profesor Robert Delord i els alumnes francesos de Grenoble, fins i tot va venir la televisió, han sorgit articles als nostres blocs, thinglinks, treballs de recerca com el de Rubén Florencio, Hady Camara & Georgina Tur  i premis per Sant Jordi i per Treballs de Recerca (Hèracles 2012, Projecte de Recerca Jove, Baldiri Reixac…)

Quinze anys de records personals inesborrables lligats a un jaciment a qui desitjo la millor de les bones fortunes.

Moltes gràcies alumnes per participar-hi avui activament, com l’Arnau Lario i el Guillem Acien, o bé per interessar-vos pel passat romà de Premià. Avui sé que a Premià tenim el futur romà assegurat, tot i que encara hi ha molta feina a fer!

Museu Romà de Premià de Mar
Enric Granados 115
Visites concertades: museuroma@premiademar.cat
Telèfon 93 752 91 97

Les restes trobades a Can Ferrerons es poden veure a Arqueologia de Premià al MEP i un tastet a Aracne.

Lola Busquets entrevista Ramon Coll al programa Tot d’una de Ràdio Premià del 13 de març de 2015:

Tota l’actualitat de Can Ferrerons a Premià Notícies

Idibus Martiis MMDCCLXVIII a.u.c. i a
Vila Primilia.

23 thoughts on “La planta octagonal de Can Ferrerons s’obre al públic: Museu Romà de Premià

 1. camil.arigon

  D’ençà que em vaig assabentar del descobriment del jaciment romà a Can Ferrerons, barri en el qual visc, sempre he volgut anar. Ahir, per fi, vaig poder gaudir de les ruïnes romanes, que ara pren el nom de Museu Romà de Premià de Mar. L’espai em va sorprendre bastant, sobretot l’alçada de les parets.

  D’altra banda, la reconstrucció històrica que es va dur a terme a peu del museu també em va agradar molt, fins i tot he fet un reportatge per a l’assignatura de cultura audiovisual. Em va sorprendre molt el taller de maquillatge, ja que ens van explicar que ja les romanes utilitzaven l’eyeliner com nosaltres! A més a més, li donaven molta importància a l’aparença.

  En definitiva, vaig gaudir d’un matí molt interessant, que feia temps que estava esperant, amb amics, professors i familiars.

 2. thiriet.carlos

  Salve!
  Per desgràcia per a mi, no vaig tenir l’oportunitat d’assistir aquest cap de setmana al museu romà de Premià de Can Ferrerons, però segons el que he escoltat sembla molt interessant. Espero poder anar aviat i gaudir de l’herència que van deixar els romans a Premià fa més de mil anys.

 3. Mariona Sabanés

  Salve!!
  Em va fer molta llàstima no poder assistir-hi però té molta pinta sincerament!
  És un descobriment molt important tant com per Premià de Mar com per els jaciments romans, felicitats pel descobriment i per la inauguració!!

 4. Boutaina Anza

  Salve !

  Lamentablement, no vaig poder assistir a la inauguració ja que aquest cap de setmana no hem trobava aquí. Però espero poder anar-hi un altre dia per poder visitar totes les restes i jaciments que ens han deixat els Romans al nostre poble de Premià .

  Vale….

 5. Génesis Robalino

  El passat diumenge 15 de març es van obrir les portes del nou Museu romà de Premià de Mar. L’esdeveniment va començar amb una sèrie de balls i exhibicions de tradicions de l’antiga roma. El carrer estava ple de paradetes on exposaven des de com fer sandàlies fins a com es pentinaven i amb què es maquillaven les dones de l’època.
  Després del discurs de l’alcalde van inaugurar el museu. Baixant per una rampa s’arribava a la planta ortogonal, va ser molt impactant pensar que allò havia sigut habitat per algú.
  Personalment m’esperava més, però ara sé que molts dels objectes trobats estan al museu de l’estampació del poble, que ha obert fa poc una exposició i visitaré pròximament.
  El que més em va cridar l’atenció va ser una pedra mil·liar que hi havia a la planta amb una inscripció en llatí.
  Aquest serà un dia per recordar i crec que és un esdeveniment que marcarà un abans i un després en el nostre poble.

 6. Pingback: Reconstrucció històrica | Primilianus ha tornat a la vida

 7. Pingback: La pedra mil·liar de Can Ferrerons | El Fil de les Clàssiques

 8. Pingback: Reconstrucció històrica en la inauguració del Museu Romà de Premià de Mar | Aracne fila i fila

 9. Pingback: La presència de la ceràmica romana a Premià de Mar | Aracne fila i fila

 10. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve!!
  Per desgracia no vaig poder assitir, m’hagues encantat!Trobo que es tota una sort ser d’un poble on encara hi haguin restes dels nostres avantpassats romans. Penso que a l’escola, hauriem de fer una sortida per poder visitar els jaciments i les restes, seria una de les excursions on no és perdrien hores de classe inutilment.
  Vale!

 11. nais

  Em va donar molta pena no poder anar ! Ja que es un descobriment molt important per Premia de mar, com per els jaciments romans, felicitats pel descobriment i per la inauguració!!

 12. Noelia Nistal

  XXVI—IV—MMXV
  Bonum diem!
  Estic orgullosa de què tinguem a Premià un altre museu, que ja fan falta, i si és del món romà encara estaré més, de contenta!
  Jo vaig poder estar-hi. Tot estava maquissím i molt ben decorat, moltíssimes persones s’havien oferit a participar en aquell gran esdeveniment. S’ha de dir, que vaig parlar amb un dels voluntaris i s’en va enrotllar a parlar amb molt d’entusiasme sobre tot el que s’havia del món romà i que, jo ja sabia gràcies a la nostra magistra ! Tot i això, em va agradar moltíssim i penso que ha sigut una molt bona idea que l’ajuntament invertís diners en aquella bona causa. Això sí, em vaig quedar amb ganes d’entrar, però hi havia tantíssima cua i jo a aquelles hores ja tenia tantíssima gana que no vaig voler arriscar-me!
  Espero poder visitar-lo aviat i poder gaudir de la planta octogonal!
  Vale!

 13. Liana Franchesca

  Bonum diem!

  No vaig poder anar a la inaguració però estic segura de que anire en cualsevol moment al Museu Romà de Premià, perque tinc ganes de veure totes les restes dels nostres avanpassats que s’han pogut trobar. Es molt important que en aquest poble s’hagi pogut obrir un museu amb restes romanes! Tinc que dir felicitats per la inaguració!

  Vale!

 14. Ariadna Garcia Adarve

  Bonnum diem!

  Jo no hi vaig poder anar el dia de la innauguració, peró m’hagués fet molta ilussió poder anar.
  Crec que es una gran sort tenir aquest museu aquí a Premià, ha sigut un gran descobriment i intentaré anar a visitar-lo, ja que em sembla molt inrteressant i penso que està bé aprendre més coses dels nostres avantpassats.

  Vale!

 15. gimenez.judit

  Per fi obren el museu al públic! Jo també vaig anar a la inauguració, les activitats del món romà que hi havien eren realment interessants i molt maques. No tots els dies es veuen romans per Premià! Després de molta estona fent cua per entrar-hi em vaig endur una petita decepció al veure l’estat en que es conservaven les restes i que la quantitat de coses en exposició era pessima. Potser aniria bé que traslladessin l’exposició de la fabrica de gas a Can Ferrerons

 16. Pingback: Les restes arqueològiques de Can Ferrerons | Aracne fila i fila

 17. Rebeca Barroso

  Salve!!

  Jo personalment no vaig anar a la inauguració del museu i no vaig poder gaudir de les activitats, però afortunadament visc molt a prop del museu i algun dia aniré a visitar-ho, ja que considero que tenim molta sort de poder gaudir d’un museu com aquest, ja que sempre va bé saber coses dels nostres avantpassats per tal de culturitzar-nos.

 18. Pingback: II Festa Romana. 1r Aniversari de la inauguració del Museu Romà de Premià de Mar | El Fil de les Clàssiques

 19. Pingback: Interès pel nostre passat romà: II Festa Romana al Museu Romà de Premià de Mar | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *