Portaven barba els romans?

Any rere any, es repeteixen a classe les mateixes preguntes i, tot i que en els museus sovint hem vist escultures romanes de rostres barbats i d’altres afaitats, els recordem més aviat, gràcies al cinema, sense barba. Portaven barba, però, els romans?

Santa Bibiana Massimo, Roma. Wikipèdia

Adrià. Santa Bibiana Massimo, Roma. Wikipèdia

Aquesta imatge pertany a l’emperador filohel·lènic Adrià. Sabeu per què portava barba? Adrià es deixava barba, segons el costum grec, perquè tenia un problema facial.

Els antics romans, de fet, es deixaven créixer la barba i els cabells fins a finals del segle III aC en què es va posar de moda afaitar-se la barba i tallar-se els cabells curts o rapats al zero. Calia tenir els serveis d’un barber (tonsor) i el 296 aC Ticinius Mena introdueix a Roma el costum de les barberies.

El que sí és cert que de seguida que tenien el primer pèl blanc, cap als quaranta anys, s’afaitaven tot el rostre per dissimilar els senyals que consideraven de vellesa.

Els joves consagraven la primera barba espessa a una divinitat, tota una festa familiar. Afaitada aquesta es deixaven una barbeta que cuidaven acuradament. Els cabells els podien portar llargs, arrissats, amb un petit serrellet o amb el cap rasurat.

A l’època de l’emperador Adrià, es va tornar a posar de moda el costum de no afaitar-se, moda que durà fins a l’època de Constantí que imposà de nou el costum d’afaitar-se, costum que durà fins al final de l’Imperi romà. Ara bé, les persones que portaven dol i els acusats en un judici per commoure la compassió del jurat es deixaven la barba; els filòsofs seguint un costum grec, també portaven la barba espessa i llarga.

Luci Ver

Fuit decorus corpore, vultu geniatus, barba prope barbarice demissa, procerus et fronte in supercilia adductiore venerabilis.                                                            Història Augusta, Verus 10, 6-7

 Portava barba Juli Cèsar?

Fuisse traditur excelsa statura, colore candido, teretibus membris, ore paulo pleniore, nigris vegetisque oculis, valitudine prospera, nisi quod tempore extremo repente animo linqui atque etiam per somnum exterreri solebat. Comitiali quoque morbo bis inter res agendas correptus est. Circa corporis curam morosior, ut non solum tonderetur diligenter ac raderetur, sed velleretur etiam, ut quidam exprobraverunt, calvitii vero deformitatem iniquissime ferret, saepe obtrectatorum iocis obnoxiam expertusIdeoque et deficientem capillum revocare a vertice adsueverat et ex omnibus decretis sibi a senatu populoque honoribus non aliud aut recepit aut usurpavit libentius quam ius laureae coronae perpetuo gestandae.

SUETONI, De Vita Caesarum, Divus Iulius  1, 45, 1-2

És possible datar una escultura romana a partir del pentinat i la barba? Si teniu l’oportunitat de visitar un museu, poseu-ho en pràctica!

34 thoughts on “Portaven barba els romans?

 1. Pingback: Portaven barba els romans? | El Fil de les Cl&a...

 2. Mireia Gil Tutusaus

  És possible datar una escultura romana a partir del pentinat i la barba?

  -Sí, pot ajudar a datar una escultura. Ja que segons el pentinat i el tall que porti pot ajudar a datar depenen la moda de l’època

 3. Pingback: Portaven barba els romans? | OPVS CHIRONIS | S...

 4. camil.arigon

  Els romans portaven barba i els cabells llargs fins al segle III aC, després d’aleshores s’afaitaven o se’ls tallaven. En quant li sortien les primeres canes, s’afaitaven. A l’època de l’emperador Adrià no s’afaitaven, fins a l’època de Constantí que durà fins al final de l’imperi romà. Tot i així, els acusats en un judici, els que portaven dol i els filòsofs portaven barba llarga.

  Segons posa a Història Augusta, Verus 10, 6-7, Juli Cèsar sí que portava barba, ja que diu que tenia un cos honorable, una cara alegre, una barba allargada…

  Sí que et pots fer una idea de quina època és una escultura romana a partir del pentinat i la barba, tot i que pot coincidir amb una altra època.

 5. clara.serra

  Els antics romans, si que duien barba, es deixaben creixer els cabells i la barbafins a finals del segle III aC.
  En aquest segle, es va posar de moda afaitar-se-la tallar-se els cabells, ja sigui rapats al zero o ben curts. Pero hi havia persones que continuaven portant barba. Les persones que portaven dol i els acusats en un judici per commoure la compassió del jurat; els filòsofs seguint un costum grec, també portaven la barba espessa i llarga.

  I respecte a la pregunta de si es possible datar una escultura romana a partir del pentinat i la barba, si que es pot. Ja que gràcies a això, com bé han dit les meves companyes, el pentinat i el tall que porti pot ajudar a datar depenen la moda de l’època

 6. Maryam Alaoui

  Salve!

  Depenen de la moda de l’època, els romans portaven barba o no. Fins a finals del s. III aC. els romans es deixaven créixer els cabells i la barba, però després es van començar a afaitar i al 296 aC. es va introduir a Roma les barberies.

  També s’afaitaven la barba quan els hi començava a créixer els primers pels blancs, així, podien dissimular la seva vellesa.
  Els acusats en un judici portaven barba i els filòsofs també. Els filòsofs es deixaven barba per costum dels grecs.

  Segons el pentinat i la barba, sí que es pot datar l’època de l’escultura, ja que veien el pentinat i/o la barba podem veure quina moda hi havia en aquell temps i així saber de quina època és.

  Vale.

 7. alarioxtecblocs

  Per començar, vull remarcar que no he canviat tant en 2000 anys, i que els romans també funcionaven amb les modes, de manera que sí, és possible datar els busts per les barbes, igual que els pentinats de les dones. Els elements capil·lars (per anomenar-ho d’alguna manera) són, com la roba i els estils artístics, un reflex dels moviments sociopolítics de l’època i, per tant, un mirall cap a èpoques seculars.
  Cèsar, naturalment, no duia barba per dos motius (tot i que pot ser que no coincideixi del tot amb el text): l’edat, ja que Cèsar tenia 50 anys (prou vell per l’època) i és obvi que no volgués tenir una barba blanca (si no és que volgués semblar en Dumbledore de la saga “Harry Potter”). L’altre motiu és que tenim referències gràfiques del seu rostre, de manera que coneixem la seva “calvície facial”.

 8. Alina Roman

  Salve!

  Els romans portàven barba antigament segons l’epoca en la qual és trobàven ja que en l’época de l’emperador filohel·lènic Adrià en portàven barba per dissimular els problemes facials però despres més tard és va posar de moda tallar-se la barba els homes més vells i els joves no perquè mostraven maduresa i per tant com que eren joves i no tenien els cabells blancs és deixaven barba. Més tard és va tornar a deixa barba. A l’època de l’emperador Adrià es va tornar a posar de modaa el costum de no afeitar-se fins l’època de Constantí en que va tornar la moda de afeitar-se fins el final de l’imperi romà.

  Portava barba Juli Cèsar?
  Si en portàva

  És possible datar una escultura romana a partir del pentinat i la barba?

  Si què es pot segons el pentinat i la barba, ja que veien el pentinat o la barba podem veure quina moda hi havia en aquell temps i així saber de quina època és.

 9. María Mayor

  Salve!

  L’afaitat, sembla que estava estès entre els romans durant la seva història primerenca (en els reis de Roma i els principis de la República). Plini ens diu que P. Ticinius va ser el primer que va portar un barber a Roma, que va ser l’any 454 després de la fundació de la ciutat (és a dir, al voltant de 299 aC). Escipió l’Africà, va ser aparentment el primer entre els romans que es va afaitar la barba. No obstant això, molt aviat, gairebé tots els homes romans van ser ben afaitats, ja que es va convertir en un signe diferenciador entre romans i grecs. Només en els últims temps de la República, als joves romans van començar a retallar la barba només per parts, segons la moda. Els nens preadolescents s’untaven la barbeta amb oli amb l’esperança de forçar el creixement prematur de la barba.

  No obstant això, en els últims anys de la república veure una barba era una cosa inusual. De manera general, a Roma en aquest moment, una llarga barba era considerada un signe de deixadesa i la misèria. El primer afaitat era considerat com el començament a l’edat adulta i era celebrat amb una festa.

 10. xenia.sanchez

  Salve!
  Els romans es van deixar créixer la barba fins al s.III a.C. encara que també era una qüestió de modes així que anava per èpoques. L’emperador filohel·lènic Adrià sí que en duia per amagar els seus problemes facials.
  Gairebé tots els romans van ser afaitats, ja que era un signe que els diferenciava dels grecs encara que només ho feien els més vells. A diferència dels vells, els joves es deixaven la barba perquè era un signe de maduresa. A l’època de l’emperador filohel·lènic Adrià es va tornar a posar de moda el no retallar-se la barba. Els últims anys de la república el que algú portes barba era una cosa inusual i considerada un signe de misèria i deixadesa i el primer afaitat era considerat l’inici de l’edat adulta.
  Juli Cèsar si portava barba i sí que és possible datar una escultura per el pentinat i la barba, ja que podem detectar quin tipus de moda seguia.

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Voleu dir que Juli Cèsar portava barba? Llegiu amb molta atenció aquest fragment de Suetoni i ho esbrinareu:
  Circa corporis curam morosior, ut non solum tonderetur diligenter ac raderetur, sed velleretur etiam

 12. roser

  Els romans duien barba, per exemple l’emperador Adrià la portava per dissimular un defecte facial que tenia, fins a finals del segle III aC que es va posar de moda duu els cabells tallats o rapats al zero. Els joves, s deixaven la barba ja que per a ells significava un pas cap a la maduresa, fins i tot els familiars ho celebraven, un cop s’afaitaven aquesta primera barba, posaven molta atenció i molta cura en el seu aspecte deixant-se una petita barba i cuidant molt també els seus pentinats. Quan els sortia els primers cabells blancs, cap als quaranta anys, es rapaven tot el rostre per evitar que la societat es fixés en les senyals evidents de vellesa.

  Si que és possible datar una escultura a partir del cabell i la barba ja que, al igual que l’actualitat, les èpoques es dividien en les modes seguides per la societat. Encara que no pots especificar una data, si que pots aproximar-te a la època que representa.

 13. Judit

  Intentaré atrevir-me amb la traducció de la frase que ens diu si Juli Cèsar portava barba
  “Circa corporis curam morosior, ut non solum tonderetur diligenter ac raderetur, sed velleretur etiam…”
  Parem més atenció al cos, ni tan sols s’ha tallat o afeitat atentament l’arrel, sinó que encara s’ha d’afaitar…

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Circa + acusatiu: circa curam
  morosIOR de morosus.

  Recorda: ut + subjuntiu. Negació ut non.

  tur: desinència de 3a persona singular veu passiva

  Per tant, quin és el verb que ens indica que Juli Cèsar s’afaitava? Quin que es depilava?

 15. Judit

  Correcció:
  “Té una cura massa exigent amb el cos , de manera que no només es talla els cabells escrupulosament sinó que s’afaita, però a més es depila. “

 16. genesis.macias

  Salve

  Mai m’havia preguntat si els romans portaven barba o no!

  Es veu que aquest fet era purament per moda, al segle III aC es va deixar de portar.

  Quan tenien el primer pel blanc també s’afaitaven per no mostrar la seva vellesa.

  Els joves es deixaven créixer la barba fins que era prou espesa, com a símbol de maduresa, cosa que era digne de celebració. Després d’això se l’afaitaven i se la cuidaven acuradament, com feia August, que no portava barba i Juli Cèsar tampoc, aquest es depilava segons la traducció.

 17. barroso.rebeca

  Salvee!!

  En el text podem observar que Juli Cèsar no portava barba, ja que ens diu que s’afaitava, es tallava els cabells i a més es depilava.

 18. Xènia Serra

  Salve!
  Els romans, en l’antiguitat si portaven barba, encara que com actualment, anava per modes. Hi va haver-hi èpoques en que portar barba estava de moda i també tenien diferents maneres de afeitar-se la barba, també seguint les modes. També hi va haver èpoques en que es va posar de moda el afeitar-se, encara que també els romans seguien algunes costums com per exemple el afeitar-se i tallar-se els cabells quan començaven a tindre pèls blancs.
  Juli Cèsar era un dels romans que no portava barba. Jo crec que si es possible datar una escultura segons la barba si es coneixen les modes de les diferents èpoques.

 19. margomez.17

  Bonum diem!
  És una pregunta molt interesant ja que ningú mai m’havia preguntat si els romans portaven barba o no. Però he descobert que si, que la van portar fins al segle III aC.
  També he descobert que Juli Cessar va ser un dels romans que no va portar barba.

  Salve!

 20. Robert Cepeda

  Els romans portaven barba i els cabells llargs fins al segle III aC, després d’aleshores s’afaitaven o se’ls tallaven. En quant li sortien les primeres canes, s’afaitaven ja que per a ells aixo era una mostra de feblesa, degut a les modes ens seria facil datar algunes obres d’art per la barba dels personatges.
  Pel que veig si jo fos romà mai estaria a la moda ja que a mi sembla que mai em surtira barba!

 21. Carlos Thiriet

  Salve!
  La veritat és que com tota moda, la de portar barba a Roma va finalitzar durant el segle III a.C., i per ho tant Juli Cèsar no portava barba. Molts preferien tallar-se els cabells quan aquests es tornaven blancs.

  Vale!

 22. Raül Àlvarez

  Salve,
  Es diu que els romans van portar barba fins al segle III a.C,, després d’aquesta data es van començara a afeitar, sobretot en les edats que emergien les primeres canes en la barba i els cavells.
  És una pregunta bastant interessant que no m’havia qüestionat fins ara, la veritat.
  Vale!

 23. Juls Paris

  Salve!
  Els romans al principi portaven barba per dissimular els seus problemes facials, en el segle III arribà la moda de tallarse-la. Es deixaven la barba com a simbol de maduresa , després se la tallaven i se la cuidaven. Juli Cesar per exemple era un dels que no en duia.

 24. Marc Arquillo

  Depenent de l’època, els romans portaven barba. Fins a finals del s. III aC. els romans es deixaven créixer els cabells i la barba, però després es van començar a afaitar i al 296 aC. es va introduir a Roma els barbers.

  També s’afaitaven la barba quan els hi començava a créixer els primers pels blancs per a dissimular la seva vellessa
  Segons el pentinat i la barba es pot datar l’època de l’escultura ja que veient el pentinat o la barba podem veure quina moda hi havia en aquell temps i així a quina época correspon

 25. Alèxia Alvárez

  Salvete!

  – És possible datar una escultura romana a partir del pentinat i la barba? Sí, et pots fer una idea de quina època és una escultura romana a partir del pentinat i la barba, tot i que tens la possibilitat de que coincideixi amb un altra época.
  – Portava barba Juli Cèsar? Segons posa a Història Augusta, Verus 10, 6-7, Juli Cèsar sí que portava barba, ja que diu que tenia un cos honorable, una cara alegre, una barba allargada…
  – Portaven barba, els romans? es deixaben creixer els cabells i la barba fins al segle III abans de Crist, despres d’aquest segle es va possar de moda anar rapats al cero o ben curts, no obstant, si hi había altres romans que duien el cabell o la baraba encara ; els filòsofs per costum grec, també portaven la barba espessa i llarga.

 26. Pingback: List of possible projects/topics to present in groups | Let's learn Latin through English

 27. thiriet.carlos

  Salve,
  Potser alguns diran que és impossible saber si els romans anaven afeitats o amb barba, però gràcies al patrimoni artístic que ens han deixat podem esbrinar-ho. Això es degut a què la tendència escultòrica més important a Roma eren els bustos o retrats, que mostraven clarament els rostres dels ciutadans més emblemàtic. Així doncs, observem que tots els bustos d’abans del segle III a.C. portaven barba, i a partir d’aquest segle van començar a ser afeitats. Això demostra com el romans també tenien sentit de la moda i canviaven la seva estètica amb els avenços tecnològiques que aconseguien.

  Vale

 28. Marta Roman

  Bonnum Diem!
  Els romans si que portaven barba, però al segle III aC es va posar de moda afeitarse.

 29. Iria Rael

  Salve!
  Des de 4t d’ESO faig llatí i sí que puc confirmar que molts romans portaven barba, sobretot per imatges (com les que hi ha en aquest article), algunes escultures i alguns béns que encara conservem d’aquella època ho puc confirmar. Com observem, els romans no eren tan diferents de nosaltres en aquest aspecte, tenien costums com les d’avui en dia, per exemple deixar-se créixer barba i els cabells, però això només va ser fins al segle III aC, que es va posar de moda afaitar-se la barba i deixar-se els cabells curts o rapats al zero, però això els hi feia un barber. És curiós com els romans també seguien les modes de l’època en la qual vivien, com fem actualment.

 30. Abigail.dina

  Que interessant aquest apunt! Jo sempre m’he imaginat els homes de l’antiguitat amb barba ! Tots els homes de l’antiguitat portaven barba,i de diferents maneres segons les èpoques en les quals vivien. És increïble com han canviat les modes, en el nostre món actual, la barba ja no s’utilitza molt. Tot i que sí que ha tornat aquesta moda de portar barba,potser bé dels romans?, ja que ara alguns homes es deixen barba, a mi m’agrada, ja que crec que és part de bellesa masculina en,certa forma.
  Els romans portaven barba i els cabells llargs fins al segle III aC, després d’aleshores s’afaitaven o se’ls tallaven. En quant li sortien les primeres canes, s’afaitaven. A l’època de l’emperador Adrià no s’afaitaven, fins a l’època de Constantí que durà fins al final de l’imperi romà. Tot i així, els acusats en un judici, els que portaven dol i els filòsofs portaven barba llarga.

  Segons posa a Història Augusta, Vers 10, 6-7, Juli Cèsar sí que portava barba, ja que diu que tenia un, una cara alegre i una barba allargada.
  Et pots fer una idea de quina època és una escultura romana a partir del pentinat i la barba, tot i que pot coincidir amb una altra època.

 31. Pingback: Es porten encara els pentinats de l’antiga Grècia avui? | A cada passa referents clàssics!

 32. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!
  Des de l’antiguitat, lluir melena s’associava a grans virtuts masculines. Així que els romans, com altres pobles antics es van acostumar a deixar-se els cabells i la barba crescuts.
  Però a mesura que es va anar consolidant l’Imperi, els homes madurs van tallar el seu cabell i van mostrar la cara afaitada, almenys fins ben entrat el segle II després de Crist, fins i tot malgrat que, la majoria de les vegades, això suposés un suplici.
  Encara que avui ens sembli exagerat, la dignitat o estatus social dels romans, solia venir determinada per la longitud dels seus cabells. Calbes, cabells blancs i alopècia eren vists en aquell món antic com a signes de vellesa o malaltia que els homes romans tractaven de combatre o dissimular amb diferents procediments. En l’art clàssic, el prototip ideal masculí, bé fossin nobles, guerrers o déus, era representat amb llargs cabells.
  No obstant, Juli Cèsar no en portava de barba, com es pot veure en les seves escultures..
  – És possible datar una escultura romana a partir del pentinat i la barba?
  Sí, segons el tipus de barba i cabell (per la moda, les característiques) que portin les escultures saps de quina època es.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *